Ποιοι είμαστε
Αρχική Αβάσιμοι ισχυρισμοί για αγορά ακινήτων στην Ελβετία από Ουκρανούς αξιωματούχους με χρήματα από πακέτα βοήθειας των ΗΠΑΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Αβάσιμοι ισχυρισμοί για αγορά ακινήτων στην Ελβετία από Ουκρανούς αξιωματούχους με χρήματα από πακέτα βοήθειας των ΗΠΑ

17 Νοε
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 1 έτος.

Ισχυρισμός:

Σύμφωνα με την Αμερικανίδα δημοσιογράφο Candace Owens ουκρανοί αξιωματούχοι αγοράζουν ακίνητα στην Ελβετία με χρήματα από τη χρηματική βοήθεια που στέλνουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία.

Συμπέρασμα:

Ο ισχυρισμός είναι παραπλανητικός και ατεκμηρίωτος. Η Owens δε χρησιμοποιεί καμία απόδειξη για να υποστηρίξει τα λεγόμενά της και παρόμοιος ισχυρισμός είχε κυκλοφορήσει και καταρριφθεί από οργανισμούς ελέγχου γεγονότων ήδη από τον Ιούνιο του 2022.

Σημαντική διάδοση έχει γνωρίσει τις τελευταίες ημέρες στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο ισχυρισμός πως Ουκρανοί αξιωματούχοι χρησιμοποιούν τα χρήματα που λαμβάνει η Ουκρανία ως βοήθεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής για να αγοράσουν πολυτελή ακίνητα στην Ελβετία. Παρ’ όλα αυτά ο ισχυρισμός δεν ευσταθεί.

Παραδείγματα: katohika.gr, oimaskespeftoun.blogspot.com, iskra.gr, theflagreport.com, bankingnews.gr, pressing.gr

Παραδείγματα διάδοσης του ισχυρισμού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Αποσπάσματα από το άρθρο που αναπαράγεται και υποστηρίζει τον ισχυρισμό:

Ο Zelensky με την οικονομική βοήθεια των ΗΠΑ… αγοράζει ακίνητα στην Ελβετία

Tο ποσό των 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων που διέθεσαν οι ΗΠΑ στο Κίεβο έχει δαπανηθεί για την απόκτηση ακινήτων στην Ελβετία

Οι Αμερικανοί ανησυχούν ολοένα και περισσότερο για την οικονομική βοήθεια που διαθέτουν στο καθεστώς Zelensky.

Σύμφωνα με τη δημοσιογράφο Candice Owens του Fox News, το ποσό των 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων που διέθεσαν οι ΗΠΑ στο Κίεβο έχει δαπανηθεί για την απόκτηση ακινήτων στην Ελβετία.

Το καθεστώς του Κιέβου μπορεί σύντομα να βρεθεί όχι μόνο χωρίς Starlink, αλλά και χωρίς ξένη χρηματοδότηση.

Οι ΗΠΑ αμφιβάλλουν ότι η Ουκρανία δαπανά τα δισεκατομμύρια που διατέθηκαν για να ενισχύσει τον στρατό της.

Ζητούσε και περισσότερα ο Zelensky

Μιλώντας στην εκπομπή στο Fox News, η Candice Owens είπε πως οι ΗΠΑ έδωσαν στον Zelensky 50 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά εκείνος ζητούσε περισσότερα.

Σύμφωνα με το Fox News, ο Zelensky και οι Ουκρανοί αξιωματούχοι αγοράζουν ακίνητα στην Ελβετία.

Όπως είπε η Αμερικανίδα δημοσιογράφος, θα πρέπει να σταλεί ειδική επιτροπή στην Ουκρανία για να μάθει πώς ακριβώς ξοδεύει το Κίεβο τα χρήματα των φορολογουμένων των ΗΠΑ.

O Zelensky λαμβάνει από τις ΗΠΑ 2,5 εκατ. δολάρια την ώρα

Τι ισχύει

Ο ισχυρισμός ξεκίνησε να αναπαράγεται τις τελευταίες ημέρες με αφορμή σχετικές δηλώσεις της Candace Owens (της οποίας το όνομα αναγράφεται λανθασμένα ως Candice στα υπό εξέταση δημοσιεύματα), Αμερικανίδας δημοσιογράφου γνωστής για τις ακροδεξιές της απόψεις, η οποία κατά το παρελθόν έχει αναπαράγει μέσα από τη δουλειά της και τους λογαριασμούς της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ψευδείς πληροφορίες και θεωρίες συνωμοσίας. Συγκεκριμένα η Owens εμφανίστηκε το βράδυ της Πέμπτης 10 Νοεμβρίου 2022 στην εκπομπή του FoxNews “Tucker Carlson Tonight”, που παρουσιάζει ο Tucker Carlson. Η εκπομπή είναι γνωστή για την υποστήριξη συντηρητικών απόψεων και πολλές φορές ατεκμηρίωτων ισχυρισμών.

