Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, δεδομένα από τη κλινική δοκιμή της Pfizer δεν δείχνουν ότι 44% των εγκύων που συμμετείχαν απέβαλανΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Όχι, δεδομένα από τη κλινική δοκιμή της Pfizer δεν δείχνουν ότι 44% των εγκύων που συμμετείχαν απέβαλαν

29 Αυγ
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Σύμφωνα με εσωτερικά έγγραφα της Pfizer, τεκμηριώνεται πως 44% των εγκύων που συμμετείχαν στην κλινική δοκιμή για το mRNA εμβόλιο της εταιρίας κατά της COVID-19 απέβαλλαν.

Συμπέρασμα:

Το ποσοστό προκύπτει από διαίρεση 22 περιπτώσεων αποβολών από ένα σύνολο 50 εγκύων που αναφέρονται σε σχετικό πίνακα του εγγράφου της Pfizer. Ωστόσο, το νούμερο των αποβολών δεν είναι ακριβές καθώς πολλές από αυτές τις περιπτώσεις αναφέρονται παραπάνω από μια φορές στο έγγραφο ενώ η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των περιπτώσεων δεν αποτελεί μέρος των 50 εγκύων στον προαναφεθέν πίνακα.

Πληθώρα δημοσιευμάτων σε μέσα ενημέρωσης και ιστολόγια αναπαράγουν τον ισχυρισμό ότι, σύμφωνα με εσωτερικά έγγραφα της Pfizer, τεκμηριώνεται πως 44% των εγκύων που συμμετείχαν στην κλινική δοκιμή για το mRNA εμβόλιο της εταιρίας κατά της COVID-19 απέβαλλαν. Ωστόσο ο εν λόγω ισχυρισμός είναι ψευδής και στηρίζεται σε διαστρέβλωση των διαθέσιμων δεδομένων.

Παραδείγματα: pronews.gr, choratouaxoritou.gr, lefkadaonline.gr, sfairika.gr, kourdistoportocali.com, enromiosini.gr, epixirimatias.gr

Παραδείγματα σχετικών αναρτήσεων στο Facebook:

Στα εξεταζόμενα δημοσιεύματα, μεταξύ άλλων, διαβάζουμε τα εξής:

To 44% των εγκύων γυναικών στη δοκιμή των εμβολίων της Pfizer για τον COVID έχασαν τα μωρά τους σύμφωνα με εσωτερικά έγγραφα της εταιρίας που ήρθαν στο φως χάρη στις άοκνες προσπάθειες του νεαρού Εβραίου δικηγόρου Aaron Siri.

Ο μη κερδοσκοπικός όμιλος, Public Health and Medical Professionals for Transparency, μήνυσε τον FDA τον περασμένο Σεπτέμβριο, αφού ο οργανισμός απέρριψε το αίτημά του για το Freedom of Information Act (FOIA), να επισπεύσει την κυκλοφορία των εγγράφων αναθεώρησης του εμβολίου mRNA. Σε μια κοινή έκθεση κατάστασης του Νοεμβρίου του 2021, η FDA πρότεινε την έκδοση μόνο 500 σελίδων των εγγράφων το μήνα, κάτι που θα χρειαζόταν έως και 75 χρόνια. […]

[…]

Μια παρτίδα εγγράφων που κυκλοφόρησαν στα τέλη Ιουλίου έδειξε ότι το 44% των γυναικών που ήταν έγκυες κατά τη διάρκεια της δοκιμής υπέστησαν αποβολές, αποκάλυψε η φεμινίστρια συγγραφέας και δημοσιογράφος Δρ Naomi Wolf στο podcast του War Room του Steve Bannon. Η Wolf πρωτοστάτησε στην έρευνα και την ανάλυση των εγγράφων της Pfizer μέσω της ιστοσελίδας της Daily Clout.

Στο παρελθόν, μόνο το 10-15% των γνωστών κυήσεων κατέληγαν σε αποβολή.

«Η Pfizer κατέγραψε αυτούς τους θανάτους μωρών—αυτές τις αυθόρμητες αμβλώσεις και τις αποβολές—και τις επανακατηγοριοποίησε ως ανεπιθύμητες ενέργειες που ανακτήθηκαν/επιλύθηκαν», είπε η Wolf στον Bannon. «Με άλλα λόγια, αν έχασες το μωρό σου, κατηγοριοποιήθηκε από την Pfizer ως επιλυμένο ανεπιθύμητο συμβάν, όπως ένας πονοκέφαλος που βελτιώθηκε», πρόσθεσε.

Τι ισχύει

Προέλευση του ισχυρισμού

Ο αρχικός ισχυρισμός φαίνεται να ξεκίνησε από ανάρτηση στο ιστολόγιο “Daily Clout”. Στο άρθρο αναφέρεται ότι η ιστοσελίδα “Public Health and Medical Professionals for Transparent Documents” ανέβασε ένα έγγραφο 3,600 σελίδων το οποίο περιέχει δεδομένα της Pfizer τα οποία δημοσίευσε ο FDA στο πλαίσιο μια νομοθεσίας των ΗΠΑ με τον τίτλο “Freedom of Information Act (FOIA)” με στόχο την διαφάνεια εγγράφων δημοσίου ενδιαφέροντος.

