Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, βίντεο του Υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας δεν δείχνει ελικόπτερα να πλήττουν Ουκρανική φορτηγίδαΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Όχι, βίντεο του Υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας δεν δείχνει ελικόπτερα να πλήττουν Ουκρανική φορτηγίδα

15 Σεπ
2022

@ |

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Βίντεο παρουσιάζει πληρώματα ελικοπτέρων Ka-52 τα οποία με τη βοήθεια πυραύλων Vikhr κατέστρεψαν φορτηγίδα με στρατιώτες των Ειδικών Δυνάμεων των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας που προσπαθούσαν να περάσουν τον Δνείπερο.

Συμπέρασμα:

Σύμφωνα με τις εικόνες από τα σκοπευτικά όργανα των ελικοπτέρων, αλλά και τον γεωεντοπισμό του σημείου, ο στόχος που επλήγη δεν ήταν φορτηγίδα με στρατιώτες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, αλλά στήριγμα γέφυρας που είχε παραμείνει στο σημείο μετά την καταστροφή της από τους Γερμανούς στρατιώτες, το 1944.

Το πρωί της 14ης Σεπτεμβρίου του 2022, αναρτήσεις στους επίσημους λογαριασμούς του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας καθώς και του ρωσικού τηλεοπτικού δικτύου RT ανέφεραν πως επιθετικά ελικόπτερα κατέστρεψαν αποβατική φορτηγίδα με στρατιώτες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας οι οποίοι προσπαθούσαν να περάσουν τον ποταμό Δνείπερο με στόχο τον πυρηνικό σταθμό του Zaporozhye. Οι εν λόγω αναρτήσεις συνοδεύονταν και από βίντεο της εν λόγω επιχείρησης. Ωστόσο, τα Ρωσικά ελικόπτερα δεν κατέστρεψαν ουκρανική φορτηγίδα, αλλά στήριγμα παλαιάς γέφυρας στον ποταμό Δνείπερο.

Η ανάρτηση του Υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας όπως δημοσιεύτηκε στο Telegram, στην οποία το Υπουργείο παραθέτει δύο βίντεο, ένα που απεικονίζει την εν λόγω επιχείρηση και ένα με δηλώσεις, είναι η εξής:

To κείμενο της παραπάνω ανάρτησης σε μετάφραση:

Πλάνα από την καταστροφή της αμφίβιας απόβασης των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στην περιοχή του NPP Zaporozhye

Τα πληρώματα των ελικοπτέρων Ka-52 με τη βοήθεια aντιαρματικών πυραύλων Vikhr κατέστρεψαν φορτηγίδα με στρατιώτες των Ειδικών Δυνάμεων των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας που προσπαθούσαν να περάσουν τον Δνείπερο.

Κατά την εκτέλεση μιας προγραμματισμένης περιπολίας, μια ομάδα επιθετικών ελικοπτέρων Ka-52 έλαβε εντολή να αποτρέψει τη μεταφορά μονάδων των δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας μέσω του ποταμού Δνείπερου και να καταστρέψει τις δυνάμεις του εχθρού που προωθούνται στην περιοχή του πυρηνικού σταθμού του Zaporozhye.

Η αεροπορική ομάδα του αντισυνταγματάρχη Daniil ήταν από τις πρώτες που πέταξαν στην περιοχή ZNPP.

Το πλήρωμα, χρησιμοποιώντας σύστημα αναζήτησης και παρατήρησης, βρήκε φορτηγίδα με στρατιωτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας σε απόσταση 15 χιλιομέτρων. Δύο κατευθυνόμενοι πύραυλοι Vikhr εκτοξεύτηκαν εναντίον
της φορτηγίδας. Από τον πρώτο πύραυλο, καταγράφηκε ένα χτύπημα στην πλώρη και από τον δεύτερο στην πρύμνη της φορτηγίδας.

Ο στόχος επιφάνειας χτυπήθηκε.

