Ποιοι είμαστε
Αρχική Το βίντεο ΔΕΝ τεκμηριώνει ότι παραλήφθηκε από την Ευρωβουλή μια «ματωμένη» βαριοπούλα της WagnerΛΕΙΠΕΙ ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

Το βίντεο ΔΕΝ τεκμηριώνει ότι παραλήφθηκε από την Ευρωβουλή μια «ματωμένη» βαριοπούλα της Wagner

29 Νοε
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 1 έτος.

Ισχυρισμός:

Σήμανε συναγερμός στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξαιτίας της αποστολής μιας ματωμένης βαριοπούλας από τον επικεφαλής της ρωσικής παραστρατιωτικής οργάνωσης Wagner.

Συμπέρασμα:

Στο βίντεο δεν διαδραματίζεται η παραλαβή της βαριοπούλας από εκπρόσωπο του Ευρωκοινοβουλίου. Μετά από αιτήματα Ευρωβουλευτών για αναγνώριση του Wagner Group ως τρομοκρατική οργάνωση, ο επικεφαλής της, Γιεβγκένι Πριγκόζιν, εκδήλωσε την επιθυμία να στείλει ένα «πακέτο πληροφοριών» στην Ευρωβουλή το οποίο ήταν θήκη βιολιού, η οποία περιείχε μια βαριοπούλα με «ματωμένη» λαβή. Το βιντεοληπτικό υλικό που εντοπίσαμε στην ειδησεογραφία παρουσιάζεται εκτός θεματικού πλαισίου και δίνει την λανθασμένη εντύπωση ότι η ματωμένη βαριοπούλα παρελήφθη από το Ευρωκοινοβούλιο. Στην πραγματικότητα, το βίντεο απεικονίζει την παραλαβή του όπλου από μέλος της ρωσικής, πατριωτικής κοινότητας CYBER FRONT Z.

Σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τον ηλεκτρονικό τύπο διαμοιράστηκε η είδηση ότι σήμανε συναγερμός στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, γιατί ο επικεφαλής της Wagner απέστειλε μια ματωμένη βαριοπούλα μέσα σε θήκη βιολιού. Ο ισχυρισμός συνοδεύεται από σχετικό βιντεοληπτικό υλικό. Ωστόσο, αυτή η πλαισίωση είναι παραπλανητική. Ας δούμε τι ισχύει.

Παραδείγματα: voria.gr, iefimerida.gr, koinoniki.gr

Τι ισχύει

Στις 24 Νοεμβρίου του 2022, κυκλοφόρησε η είδηση ότι ο επικεφαλής της ρωσικής παραστρατιωτικής οργάνωσης “Wagner Group” και «σεφ του Βλαντίμιρ Πούτιν», Γιεβγκένι Πριγκόζιν, έστειλε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μια ματωμένη βαριοπούλα.

Ο ισχυρισμός συνοδεύεται από σχετικό βίντεο, στο οποίο απεικονίζεται η παράδοση μιας θήκης βιολιού από έναν άνδρα σε έναν άλλο. Μέσα στη θήκη, βρίσκεται μια βαριοπούλα με χαραγμένο το σύμβολο του “Wagner Group” και κόκκινη μπογιά στη βάση της ξύλινης λαβής της, που θυμίζει αίμα.

Επιγραφή ЧВК “Вагнер” επί της βαριοπούλας που εντοπίζονεται στο εξεταζόμενο βίντεο.
Πρόκειται για στιγμιότυπο του βίντεο, το οποίο περιστρέψαμε.

Αρχικά, αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με δελτίο τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο δημοσιεύτηκε στις 23 Νοεμβρίου του 2022, Ευρωβουλευτές ζητούν από το Συμβούλιο της ΕΕ την καταχώρηση του Wagner Group στη λίστα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις τρομοκρατικές ομάδες.

Τα πρόσωπα, οι ομάδες και οι οντότητες που συγκαταλέγονται σε αυτή τη λίστα, υποβάλλονται σε μια σειρά από περιοριστικά μέτρα. Ανάμεσα σε αυτά, είναι η δέσμευση όλων των κεφαλαίων και άλλων χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων που τους ανήκουν, καθώς και η αδυναμία διάθεσης οποιουδήποτε οικονομικού πόρου άμεσα ή έμμεσα.

Είναι σαφές πως κάτι τέτοιο θα είχε άμεση επίπτωση στον επικεφαλής του Wagner Group, Γιεβγκένι Πριγκόζιν, ο οποίος δραστηριοποιείται επιχειρηματικά σε διάφορους κλάδους, ως μέτοχος ή ιδιοκτήτης εταιριών, όπως η Concord Management and Consulting.

Η απάντηση του Πριγκόζιν

Στις 22 Νοεμβρίου του 2022, το κρατικό ρωσικό δίκτυο RIA Novosti απηύθυνε ερώτημα προς τον Πριγκόζιν σχετικά με το αίτημα των Ευρωβουλευτών για την αναγνώριση του Wagner Group ως τρομοκρατική οργάνωση. Η απάντησή του δημοσιεύτηκε σε σχετική ανάρτηση του Γραφείου Τύπου της Concord στο VK:

Ανάρτηση #952.

