Ποιοι είμαστε
Αρχική Ψευδείς ισχυρισμοί για τα εμβόλια mRNA από επιχειρηματία στο τομέα της υγείαςΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Ψευδείς ισχυρισμοί για τα εμβόλια mRNA από επιχειρηματία στο τομέα της υγείας

27 Αυγ
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Το mRNA εμβόλιο της Moderna δεν ελέγχθηκε ποτέ για πιθανές παρενέργειες στην αναπαραγωγή. Επίσης η εταιρία δεν έλεγξε την ασφάλεια και τη σταθερότητα της πρωτεϊνης ακίδας που παράγεται από το εμβόλιο.

Συμπέρασμα:

Τα δεδομένα που είχαν κατατεθεί στους αρμόδιους φορείς πριν την έκδοση της άδειας υπό όρους περιλάμβαναν τόσο τις μελέτες σταθερότητας και ασφάλειας της πρωτεϊνης ακίδας που παράγεται μέσω του εμβολίου όσο και στοιχεία που έδειχνα ότι δεν υπήρχε κίνδυνος επιπτώσεων στην αναπαραγωγική υγεία των ληπτών. Μέχρι σήμερα, με δεδομένα φαρμακοεπαγρύπνησης από εκατοντάδες εκατομμύρια χορηγούμενες δόσεις δεν υπάρχει καμία απόδειξη για αναπαραγωγικά προβλήματα λόγω του εμβολίου ενώ το ισοζύγιο ρίσκου-οφέλους ευνοεί πλήρως τον εμβολιασμό.

Σε δημοσιεύματα μέσων ενημέρωσης και λογαριασμών στο Facebook κυκλοφορεί ο ισχυρισμός ότι, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε σε συνέντευξη η Sasha Latypova, επιχειρηματίας στον τομέα της υγείας, τεκμηριώνεται ότι τα εμβόλια mRNA για την COVID-19 δεν ελέγχθηκαν επαρκώς και καθιστούν κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία. Ωστόσο οι εν λόγω ισχυρισμοί είναι ψευδείς.

Παραδείγματα: pronews.gr, voicenews.gr, choratouaxoritou.gr, globonews.gr, newskamatero.eu, press-room-ioa.blogspot.com

Παράδειγμα σχετική ανάρτησης στο Facebook:

Στα εξεταζόμενα δημοσιεύματα διαβάζουμε τα εξής:

Η Alexandra (Sasha) Latypova έδωσε συνέντευξη στον Robert F. Kennedy Jr. και προχώρησε σε σοβαρές αποκαλύψεις για το mRNA εμβόλιο της Μοderna για τον κορωνοϊό, αλλά και για το ρόλο που «έπαιξε» ο FDA. 

Υπήρχαν «τρομερά ελαττώματα» στις κλινικές δοκιμές εμβολίου της Moderna για τον COVID-19 — και η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) το γνώριζε, σύμφωνα με την Alexandra Latypova, πρώην στέλεχος της φαρμακευτικής βιομηχανίας που εξέτασε σχεδόν 700 σελίδες εγγράφων που υπέβαλε η Moderna στον FDA ως μέρος της διαδικασίας αίτησής του.

Η Latypova, η οποία έχει 25 χρόνια εμπειρίας στην φαρμακευτική έρευνα και ανάπτυξη, ξεκίνησε μια σειρά επιτυχημένων εταιρειών — κυρίως επικεντρωμένες στην δημιουργία και την αναθεώρηση κλινικών δοκιμών.

Σε ένα πρόσφατο επεισόδιο του « RFK Jr. The Defender Podcast », είπε στον Κένεντι τι έμαθε αφού εξέτασε τα έγγραφα της Moderna, τα οποία ελήφθησαν μέσω ενός αιτήματος του νόμου περί ελευθερίας της πληροφορίας.

Η Latypova είπε στον Kennedy ότι από τις σχεδόν 700 σελίδες, περίπου 400 σελίδες είναι άσχετες μελέτες που η Moderna επανέλαβε πολλές φορές.

Η Moderna, υπέβαλε επίσης τρεις εκδόσεις μιας ενότητας, είπε, η ειδικός, η οποία περιείχε μόνο αφηγηματικές περιλήψεις των μελετών της Moderna, αλλά όχι πραγματικά αποτελέσματα μελέτης.

«Έτσι, μας λείπει ακόμη ένας μεγάλος αριθμός αποτελεσμάτων, όπως πλήρεις εκθέσεις που υποστηρίζουν τα αφηγήματα για τα εμβόλια», είπε η Latypova στον Kennedy.

Ο FDA «προφανώς δεν είχε αντίρρηση» σε τίποτα από αυτά που είπε η Moderna. «Αυτό, για εμένα, είναι απόδειξη συμπαιγνίας με τον κατασκευαστή», τόνισε.

Η Latypova συζήτησε επίσης το χρονοδιάγραμμα κλινικών δοκιμών της Moderna. Η Moderna και η FDA είχαν μια προ-IND συνάντηση στις 19 Φεβρουαρίου 2020 και η εφαρμογή IND άνοιξε επίσημα την επόμενη μέρα. Η παγκόσμια πανδημία κηρύχθηκε στις 11 Μαρτίου 2020.

