Ποιοι είμαστε
Αρχική Αυτό το βίντεο ΔΕΝ δείχνει ουρά στα σύνορα Ρωσίας-Φινλανδίας ΜΕΤΑ το διάγγελμα Πούτιν για επιστράτευσηΛΕΙΠΕΙ ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

Αυτό το βίντεο ΔΕΝ δείχνει ουρά στα σύνορα Ρωσίας-Φινλανδίας ΜΕΤΑ το διάγγελμα Πούτιν για επιστράτευση

22 Σεπ
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Βίντεο από τα σύνορα Ρωσίας-Φινλανδίας δείχνει ουρά χιλιομέτρων που σχηματίστηκε στις 21/09/2022 μετά το διάγγελμα του Βλαντίμιρ Πούτιν για μερική επιστράτευση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Συμπέρασμα:

Το βίντεο κυκλοφορεί στο διαδίκτυο ήδη από τις 19/09/2022. Σύμφωνα με το λήπτη του βίντεο, Igor Parri, το εν λόγω οπτικοακουστικό υλικό ελήφθη στις 29/08/2022. Οι Φιλανδικές αρχές Συνοριοφυλακής έχουν διαψεύσει ότι παρατηρούνται ασυνήθιστα μεγάλες ουρές στα σημεία εισόδου στη χώρα μετά την ανακοίνωση για επιστράτευση στη Ρωσία.

Σε διάφορες ενημερωτικές ιστοσελίδες αναπαράχθηκε, στις 21 Σεπτεμβρίου 2022, ένα βίντεο που δείχνει μεγάλη ουρά αναμονής στα σύνορα της Ρωσίας με τη Φινλανδία, συνοδευόμενο από τον άμεσο ή έμμεσο ισχυρισμό ότι πρόκειται για πλάνα που ελήφθησαν τις τελευταίες ώρες, μετά το διάγγελμα του Βλαντίμιρ Πούτιν για μερική επιστράτευση, λόγω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ωστόσο, ο ισχυρισμός δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Παραδείγματα άρθρων: ieidiseis.gr, voicenews.gr, reader.gr, flash.gr, ioannina24.gr, kosmodromio.gr

Ενδεικτικά, το υπό εξέταση βίντεο παρουσιάστηκε στο ieidiseis.gr υπό το εξής πλαίσιο:

«Πανικός στα σύνορα Ρωσίας – Φινλανδίας: Ουρές χιλιομέτρων για να γλυτώσουν την επιστράτευση (Βίντεο)

Χάος επικρατεί στα σύνορα Ρωσίας-Φινλανδίας, το μοναδικό πέρασμα που είναι ακόμα ανοιχτό για τους Ρώσους πολίτες με βίζα Σένγκεν.

Πληροφορίες κάνουν λόγο για μποτιλιάρισμα 35 χιλιομέτρων που ολοένα και αυξάνεται, καθώς ο κόσμος προσπαθεί να εγκαταλείψει τη χώρα με κάθε τρόπο, αφού ο Πούτιν ανακοίνωσε στο σημερινό του διάγγελμα ότι θα στείλει 300.000 νέους στρατιώτες προς την Ουκρανία με μερική επιστράτευση.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν κήρυξε νωρίτερα σήμερα την πρώτη επιστράτευση στη Ρωσία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, προειδοποιώντας τη Δύση ότι, αν συνεχίσει τον «πυρηνικό εκβιασμό» της, η Μόσχα θα απαντήσει με την ισχύ του τεράστιου οπλοστασίου της.

Δείτε βίντεο από το σημείο»

Αντίστοιχα, σε άρθρο του reader.gr διαβάσαμε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Στιγμιότυπο οθόνης που ελήφθη στις 21/09/2022 από το reader.gr

Το επίμαχο οπτικοακουστικό υλικό γνώρισε μεγάλη διάδοση στο Twitter στις 21/09/2022, όπου συγκέντρωσε εκατομμύρια προβολές. Ενδεικτικά, μέσα σε λίγες ώρες είχε συγκεντρώσει 1,2 εκατομμύρια προβολές μόνον από μία ανάρτηση του δημοσιογράφου Σωτήρη Διμπινούδη.

