Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, ο Joe Biden δεν παρότρυνε τους κατοίκους της Florida να εμβολιαστούν, για να προφυλαχθούν από τον τυφώνα IanΛΕΙΠΕΙ ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

Όχι, ο Joe Biden δεν παρότρυνε τους κατοίκους της Florida να εμβολιαστούν, για να προφυλαχθούν από τον τυφώνα Ian

5 Οκτ
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Joe Biden, παροτρύνει τους κατοίκους της πολιτείας Florida να εμβολιαστούν κατά της COVID-19, ώστε να προφυλαχθούν από τον τυφώνα Ian.

Συμπέρασμα

O Αμερικανός Πρόεδρος στις δηλώσεις του, που πραγματοποιήθηκαν στις 10 Αυγούστου 2021, αναφερόταν στις προκλήσεις που προκύπτουν όταν η μετάλλαξη Δέλτα και οι φυσικές καταστροφές διασταυρώνονται και "επιδεινώνουν η μία την άλλη".

Σημαντική διάδοση έχει γνωρίσει τις τελευταίες μέρες ένα αποσπασματικό βίντεο από δηλώσεις του Προέδρου των ΗΠΑ, Joe Biden. Στο βίντεο αυτό ο Biden φέρεται να παροτρύνει τους κατοίκους της πολιτείας Florida να εμβολιαστούν κατά της COVID-19, ώστε να προφυλαχθούν από τον τυφώνα Ian. Ωστόσο, ο ισχυρισμός αυτός είναι παραπλανητικός.

Παραδείγματα: elora.gr, katohika.gr, globonews.gr, primenews.press

Στα δημοσιεύματα αυτά διαβάζουμε:

Τζο Μπάιντεν: Εμβολιαστείτε γιατί έρχονται τυφώνες!

Μία ακατανόητη δήλωση έκανε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, συνδέοντας ουσιαστικά τους τυφώνες με τους εμβολιασμούς. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης λοιπόν, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, αναφέρθηκε στις περιοχές των ΗΠΑ που πλήττονται από τυφώνες και τις προετοιμασίες που πρέπει να κάνουν οι πολίτες για να αντιμετωπίσουν τα καιρικά φαινόμενα, με τη συμβουλή του κ. Μπάιντεν να είναι: “Εμβολιαστείτε για να γλυτώσετε από τους τυφώνες“.

Ακολουθούν στιγμιότυπα από κοινοποιήσεις του ισχυρισμού και του βίντεο στο Facebook και στο Twitter:

Ακολουθεί το υπό εξέταση βίντεο (με ελληνική μετάφραση):

Πηγή

Τι ισχύει

Η καταιγίδα Ian έφτασε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2022. Έπληξε τις νοτιοδυτικές ακτές της Φλόριντα ως ισχυρός τυφώνας κατηγορίας 4, καταστρέφοντας σπίτια με σφοδρούς ανέμους που ξεπερνούσαν τα 150 μίλια ανά ώρα. Ο απολογισμός των νεκρών στη Φλόριντα ανήλθε σε τουλάχιστον 81, σύμφωνα με πληροφορίες από το ABC Νews.

Παρόλα αυτά, ο ισχυρισμός πως ο Αμερικανός Πρόεδρος παροτρύνει τους κατοίκους της Florida να εμβολιαστούν κατά της πανδημίας COVID-19, ώστε να προφυλαχθούν από την καταιγίδα, είναι παραπλανητικός. Έχει ήδη καταρριφθεί από έγκριτους οργανισμούς ελέγχου γεγονότων από τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2022.

Σύμφωνα με πληροφορίες του USA Today, ένα βίντεο που κοινοποιήθηκε στο Facebook στις 27 Σεπτεμβρίου 2022 ισχυρίζεται ότι την ημέρα πριν από το πέρασμα της καταιγίδας, ο πρόεδρος Joe Biden συμβούλευσε όσους βρίσκονταν κοντά στις πληγείσες περιοχές να εμβολιαστούν. Στο βίντεο αυτό ο Πρόεδρος των ΗΠΑ φέρεται να δήλωσε:

Επιτρέψτε μου να γίνω σαφής. Εάν βρίσκεστε σε μια πολιτεία όπου οι τυφώνες χτυπούν συχνά – όπως η Φλόριντα ή η ακτή του Κόλπου ή το Τέξας – ένα ζωτικό μέρος της προετοιμασίας για την εποχή των τυφώνων είναι να εμβολιαστείτε τώρα. Όλα είναι πιο περίπλοκα αν δεν είστε εμβολιασμένοι και σας χτυπήσει ένας τυφώνας ή μια φυσική καταστροφή.

