Ποιοι είμαστε
Αρχική Τι ισχύει με την κοπή 14 εκατομμυρίων δέντρων στη Σκωτία για την κατασκευή αιολικών πάρκωνΛΕΙΠΕΙ ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

Τι ισχύει με την κοπή 14 εκατομμυρίων δέντρων στη Σκωτία για την κατασκευή αιολικών πάρκων

21 Αυγ
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Στην Σκωτία κόπηκαν 14 εκατομμύρια δέντρα στο πλαίσιο κατασκευής αιολικών πάρκων.

Συμπέρασμα:

Ενώ έχουν κοπεί όντως περίπου 14 εκατομμύρια δέντρα στη Σκωτία για ανάπτυξη αιολικών πάρκων, αφενός αυτά τα δέντρα ήταν μέρος εμπορικής καλλιέργειας οπότε θα κόβονταν σε κάθε περίπτωση για παροχή ξυλείας, αφετέρου το κόψιμο των δέντρων έγινε σε διάστημα 20 ετών. Σε αυτά τα 20 χρόνια, ενώ κόπηκαν συνολικά περίπου 14 εκατομμύρια δέντρα για την ανάπτυξη αιολικών πάρκων, ταυτόχρονα φυτεύτηκαν περίπου 272,000,000 δέντρα στη Σκωτία.

Σε ιστολόγια και μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφορεί ο ισχυρισμός ότι στην Σκωτία κόπηκαν πρόσφατα 14 εκατομμύρια δέντρα στο πλαίσιο κατασκευής αιολικών πάρκων. Ωστόσο, η εν λόγω είδηση προέρχεται από δημοσίευμα του 2020 και, ενώ τα δέντρα αυτά κόπηκαν γι’ αυτό το σκοπό, αποτελούσαν μέρος εμπορικής καλλιέργειας και η κοπή τους έγινε σε διάστημα 20 ετών.

Παραδείγματα: press-gr.com, aristofanhs.blogspot.com

Σχετικές αναρτήσεις στο Facebook:

Στα υπό εξέταση δημοσιεύματα διαβάζουμε τα εξής:

Στην Σκωτία έκοψαν 14 εκατομμύρια δέντρα, για να τοποθετήσουν… ανεμογεννήτριες.
Ακόμα μασάτε το παραμύθι της “κλιματικής αλλαγής”;
Όλα στον βωμό του κέρδους και στην καταδίκη μας σε φτώχεια!

Τι ισχύει

Αρχικά, σύμφωνα με τα στιγμιότυπα που κυκλοφορούν από λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η εν λόγω είδηση προέρχεται από άρθρο της ιστοσελίδας energynewsbeat.co, το οποίο δημοσιεύθηκε στις 12 Αυγούστου 2022 και αναπαράχθηκε επίσης από γνωστές συνωμοσιολογικές ιστοσελίδες όπως η Natural News. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, η επίμαχη είδηση προέρχεται από άρθρο που δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο του 2020 στην ενημερωτική σελίδα The Herald.

Παρότι η αναφορά των εξεταζόμενων δημοσιευμάτων ότι έχουν κοπεί περίπου 14 εκατομμύρια δέντρα στη Σκωτία για κατασκευή αιολικών πάρκων είναι σωστή, αυτά τα δέντρα δεν κόπηκαν άμεσα αλλά σε διάστημα 20 ετών. Αυτό το σημείο, καθώς και το γεγονός ότι τα δέντρα που κόπηκαν ανήκαν σε εμπορική καλλιέργεια, δηλαδή θα κόβονταν ούτως ή άλλως για εμπορική χρήση, τόνισε εκπρόσωπος της υπηρεσίας Forestry and Land Scotland (FLS), μιας κρατικής υπηρεσίας υπεύθυνη για τη διαχείριση και την προώθηση της εθνικής δασικής περιουσίας της Σκωτίας, στην σελίδα ενημέρωσης The Herald:

[Αρχική δήλωση]
The figure for trees felled for windfarm development on Scotland’s forests and land, as managed by FLS, over the past 20 years is 13.9 million. However, it should be noted that these trees – being a commercial crop – will have eventually have been felled and passed into the timber supply chain in any case.

[Μετάφραση]
Ο αριθμός των δέντρων που κόπηκαν για ανάπτυξη αιολικών πάρκων σε δάση της Σκωτίας που διαχειρίζεται η υπηρεσία Forestry and Land Scotland, μέσα στα τελευταία 20 χρόνια, είναι 13.9 εκατομμύρια. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι αυτά τα δέντρα – τα οποία ανήκουν σε εμπορική καλλιέργεια – θα κόβονταν ούτως ή άλλως και θα αξιοποιούνταν για παροχή ξυλείας.

Επίσης, σύμφωνα με την ίδια δήλωση του εκπροσώπου της FLS, στο ίδιο διάστημα που κόπηκαν αυτά τα 13.9 εκατομμύρια δέντρα στην Σκωτία, δηλαδή εντός 20 ετών, έχουν φυτευτεί 272,000,000 δέντρα. Μάλιστα, σε επικοινωνία που είχε με την ομάδα ελέγχου ψευδών ειδήσεων, CheckMate, εκπρόσωπος της FLS διευκρίνισε ότι σε αυτά τα 272 εκατομμύρια δέντρα που έχουν φυτευτεί δεν περιλαμβάνεται η επαναφύτευση εμπορικών καλλιεργειών, στο πλαίσιο της οποίας, όπως ανέφερε, η FLS θα ανανεώνει τις εμπορικές καλλιέργειες με επαναφύτευση 25 εκατομμυρίων δέντρων ετησίως.

Συμπέρασμα

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, ενώ έχουν κοπεί όντως περίπου 14 εκατομμύρια δέντρα στη Σκωτία για ανάπτυξη αιολικών πάρκων, αφενός αυτά τα δέντρα ήταν μέρος εμπορικής καλλιέργειας οπότε θα κόβονταν σε κάθε περίπτωση για παροχή ξυλείας, αφετέρου το κόψιμο των δέντρων έγινε εντός εικοσαετίας. Σε αυτά τα 20 χρόνια, ενώ κόπηκαν συνολικά περίπου 14 εκατομμύρια δέντρα για την ανάπτυξη αιολικών πάρκων, ταυτόχρονα φυτεύτηκαν περίπου 272,000,000 δέντρα στη Σκωτία.