Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, η σύζυγος του Ντμίτρι Πεσκόφ ΔΕΝ έσπαγε πιάτα στην ΕλλάδαFAKE NEWS

Όχι, η σύζυγος του Ντμίτρι Πεσκόφ ΔΕΝ έσπαγε πιάτα στην Ελλάδα

22 Αυγ
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός

Το βίντεο απεικονίζει την Τατιάνα Νάβκα, σύζυγο του Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπροσώπου τύπου του Κρεμλίνου, να διασκεδάζει σπάζοντας πιάτα σε ταβέρνα στην Ελλάδα.

Συμπέρασμα

Πρόκειται για βιντεοληπτικό υλικό που έχει ληφθεί σε ελληνικό εστιατόριο στη Μαρμαρίδα της Τουρκίας.

Μεγάλη απήχηση γνώρισε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τον ηλεκτρονικό τύπο η «είδηση» ότι η πρωταθλήτρια του πατινάζ στον πάγο και σύζυγος του εκπροσώπου τύπου του Κρεμλίνου, Τατιάνα Νάβκα, διασκέδασε σε ταβέρνα στην Ελλάδα, αγνοώντας τις ευρωπαϊκές κυρώσεις. Ωστόσο, αυτός ο ισχυρισμός δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Παραδείγματα: skai.gr, zarpanews.gr, aftodioikisi.gr, thestandard.gr


Η σύζυγος του Πεσκόφ, εκπρoσώπου τύπου του Πούτιν, σπάει πιάτα στην Ελλάδα Στην Ελλάδα για διακοπές βρέθηκε η σύζυγος του Ντμίτρι Πεσκόφ, του εκπροσώπου του Κρεμλίνου, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στη Ρωσία. Η Τατιάνα Νάβκα εμφανίστηκε να σπάει πιάτα ενώ στα ηχεία έπαιζε ο «Ζορμπάς» και ενώ η χώρα της συνεχίζει την αιματηρή εισβολή στην Ουκρανία.


Το πλαίσιο

Προτού προχωρήσουμε με την κατάρριψη του εξεταζόμενου ισχυρισμού, αξίζει να αναφέρουμε πως ήδη από την 3η Ιουνίου του 2022, τόσο η σύζυγος όσο και τα παιδιά του εκπροσώπου τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, έχουν συμπεριληφθεί στη λίστα των προσώπων που υπόκεινται στα περιοριστικά μέτρα και τις κυρώσεις της ΕΕ προς τη Ρωσία.

[σελ. 20/36]

Πιο συγκεκριμένα, για τα πρόσωπα της λίστας ισχύει, μεταξύ άλλων, ταξιδιωτική απαγόρευση, και ως εκ τούτου η διέλευση ή/και η είσοδός τους σε Ευρωπαϊκό έδαφος είναι παράνομη.

Σε κάθε περίπτωση, το βίντεο που ανάρτησε η Τατιάνα Νάβκα, στον προσωπικό λογαριασμό της στο Instagram, έγινε viral και πλαισιώθηκε από τον ισχυρισμό ότι την απεικονίζει να σπάει πιάτα σε ταβέρνα στην Ελλάδα.


Αργότερα, η πρωταθλήτρια του πατινάζ διέγραψε την ανάρτησή της.

Αληθεύει;

Το υπό εξέταση βιντεοληπτικό υλικό έχει ληφθεί στην ελληνική ταβέρνα με την επωνυμία “Manos Greek Fish Taverna“, η οποία βρίσκεται στη Μαρμαρίδα της Τουρκίας. Στις ακόλουθες συγκρίσεις εντοπίζουμε διάφορες ομοιότητες που τεκμηριώνουν τα ανωτέρω.

Στα αριστερά ένα καρέ από το εξεταζόμενο βίντεο. Στα δεξιά, φωτογραφία της ψαροταβέρνας, αλιευμένη από το Google Maps.
Στα αριστερά στιγμιότυπο από το εξεταζόμενο βίντεο. Στα δεξιά φωτογραφία που αλιεύθηκε από το Google Maps.
Γεωταυτοποίηση του εστιατορίου “Manos Greek Fish Taverna”.
Συντεταγμένες: 36.76180200113958, 28.051786362988977
Απεικόνιση της θέσης του εστιατορίου στο χάρτη.

Σημειώνεται πως η επίμαχη «είδηση», ότι δηλαδή η Τατιάνα Νάβκα διασκέδαζε στην Ελλάδα, διαψεύστηκε την 21η Αυγούστου του 2022 από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με σχετική ανακοίνωση:

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ανακοινώνει ότι η Τατιάννα Νάβκα, σύζυγος του Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπροσώπου του Κρεμλίνου δεν έχει εισέλθει στην Ελλάδα, καθώς σε βάρος της ισχύει το μέτρο  απαγόρευσης εισόδου σε χώρες Σέγκεν.  Οι εικόνες της που παρουσιάζονται στα  social media είναι από άλλη χώρα.

Συμπέρασμα

Με βάση όλα τα παραπάνω, καθίσταται σαφές πως ο εξεταζόμενος ισχυρισμός είναι αναληθής. Η εξέταση των καρέ του επίμαχου βίντεο καθώς και η ανακοίνωση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη καταδεικνύουν πως η Τατιάνα Νάβκα, σύζυγος του Ντιμίτρι Πεσκόφ, δεν εισήλθε στην Ελλάδα αλλά διασκέδασε σπάζοντας πιάτα σε ελληνικό εστιατόριο στη Μαρμαρίδα της Τουρκίας. Ως εκ τούτου, καθότι αναληθής, ο υπό εξέταση ισχυρισμός καταρρίπτεται.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).