Ποιοι είμαστε
Αρχική Αυτό το βίντεο ΔΕΝ δείχνει πρόσφατες διαδηλώσεις στη Βραζιλία κατά του ΛούλαΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Αυτό το βίντεο ΔΕΝ δείχνει πρόσφατες διαδηλώσεις στη Βραζιλία κατά του Λούλα

16 Νοε
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 1 έτος.

Ισχυρισμός:

Βίντεο δείχνει πολυπληθή ομάδα διαδηλωτών το Νοέμβριο του 2022 κατά της εγκυρότητας εκλογής του Λούλα ως νέου προέδρου της Βραζιλίας.

Συμπέρασμα:

Το βίντεο ελήφθη στις 7 Σεπτεμβρίου 2021, στο πλαίσιο διαδηλώσεων υπέρ του Μπολσονάρου, τότε προέδρου της χώρας.

Σε αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ορισμένες ιστοσελίδες κυκλοφόρησε ένα βίντεο με μαζική συγκέντρωση πολιτών στη Βραζιλία, συνοδεία του ισχυρισμού ότι δείχνει πρόσφατες διαδηλώσεις με τις οποίες αμφισβητείται η εγκυρότητα της εκλογής του Λούλα ως νέου προέδρου της χώρας. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει.

Ειδικότερα, ο ισχυρισμός ξεκίνησε να διαδίδεται στα ελληνικά από τη δημοσιογράφο Μαρία Δεναξά, που ανάρτησε το εξής βίντεο στο Twitter.

Στιγμιότυπο οθόνης που ελήφθη στις 15/11/2022 από το Twitter

Ο ισχυρισμός κυκλοφόρησε και σε ιστοσελίδες όπως voicenews.gr.

Στιγμιότυπο οθόνης που ελήφθη στις 15/11/2022 από το Voice News

Τι ισχύει

Το εξεταζόμενο βίντεο δεν είναι πρόσφατο, ούτε σχετίζεται με διαμαρτυρίες κατά του Λούλα ντα Σίλβα, του νέου προέδρου της Βραζιλίας. Όπως έχει ήδη επισημάνει ο ολλανδικός οργανισμός ελέγχου γεγονότων nieuwscheckers.nl, το βίντεο έχει ληφθεί το 2021.

Η εναέρια λήψη (drone) του πλήθους διαδηλωτών εντοπίζεται αυτούσια στο YouTube (επίσης με διάρκεια 0:29), αναρτημένη στις 7 Σεπτεμβρίου 2021 από τον Henrique Oliveira, που αυτοπροσδιορίζεται ως κάτοχος του υλικού.

Επάνω: στιγμιότυπο από την ανάρτηση της Μαρίας Δεναξά στο Twitter το 2022.
Κάτω, στιγμιότυπο από βίντεο που ανήρτησε ο HENRIQUE OLIVEIRA στο YouTube το 2021.

Όπως έγραψε ο χρήστης του YouTube που πραγματοποίησε τη λήψη, πρόκειται για συγκέντρωση πολιτών στην Esplanada dos Ministérios, στην πρωτεύουσα της Βραζιλίας (Μπραζίλια) την ίδια ημέρα (07/09/2021). Αυτό μπορεί να επιβεβαιωθεί λαμβάνοντας υπόψη διάφορα ρεπορτάζ, βίντεο και φωτογραφίες που αναρτήθηκαν εκείνες τις ημέρες.

Η διαδήλωση πραγματοποιήθηκε υπέρ του Ζαΐρ Μπολσονάρου, προέδρου της χώρας εκείνο το διάστημα. Οι διαδηλώσεις που απεικονίζονται στο βίντεο δεν είναι δυνατόν να σχετίζονται με την εγκυρότητα της εκλογής του Λούλα στην προεδρία, καθώς οι εκλογές έλαβαν χώρα τον Οκτώβριο του 2022, τουλάχιστον ένα έτος αργότερα.

Ενδεικτικά, στο άρθρο του voicenews.gr περιέχονται αποσπάσματα κειμένου που κυκλοφόρησε αυτολεξεί το Σεπτέμβριο του 2021 σε ιστοσελίδες όπως left.gr και skai.gr (μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ).

Συμπέρασμα

Το βίντεο δεν έχει καμία σχέση με διαδηλώσεις το Νοέμβριο του 2022 στη Βραζιλία κατά της εγκυρότητας εκλογής του Λούλα ντα Σίλβα στην προεδρία της χώρας. Πρόκειται για λήψη οπτικοακουστικού υλικού από drone, τον Σεπτέμβριο του 2021. Απεικονίζονται διαδηλώσεις υπέρ του τότε προέδρου, Ζαΐρ Μπολσονάρου.