Ποιοι είμαστε
Αρχική Ψευδής η «είδηση» του θανάτου της Ελένης ΚούρκουλαFAKE NEWS

Ψευδής η «είδηση» του θανάτου της Ελένης Κούρκουλα

7 Νοε
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 1 έτος.

Ισχυρισμός:

Πέθανε η Ελένη Κούρκουλα.

Συμπέρασμα:

Δεν ισχύει ότι πέθανε η πρώην υφυπουργός κ. Ελένη Κούρκουλα. Πρόκειται για λάθος εκ παραδρομής, το οποίο αναπαράχθηκε από πληθώρα ΜΜΕ χωρίς έλεγχο.

Σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στον ηλεκτρονικό τύπο κυκλοφόρησε η «είδηση» του θανάτου της κ. Ελένης Κούρκουλα. Ωστόσο, αυτή η πληροφορία αναμεταδόθηκε εκ παραδρομής και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Ας δούμε τι ισχύει.

Παραδείγματα: ishow.gr, aftodioikisi.gr

Τι ισχύει

Αρχικά, αξίζει να σημειωθεί πως τα εξεταζόμενα δημοσιεύματα επικαλούνται, ως αρχική πηγή της είδησης του θανάτου της κ. Ελένης Κούρκουλα, δημοσίευμα της ενημερωτικής ιστοσελίδας iefimerida.gr, το οποίο δεν είναι πλέον διαθέσιμο.

Ορισμένες ιστοσελίδες έσπευσαν να απολογηθούν στην πρώην υφυπουργό Παιδείας και ηθοποιό κ. Ελένη Κούρκουλα, κάνοντας λόγο για λάθος εκ παραδρομής, μιας και στην πραγματικότητα η τραγική είδηση αφορούσε στην απώλεια της αρχιτέκτονα Μαρίας Κοκκίνου, συζύγου του Ανδρέα Κούρκουλα. Σύμφωνα με ανάρτηση του Κέντρου για την Έρευνα του Καρκίνου της Κύπρου (CCRI), η Μαρία Κοκκίνου έφυγε από την ζωή από καρκίνο και τις επιπλοκές του κορωνοϊού.

Συμπέρασμα

Με βάση τα ανωτέρω, καθίσταται σαφές πως η είδηση του θανάτου της πρώην υφυπουργού δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και διαμοιράστηκε στον ηλεκτρονικό τύπο δίχως να διασταυρωθεί. Στις 6 Νοεμβρίου του 2022 έφυγε από τη ζωή η αρχιτέκτονας Μαρία Κοκκίνου, σύζυγος του επίσης αρχιτέκτονα κ. Ανδρέα Κούρκουλα.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).