Τα δεδομένα του εγγράφου

Το έγγραφο δείχνει, μεταξύ άλλων, την καταγραφή απλών και σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών λόγω του εμβολίου mRNA της Pfizer μέχρι τον Μάρτιο του 2021. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των εξεταζόμενων δημοσιευμάτων, τα δεδομένα του εγγράφου δείχνουν πως από 50 εγκύους που συμμετείχαν στην κλινική δοκιμή της εταιρίας οι 22 απέβαλαν. Τα δεδομένα για τις 50 συμμετέχουσες, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς, βρίσκονται σε πίνακα του επίμαχου εγγράφου, στις σελίδες 3,643-3644, με τίτλο “Listing of Subjects Reporting Pregnancy After Dose 1” στον οποίο κάθε άτομο διαθέτει έναν αναγνωριστικό αριθμό:

Σύμφωνα με τα εξεταζόμενα δημοσιεύματα, 22 από τις 50 γυναίκες που βρίσκονται στον παραπάνω πίνακα απέβαλαν και αυτό τεκμηριώνεται από πρόσθεση αναφορών που γίνονται σε αποβολές σε διάφορα σημεία του εγγράφου. Το ποσοστό 44% προκύπτει από διαίρεση των 22 περιστατικών αποβολών με τις 50 εγκύους που είναι το σύνολο στον πίνακα.

Ωστόσο ο αριθμός των περιστατικών αποβολών δεν είναι ακριβής και ο υπολογισμός εν γένει είναι εσφαλμένος.

Αρχικά, μέσα στις 22 αναφερόμενες περιπτώσεις αποβολών υπάρχουν επαναλήψεις, όπως για παράδειγμα η περίπτωση “C4591001 1013 10131255” η οποία εντοπίζεται στις σελίδες 219 και 3,519-3,520

Το ίδιο ισχύει και για την περίπτωση “C4591001 1231 12313998” την οποία βρίσκουμε στις σελίδες 1,806 και 3,551.

Όσον αφορά τον παρονομαστή, η συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων που βίωσαν αποβολές δεν περιλαμβάνονταν στις 50 εγκύους του πίνακα στις σελίδες 3,643-3644. Για παράδειγμα, η προαναφερόμενη περίπτωση “C4591001 1013 10131255” δεν περιλαμβάνεται στον πίνακα.

Τι γνωρίζουμε για την ασφάλεια του εμβολίου mRNA της Pfizer σε εγκύους

Στις αρχές του 2022, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) διεξήγαγε ανασκόπηση μελετών που κάλυπταν συνολικά δεδομένα από 65,000 εγκυμοσύνες και δεν βρήκαν κανένα σημάδι αυξημένου κινδύνου από επιπλοκές στην εγκυμοσύνη, αποβολών, πρόωρων γεννήσεων ή άλλους κινδύνους για την υγεία του εμβρύου λόγω των mRNA εμβολίων για την COVID-19.

Τα ίδια συμπεράσματα βρίσκουμε και στην πιο επικαιροποιημένη ανανέωση στοιχείων από ανασκόπηση που έκανε το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), όπου αναφέρεται ξεκάθαρα ότι ο εμβολιασμός για την COVID-19 στην εγκυμοσύνη είναι ασφαλής και αποτελεσματικός.

Επίσης, μια συστηματική ανασκόπιση της σχετικής βιβλιογραφίας η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “International Journal of Gynecology & Obstetrics” τον Μάρτιο του 2022 βρήκε ότι δεν υπάρχει αυξημένο ρίσκο ανεπιθύμητων αποτελεσμάτων στην κύηση ή την υγεία των νεογνών οι οποίες να συσχετίζονται με εμβόλια κατά της COVID-19.

Mέχρι σήμερα έχουν χορηγηθεί δισεκατομμύρια δόσεις των εν λόγω εμβολίων υπό την επιτήρηση υγειονομικών φορέων στο πλαίσιο του πιο αυστηρού προγράμματος φαρμακοεπαγρύπνησης, με τα δεδομένα να συνηγορούν υπέρ της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας του εμβολιασμού για τις εγκύους.

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός ότι έγγραφο με δεδομένα από την κλινική δοκιμή της Pfizer για το mRNA εμβόλιο της κατά της COVID-19 δείχνει ποσοστό αποβολών 44% στις εγκύους που συμμετείχαν είναι ψευδής.

Το ποσοστό προκύπτει από διαίρεση 22 περιπτώσεων αποβολών από ένα σύνολο 50 εγκύων που αναφέρονται σε σχετικό πίνακα του εγγράφου της Pfizer. Ωστόσο, το νούμερο των αποβολών δεν είναι ακριβές καθώς πολλές από αυτές τις περιπτώσεις αναφέρονται παραπάνω από μια φορές στο έγγραφο ενώ η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των περιπτώσεων δεν αποτελεί μέρος των 50 εγκύων στον προαναφεθέν πίνακα.

Είναι πτυχιούχος χημείας (B.Sc.) απο το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Αυτή τη στιγμή παρακολουθεί το αγγλόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με τίτλο “Μaster of Arts in Digital Media, Communication and Journalism” στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.