Η ομάδα των ελικοπτέρων συνέχισε να εκτελεί αποστολές για την προστασία και την άμυνα του πυρηνικού σταθμού.

Σε ανάλογη ανάρτηση προέβη και το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο RT στον επίσημο λογαριασμό του στο Instagram, στην οποία παρέθεσε βίντεο:

Πηγή εικόνας: RT in Russian/Telegram

Πλάνα από την καταστροφή από ελικόπτερα Ka-52 των αμφίβιων δυνάμεων επίθεσης των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στην περιοχή του NPP Zaporizhzhya.

Πύραυλοι Vikhr εκτοξεύτηκαν εναντίον
φορτηγίδας με Ουκρανούς στρατιώτες που προσπαθούσαν να διασχίσουν τον Δνείπερο.

Βίντεο του Υπουργείου Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Τι ισχύει

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, υποστηρίζει πως η αποβατική φορτηγίδα, δέχτηκε πυρά από επιθετικά ελικόπτερα Ka-52, που εκτόξευσαν εναντίον της αντιαρματικούς πυραύλους 9K121 Vikhr (κατά ΝΑΤΟ: AT-16 Scallion). Το Ka-52, δεν έχει σχεδιαστεί για ναυτικές επιχειρήσεις, αλλά εναντίον στόχων στο έδαφος και χαμηλά ιπτάμενων και αργά κινούμενων στόχων. Ο πύραυλος Vikhr, έχει σχεδιαστεί για να εμπλέκει στόχους στο έδαφος (άρματα μάχης, συγκεντρώσεις στρατευμάτων και ούτω καθεξής) και όχι ως αντιπλοϊκός. Για αυτό το λόγο, φέρει κεφαλή κοίλου γεμίσματος, υψηλής εκρηκτικότητας και θραυσματοποίησης (HEAT). Σύμφωνα με τον ισχυρισμό, η αποβατική φορτηγίδα εντοπίστηκε από απόσταση 15 χιλιομέτρων. Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, δεν διευκρινίζει το σημείο απ’ όπου εκτοξεύτηκαν οι πύραυλοι, αν και ο αναγνώστης μπορεί εύκολα να συμπεράνει πως προέρχεται από την ίδια απόσταση. Κάτι τέτοιο ωστόσο θα ήταν αδύνατο, διότι ο φάκελος εμπλοκής του Vikhr, δεν ξεπερνά τα 10 χιλιόμετρα. Σε κάθε περίπτωση, η υποτιθέμενη “αποβατική φορτηγίδα”, δεν φαίνεται να βυθίζεται μετά την ολοκλήρωση της αποστολής των ρωσικών ελικοπτέρων.

Το βίντεο που δημοσίευσε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, το οποίο παρουσιάζει πλάνα από την καταστροφή της φορτηγίδας, είναι το εξής:

Πηγή βίντεο: Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας/Telegram

Ταυτόχρονα, το δίκτυο RT δημοσίευσε ένα μικρότερης διάρκειας βίντεο, όπου και πάλι απεικονίζεται η επιχείρηση:

Πηγή βίντεο: RT in Russian/Telegram

Εκ πρώτης όψεως, στο βίντεο φαίνεται ο στόχος των ελικοπτέρων να είναι κάποιου είδους πλωτό σκάφος, με προσεκτική εξέταση όμως του αντικειμένου, όπως φαίνεται μέσα από τα σκοπευτικά όργανα του ελικοπτέρου, πριν το πρώτο πλήγμα, είναι εμφανές πως δεν πρόκειται για σκάφος:

Το υπό εξέταση αντικείμενο πριν από το πρώτο χτύπημα

Επιπροσθέτως, παρατηρώντας το αντικείμενο μετά και από τα δύο πλήγματα, η εικόνα που παρουσιάζει δεν παραπέμπει σε εικόνα σκάφους που έχει πληγεί από πύραυλο, αλλά σε εικόνα κτίσματος:

