Ποιοι είμαστε
Αρχική Ψευδές ότι στήθηκε στη Μαριούπολη νέα ταμπέλα με ελληνική αναγραφή του ονόματος της πόληςΛΕΙΠΕΙ ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

Ψευδές ότι στήθηκε στη Μαριούπολη νέα ταμπέλα με ελληνική αναγραφή του ονόματος της πόλης

25 Σεπ
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Πλέον, μετά την κατάληψη της Μαριούπολης από τη Ρωσία, στην είσοδο της πόλης υπάρχει ταμπέλα με το όνομα αυτής στα ελληνικά.

Συμπέρασμα:

Η εικονιζόμενη πινακίδα στα Ελληνικά στήθηκε το 2018, πολύ πριν την κατάληψη της πόλης. Είχε εξαρχής χρώμα κίτρινο και μπλε, τα χρώματα της Ουκρανίας. Η πινακίδα ξαναβάφτηκε μετά την κατάληψη από τους Ρώσους, και πλέον φέρει τα χρώματα μπλε, κόκκινο και λευκό, τα χρώματα της Ρωσίας.

Με αφορμή ρεπορτάζ του Θανάση Αυγερινού στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN TV στις 25 Σεπτεμβρίου 2022, κυκλοφόρησε ο ισχυρισμός ότι, πλέον, στην είσοδο της Μαριούπολης υπάρχει ταμπέλα με το όνομα της πόλης στα Ελληνικά. Ωστόσο, ήδη από το 2018 έχει στηθεί η εν λόγω ταμπέλα από τις ουκρανικές αρχές, και το μόνο διαφορετικό σήμερα είναι ότι οι αρχές κατοχής έβαψαν πρόσφατα την ταμπέλα στα ρωσικά χρώματα.

Παραδείγματα: newsbomb.gr, flash.gr, OPEN TV

Η παρακάτω εικόνα είναι στιγμιότυπο από την ενημερωτική εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού OPEN «Τώρα Μαζί» όπου εμφανίστηκε ο Θανάσης Αυγερινός στις 25/09/2022:

Το απόσπασμα της εν λόγω εκπομπής, που ενσωματώθηκε και στα περισσότερα από τα υπό εξέταση άρθρα, είναι το εξής:

Τι ισχύει

Το θέμα παρουσιάστηκε από τον κ. Αυγερινό με τα παρακάτω λόγια:

Το πιο χαρακτηριστικό είναι ότι στην είσοδο της πόλης, πλέον -ομολογώ πως αυτό δεν το είχα δει- έχει γραφτεί το όνομα της πόλης στα ελληνικά.

Δηλαδή, σε χρόνο μετά την κατάληψη της πόλης από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, φέρεται να κατασκευάστηκε κάποια νέα ταμπέλα στην είσοδο της πόλης στην ελληνική γλώσσα.

Κάτι τέτοιο, όμως, δεν ισχύει. Η ελληνόφωνη ταμπέλα «Μαριούπολη» είχε κατασκευαστεί και τοποθετηθεί από τις ουκρανικές αρχές ήδη από το 2018, σε χρώματα κίτρινο και μπλε (της σημαίας της Ουκρανίας), στο σημείο εισόδου της πόλης από δυτικά, όπου βρίσκονται τοποθετημένα το άγαλμα του Μητροπολίτη Ιγνατίου, ιδρυτή της πόλης, και μία αντίστοιχη ταμπέλα με το όνομα της πόλης στην ουκρανική γλώσσα.

Σε δημοσιεύματα τοπικών ιστοσελίδων, αναρτήσεις σελίδων Facebook και ανακοινώσεις αυτοδιοικητικών αρχών της πόλης από το Σεπτέμβριο του 2018, δημοσιεύθηκαν φωτογραφίες από την κατασκευή των πινακίδων και του αγάλματος. Συμπεριλαμβάνονται και φωτογραφίες από την αρχική εκδοχή της πινακίδας με εσφαλμένο το γράμμα γιώτα (χρησιμοποιήθηκε το “i” αντί του “ι”), γεγονός για το οποίο διατυπώθηκε δημόσια κριτική.

[mariupolrada.gov.ua / αυτόματη μετάφραση στα αγγλικά]
[άρθρο στο mrpl.city – τοπικό ειδησεογραφικό ιστότοπο]
[τοπική σελίδα Facebook που διατύπωνε κριτική για το ορθογραφικό λάθος]

Φωτογραφίες από τα επόμενα έτη (π.χ. 2019, 2020) με την πινακίδα «Μαριούπολη» εντοπίζονται δημοσιευμένες επίσης στο διαδίκτυο.

Η πινακίδα υπέστη ζημιές και λόγω του πρόσφατου πολέμου που ξεκίνησε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το Φεβρουάριο του 2022.

Επιπρόσθετα, στις 16 Αυγούστου 2022, σε ρωσόφωνη ιστοσελίδα δημοσιεύθηκε και η εξής φωτογραφία, στο πλαίσιο είδησης για άφιξη Ρώσων βετεράνων που προσέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στην καταληφθείσα πόλη:

[πηγή εικόνας]

Όπως είναι εμφανές, η πινακίδα βρισκόταν τότε σε φάση «ανακαίνισης», με αποκατάσταση του φθαρμένου αριστερού κάτω τμήματος και απαλοιφή των χρωμάτων της Ουκρανίας από αυτήν.

Εκ των υστέρων, βάσει του βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον κ. Αυγερινό στο OPEN TV, προκύπτει ότι τελικά η πινακίδα βάφτηκε εκ νέου στα χρώματα της Ρωσίας.

Επάνω: Σύνθεση στιγμιοτύπων από το βίντεο που προβλήθηκε στο OPEN TV. Κάτω: φωτογραφία της πινακίδας πριν βαφτεί στα ρωσικά χρώματα. Διακρίνεται σε αμφότερες τις εικόνες το χαρακτηριστικό άγαλμα του Μητροπολίτη Ιγνατίου.

Συμπέρασμα

Δεν είναι αληθές ότι πλέον, μετά την κατάληψη της Μαριούπολης από τη Ρωσία, στην είσοδο της πόλης υπάρχει ταμπέλα με το όνομα αυτής στην ελληνική γλώσσα. Η πινακίδα στα Ελληνικά στήθηκε το 2018, πριν την κατάληψη της πόλης, και είχε εξαρχής χρώμα κίτρινο και μπλε, τα χρώματα της Ουκρανίας. Η πινακίδα ξαναβάφτηκε και πλέον φέρει τα χρώματα μπλε, κόκκινο και λευκό, τα χρώματα της Ρωσίας.