[παράδειγμα viral ανάρτησης στο Twitter, στιγμιότυπο οθόνης που ελήφθη στις 21/09/2022]

Το βίντεο που κυκλοφόρησε έχει ως εξής:

Τι ισχύει

Στις 21 Σεπτεμβρίου 2022 το πρωί, ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, ανήγγειλε δημόσια ότι θα διενεργηθεί μερική επιστράτευση, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Το εν λόγω βίντεο, ωστόσο, εντοπίζεται αναρτημένο στο διαδίκτυο ήδη από τις 19 Σεπτεμβρίου 2022 (δηλαδή δύο ημέρες νωρίτερα από το διάγγελμα Πούτιν) στους λογαριασμούς YouTube και TikTok του Igor Parri, ενός YouTuber που είναι γνωστός με το ψευδώνυμο «Igor In Russia».

Όπως ο ίδιος αναφέρει πλέον στην περιγραφή του βίντεο στο YouTube, το βίντεο «έχει ληφθεί δυο βδομάδες νωρίτερα». Σε σχόλιό του έγραψε ότι το βίντεο ελήφθη πριν οποιεσδήποτε ανακοινώσεις και ότι η ουρά στα σύνορα ήταν σύνηθες φαινόμενο το φθινόπωρο.

[πηγή στιγμιοτύπου: YouTube, ημερομηνία λήψης 21/09/2022]

Ανάλογο σχόλιο παρέθεσε και στην ανάρτησή του στο TikTok, παρακαλώντας να μην αξιολογούν το βίντεο «εκτός θεματικού περιεχομένου», καθότι «έχει ληφθεί πριν από τις ανακοινώσεις [για επιστράτευση]».

[πηγή στιγμιοτύπου: TikTok, ημερομηνία λήψης 21/09/2022]

Σε επικοινωνία που είχαν τα Ellinika Hoaxes με τον κ. Igor Parri μέσω email στις 21/09/2022, έλαβαν από αυτόν το ανεπεξέργαστο βίντεο (με φυσικό ήχο, και χωρίς τα πλαίσια κειμένου που εμφανίζονται στο υπό εξέταση βίντεο), των πρώτων 20 από τα 23 δευτερόλεπτα του τελικού βίντεο που ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μπορείτε να το παρακολουθήσετε παρακάτω:

Βίντεο: Igor Parri (Igor in Russia). Το μοιράστηκε στις 21/09/2022 με τα Ellinika Hoaxes.

Ο “Igor in Russia” δήλωσε, παράλληλα, στα Ellinika Hoaxes τα εξής:

«Αυτό το βίντεο γυρίστηκε στις 29 Αυγούστου. Ενώ αυτού του είδους οι ουρές είναι αρκετά συνηθισμένες λόγω τουρισμού, αυτό [που βλέπετε στο βίντεο] ΔΕΝ είναι μετά από τις ανακοινώσεις. Καλό θα ήταν να μην διαδοθούν λανθασμένες πληροφορίες».

Το βίντεο έχει πράγματι ληφθεί στα σύνορα Φινλανδίας – Ρωσίας, στο ύψος του συνοριακού σταθμού Vaalimaa (Vaalimaan rajanylityspaikka), στη νοτιοανατολική Φινλανδία. Ανατρέχοντας σε διαδικτυακή κάμερα από το σημείο, εντοπίστηκαν στιγμιότυπα από τις 21/09/2022 όπου η ουρά αυτοκινήτων δεν ξεπερνάει τα 5-6 οχήματα, αλλά και ορισμένα όπου φαίνεται να έχει πάνω από 50, χωρίς να είναι ορατός ο ορίζοντας όπου αυτή μπορεί να τελείωνε.

