Ποιοι είμαστε
Αρχική Ιράν: Αυτή ΔΕΝ είναι η «20χρονη διαδηλώτρια» Χαντίς ΝατζάφιFAKE NEWS

Ιράν: Αυτή ΔΕΝ είναι η «20χρονη διαδηλώτρια» Χαντίς Νατζάφι

27 Σεπ
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός

Η Χαντίς Νατζάφι, η 20χρονη διαδηλώτρια που απεικονίζεται σε βίντεο να δένει τα μαλλιά της, έπεσε νεκρή από τα πυρά των ιρανικών αρχών.

Συμπέρασμα

Η νεαρή διαδηλώτρια εσφαλμένα συνδέεται με την Χαντίς Νατζάφι. Σε δηλώσεις της στο BBC Persian, η νεαρή γυναίκα που απεικονίζεται στο βίντεο ξεκαθαρίζει πως πρόκειται περί παρανόησης, και πως συνεχίζει να παλεύει για τις αδικοχαμένες Χαντίς Νατζάφι και Μαχσά Αμινί.

Μεγάλη διάδοση έχει γνωρίσει σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τον ηλεκτρονικό τύπο η είδηση ότι η 20χρονη διαδηλώτρια που απεικονίζεται σε βίντεο να δένει τα μαλλιά της στιγμές πριν ενσωματωθεί σε διαμαρτυρόμενο πλήθος στην ιρανική πόλη Καράτζ, δολοφονήθηκε. Ωστόσο, αυτός ο ισχυρισμός είναι παραπλανητικός. Ας δούμε τι ισχύει.

Παραδείγματα: protothema.gr, tovima.gr, real.gr, news247.gr, sdna.gr, iefimerida.gr, athensvoice.gr, gazzetta.gr

Την υπό εξέταση είδηση είδαν επίσης οι τηλεθεατές του βραδινού δελτίου ειδήσεων (26/9) του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ:


Αληθεύει;

Αρχικά, πρέπει να αναφερθεί πως η είδηση της δολοφονίας της πρωταγωνίστριας του υπό εξέταση βίντεο έγινε γνωστή στις 25 Σεπτεμβρίου του 2022, από την ιρανή δημοσιογράφο και ακτιβίστρια Masih Alinejad.

Το βίντεο

Στις 24 Σεπτεμβρίου του 2022, η Alinejad κοινοποιεί στον προσωπικό λογαριασμό της στο Twitter ένα βίντεο, στο οποίο μια νεαρή γυναίκα, σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού, δένει τα μαλλιά της λίγο πριν συνταχθεί με μια ομάδα Ιρανών, που διαδήλωναν στην Καράτζ με αφορμή το θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί, τη γυναίκα που στις 16/9 συνελήφθη στην Τεχεράνη από την τοπική αστυνομία ηθών εξαιτίας της «ανάρμοστης ένδυσής της», και η οποία κατέληξε ενόσω βρισκόταν υπό κράτηση.


Ωστόσο, νέο ρεπορτάζ του περσικού BBC αποκαλύπτει πως η πρωταγωνίστρια του εξεταζόμενου βίντεο και η εκλιπούσα Χαντίς Νατζάφι είναι δύο τελείως διαφορετικά πρόσωπα. Σε δηλώσεις της στο BBC, η νεαρή γυναίκα αναφέρει πως δεν σχετίζεται με τη Χαντίς Νατζάφι, και πως πολεμάει για τις αδικοχαμένες Χαντίς και Μάχσα. Ακόμη, ξεκαθαρίζει ότι σκοπός της ήταν να ενθαρρύνει τις γυναίκες να βγούν στους δρόμους, και όχι να συμβάλλει στη διάδοση ψευδών ειδήσεων.

Η νεαρή γυναίκα βιντεοσκόπησε εκ νέου την κίνησή της και την προώθησε στο BBC προκειμένου να τεκμηριωθεί πως πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο με το αρχικό βίντεο. Η ταυτότητά της παραμένει κρυφή, για λόγους ασφαλείας.

Επαληθεύσαμε ανεξάρτητα τον θάνατο της Χαντίς, με μια επίσκεψη στο προφίλ της αδελφής της Σιρίν, στην πλατφόρμα του Instagram.

[πηγή]

Το “radiozamaneh” επικοινώνησε με την Σιρίν, η οποία εξήγησε πως η διαδηλώτρια είχε αρκετές ομοιότητες με την αδελφή της, όπως ο σωματότυπος, τα μαλλιά, η ενδυμασία και τα γυαλιά οράσεως, κάτι που οδήγησε στην λαθνασμένη εντύπωση ότι η εικονιζόμενη είναι η Χαντίς.

Ομοίως, στο διαδίκτυο κυκλοφόρησε μέσω της οικογένειας της Χαντίς Νατζάφι η ληξιαρχική πράξη θανάτου της.

[πηγή]

Συμπέρασμα

Με βάση τα ανωτέρω καθίσταται σαφές πως η πρωταγωνίστρια του επίμαχου βίντεο και η εκλιπούσα Χαντίς Νατζάφι είναι δύο διαφορετικά πρόσωπα. Η νεαρή διαδηλώτρια ξεκαθάρισε σε δηλώσεις της στο BBC Persian πως συνεχίζει να παλεύει για τις αδικοχαμένες Χαντίς και Μαχσά, ενώ ο σκοπός της ήταν να ενθαρρύνει μέσω του βίντεό της κι άλλες κοπέλες να βγούν στους δρόμους. Ως εκ τούτου, ο υπό εξέταση ισχυρισμός είναι αναληθής και κατά συνέπεια καταρρίπτεται.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).