Εδώ θα πρέπει να αναφερθεί πως οι δηλώσεις του Προέδρου της Αμερικής αποτελούν πραγματικό γεγονός. Ωστόσο, το αποσπασματικό βίντεο προέρχεται από μια συνάντηση του Προέδρου με αξιωματούχους της δημόσιας ασφάλειας, μέλη του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ και ομάδες αντιμετώπισης της COVID-19. Η συνάντηση αυτή πραγματοποιήθηκε στις 10 Αυγούστου του 2021 στον Λευκό Οίκο, περισσότερο από ένα έτος πριν την έλευση του τυφώνα Ian. Θέμα της ομιλίας του, σύμφωνα με την έρευνα του AP News, ήταν η προετοιμασία για τους τυφώνες κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Σε ένα άλλο άρθρο, που δημοσιεύτηκε από το PolitiFact, διαβάζουμε πως, όταν ο Biden κάλεσε αυτή τη συνάντηση στις 10 Αυγούστου του 2021, δεν υπήρχαν τροπικές καταιγίδες που να απειλούν άμεσα την ηπειρωτική χώρα των ΗΠΑ αλλά πλησίαζε η εποχή των τυφώνων. Συνιστούσε στους κατοίκους να εμβολιαστούν πριν από τους τυφώνες, ώστε να είναι προετοιμασμένοι να εκκενωθούν και να καταφύγουν μαζί με άλλους κατοίκους σε εσωτερικούς χώρους. Δεν το πρότεινε ως μέσο για την προστασία των κατοίκων από τους τυφώνες, όπως υποστηρίζει ο ισχυρισμός.

H πλήρης απομαγνητοφώνηση και το βίντεο δείχνουν ότι ο Biden μιλούσε για τις προκλήσεις που προκύπτουν όταν η μετάλλαξη Δέλτα και οι φυσικές καταστροφές διασταυρώνονται και “επιδεινώνουν η μία την άλλη”, όπως αναφέρει το άρθρο του πρακτορείου Reuters. Συγκεκριμένα, δήλωσε (σε μετάφραση):

Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να διαχειριστούμε τις φυσικές μας καταστροφές που προκαλούνται από τους τυφώνες, που πλήττουν τη νοτιοανατολική χώρα και το περιβάλλον, και με μια ευρεία κοινοτική εξάπλωση της COVID-19.

Και το καλύτερο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε για να προετοιμαστούμε γι’ αυτό, είναι όλοι όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί – ξέρω ότι είναι ένα σπασμένο ρεκόρ και το λέω συνέχεια – αλλά να εμβολιαστούν.

Με την μετάλλαξη Δέλτα, βλέπουμε μια πανδημία των ανεμβολίαστων.  Τα κρούσματα και οι νοσηλείες αυξάνονται ταχύτερα σε πολιτείες με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, όπως η Φλόριντα, το Τέξας, η Λουιζιάνα, η Αλαμπάμα και το Μισισιπή, οι οποίες είναι οι πολιτείες που – από πλευράς τυφώνων – είναι οι πολιτείες που κινδυνεύουν περισσότερο.

Και έτσι, δεν περιμένουμε μέχρι να είναι πολύ αργά.  Και αν, Θεός φυλάξοι, χτυπήσει μια φυσική καταστροφή, πρέπει να βεβαιωθούμε ότι είμαστε έτοιμοι να προστατευτούμε και από την COVID-19.

Επιτρέψτε μου να είμαι σαφής: Εάν βρίσκεστε σε μια πολιτεία όπου οι τυφώνες χτυπούν συχνά – όπως η Φλόριντα ή η ακτή του Κόλπου ή το Τέξας – ένα ζωτικό μέρος της προετοιμασίας για την εποχή των τυφώνων είναι να εμβολιαστείτε τώρα.  Όλα είναι πιο περίπλοκα αν δεν έχετε εμβολιαστεί και σας χτυπήσει τυφώνας ή φυσική καταστροφή.

Αν τελικά χρειαστεί να εκκενώσετε το χώρο, αν τελικά χρειαστεί να μείνετε σε καταφύγιο, δεν θέλετε να προσθέσετε την COVID-19 στον κατάλογο των κινδύνων που θα αντιμετωπίσετε.

Εμβολιαστείτε τώρα, ώστε να είστε έτοιμοι για ό,τι μπορεί να έρθει αυτό το μήνα.  Και είναι πιθανό να έρθουν κάποιοι σοβαροί τυφώνες αυτό το μήνα.

Παρατίθεται ολόκληρο βίντεο:

Συμπέρασμα

Από την παραπάνω ανάλυση προκύπτει πως ο ισχυρισμός ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος, Joe Biden, συμβούλεψε τους κατοίκους της πολιτείας Florida να εμβολιαστούν, ώστε να προφυλαχθούν από την καταιγίδα Ian, είναι αναληθής. Ένα μικρό τμήμα της πλήρους δήλωσης του Biden, που πραγματοποιήθηκε στις 10 Αυγούστου του 2021, για τη προφύλαξη από την COVID-19, χρησιμοποιήθηκε εκτός πλαισίου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να στηρίξει τον ισχυρισμό ότι τα εμβόλια θα προστατεύσουν τους ανθρώπους από τους τυφώνες. Ωστόσο, η πλήρης απομαγνητοφώνηση και το βίντεο δείχνουν ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος αναφερόταν στις προκλήσεις που προκύπτουν όταν η μετάλλαξη Δέλτα και οι φυσικές καταστροφές διασταυρώνονται και “επιδεινώνουν η μία την άλλη”.

Η Σπυριδούλα Γραμματικού είναι απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Από το 2019 συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα του τμήματος.