Η Owens μίλησε για το ζήτημα της χρηματικής υποστήριξης που παρέχουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου και ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει κανενός είδους έλεγχος για το πώς διαχειρίζεται η Ουκρανική κυβέρνηση τα χρήματα αυτά, λέγοντας πως πολλά εξ αυτών έχουν χρησιμοποιηθεί από Ουκρανούς αξιωματούχους για την αγορά πολυτελών ιδιοκτησιών στην Ελβετία.

Ακολουθούν οι δηλώσεις της Owens στις οποίες διατυπώνεται ο υπό εξέταση ισχυρισμός και ο διάλογός της με τον Carlson (σε μετάφραση):

Owens: […] Και πόσα έχουμε δώσει στην Ουκρανία μέχρι τώρα; 50 δισεκατομμύρια δολάρια! Όχι αρκετά για αυτή τη Βασίλισσα της Πρόνοιας (Welfare Queen)*. Θέλει (τα χρήματα) να συνεχίσουν να ρέουν. Και αυτό είναι, ο πρόεδρος Ζελένσκι είναι η Βασίλισσα της Πρόνοιας της Αμερικής! Και εάν θέλετε να ξέρετε που πηγαίνουν όλα αυτά τα χρήματα, πέρασα μερικές εβδομάδες στην Ευρώπη · ο κόσμος λέει ότι Ουκρανοί αξιωματούχοι αγοράζουν περιουσιακά στοιχεία στην Ελβετία. Ξανά, αυτές είναι ερωτήσεις που θα πρέπει να ερευνήσουμε και, εάν οι Ρεπουμπλικανοί κερδίσουν πίσω τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία, θα πρέπει στα σοβαρά να αρχίσουμε να βεβαιωνόμαστε που πηγαίνει καθένα από αυτά τα δολάρια. Έχουμε όλους αυτούς τους αξιωματούχους της Εσωτερικής Υπηρεσίας Εσόδων (IRS), αλλά γιατί να μην εξετάσουμε τα χρήματα που στέλνουμε στο εξωτερικό;

Carlson: Εάν ένας και μόνο ουκρανός αξιωματούχος έχει αγοράσει ιδιοκτησία στην Ελβετία την στιγμή που τους στέλνουμε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια…

Owens: Το έχουν κάνει!

Carlson: Πώς δεν είναι αυτό το μεγαλύτερο σκάνδαλο αυτή τη στιγμή; Δεν καταλαβαίνω…

Owens: Είναι 100% αληθές. Υπάρχουν ένα σωρό Ρώσοι αξιωματούχοι που έχουν αφήσει άδεια την περιουσία τους στην Ελβετία και Ουκρανοί αξιωματούχοι εμφανίζονται με αυτοκίνητα Λαμποργκίνι και αγοράζουν αυτές τις ιδιοκτησίες. Αυτό είναι 100% αληθές και σας το λέω σήμερα. Και φυσικά θα το αγνοήσουν και θα πουν ότι είναι συνωμοσία, όπως κάνουν πάντα. Είναι θεωρία μέχρι να αποδειχθεί αλήθεια. To BLM (Black Lives Matter) ήταν μια συνωμοσία μέχρι που αποδείχθηκε πως είχαμε δίκιο*. Και η ουκρανική υπόθεση είναι μια συνωμοσία, που, αν τις δώσετε μερικές εβδομάδες, θα αποδειχθεί πραγματική.

Carlson: Απίστευτο! Candice Owens, εκτιμάμε τα σχόλια σου σήμερα, όπως πάντα. Σε ευχαριστούμε.

Σημείωση συντάκτη [1]: Ο όρος Welfare Queen στην Αμερική χρησιμοποιείται υποτιμητικά κυρίως από Ρεπουμπλικανούς για να αναφερθούν σε άτομα των χαμηλότερων οικονομικών στρωμάτων που εκμεταλλεύονται τις παροχές πρόνοιας που τους δίνει το κράτος για να αποφύγουν να εργαστούν. Ο όρος έγινε δημοφιλής τη δεκαετία του ’70, όταν χρησιμοποιήθηκε ιδιαίτερα από τον τότε υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές Ronald Reagan. Τις τελευταίες δεκαετίες ο όρος έχει κατακριθεί ως ρατσιστικός και στερεοτυπικός.

Σημείωση συντάκτη [2]: Η Owens έχει υπάρξει πολέμια του κινήματος Black Lives Matter, αμφισβητώντας τα αίτια θανάτου του George Floyd (που αποδεδειγμένα προήλθε από καρδιοπνευμονική ανακοπή λόγω της βίαιης σύλληψης του) και χαρακτηρίζοντας το κίνημα “απάτη” που δεν έχει ως στόχο να βοηθήσει τους μαύρους ανθρώπους. 

