Ποιοι είμαστε
Αρχική Το βίντεο με εξαγριωμένους πολίτες στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Ρώμη είναι από το 2013ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Το βίντεο με εξαγριωμένους πολίτες στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Ρώμη είναι από το 2013

25 Σεπ
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Βίντεο δείχνει πως, μία ήμερα πριν τις εκλογές της 25ης Σεπτεμβρίου 2022 στην Ιταλία, εξαγριωμένοι πολίτες κατέβασαν την σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τα Γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Ρώμη.

Συμπέρασμα:

Το βίντεο ελήφθη στις 14 Δεκεμβρίου 2013 και δείχνει δράση του ακροδεξιού πολιτικού φορέα CasaPound.

Σε αναρτήσεις χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και σε διάφορες ιστοσελίδες, κυκλοφόρησε στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου 2022 ένα βίντεο με εξαγριωμένους πολίτες στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Ρώμη, δήθεν ως αντίδραση σε πρόσφατες δηλώσεις της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Ωστόσο το βίντεο, στην πραγματικότητα, είναι από το 2013.

Παραδείγματα: pronews.gr, makeleio.gr, vetonews.gr

Ο εν λόγω ψευδής ισχυρισμός ξεκίνησε από μία ανάρτηση της Μαρίας Δεναξά στο Twitter στις 24/09/2022, και την οποία ενσωμάτωσαν τα παραπάνω άρθρα ως πηγή τους:

Στιγμιότυπο που ελήφθη στις 25/09/2022 από το Twitter

Το βίντεο που προβλήθηκε είναι το εξής:

Τι ισχύει

Το βίντεο δεν είναι πρόσφατο. Βρίσκεται αναρτημένο στο διαδίκτυο από το Δεκέμβριο του 2013, και δείχνει δράση του ακροδεξιού κόμματος CasaPound στις 14 Δεκεμβρίου 2013. Η είδηση περί «αποκαθήλωσης» της ευρωπαϊκής σημαίας είχε καλυφθεί και από διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, όπως το Reuters.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το πλήρες βίντεο παρακάτω:

Συμπέρασμα

Το υπό εξέταση βίντεο δείχνει δράση του ακροδεξιού πολιτικού φορέα CasaPound ελήφθη στις 14 Δεκεμβρίου 2013, όταν πράγματι κατέβασαν την σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τα Γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Ρώμη. Δεν πρόκειται για πρόσφατο περιστατικό, που συνέβη μία ήμερα πριν τις εκλογές της 25ης Σεπτεμβρίου 2022 στην Ιταλία.