Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, δεν γίνεται συντονισμένη προσπάθεια καταστροφής μονάδων παραγωγής και επεξεργασίας τροφίμωνΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΑ

Όχι, δεν γίνεται συντονισμένη προσπάθεια καταστροφής μονάδων παραγωγής και επεξεργασίας τροφίμων

1 Οκτ
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Η πρόσφατη φωτιά στη Γαλλική αγορά τροφίμων Rungis δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό. Είναι μέρος μιας γενικότερης συντονισμένης προσπάθειας καταστροφής αγορών τροφίμων και μονάδων παραγωγής που έχει ως επίκεντρο τις ΗΠΑ και στοχεύει στη δημιουργία επισιτιστικής κρίσης

Συμπέρασμα:

Οι καταστροφές σε εγκαταστάσεις παραγωγής τροφίμων δεν έχουν αυξηθεί ραγδαία πρόσφατα, κάτι που ενδεχομένως θα υποδείκνυε μια τέτοια προσπάθεια. Πολλά από τα περιστατικά στα οποία γίνεται αναφορά από τους υποστηρικτές του ισχυρισμού είναι είτε κατασκευασμένα, είτε αφορούν ασήμαντες μονάδες παραγωγής, που η καταστροφή τους σε καμία περίπτωση δε θα οδηγούσε σε επισιτιστική κρίση, είτε αποτελούν αποδεδειγμένα καταστροφές που προκλήθηκαν από ατυχήματα.

Σημαντική διάδοση έχει γνωρίσει τις τελευταίες ημέρες στο διαδίκτυο ο ισχυρισμός πως η φωτιά που εκδηλώθηκε την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου του 2022 στην αγορά τροφίμων Rungis στο Παρίσι δεν αποτελεί ένα μεμονωμένο περιστατικό, αλλά είναι μέρος μιας γενικότερης συντονισμένης προσπάθειας καταστροφής αγορών τροφίμων και μονάδων παραγωγής που έχει ως επίκεντρο τις ΗΠΑ και στοχεύει στη δημιουργία επισιτιστικής κρίσης. Ωστόσο, ο ισχυρισμός αυτός αποτελεί μια θεωρία συνωμοσίας, που έχει αρχίσει να αναπαράγεται εντόνως τους τελευταίους μήνες εκμεταλλευόμενη την αγωνία που προκαλεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία για την αγορά τροφίμων.

Παραδείγματα: pronews.gr, ksipnistere.com, tzafnews.gr, el.gr, gegonotstomikroskpio.com, oparlapipas.gr, lapolitica.gr, macedoniavoice.com, newsgreece.gr, sfairika.gr, periodista.gr

Στα εξεταζόμενα δημοσιεύματα διαβάζουμε πως τα τελευταία δύο χρόνια, μόνο στις ΗΠΑ, έχουν λάβει χώρα 90 τέτοια περιστατικά καταστροφών σε αγορές τροφίμων και πως εκατομμύρια κοτόπουλα και γαλοπούλες καταστράφηκαν σε χιλιάδες φάρμες, ενώ επίσης αναφορά γίνεται και σε δύο περιστατικά πτώσης αεροπλάνου σε μονάδες επεξεργασίας τροφίμων.

Ακολουθεί αυτούσιο το άρθρο που αναπαράγεται:

Rungis: Η καταστροφή της τεράστιας αγοράς τροφίμων δεν ήταν η πρώτη – Στις ΗΠΑ χτυπήθηκαν 90 μέσα σε 2 χρόνια!

Μήπως κάποιοι επιθυμούν μία επισιτιστική κρίση;


Εντύπωση προκαλεί η χθεσινή πυρκαγιά που ξέσπασε στην Γαλλία, στην μεγαλύτερη αγορά φρέσκων τροφίμων στον κόσμο, στην Rungis, ως προς την έκτασή της και κυρίως ως προς τα αίτια που την προκάλεσαν.

Σε μία εποχή όπου υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις τροφίμων μία τέτοια καταστροφή δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη.