«Αυτοί οι οραματιστές θα μπορούσαν να προβλέψουν το μέλλον, μιας και είχαν τέτοια βεβαιότητα και άνοιξαν μια κλινική δοκιμή για το εμβόλιο, για το οποίο ανακοινώθηκε πανδημία ένα μήνα αργότερα», είπε η Latypova.

Η Latypova είπε επίσης στον Kennedy ότι η Moderna δεν διεξήγαγε μελέτες για να καθορίσει εάν το εμβόλιο mRNA της επηρέασε την ανδρική γονιμότητα.

«Δεν έχουμε ιδέα τι κάνει [το εμβόλιο] στους νεαρούς άνδρες που θέλουν να κάνουν παιδιά στο μέλλον», είπε.

Τα έγγραφα επιβεβαιώνουν επίσης ότι οι δοκιμές της Moderna μελέτησαν τον μηχανισμό χορήγησης του εμβολίου, αλλά όχι το ωφέλιμο φορτίο του, που σε αυτή την περίπτωση είναι η πρωτεΐνη ακίδας

Τι ισχύει

Η συνέντευξη στην οποία αναφέρονται τα εξεταζόμενα δημοσιεύματα δόθηκε στo podcast του Robert F. Kennedy Jr. “The Defender Podcast”. Ολόκληρη την συνέντευξη η οποία διαρκεί 35 λεπτά μπορείτε να ακούσετε παρακάτω:

Πληροφορίες σχετικά με την Sasha Latypova

Σε αυτό το σημείο, και πριν προχωρήσουμε στην εξέταση των αναφερόμενων ισχυρισμών, είναι σκόπιμο να τονίσουμε πως ο R.F. Kennedy Jr. αποτελεί έναν εκ των πιο γνωστών αντιεμβολιαστών παγκοσμίως. Στο πλαίσιο της πανδημίας της COVID-19 διέδωσε και συνεχίζει να διαδίδει ψευδείς πληροφορίες για τα εμβόλια κατά της νόσου. και με ορισμένους ισχυρισμούς του έχουμε ασχοληθεί σε παλαιότερα άρθρα μας τα οποία μπορείτε να βρείτε εδώ.

Η Sasha Latypova είναι επιχειρηματίας με μεταπτυχιακό στη διοίκηση επιχειρήσεων από το πανεπιστήμιο του Dartmouth. Στο παρελθόν έχει επενδύσει σε εταιρίες στον χώρο της υγειονομικής περίθαλψης αλλά δεν έχει την οποιαδήποτε ακαδημαϊκή κατάρτιση στην επιδημιολογία ή στην διεξαγωγή κλινικών μελετών. Την περίοδο της πανδημίας έχει αρθρογραφήσει επανειλημένα σχετικά με υποθετικά προβλήματα στις κλινικές δοκιμές των εμβολίων κατά της COVID-19 στη σελίδα TrialSiteNews η οποία παρουσιάζει εκτενές ιστορικό ψευδοεπιστημονικής παραπληροφόρησης.

Στην προκειμένη περίπτωση η κ. Latypova αναφέρεται σε προβλήματα που ισχυρίζεται πως εντόπισε με την ορθή διεξαγωγή των κλινικών δοκιμών για το mRNA εμβόλιο της εταιρίας Moderna για την COVID-19.

Ο ισχυρισμός για έναρξη κλινικής δοκιμής πριν κηρυχθεί ως πανδημία η COVID-19

Ο ισχυρισμός ότι η Moderna ξεκίνησε τις διαδικασίες για έναρξη κλινικής δοκιμής για το mRNA εμβόλιο της πριν η COVID-19 χαρακτηριστεί ως πανδημία από τον ΠΟΥ τον Μάρτιο του 2020 είναι πραγματικότητα. Ωστόσο αυτό δεν αποτελεί περίεργη εξέλιξη, ούτε σημαίνει ότι μέχρι τον Μάρτιο δεν υπήρχαν στοιχεία για την πορεία και την σοβαρότητα της νόσου. Το παράρτημα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Κίνα ενημερώθηκε επίσημα για τις πρώτες περιπτώσεις COVID-19 (οι οποίες τότε χαρακτηρίζονταν ως περιπτώσεις πνευμονίας άγνωστης αιτίας) στις 31 Δεκεμβρίου του 2019. Στις αρχές Ιανουαρίου του 2020 είχαν ήδη ταυτοποιηθεί πολυάριθμα κρούσματα σε διάφορες χώρες εκτός Κίνας γεγονός που κινητοποίησε τις αρμόδιες αρχές και ορισμένες φαρμακευτικές εταιρίες να αναζητήσουν προληπτικά λύσεις για την νόσο.

