Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, ο Ζελένσκι δεν ζήτησε προληπτικό πυρηνικό χτύπημα κατά της ΡωσίαςΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Όχι, ο Ζελένσκι δεν ζήτησε προληπτικό πυρηνικό χτύπημα κατά της Ρωσίας

25 Οκτ
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι ζήτησε από το ΝΑΤΟ να προβεί σε προληπτικό πυρηνικό χτύπημα κατά Ρωσίας.

Συμπέρασμα:

Ο κ. Ζελένσκι δε ζήτησε προληπτικό πυρηνικό χτύπημα κατά της Ρωσίας. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση σε συνέντευξη είπε ότι το ΝΑΤΟ θα πρέπει να επανεξετάσει τους τρόπους που ασκεί πίεση στη Ρωσία, εννοώντας, όπως εξήγησε αργότερα συνεργάτης του, να σκιαγραφηθούν προληπτικά οι συνέπειες για τη Ρωσία και να ενταθούν τα “χτυπήματα” εναντίον της, δηλαδή οι κυρώσεις και η ένοπλη βοήθεια στην Ουκρανία.

Σε μέσα ενημέρωσης, ιστολόγια και λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφόρησε ο ισχυρισμός πως ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι κάλεσε το ΝΑΤΟ να προβεί σε προληπτικό πυρηνικό χτύπημα σε βάρος της Ρωσίας. Ωστόσο ο εν λόγω ισχυρισμός είναι ψευδής.

Παραδείγματα: dimpenews.com, katohika.gr, sfairika.gr, choratouaxoritou.gr, paradrasi.gr, vhmavochas.gr, newsgreece.gr, greek-dutch-truth.blogspot.com, paradrasi.gr

Στα εξεταζόμενα δημοσιεύματα διαβάζουμε τα εξής:

Ο Ζελένσκι κάλεσε για προληπτικό πυρηνικό χτύπημα του ΝΑΤΟ κατά Ρωσίας. Κρεμλίνο: Ο Ζελένσκι καλεί σ’ έναρξη παγκόσμιου πολέμου! Μεντβέντεφ για Ζελένσκι: ψυχίατροι λοβοτομήστε τον ηλίθιο!!! RT: θέλει το Τέλος του Κόσμου! Λαβρόφ: ανισόρροπο τέρας….

Ο Ζελένσκι κάλεσε για προληπτικό πυρηνικό χτύπημα του ΝΑΤΟ κατά της Ρωσίας.

Ο Ουκρανός ηγέτης είπε ότι το ΝΑΤΟ και ολόκληρη η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να προβλέψουν αυτό το σενάριο εάν η Ρωσία αποφασίσει να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα

“Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky κάλεσε το ΝΑΤΟ να εξαπολύσει ένα προληπτικό χτύπημα κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας σε περίπτωση απειλής από την πλευρά της για χρήση πυρηνικών όπλων. Το δήλωσε κατά τη διάρκεια μιας βιντεοσκοπημένης συνέντευξης στο Ινστιτούτο Lowy Aυστραλίας.”

Οι δηλώσεις του Ζελένσκι είναι ένα κάλεσμα για έναρξη ενός παγκόσμιου πολέμου με απρόβλεπτες τερατώδεις συνέπειες, είπε ο Πεσκόφ!

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky στην ομιλία του κάλεσε τις δυτικές χώρες να εξαπολύσουν προληπτικό πυρηνικό χτύπημα σε ρωσικό έδαφος: «Τι πρέπει να κάνει το ΝΑΤΟ; Να εξαλειφθεί η πιθανότητα η Ρωσία να χρησιμοποιεί πυρηνικά όπλα. Αλλά αυτό που είναι σημαντικό, απευθύνομαι για άλλη μια φορά στη διεθνή κοινότητα, όπως ήταν πριν από τις 24 Φεβρουαρίου: προληπτικά χτυπήματα, ώστε αυτοί (οι Ρώσοι) να ξέρουν τι θα τους συμβεί αν θέλουν να τα χρησιμοποιήσουν. Και όχι το αντίστροφο – περιμένετε τα πυρηνικά χτυπήματα της Ρωσίας και μετά να πείτε: “Α, αυτό κάνατε, τότε ορίστε η απάντησή μας”.

Το Κρεμλίνο είπε ότι όλες οι χώρες στον κόσμο πρέπει να δώσουν προσοχή στη δήλωση Ζελένσκι για προληπτικό χτύπημα κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι de facto υπεύθυνες για τις δραστηριότητες στο Κίεβο και, κατά συνέπεια, θα πρέπει να λογοδοτήσουν για τις δηλώσεις του Ζελένσκι», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι δηλώσεις του Ζελένσκι δεν είναι παρά κάλεσμα για έναρξη παγκόσμιου πολέμου.