Το μέγεθος του συγκεκριμένου κέντρου προκαλεί δέος καθώς είναι μία ολόκληρη πόλη τουλάχιστον 12.000 εργαζομένων μέσα στη γαλλική πρωτεύουσα και αποτελεί μία παγκόσμια πύλη προς την ηπειρωτική Ευρώπη μέσω της οποίας διακινούνται εκατομμύρια τόνοι προϊόντων.

Μόνο η είδηση της καταστροφής μπορεί να προκαλέσει τρομακτική αύξηση των τιμών στα τρόφιμα πέραν του αυτονόητου της ελλείψεώς τους.

Η Αγορά Rungis εκτείνεται σε σχεδόν 600 στρέμματα -έκταση μεγαλύτερη από το Μονακό- με δεκάδες εστιατόρια, τράπεζες, ταχυδρομείο, ακόμη και αστυνομικό τμήμα. Εκτιμάται ότι διακινούνται ετησίως τρία εκατομμύρια τόνοι προϊόντων διατροφής προκειμένου να σιτιστούν 18 εκατομμύρια άνθρωποι.

Aν ήταν μία μεμονωμένη καταστροφή ίσως δεν θα ανησυχούσε κανείς. Όμως τα δύο τελευταία χρόνια, μόνο στις ΗΠΑ και μέχρι το καλοκαίρι του 2022, έλαβαν χώρα 90 τέτοια περιστατικά σε αντίστοιχες αγορές τροφίμων!

Συγκεκριμένα στην πολιτείες Georgia, Illinois, κ.α. εκατομμύρια κοτόπουλα και γαλοπούλες καταστράφηκαν σε δεκάδες φάρμες. Μέσα σε μία εβδομάδα δύο αεροπλάνα συνετρίβησαν πάνω σε μονάδες επεξεργασίας τροφίμων!

Τα περιστατικά είναι πάρα πολλά για να θεωρηθούν τυχαία.

Μοιάζει σαν ένας παγκόσμιος οργανωμένος σχεδιασμός που ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ αύξηση στις τιμές και διατροφικές ελλείψεις.

Μην ξεχνάμε πως υπάρχει ένα ζήτημα και με τα σιτηρά από Ουκρανία και Ρωσία τα οποία όσο διαρκεί ο πόλεμος δεν είναι εξασφαλισμένα.

Για πολλούς αυτή την δεκαετία τα τρόφιμα θα είναι ο «νέος χρυσός» γιατί χωρίς χρυσό ζεις, χωρίς φαγητό όμως όχι…

Η υγεία και το φαγητό, είναι τα δύο πράγματα για τα οποία οι άνθρωποι φοβούμενοι μήπως τα χάσουν είναι διαθέσιμοι να πουλήσουν ακόμα και τον εαυτό τους.

Άλλωστε όπως είχαν προβλέψει κάποτε οι Άγιοι της Ορθοδοξίας «Ο Διάβολος θα πιάσει τον άνθρωπο από την γαστέρα», δηλαδή από το στομάχι.

Μήπως κάποιοι επιθυμούν μία επισιτιστική κρίση;

Τα δημοσιεύματα συνοδεύονται και από ξενόγλωσσα tweets που αναπαράγουν τον εξεταζόμενο ισχυρισμό.

Τι ισχύει

Αρχικά πρέπει να αναφερθεί πως η φωτιά στην αγορά τροφίμων Rungis στη Γαλλία αποτελεί αληθινό περιστατικό. Η φωτιά ξέσπασε γύρω στις 12:30 το μεσημέρι της Κυριακής 25 Σεπτεμβρίου 2022 και χάρη στους 130 πυροσβέστες που κλήθηκαν να βοηθήσουν τέθηκε υπό έλεγχο περίπου στις 17:00. Η φωτιά ξέσπασε σε μια αποθήκη της εταιρείας Halles Mandar και κατέκαψε 8,000 τετραγωνικά. Πέρα από τις υλικές ζημιές δεν καταγράφηκαν ανθρώπινες απώλειες, ενώ τα αίτια της φωτιάς βρίσκονται ακόμη υπό διερεύνηση. Πέραν της καταστροφής της συγκεκριμένης αποθήκης οι υπόλοιπες εγκαταστάσεις της αγοράς έμειναν ανέπαφες και το επόμενο κιόλας πρωί η αγορά άνοιξε κανονικά.