Σε αυτό το πλαίσιο, και αφού οι κινεζικές αρχές είχαν δώσει στοιχεία για το γενετικό υλικό του ιού, η Moderna, σε συνεργασία με το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων (NIAID) ξεκίνησαν τις διαδικασίες για κλινική δοκιμή φάσης I για το mRNA εμβόλιο της. Οι διαδικασίες για την έρευνα και την ανάπτυξη των εμβολίων ήταν ιδιαίτερα γρήγορες αλλά αυτό είναι λογικό δεδομένης της σοβαρότητας της υγειονομικής κρίσης που προκάλεσε η COVID-19.

Αυτός ο ισχυρισμός κυκλοφορεί τουλάχιστον από τον Ιούνιο του 2021 και στηρίζεται σε παρανόηση ενός επίσημου εγγράφου. Το εν λόγω έγγραφο μπορείτε να βρείτε εδώ και αφορά μια συμφωνία μεταφοράς υλικών εργαστηρίου μεταξύ του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων (NIAID), της Moderna και του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνα. Το έγγραφο υπογράφηκε επισήμως μεταξύ 12 και 17 Δεκεμβρίου του 2019.

Ο ισχυρισμός ότι η Moderna δεν έκανε μελέτες για τις δυνητικές επιπτώσεις του εμβολίου στην γονιμότητα

Σύμφωνα με την κ. Latypova η Moderna δεν παρουσίασε κανένα στοιχείο για πιθανές επιπτώσεις του εμβολίου της στην αναπαραγωγική υγεία των ληπτών, κάτι που δεν ισχύει. Στην σχετική αναφορά της Συμβουλευτικής Επιτροπής για Εμβόλια και Παρεμφερή Βιολογικά Προϊόντα του FDA γίνεται ξεκάθαρη αναφορά σε προκλινικά δεδομένα αναφορικά με τις δυνητικές επιπτώσεις του εμβολίου στην αναπαραγωγική υγεία. Ούτε από αυτές ούτε από τις κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους δεν εντοπίστηκε οποιοδήποτε σχετικό πρόβλημα.

Επιπρόσθετα, μέχρι και σήμερα, μετά από χορήγηση εκατοντάδων εκατομμυρίων δόσεων παγκοσμίως και υπό το πλαίσιο αυστηρής φαρμακοεπαγρύπνησης, δεν έχει εντοπιστεί κανένα πρόβλημα με την αναπαραγωγή ή την υγεία εμβρύων ή εγκύων από το εμβόλιο της Moderna.

Ισχυρισμός για τον έλεγχο που έκανε η Moderna σε πιθανές επιπτώσεις της πρωτεϊνης ακίδας που παράγεται μέσω του εμβολίου

Αρχικά, όπως και με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech έτσι και με το εμβόλιο της Moderna, οι οδηγίες που μεταφέρει το mRNA που περιέχουν δεν είναι για σύνθεση πανομοιότυπης πρωτεϊνης-ακίδας με αυτήν που φέρει ο κορωνοϊός SARS-CoV-2. Τα mRNA των εμβολίων κωδικοποιούν μια ελαφρώς τροποποιημένη και ασφαλή έκδοση αυτής της πρωτεϊνης η οποία δεν έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει τα ίδια προβλήματα που προκαλεί η φυσική πρωτεϊνη του ιού στον οργανισμό. Αυτό το ζήτημα το έχουμε εξηγήσει αναλυτικά και σε προηγούμενο άρθρο μας το οποίο μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Εν προκειμένω, η δήλωση της κ. Latypova ότι η Moderna δεν έκανε κανένα έλεγχο για την πρωτεϊνη-ακίδα που παράγεται μέσω του εμβολίου της είναι ψευδής. Στην μελέτη που δημοσιεύθηκε και παρέθετε τα δεδομένα από τις κλινικές δοκιμές για το εμβόλιο της Moderna γίνεται αναφορά σε εργαστηριακές δοκιμές που έγιναν για έλεγχο της σταθερότητας και της ασφάλειας της πρωτεϊνης που κωδικοποιείται από το mRNA του εμβολίου.

Συμπέρασμα

Με βάση όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, ο ισχυρισμός ότι το mRNA εμβόλιο της Moderna δεν έχει ελεγχθεί για τις δυνητικές επιπτώσεις στην αναπαραγωγική ικανότητα των ληπτών ή ότι η πρωτεϊνη ακίδα που παράγει δεν έχει εξεταστεί για ασφάλεια είναι ψευδής. Τα δεδομένα που είχαν κατατεθεί στους αρμόδιους φορείς πριν την έκδοση της άδειας υπό όρους περιλάμβαναν τόσο τις μελέτες σταθερότητας και ασφάλειας της πρωτεϊνης ακίδας που παράγεται μέσω του εμβολίου όσο και στοιχεία που έδειχνα ότι δεν υπήρχε κίνδυνος επιπτώσεων στην αναπαραγωγική υγεία των ληπτών.

Είναι πτυχιούχος χημείας (B.Sc.) απο το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Αυτή τη στιγμή παρακολουθεί το αγγλόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με τίτλο “Μaster of Arts in Digital Media, Communication and Journalism” στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.