Το υπό εξέταση αντικείμενο μετά από το πρώτο πλήγμα
Το υπό εξέταση αντικείμενο μετά από το δεύτερο πλήγμα

Λίγες ώρες αργότερα, το Κέντρο Στρατηγικών Επικοινωνιών και Ασφάλειας Πληροφοριών της Ουκρανίας, με ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό του στο Facebook, εξήγησε πως το υπό εξέταση αντικείμενο δεν ήταν Ουκρανικό σκάφος, αλλά το στήριγμα μιας γέφυρας, παραθέτοντας μάλιστα και φωτογραφία του:

Oι Ρώσοι καυχιόνταν για την καταστροφή της «δυνάμεως αποβίβασης στρατού», αν και στην πραγματικότητα έβαλλαν κατά της υποστήριξης της γέφυρας

Tο Υπουργείο Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας έπιασε πάτο λέγοντας ψέματα για τις στρατιωτικές του επιτυχίες στην Ουκρανία.

Οι κατακτητές δημοσίευσαν βίντεο με την «καταστροφή των δυνάμεων αποβίβασης Πεζοναυτών των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων από τα πληρώματα των ελικοπτέρων Ka-52» στην περιοχή του ZNPP.

Μάλιστα, οι Ρώσοι χτύπησαν ένα στήριγμα γέφυρας κοντά στο Energodar.

Οι Γερμανοί ξεκίνησαν να χτίζουν αυτή τη γέφυρα την άνοιξη του 1943 και τον Φεβρουάριο του επόμενου έτους ανατινάχτηκε. Από την κατασκευή απέμειναν μόνο δύο πυλώνες, εκ των οποίων ο ένας έγινε «θύμα» του ρωσικού στρατού.

Mια αναζήτηση στις εικόνες Google με λήμμα “мост никополь каменка” (Γέφυρα Νικόπολις Καμένκα) παρουσιάζει αρκετές φωτογραφίες του στηρίγματος, στις οποίες είναι εμφανέστατη η ομοιότητα του με το αντικείμενο που είδαμε στα σκοπευτικά όργανα του Ρωσικού ελικοπτέρου:

Ταυτόχρονα, το GeoConfirmed, μια ομάδα εθελοντών που επικεντρώνεται στον γεωεντοπισμό, στο πλαίσιο του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, και συνεργάζεται με ομάδες ελέγχου γεγονότων όπως το Centre for Information Resilience και το Bellingcat, με ανάρτηση του στο Twitter επιβεβαίωσε πως πρόκειται για το εν λόγω στήριγμα γέφυρας, αναφέροντας πως αυτό εντοπίζεται στις συντεταγμένες 47.516334, 34.381451:

Γεωεντοπισμός του στηρίγματος της γέφυρας βάσει της εικόνας του οργάνων του ελικοπτέρου στο βίντεο
Πηγή: @GeoConfirmed/Twitter

Το στήριγμα εμφανίζεται επίσης σε δορυφορικές φωτογραφίες τόσο στο Google Maps αλλά και στο Google Earth:

Επάνω εικόνα: το στήριγμα στο Google Maps
Κάτω εικόνα: το στήριγμα στο Google Earth

Συμπέρασμα

Βάσει των ανωτέρω στοιχείων, το βίντεο που δημοσίευσε το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δεν δείχνει ρωσικά ελικόπτερα να πλήττουν αποβατική φορτηγίδα με στρατιώτες των Ειδικών Δυνάμεων της Ουκρανίας. Σύμφωνα με τις εικόνες από τα σκοπευτικά όργανα των ελικοπτέρων, αλλά και τον γεωεντοπισμό του σημείου, ο στόχος που επλήγη ήταν στήριγμα γέφυρας που είχε παραμείνει στο σημείο μετά την καταστροφή της από τους Γερμανούς στρατιώτες, το 1944.

Έχει εργαστεί ως ανεξάρτητος δημοσιογράφος σε ηλεκτρονικά ΜΜΕ, στους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Fact-check for the sake of Democracy