Αναφορικά με τον ισχυρισμό περί οργανωμένου σχεδίου καταστροφής μονάδων παραγωγής τροφίμων, με τον οποίο πλαισιώνεται το περιστατικό στην Rungis και αποτελεί τον βασικό ισχυρισμό του άρθρου, αυτός φαίνεται να αποτελεί απλώς μια θεωρία συνωμοσίας που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο από την περασμένη άνοιξη. Ο ισχυρισμός έχει ήδη καταρριφθεί από πληθώρα οργανισμών ελέγχου γεγονότων και έγκριτους ειδησεογραφικούς οργανισμούς, ενώ ακόμη και ο σύνδεσμος που δίνεται από το άρθρο ως πηγή του ισχυρισμού οδηγεί σε δημοσίευμα του City Journal, που επίσης καταρρίπτει τον ισχυρισμό. Το δημοσίευμα μάλιστα προσπαθεί να εντοπίσει και τον λόγο που ο ισχυρισμός αυτός διαδίδεται τώρα, συνδέοντας τον με το αυξημένο ενδιαφέρον που υπάρχει τους τελευταίους μήνες για το ζήτημα της επάρκειας τροφίμων.

Σύμφωνα με τον οργανισμό ελέγχου γεγονότων LeadStories ο ισχυρισμός ξεκίνησε να διαδίδεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τον Απρίλιο του 2022 και συνδέθηκε με δηλώσεις που έκανε ο Αμερικανός Πρόεδρος Joe Biden περίπου ένα μήνα πριν, στις 24 Μαρτίου του 2022. Συγκεκριμένα δίνοντας συνέντευξη τύπου στο πλαίσιο του συνεδρίου των  G7 στις Βρυξέλλες ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι ο κόσμος θα βιώσει «πραγματικές ελλείψεις τροφίμων». Σύμφωνα με τον οργανισμό ελέγχου γεγονότων Snopes, τότε άρχισε να κάνει την εμφάνιση του στο διαδίκτυο ο ισχυρισμός για αυξημένες και σκηνοθετημένες πυρκαγιές σε μονάδες παραγωγής τροφίμων.

Όπως διαβάζουμε στο PolitiFact, που επίσης ασχολήθηκε με το θέμα, ο ισχυρισμός γνώρισε ακόμη μεγαλύτερη διάδοση όταν αναπαρήχθη από την εκπομπή “Tucker Carlson Tonight” και τον παρουσιαστή Tucker Carlson του Αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου Fox News. Μάλιστα ο παρουσιαστής αναφέρθηκε και σε δύο περιστατικά συντριβής μικρών  αεροπλάνων σε εργοστάσια τροφίμων, τα οποία πιθανότατα είναι αυτά που αναφέρονται και στο υπό εξέταση άρθρο. Από την έρευνα του PolitiFact όμως προέκυψε πως κανένα από τα δύο εργοστάσια δεν καταστράφηκε εξαιτίας των συντριβών και μάλιστα στη μια περίπτωση το ένα αεροπλάνο συνετρίβη κοντά στο εργοστάσιο και όχι σε αυτό.