Ο Μεντβέντεφ προέτρεψε τους ψυχιάτρους να δουν τον Ζελένσκι μετά τα λόγια του για προληπτικό χτύπημα στη Ρωσία.

Ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ σχολίασε την έκκληση του Ζελένσκι προς το ΝΑΤΟ για προληπτικό χτύπημα κατά της Ρωσίας.

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως από το “Military Review”, ο αρχηγός του καθεστώτος του Κιέβου, σε μια συνέντευξη με εκπροσώπους ενός από τα ιδρύματα στην Αυστραλία, δήλωσε την ανάγκη να επιβληθούν προληπτικές πυρηνικές επιθέσεις στη Ρωσία. Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, το ΝΑΤΟ δεν πρέπει να περιμένει τις ενέργειες της Ρωσίας, αλλά να ενεργήσει από μόνο του.

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ αντέδρασε πολύ έντονα στο κάλεσμα του Ζελένσκι για τη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Σύμφωνα με τον Μεντβέντεφ, «οι ψυχίατροι θα πρέπει να προλάβουν αυτόν τον ηλίθιο και να τον λοβοτομήσουν. Προκάλεσε περισσότερα προβλήματα στους δικούς του και σε όλους τους άλλους».

Δημοσιογράφος RT Semión Sénderov: Ο Ζελένσκι καλεί το ΝΑΤΟ να εξαπολύσει προληπτικό πυρηνικό χτύπημα κατά της Ρωσίας. Με άλλα λόγια, δεν θέλει πλέον λύση, θέλει άμεσα το Τέλος του Κόσμου!

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Λαβρόφ μετά την έκκληση του Ζελένσκι προς το ΝΑΤΟ για προληπτικό πυρηνικό χτύπημα κατά Ρωσίας: “Η Δύση υποδαυλίζει έναν πυρηνικό πόλεμο, ο ανισόρροπος Ζελένσκι έχει μετατραπεί σε τέρας, τα χέρια του μπορούν να καταστρέψουν τον πλανήτη”.

Τι ισχύει

Αρχικά πρέπει να πούμε ότι πράγματι στις 6 Οκτωβρίου του 2022 ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι μίλησε στο Ινστιτούτο Lowy μέσω ζωντανής σύνδεσης από την Ουκρανία. Μετά το τέλος της ομιλίας του δέχθηκε ερωτήσεις από το κοινό και από τον εκτελεστικό διευθυντή του Ινστιτούτου, Michael Fullilove.

Μια εκ των ερωτήσεων που ο κ. Fullilove έθεσε στον κ.Ζελένσκι αφορούσε τις απειλές της Ρωσίας για τη χρήση πυρηνικών όπλων. Η ερώτηση ακούγεται λίγο μετά το εικοστό λεπτό του βίντεο.

Συγκεκριμένα η ερώτηση του κ. Fullilove ήταν η εξής:

Κατά την ομιλία σας αναφερθήκατε στον εκβιασμό χρήσης πυρηνικών όπλων. Ο κύριος Πούτιν μας είπε τις προάλλες ότι δεν μπλοφάρει. Συνεπώς θα ήθελα να σας ρωτήσω, πιστεύετε ότι η πιθανότητα χρήσης πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία έχει αυξηθεί και τι περισσότερο μπορεί να κάνει το ΝΑΤΟ για να αποτρέψει τη Ρωσία από το να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα;.

Απαντώντας στο δεύτερο σκέλος της ερώτησης ο κ. Ζελένσκι είπε (λίγο μετά το εικοστό πέμπτο λεπτό του βίντεο):

Αλλά αυτό που είναι σημαντικό, απευθύνω για άλλη μια φορά έκκληση στη διεθνή κοινότητα, όπως έκανα πριν από τις 24 Φεβρουαρίου, χρειαζόμαστε προληπτικά χτυπήματα, ώστε να ξέρουν τι θα τους συμβεί εάν χρησιμοποιήσουν πυρηνικά όπλα και όχι το αντίστροφο. Μην περιμένετε τα πυρηνικά πλήγματα της Ρωσίας και μετά πείτε, «Α, αφού εσύ έκανες αυτό, πάρε αυτό από εμάς!» Επανεξετάστε τον τρόπο με τον οποίο ασκείτε πίεση. Αυτό πρέπει να κάνει το ΝΑΤΟ, να επανεξετάσει τη σειρά με την οποία ασκεί πίεση στη Ρωσία.

Πηγή μετάφρασης: newsweek.com

Μέσα στις επόμενες ώρες η δήλωσή του για επανεξέταση του τρόπου που το ΝΑΤΟ ασκεί πίεση στη Ρωσία απομονώθηκε από την ερώτηση και το γενικότερο πλαίσιο της συζήτησης και σχολιάστηκε έντονα από τη Ρωσική πλευρά.

H εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα αναπαρήγαγε τον ισχυρισμό στο Telegram χαρακτηρίζοντας τον κ. Ζελένσκι «μαριονέτα» λέγοντας ότι «έχει μετατραπεί σε ένα τέρας του οποίου τα χέρια μπορούν να καταστρέψουν τον πλανήτη». Ο Dmitry Peskov, Γραμματέας Τύπου του Κρεμλίνου, δήλωσε ότι:

 Τέτοιες δηλώσεις δεν είναι παρά μια έκκληση για έναρξη ενός νέου παγκόσμιου πολέμου με απρόβλεπτες τερατώδεις συνέπειες.

Μετά από αυτούς τους σχολιασμούς ο ισχυρισμός πως ο κ. Ζελέσνκι ζήτησε προληπτικό πυρηνικό χτύπημα αναπαρήχθη ευρέως, όπως είδαμε, και σε διαδικτυακά μέσα στην Ελλάδα.

Από την ουκρανική πλευρά, συνεργάτες του προέδρου Ζελέσνκι έσπευσαν να εξηγήσουν ότι οι δηλώσεις του έχουν παρερμηνευτεί και ότι ποτέ δε ζήτησε προληπτικά πυρηνικά χτυπήματα κατά της Ρωσίας. Ο Μιχάιλο Ποντολιάκ, σύμβουλος του κ. Ζελέσνκι, αναφερόμενος στη διάδοση του υπό εξέταση ισχυρισμού έγραψε στο Twitter:

Άλλο ένα ρωσικό ψέμα.

1. Ο @ZelenskyyUa δεν είπε τίποτα για προληπτικό πυρηνικό χτύπημα κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

2. Ο Ζελένσκι υπενθύμισε τον ρωσικό πυρηνικό εκβιασμό και πρότεινε να σκιαγραφηθούν προληπτικά οι συνέπειες για τη Ρωσία και να ενταθούν τα χτυπήματα εναντίον της – κυρώσεις και ένοπλη βοήθεια στην Ουκρανία.

Το πρωτότυπο tweet του Μιχάιλο Ποντολιάκ.

Ο εκπρόσωπος του κ. Ζελένσκι, Serhii Nykyforov, έσπευσε επίσης να εξηγήσει ότι ο Ουκρανός πρόεδρος αναφερόταν σε προληπτικές κυρώσεις που θα έπρεπε να είχαν εφαρμοστεί στη Ρωσία πριν από την πλήρη εισβολή της. Συγκεκριμένα σε ανάρτησή του στο Facebook έκανε λόγο για «πυρηνική υστερία» και εξήγησε ότι ο Ζελένσκι μιλούσε για δράση «την περίοδο πριν από τις 24 Φεβρουαρίου». Ακολουθεί η ανάρτησή του σε μετάφραση:

Συνάδελφοι, το παρακάνατε λίγο με την πυρηνική υστερία σας και τώρα ακούτε πυρηνικά χτυπήματα ακόμα κι εκεί που δεν υπάρχουν. Ο Πρόεδρος μίλησε για την περίοδο έως τις 24 Φεβρουαρίου. Τότε ήταν απαραίτητο να εφαρμοστούν προληπτικά μέτρα για να αποτραπεί η έναρξη ενός πολέμου από τη Ρωσία. Επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω ότι τα μόνα μέτρα που συζητήθηκαν εκείνη την εποχή ήταν οι προληπτικές κυρώσεις.

Μόνο το τρομοκρατικό κράτος Ρωσία επιτρέπει στον εαυτό του να εκβιάζει τον κόσμο με εκρήξεις στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια και με κάθε τρόπο να υπαινίσσεται τη χρήση πυρηνικών όπλων. Δεν θα ακούσετε ποτέ τέτοιες εκκλήσεις από την Ουκρανία.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι κατάρριψη του ισχυρισμού έχει γίνει και από άλλους οργανισμούς ελέγχου γεγονότων και ειδησεογραφικούς οργανισμούς όπως το facta.news και το newsweek.com.

Συμπέρασμα

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι δε ζήτησε από το ΝΑΤΟ να προβεί σε προληπτικά πυρηνικά χτυπήματα κατά της Ρωσίας. Σε συνέντευξή του απάντησε σε ερώτηση σχετικά με τις απειλές της Ρωσίας για χρήση πυρηνικών λέγοντας πως το ΝΑΤΟ θα πρέπει να επανεξετάσει τους τρόπους με τους οποίους ασκεί πίεση στη Ρωσία κάνοντας μια σύγκριση με την περίοδο πριν την εισβολή. Όπως ξεκαθάρισε κι ο εκπρόσωπός του, ο πρόεδρος αναφερόταν στην περίοδο πριν από τις 24 Φεβρουαρίου, όταν ήταν απαραίτητο να ληφθούν προληπτικά μέτρα για να αποτραπεί η έναρξη πολέμου από τη Ρωσία.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Φοιτητής στο αγγλόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με τίτλο “Μaster of Arts in Digital Media, Communication and Journalism” του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.