Ποιοι είμαστε
Αρχική Ψευδής ισχυρισμός για θάνατο 3 γιατρών στον Καναδά λόγω εμβολίων κατά της COVID-19FAKE NEWS

Ψευδής ισχυρισμός για θάνατο 3 γιατρών στον Καναδά λόγω εμβολίων κατά της COVID-19

28 Αυγ
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Τρεις νέοι γιατροί στον Καναδά πέθαναν λίγες μέρες μετά την 4η δόση του εμβολίου για την COVID-19.

Συμπέρασμα:

Οι 2 εκ των τριών γιατρών είχαν διαγνωστεί με καρκίνο και ο θάνατος τους οφείλονταν σε επιπλοκές της νόσου ενώ ο τρίτος έπασχε από σοβαρή νόσο. Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να συνηγορεί υπέρ του ισχυρισμού ότι ο θάνατος κάποιου εκ των τριών γιατρών οφείλονταν άμεσα ή έμμεσα στον εμβολιασμό για την COVID-19 ενώ η ίδια η διοίκηση του νοσοκομείου που εργάζονταν διέψευσε αυτές τις φήμες με σχετική ανακοίνωση.

Σε δημοσιεύματα μέσων ενημέρωσης και ιστολογίων κυκλοφορεί ο ισχυρισμός ότι 3 γιατροί στον Καναδά πέθαναν ξαφνικά την ίδια εβδομάδα ως αποτέλεσμα του εμβολιασμού τους για την COVID-19. Ωστόσο, ο εν λόγω ισχυρισμός δεν ευσταθεί.

Παραδείγματα: bankingnews.gr, triklopodia.gr, choratouaxoritou.gr, enromiosini.gr

Πιο συγκεκριμένα στα υπό εξέταση δημοσιεύματα διαβάζουμε:

Σοκ στον Καναδά: Τρεις νέοι γιατροί πέθαναν λίγες μέρες, μετά την 4η δόση του εμβολίου για τον Covid

Τρεις νέοι και κατά τα άλλα υγιείς γιατροί πέθαναν την περασμένη εβδομάδα, μετά τον εμβολιασμό για Covid


Τρεις γιατροί πέθαναν μέσα σε τέσσερις ημέρες λίγο αφότου το νοσοκομείο άρχισε να κάνει ένεση στο προσωπικό με τα τέταρτα εμβόλια Covid. Τρεις νέοι και κατά τα άλλα υγιείς γιατροί πέθαναν την περασμένη εβδομάδα. Όλοι δούλευαν για το ίδιο νοσοκομειακό σύστημα. Ο θάνατός τους ήρθε λίγες μέρες αφότου το νοσοκομείο τους άρχισε να υποβάλλει σε εμβολιασμό το προσωπικό του με την 4η δόση του εμβολίου.

«Τρεις γιατροί στα νοσοκομεία του Mississauga πέθαναν αυτή την εβδομάδα. Ο πρώτος Δευτέρα, ο δεύτερος Τρίτη και ο τρίτος Πέμπτη. Η αιτία του θανάτου δεν αναφέρεται στο σημείωμα, αλλά πόσες φορές έχουν πεθάνει 3 γιατροί σε 1 εβδομάδα, λίγες ημέρες αφότου το νοσοκομείο άρχισε να χορηγεί την 4η βολή στο προσωπικό», γράφει ο ερευνητής Steve Kirsch.

Οι θάνατοι αυτοί έρχονται να προστεθούν στην απώλεια του γιατρού που εργαζόταν στο North York General ο οποίος πέθανε αυτή την εβδομάδα, γράφει ο ιστότοπος Noqreport. Και οι τρεις πέθαναν σε διάστημα 3 ημερών, λίγες μέρες μετά την 4η δόση. Όλοι είναι νέοι γιατροί.

Και οι τρεις στο Trillium Health στη Mississauga του Οντάριο του Καναδά. Οι τρεις γιατροί από το ίδιο νοσοκομείο και ο τέταρτος από ένα κοντινό νοσοκομείο είναι ο Δρ Jakub Sawicki, ο Dr Stephen McKenzie, ο Dr Lorne Segall και ο Dr Paul Hannam. […]

Τι ισχύει

Η πηγή του ισχυρισμού

Ο ισχυρισμός ξεκίνησε από ανάρτηση της σελίδα Gateway Pundit στο Instagram στις 28 Ιουλίου 2022. Η εν λόγω ιστοσελίδα παρουσιάζει εκτενές ιστορικό συνωμοσιολογικής παραπληροφόρησης, μεταξύ άλλων και για την πανδημία της COVID-19. Η σχετική ανάρτηση και το άρθρο του Gateway Pundit μεταφράστηκαν και κυκλοφόρησαν σε πληθώρα μέσων ενημέρωσης και ιστολογίων.

Η αιτία θανάτου των γιατρών

Ενώ τα εξεταζόμενα δημοσιεύματα κάνουν σύνδεση του θανάτου των 3 γιατρών με τα εμβόλια κατά της COVID-19, 2 από τους 3 γιατρούς είχαν διαγνωστεί ήδη με καρκίνο σύμφωνα με την επικήδειο.

Ο τρίτος γιατρός είχε ιστορικό βαρειάς ασθενείας το οποίο ωστόσο δεν γνωστοποιήθηκε.

Σε σχετική ανάρτηση που έγινε στο Twitter από την εταιρία Trillium Health Partners, η οποία διαχειρίζεται το νοσοκομείο στο οποίο εργάζονταν οι 3 γιατροί, αναφέρονται τα εξής:

Με μεγάλη θλίψη η THP θρηνεί την απώλεια 3 γιατρών μας οι οποίοι απεβίωσαν πρόσφατα.

Οι Dr. Jakub Sawicki, Dr. Stephen McKenzie και Dr. Lorne Segall ήταν αξιοέβαστοι γιατροί οι οποίοι αφιέρωσαν τη ζωή τους στην φροντίδα των ασθενών και της κοινότητας τους.

Σε συμπληρωματικό tweet ανέφεραν τα εξής:

Η φήμη που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι αληθινή. Ο θάνατος (σ.σ. των τριών γιατρών) δεν σχετίζονταν με τα εμβόλια για την COVID-19.

Ζητούμε να σεβαστείτε τις οικογένειες τους αυτήν την δύσκολη ώρα.

Με την κατάρριψη του εν λόγω ψευδούς ισχυρισμούς έχουν ασχοληθεί αρκετοί οργανισμοί ελέγχου γεγονότων όπως το Associated Press και το Politifact.

Συμπέρασμα

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, ο ισχυρισμός ότι στον Καναδά πέθαναν 3 γιατροί λόγω του εμβολιασμού τους κατά της COVID-19 είναι ψευδής. Οι 2 εκ των τριών γιατρών είχαν διαγνωστεί με καρκίνο και ο θάνατος τους οφείλονταν σε επιπλοκές της νόσου ενώ ο τρίτος έπασχε από σοβαρή νόσο. Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να συνηγορεί υπέρ του ισχυρισμού ότι ο θάνατος κάποιου εκ των τριών γιατρών οφείλονταν άμεσα ή έμμεσα στον εμβολιασμό για την COVID-19 ενώ η ίδια η διοίκηση του νοσοκομείου που εργάζονταν διέψευσε αυτές τις φήμες με σχετική ανακοίνωση.

Είναι πτυχιούχος χημείας (B.Sc.) απο το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Αυτή τη στιγμή παρακολουθεί το αγγλόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με τίτλο “Μaster of Arts in Digital Media, Communication and Journalism” στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.