Σε άλλο, σχετικό με το θέμα, άρθρο το PolitiFact κατέρριψε μια λίστα 95 περιστατικών που αφορούσαν φωτιές και άλλες καταστροφές  σε μονάδες παραγωγής τροφίμων τα τελευταία χρόνια. Τα εν λόγω 95 περιστατικά είναι αυτά στα οποία αναφονται και το υπό εξέταση δημοσιεύματα. Από την έρευνα του PolitiFact προέκυψε ότι τα περισσότερα από τα περιστατικά της λίστας αφορούσαν καταστροφές τις οποίες οι Αρχές δεν απέδιδαν σε ύποπτες αιτίες. Από τις 30 πυρκαγιές που καταγράφονταν στη λίστα μόνο μια ήταν αποτέλεσμα εμπρησμού. Ακόμη, στη λίστα συμπεριλαμβάνονταν πολλές επαναλήψεις των ίδιων περιστατικών, καθώς επίσης και περιστατικά τα οποία φαίνεται να μην έχουν καν συμβεί. Άλλες καταγραφές της λίστας δεν αφορούσαν στην πραγματικότητα καταστροφές σε μεγάλες μονάδες παραγωγής αλλά σε μικρές φάρμες, που σίγουρα δε θα οδηγήσουν σε έλλειψη τροφίμων στην αγορά.

Πενήντα περίπου από τα περιστατικά που καταγράφονταν στη λίστα αφορούσαν μαζικούς θανάτους πουλερικών, ισχυρισμός που συναντάται και στα εξεταζόμενα δημοσιεύματα. Από την έρευνα του PolitiFact προέκυψε ότι οι μαζικοί αυτοί θάνατοι οφείλονταν σε μεγάλη διάδοση της γρίπης των πτηνών κατά τους τελευταίους μήνες, που οδήγησε σε μαζικές θανατώσεις μολυσμένων πουλερικών με στόχο τον περιορισμό της νόσου. Όπως καταγράφει το PolitiFact, σχεδόν 38 εκατομμύρια πτηνά έχουν πεθάνει ή θανατωθεί μέχρι στιγμής για να περιορίσουν την εξάπλωση της γρίπης στο ξέσπασμά της το 2022. Όμως, όπως εξηγεί ο Rick Coker, εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Επιθεώρησης Υγείας των Ζώων και των Φυτών του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ,

Ο ιός εξαπλώνεται επί του παρόντος στις ΗΠΑ κυρίως λόγω της μετανάστευσης άγριων πτηνών […] δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι αυτή ή οποιαδήποτε άλλη επιδημία (υψηλής παθογένειας γρίπη των πτηνών) είναι ύποπτη ή ότι κάποια οντότητα στοχεύει την προμήθεια πουλερικών στις ΗΠΑ.

Ο ισχυρισμός περί εσκεμμένων πυρκαγιών απασχόλησε, λόγω της διάδοσης του, ακόμη και ειδικούς στο ζήτημα. Η Birgitte Messerschmidt, διευθύντρια του ερευνητικού τμήματος της Εθνικής Ένωσης Πυροπροστασίας (NFPA) μιας μη κερδοσκοπικής ομάδας ασφαλείας, εξήγησε σε συνέντευξή της η οποία ανέβηκε στο blog του οργανισμού ότι δεν υπάρχει καμία σημαντική αύξηση των περιστατικών πυρκαγιών σε μονάδες παραγωγής και επεξεργασίας τροφίμων. Συγκεκριμένα δήλωσε:

Δεν είναι απροσδόκητο να δεις πυρκαγιές σε τέτοιου είδους δομές […] Οι πυρκαγιές δεν είναι σπάνιο φαινόμενο. Είχαμε 490,000 πυρκαγιές κτιρίων το 2020 στις Ηνωμένες Πολιτείες. Βλέπουμε πολλές φωτιές κάθε χρόνο.

Αν και όπως εξήγησε η Messerschmidt ο οργανισμός τους δε διαθέτει δεδομένα που να αφορούν συγκεκριμένα φωτιές σε δομές επεξεργασίας τροφίμων, το Εθνικό Σύστημα Αναφοράς Συμβάντων Πυρκαγιάς παρακολουθεί τις πυρκαγιές σε ευρύτερες κατηγορίες, όπως βιομηχανικές εγκαταστάσεις, γεωργικές εγκαταστάσεις και εγκαταστάσεις ψυγείων. Το 2019 ο αριθμός των πυρκαγιών σε όλα τα εργοστάσια παραγωγής ή επεξεργασίας στη χώρα ξεπέρασε τις 5,300 (σχεδόν 15 την ημέρα). Επιπλέον, περισσότερες από 2,000 πυρκαγιές σημειώθηκαν σε γεωργικές εγκαταστάσεις, σιτηρά, κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και εγκαταστάσεις ψυγείων αποθήκευσης, οι οποίες θα μπορούσαν όλες να σχετίζονται με εργασίες επεξεργασίας τροφίμων. Η κ. Messerchmidt δήλωσε επίσης τα εξής:

Το φαγητό είναι καύσιμο. Επομένως, από τη στιγμή που μεταχειρίζεσαι φαγητό, έχεις κάτι που είναι εύφλεκτο.

Τέλος, οι ειδικοί της βιομηχανίας τροφίμων δε βλέπουν τέτοιου είδους ατυχήματα ως απειλή για την αγορά τροφίμων.

Μιλώντας μέσω mail στο USNews, με αφορμή άρθρο κατάρριψης του ισχυρισμού περί συντονισμένης προσπάθειας καταστροφής μονάδων παραγωγής και επεξεργασίας τροφίμων, ο Sam Gazdziak, εκπρόσωπος της Αμερικανικής Ένωσης Κρέατος, δήλωσε:

Δεν φαίνεται να υπάρχουν στοιχεία που να συνδέουν αυτές τις πυρκαγιές με οποιονδήποτε τρόπο και δεν υπάρχει απολύτως κανένας κίνδυνος για την προμήθεια τροφίμων των ΗΠΑ λόγω μιας σειράς άσχετων, ατυχών ατυχημάτων.

Αντίστοιχα μιλώντας μέσω mail στο Reuters o Tom Super,  αντιπρόεδρος επικοινωνιών του National Chicken Council, μιας μη κερδοσκοπικής εμπορικής ένωσης που εκπροσωπεί τα συμφέροντα της βιομηχανίας κοτόπουλου των Ηνωμένων Πολιτειών, είπε ότι οι ισχυρισμοί φαίνονται να είναι «ψευδείς ειδήσεις». Συγκεκριμένα είπε:

Μπορώ να μιλήσω μόνο για το κοτόπουλο, αλλά όπως σε κάθε εργοστάσιο/βιομηχανία παραγωγής, υπάρχουν γενικά μερικές πυρκαγιές που συμβαίνουν κάθε χρόνο σε ολόκληρη τη χώρα. Οι περισσότερες από αυτές είναι τυχαίες και περιορίζονται αρκετά γρήγορα. Και σίγουρα δεν είναι αρκετές για να επηρεάσουν τη διαθεσιμότητα κοτόπουλου.

Συμπέρασμα

Με βάση όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, ο ισχυρισμός πως υπάρχει μια συντονισμένη προσπάθεια δημιουργίας επισιτιστικής κρίσης μέσα από τον εμπρησμό και την καταστροφή μονάδων παραγωγής και επεξεργασίας τροφίμων είναι αναληθής. Πρόκειται για θεωρία συνωμοσίας που διαδίδεται στο διαδίκτυο από την περασμένη άνοιξη και δε βασίζεται σε πραγματικά στοιχεία. Σύμφωνα με οργανισμούς ελέγχου γεγονότων αλλά και οργανισμούς που ασχολούνται με την προστασία από πυρκαγιές και την καταγραφή τους, δεν έχει παρατηρηθεί κάποια μεγάλη αύξηση τέτοιων περιστατικών σε μονάδες που ασχολούνται με την επεξεργασία και την παραγωγή τροφίμων. Επίσης, ο ισχυρισμός για εκατομμύρια θανάτους πουλερικών από τέτοιου είδους καταστροφές είναι αναληθής. Οι αυξημένοι θάνατοι πουλερικών στις ΗΠΑ τους τελευταίους μήνες οφείλονται σε ένα νέο κύμα μετάδοσης της γρίπης των πουλερικών.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Φοιτητής στο αγγλόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με τίτλο “Μaster of Arts in Digital Media, Communication and Journalism” του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.