Σήμερα πραγματοποίησα μια συνάντηση με τους διοικητές του Wagner PMC και τους είπα αυτά τα θλιβερά νέα. Δεν γνωρίζω ποιος νόμος διέπει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά σύμφωνα με τη νομοθεσία μας από σήμερα κηρύσσουμε τη διάλυση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Πριν όμως η διαδικασία αυτή αποκτήσει νομική ισχύ, μου έχει δοθεί εντολή να παραδώσω μια υπόθεση ενημέρωσης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αν έχετε την επαφή τους, σας προτείνω να το κάνετε μαζί – να το προετοιμάσετε και να το στείλετε.

Η πρώτη αναφορά στην παράδοση μιας «υπόθεσης ενημέρωσης» από τον Πριγκόζιν στο ΕΚ, εντοπίζεται στις 22 Νοεμβρίου στην ανωτέρω ανάρτηση. Βέβαια, δεν είναι σαφές τι εννοεί ο επικεφαλής της παραστρατιωτικής ομάδας, σε αυτό το πλαίσιο. Μια μέρα μετά, στις 23 Νοεμβρίου, το Γραφείου Τύπου της Concord κάνει νέα ανάρτηση σύμφωνα με την οποία:

Ανάρτηση #955 

Η ενημερωτική υπόθεση που πρέπει να αποσταλεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, παραδόθηκε στην ιστοσελίδα CYBER FRONT Z.

Με αυτόν τον τρόπο, κατέστη σαφές πως η «ενημερωτική υπόθεση» ή «υπόθεση ενημέρωσης» (υπόθεση=case, case=θήκη) που ήθελε να στείλει ο Πριγκόζιν ως απάντηση στα αιτήματα των Ευρωβουλευτών, ήταν μια θήκη από μουσικό όργανο, η οποία περιείχε την «ματωμένη» βαριοπούλα.

Απόσπασμα από το επίμαχο βίντεο εντοπίζεται στο κανάλι της CYBER FRONT Z στα VK και Telegram συνοδεία το ακόλουθου κειμένου:

Σήμερα λάβαμε μια ενημερωτική υπόθεση από τους εκπροσώπους της Concord που θα αποσταλεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η θήκη του βιολιού, απαραίτητο αξεσουάρ των “μουσικών”, αποδείχτηκε ότι περιείχε μια επώνυμη βαριοπούλα με, πιθανότατα, ίχνη από ψεύτικο αίμα.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ήρθαμε σε επικοινωνία με το Γραφείο Τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ρωτήσαμε αν έχει γίνει παραλαβή κάποιου πακέτου με τα ανωτέρω χαρακτηριστικά. Εκπρόσωπος του Γραφείου μας παρέπεμψε σε Tweet της Delphine Colard, αναπληρώτριας εκπροσώπου τύπου του ΕΚ, από το οποίο καθίσταται σαφές ότι στο εξεταζόμενο βίντεο δεν απεικονίζεται η παραλαβή της βαριοπούλας στο Ευρωκοινοβούλιο.

Η επιλογή της βαριοπούλας σχολιάστηκε και από τον ιδρυτή της ερευνητικής ομάδας του Bellingcat, Elliot Higgins, ο οποίος ανέφερε ότι σε πρόσφατο βίντεο μια βαριοπούλα χρησιμοποιήθηκε ως όπλο για τη δολοφονία από το Wagner Group ενός μέλους της, που θεωρήθηκε προδότης.

Συμπέρασμα

Με βάση τα ανωτέρω, καθίσταται σαφές ότι το εξεταζόμενο βίντεο δεν τεκμηριώνει ότι παραλήφθηκε από την Ευρωβουλή η «ματωμένη» βαριοπούλα του επικεφαλής του Wagner Group. Σύμφωνα με τις αναρτήσεις του Γραφείου Τύπου της εταιρίας Concord, συμφερόντων Πριγκόζιν, προκύπτει πως το βίντεο απεικονίζει την παράδοση της «ενημερωτικής υπόθεσης» (information case, όπου case εννοείται η θήκη του βιολιού στην οποία περιέχεται η βαριοπούλα) από εκπρόσωπο της Concord σε μέλος της ρωσικής, πατριωτικής κοινότητας CYBER FRONT Z. Ομοίως, το Γραφείο Τύπου του ΕΚ ξεκαθάρισε στα Ellinika Hoaxes, ότι στο υπό εξέταση βίντεο δεν διαδραματίζεται η παραλαβή της βαριοπούλας από το Ευρωκοινοβούλιο. Κατά συνέπεια, με τη χρήση του επίμαχου βίντεο δίνεται η λανθασμένη εντύπωση στο κοινό, ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παρέλαβε τη «ματωμένη» βαριοπούλα που ισχυρίζεται ότι απέστειλε ο επικεφαλής της παραστρατιωτικής οργάνωσης Wagner.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).