Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, το βίντεο αυτό ΔΕΝ δείχνει πρόσφατη διαδήλωση στη Γένοβα για τις τιμές ρεύματοςHOAXES

Όχι, το βίντεο αυτό ΔΕΝ δείχνει πρόσφατη διαδήλωση στη Γένοβα για τις τιμές ρεύματος

29 Σεπ
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Βίντεο δείχνει βίαιη καταστολή πρόσφατης διαδήλωσης πολιτών στη Γένοβα της Ιταλίας λόγω των αυξημένων τιμών ηλεκτρικού ρεύματος.

Συμπέρασμα:

Το βίντεο έχει ληφθεί το Μάιο του 2019 στην Μπολόνια, και απεικονίζει αντιδιαδήλωση ακτιβιστών κατά του ακροδεξιού κόμματος Forza Nuova.

Σύμφωνα με αναρτήσεις χρηστών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ένα βίντεο δείχνει βίαιη καταστολή πρόσφατης διαδήλωσης πολιτών στη Γένοβα της Ιταλίας λόγω των αυξημένων τιμών ηλεκτρικού ρεύματος. Ωστόσο, αυτό είναι ψευδές.

Παράδειγμα δημοσίευσης στο Facebook:

Στιγμιότυπο που ελήφθη στις 28/09/2022 από το Facebook

Το βίντεο που κυκλοφόρησε είναι το εξής:

Τι ισχύει

Το βίντεο δεν είναι πρόσφατο. Έχει ληφθεί το Μάιο του 2019 σε μία άλλη πόλη της Ιταλίας, στη Μπολόνια, όταν αστυνομικές δυνάμεις επιχείρησαν να διαλύσουν αντιδιαδήλωση ακτιβιστών κατά του ακροδεξιού – νεοφασιστικού κόμματος Forza Nuova. Αυτά προκύπτουν σύμφωνα με ρεπορτάζ τότε της ιταλικής εφημερίδας La Reppublica, σε βίντεο της οποίας στο YouTube εντοπίζεται και το υπό εξέταση οπτικοακουστικό υλικό. Δείτε το ως απόσπασμα (μετά το 0:55) του παρακάτω βίντεο:

Το ανωτέρω βίντεο έχει αναρτηθεί στο YouTube στις 20 Μαΐου 2019.

Η τοποθεσία λήψης, επί της οδού Via dell’Archiginnasio επιβεβαιώνεται με τη σύγκριση της εικόνας Street View που παρέχει το Google Maps με στιγμιότυπο από το βίντεο του ρεπορτάζ της La Repubblica. Είναι χαρακτηριστική η συμφωνία ακόμη και στις διαφημιστικές αφίσες που διακρίνονται στο φόντο του βίντεο.

Το συγκεκριμένο υπό εξέταση βίντεο έχει κυκλοφορήσει ευρέως στο εξωτερικό, και άρθρο κατάρριψης του παραπλανητικού ισχυρισμού έχει γράψει ήδη ο βελγικός οργανισμός ελέγχου γεγονότων, Knack.

Συμπέρασμα

Το βίντεο δεν έχει καμία σχέση με διαδήλωση στη Γένοβα της Ιταλίας λόγω των αυξημένων τιμών ηλεκτρικού ρεύματος, και δεν είναι πρόσφατο. Έχει ληφθεί το Μάιο του 2019 στην Μπολόνια, και απεικονίζει αντιδιαδήλωση ακτιβιστών κατά του ακροδεξιού κόμματος Forza Nuova.