Ποιοι είμαστε
Αρχική Ως πρόσφατο παρουσιάζεται βίντεο από διαμαρτυρίες που έλαβαν χώρα στη Χιλή το 2019ΛΕΙΠΕΙ ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

Ως πρόσφατο παρουσιάζεται βίντεο από διαμαρτυρίες που έλαβαν χώρα στη Χιλή το 2019

8 Δεκ
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 1 έτος.

Ισχυρισμός:

Στο βίντεο απεικονίζεται σαξοφωνίστας που παίζει κατά τη διάρκεια των βίαιων διαδηλώσεων που λαμβάνουν χώρα στη Χιλή.

Συμπέρασμα:

Το εξεταζόμενο βίντεο προέρχεται πράγματι από τη Χιλή αλλά δεν είναι τωρινό. Πρόκειται για ανακύκλωση οπτικοακουστικού υλικού, το οποίο κυκλοφορεί στο διαδίκτυο ήδη από το Νοέμβριο του 2019.

Ανάμεσα σε χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης διαμοιράζεται βίντεο, το οποίο απεικονίζει έναν σαξοφωνίστα να παίζει εν μέσω βίαιων επεισοδίων στη Χιλή. Σε αναρτήσεις που κυκλοφορούν, τα πλάνα παρουσιάζονται ως πρόσφατα. Ωστόσο, αυτός ο ισχυρισμός δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Ας δούμε τι ισχύει.

Παραδείγματα αναρτήσεων:

Τι ισχύει

Παρότι πλαισιώνεται ως πρόσφατο, το υπό εξέταση βίντεο εντοπίζεται δημοσιευμένο στο διαδίκτυο ήδη από το 2019. Η εκδοχή που εξετάζουμε στο παρόν άρθρο έχει υποστεί ψηφιακή επεξεργασία, δεδομένου ότι το μουσικό υπόβαθρο που τη συνοδεύει έχει προστεθεί εμβόλιμα.

Πιο συγκεκριμένα, το επίμαχο βίντεο εντοπίζεται δημοσιευμένο στην πλατφόρμα του Facebook ήδη από τις 7 Φεβρουαρίου του 2020, από την σελίδα “Living in 2077”. Η μελωδία που ακούγεται προέρχεται από βίντεο μουσικού που έχει αναρτηθεί στο YouTube.

Πλαίσιο

Η κοινωνική αναταραχή (Estallido Social) στη Χιλή που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2019 ήρθε ως αντίδραση των Χιλιανών απέναντι στην κοινωνική ανισότητα, τις αυξήσεις του κόστους ζωής και των κομίστρων των εισιτηρίων για τη συγκοινωνία. Στην πρωτεύουσα του Σαντιάγο σημειώθηκαν λεηλασίες, διαμαρτυρίες και σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα σε πολίτες και δυνάμεις της αστυνομίας και του στρατού. Ο πρόεδρος Σεμπαστιάν Πινιέρα κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις 18 Οκτωβρίου του 2019.

Αρχική πηγή

Η παλαιότερη και πιθανότατα πρώτη αναπαραγωγή του αυθεντικού βίντεο χρονολογείται από τις 13 Νοεμβρίου του 2019, με τη σχετική ανάρτηση της Bárbara Albornoz στο Facebook να ξεπερνά τις 41 χιλιάδες κοινοποιήσεις.

Τοποθεσία λήψης

Σε ό,τι αφορά την τοποθεσία λήψης του εξεταζόμενου οπτικοακουστικού υλικού αξίζει να αναφέρουμε πως αυτό έχει πράγματι ληφθεί στο Σαντιάγο, πλησίον της κεντρικής πλατείας “Plaza Baquedano”, η οποία αποτέλεσε σημείο συγκέντρωσης διαμαρτυρόμενων φοιτητών και πολιτών εκείνη την περίοδο.

Στα αριστερά στιγμιότυπο από το υπό εξέταση βίντεο. Στα δεξιά, λήψη του Google Street View.
Συντεταγμένες: -33.43797860756628, -70.63630788009971

Το σημείο λήψης εντοπίζεται σε φωτορεπορτάζ του ηλεκτρονικού τύπου, το οποίο δημοσιεύτηκε στις 22 Οκτωβρίου του 2019.

Συμπέρασμα

Με βάση τα ανωτέρω, καθίσταται σαφές πως το εξεταζόμενο οπτικοακουστικό υλικό παρουσιάζεται εκτός χρονικού πλαισίου. Το βίντεο που απεικονίζει τον σαξοφωνίστα να παίζει κατά τη διάρκεια επεισοδίων στο κέντρο του Σαντιάγο κυκλοφορεί στο διαδίκτυο ήδη από το Νοέμβριο του 2019 και ουδεμία σχέση έχει με το παρόν.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).