Σύμφωνα με τη Συνοριοφυλακή Νοτιοανατολικής Φινλανδίας, το απόγευμα της 21/09/2021, δεν παρατηρούνταν «ουρά χιλιομέτρων», αλλά μόλις μερικών εκατοντάδων μέτρων. Σύμφωνα με τοπικό ειδησεογραφικό μέσο ενημέρωσης (is.fi), εκπρόσωπος της εν λόγω αρχής σχολίασε ότι δεν έχει παρατηρηθεί επί του παρόντος κάτι ασυνήθιστο στο προφίλ ή τον αριθμό των εισερχομένων στη χώρα προσώπων.

[πηγή στιγμιοτύπου: Twitter]

Εν συνεχεία, η Συνοριοφυλακή Φινλανδίας προέβη σε σχετική ανακοίνωση μέσω του επίσημου λογαριασμού της στο Twitter, στην οποία ανέφερε τα εξής:

«Η κατάσταση στα σύνορα της Φινλανδίας δεν έχει αλλάξει με την ανακοίνωση της Ρωσικής επιστράτευσης. Υπάρχουν βίντεο που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εκ των οποίων ορισμένα έχουν ήδη καταγραφεί στο παρελθόν και πλέον κυκλοφορούν εκτός πλαισίου. Κυκλοφορούν εσφαλμένες πληροφορίες».

[πηγή στιγμιοτύπου: Twitter]

Επιπλέον, o επικεφαλής της Διεύθυνσης Διεθνών Υποθέσεων της Φινλανδικής Συνοριοφυλακής, Matti Pitkäniitty, δήλωσε στο Twitter το απόγευμα ότι η κατάσταση στα σύνορα είναι φυσιολογική, με κανονικές ουρές αναμονής. Επανήλθε και αργότερα, το βράδυ της 21/09/2022, επισημαίνοντας ότι η κατάσταση παραμένει φυσιολογική.

Παράλληλα, ο δημοσιογράφος Jan Petter του γερμανικού Der Spiegel ανέφερε νωρίς το βράδυ της 21/09/2022 ότι μίλησε με τον υπαρχηγό της Συνοριοφυλακής Νότιας Φινλανδίας, και του δήλωσε πως «η ουρά δεν είναι πουθενά μεγαλύτερη από 500 μέτρα σε οποιοδήποτε συνοριακό πέρασμα με τη Ρωσία. Είναι παρόμοιες σε μήκος με την προηγούμενη εβδομάδα».

Ουρές στα σημεία εισόδου στη Φινλανδία έχουν καταγραφεί και τις προηγούμενες εβδομάδες.

Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί πως, πέραν της ανάρτησης του Σωτήρη Διμπινούδη και το υπό εξέταση παλαιό βίντεο, δεν εντοπίζεται επί του παρόντος καμία άλλη πληροφορία (φωτογραφίες, άλλα βίντεο, ρεπορτάζ, μαρτυρίες από το πεδίο) που να υποδεικνύει ότι έχουν σχηματιστεί «ουρές 35 χιλιομέτρων» στα σύνορα της Ρωσίας με τη Φινλανδία.

Συμπέρασμα

Το βίντεο δεν δείχνει ουρά «35 χιλιομέτρων» που σχηματίστηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 2022 στα σύνορα της Ρωσίας με τη Φινλανδία, κατόπιν διαγγέλματος του Προέδρου της Ρωσίας για επιστράτευση.

Έχει ληφθεί από τον Igor Parri, YouTuber γνωστού ως “Igor in Russia”, και έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο ήδη από τις 19 Σεπτεμβρίου. Ο λήπτης του βίντεο δήλωσε ότι κατέγραψε τις εικόνες αυτές στις 29/08/2022.

Οι Φιλανδικές αρχές Συνοριοφυλακής έχουν διαψεύσει ότι παρατηρούνται ασυνήθιστα μεγάλες ουρές στα σημεία εισόδου στη χώρα μετά την ανακοίνωση για επιστράτευση στη Ρωσία. Δεν έχουν προκύψει άλλα στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι σχηματίστηκαν ουρές 35 χιλιομέτρων.