Το σχετικό απόσπασμα της εκπομπής στο οποίο διατυπώνεται από την Owens ο υπό εξέταση ισχυρισμός.

Πηγή βίντεο: MAGAWARS (YouTube) από FoxNews.

Αρχικά, όπως είναι εμφανές, οι ισχυρισμοί της Owens για κατάχρηση της αμερικανικής χρηματικής υποστήριξης προς την Ουκρανία από Ουκρανούς αξιωματούχους με σκοπό την αγορά πολυτελών ιδιοκτησιών στην Ελβετία είναι ατεκμηρίωτος. Προς υποστήριξη των ισχυρισμών της η Owens αναφέρει ότι «πέρασε μερικές εβδομάδες στην Ευρώπη και ο κόσμος λέει…» χωρίς να χρησιμοποιεί άλλες αποδείξεις.

Σε αυτό το σημείο είναι σκόπιμο να αναφερθεί πως ο εν λόγω ισχυρισμός δε διατυπώθηκε για πρώτη φορά από την Owens. Συγκεκριμένα ο ισχυρισμός πως Ουκρανοί αξιωματούχοι αγοράζουν πολυτελείς ιδιοκτησίες στην Ελβετία πιθανότατα χρησιμοποιώντας χρήματα της αμερικάνικης βοήθειας έχει εμφανιστεί στο διαδίκτυο ήδη από τον Ιούνιο του 2022, όταν και κυκλοφόρησαν κάποια υποτιθέμενα ελβετικά κτηματολογικά έγγραφα που φαίνονταν να αποδεικνύουν μερικές τέτοιες αγορές ακινήτων. Σύμφωνα με τα έγγραφα αυτά τρία άτομα που έχουν δεσμούς με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αγόρασαν ακίνητα πολλών εκατομμυρίων δολαρίων στο Gstaad, ένα ελβετικό θέρετρο. Οι αξιωματούχοι που κατονομάζονταν ήταν ο Ντμίτρι Ραζούμκοφ (πολιτικός), ο Ολεξάντρ Ντάνιλιουκ (πρώην επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας) και η Λιουντμίλα Ντενίσοβα (πρώην αξιωματούχος για τα ανθρώπινα δικαιώματα).

Παρ’ όλα αυτά, όπως πρόκυψε από έρευνα του οργανισμού ελέγχου γεγονότων PolitiFact, τα έγγραφα αυτά δεν ήταν αληθινά. Ο Adrian Mühlematter, διαχειριστής του Κτηματολογίου του Oberland στη Βέρνη, το οποίο διατηρεί αρχεία για τα ακίνητα στο Gstaad, δήλωσε στο PolitiFact ότι τα έγγραφα που υποτίθεται ότι αποδείκνυαν τέτοιες αγορές από Ουκρανούς αξιωματούχους ήταν πλαστά.

Σε σχετικό άρθρο της η ελβετική γερμανόφωνη εφημερίδα Berner Zeitung ανέφερε ότι ο υπό εξέταση ισχυρισμός ξεκίνησε από έναν blogger πιστό στο Κρεμλίνο. Ο δημοσιογράφος της εφημερίδας μελέτησε τα έγγραφα μαζί με τον Mühlematter και εντόπισαν σωρεία λαθών, όπως αναντιστοιχία μεταξύ των αριθμών ιδιοκτησίας του κτηματολογίου και των πραγματικών διευθύνσεων των ακινήτων, ορθογραφικά λάθη, αναγνωριστικούς αριθμούς που δεν είχαν επαρκή ψηφία και ούτω καθεξής.

Παρ’ ότι κατά την εμφάνισή της στο FoxNews η Owens δεν αναφέρεται στα έγγραφα αυτά, μέσα από τις δηλώσεις της υποστηρίζει τον ίδιο ακριβώς ισχυρισμό, δηλαδή έναν ισχυρισμό ο οποίος έχει καταρριφθεί εδώ και μήνες, χωρίς να προσκομίζει νέα στοιχεία.

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός από την Αμερικανίδα δημοσιογράφο Candace Owens πως Ουκρανοί αξιωματούχοι χρησιμοποιούν χρήματα από την οικονομική βοήθεια που παρέχουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία για την αγορά πολυτελών περιουσιακών στοιχείων στην Ελβετία είναι ατεκμηρίωτος. Η Owens δε βασίζει πουθενά τα λεγόμενά της, ενώ ο αναφερόμενος ισχυρισμός έχει κυκλοφορήσει ξανά στο διαδίκτυο κατά το παρελθόν και έχει διαψευστεί.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Φοιτητής στο αγγλόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με τίτλο “Μaster of Arts in Digital Media, Communication and Journalism” του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.