Ποιοι είμαστε
Αρχική Ως πρόσφατη παρουσιάζεται επίθεση 16χρονου Ρομά σε βάρος 86χρονης ηλικιωμένης στο ΜεσολόγγιΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Ως πρόσφατη παρουσιάζεται επίθεση 16χρονου Ρομά σε βάρος 86χρονης ηλικιωμένης στο Μεσολόγγι

12 Δεκ
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 1 έτος.

Ισχυρισμός:

16χρονος Ρομά ξυλοκόπησε πριν από 5 ημέρες 86χρονη ηλικιωμένη στο Μεσολόγγι.

Συμπέρασμα:

Η είδηση αφορά πραγματικό περιστατικό που έλαβε χώρα στις 16 Μαρτίου του 2019. Η παρουσίαση της είδησης ως πρόσφατη είναι παραπλανητική.

Σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στον ηλεκτρονικό τύπο ανακυκλώνεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα μια είδηση σχετικά με την επίθεση ενός 16χρονου Ρομά σε βάρος μιας 86χρονης, η οποία έλαβε χώρα «πριν από πέντε μέρες» στο Μεσολόγγι. Ωστόσο, η επίθεση ουδεμία σχέση έχει με το παρόν. Ας δούμε τι ισχύει.

Παράδειγμα: apagoreuetai-group.blogspot.com

Σε σχετικές αναρτήσεις διαβάζουμε τα εξής:

Αυτη την 86χρονη σαπισε στο ξυλο με πετρες ο 16χρονος σεσημασμενος γυφτος πριν 5 μερες προκειμενου να τη ληστεψει στο σπιτι της για πολλοστη φορα.
Ο 16χρονος γυφτος με τη παρεα του εχει καταληστεψει τη γιαγια απειρες φορες. Ενδεικτικα η ιδια ανεφερε πως της εχουν αφησει πλεον μονο ενα πηρουνι για να τρωει.
Ο 16χρονος γυφτος συνεληφθη απο την αστυνομια.
Ο 16χρονος γυφτος αφεθηκε ελευθερος με τον ορο να προσφερει κοινωνικη εργασια στον δημο Μεσολογγιου για 3 μηνες.
Ποιος φταιει;
Τωρα που διαβαζω τί γραφω, ξεχασα να γραψω ”ρομα” αντι για τη λεξη γυφτος.
Αλλα παλι, με τις λεξεις δεν παιζω.
Ουτε και με ζωες.
Παρακαλουνται οι ανθρωπιστες του φαλλου που θα το πουν στο φβ για να με κανει ντα, να κοιταξουν καλα την εικονα πρωτα.
Εικονιζεται η μανα σας.
Προτασεις;
Οχι αντιδικια φυσικα.
Ουτε ρατσισμος.
Να τους κοπουν ολα τα επιδοματα και οι διευκολυνσεις καθε ειδους.
Να πηγαινουν στρατο οι αντρες οπως παμε ολοι μας.
Να πληρωνουν φως, νερο και λοιπες υπηρεσιες, οπως ολοι μας.
Να πηγαινουν σχολειο (χωρις να τους δινεται επιδομα ΚΑΙ γι’ αυτο) οπως παμε ολοι μας.
Εφοσον ειναι Ελληνες υπηκοοι να εχουν τις ιδιες υποχρεωσεις (οικονομικες, κοινωνικες, εκπαιδευτικες, φορολογικες, επαγγελματικες) με ολους εμας. Οχι μονο δικαιωματα.
Να βγουν να εργαστουν και να φορολογηθουν οπως ολοι μας.
Και στα ζητηματα παραβατικοτητας να εφαρμοζεται αυστηρα ο νομος.
Μονο ετσι θα κοινωνικοποιηθει αυτη η ρατσα.
Ολα τα αλλα ειναι εκ του πονηρου

Τι ισχύει

Αρχικά, είναι σκόπιμο να αναφερθεί πως η αρχική πηγή του εξεταζόμενου ισχυρισμού έχει κατέβει από την πλατφόρμα του Facebook. Επρόκειτο για ανάρτηση χρήστη, η οποία δημοσιεύτηκε στις 7 Δεκεμβρίου του 2022. Σε κάθε περίπτωση, η πληροφορία συνέχισε να διαμοιράζεται σε ιστολόγια όπως το apagoreuetai-group.blogspot.com και σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το Twitter.

Παρότι παρουσιάζεται ως πρόσφατη, η επίμαχη είδηση αφορά πραγματικό περιστατικό επίθεσης, με δράστη 16χρονο Ρομά και θύμα μια 86χρονη, το οποίο όμως σημειώθηκε στις 16 Μαρτίου του 2019.

Το συμβάν έλαβε ευρεία δημοσιογραφική κάλυψη, ενώ σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ που αναπαράχθηκε από τα ΜΜΕ:

Από τους αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Μεσολογγίου, σχηματίσθηκε δικογραφία για απόπειρα ληστείας κατά συναυτουργία και παράβαση του νόμου για τα όπλα, σε βάρος 16χρονου ημεδαπού, τα στοιχεία του οποίου έχουν ταυτοποιηθεί.

Ειδικότερα, χθες το απόγευμα, στο Μεσολόγγι, ο ανήλικος ενεργώντας από κοινού με άγνωστους δράστες, μετέβη σε οικία 86χρονης ημεδαπής, όπου την στιγμή που η ηλικιωμένη βγήκε στην αυλή του σπιτιού της, της έριξαν πέτρες με αποτέλεσμα να την τραυματίσουν στο κεφάλι, ενώ στη συνέχεια ο δράστης την απώθησε με μεταλλική βέργα, έχοντας σκοπό να εισέλθει στην οικία της για κλοπή.» Οι δράστες εγκατέλειψαν την προσπάθειά τους όταν έγιναν αντιληπτοί από διερχόμενους πολίτες.

Η ηλικιωμένη γυναίκα διακομίσθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Μεσολογγίου, για την παροχή πρώτων βοηθειών. Διενεργούνται έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών».

Τα ανωτέρω επιβεβαιώθηκαν κατόπιν σχετικής επικοινωνίας των EH με το Γραφείο Επικοινωνίας του Γ.Ε.Δ. Δυτικής Ελλάδας.

Σημειώνεται πως το κείμενο που κυκλοφορεί εσχάτως, αποτελεί αντιγραφή παλαιότερου που κυκλοφόρησε στο Facebook στις 21 Μαρτίου του 2019.

Πηγή: Ομάδα Ζήτα Βετεράνοι
Η φωτογραφία

Ο ισχυρισμός ότι 16χρονος Ρομά χτύπησε «πριν από πέντε μέρες» μια 86χρονη στο Μεσολόγγι συνοδεύεται από τη φωτογραφία μιας ηλικιωμένης, η οποία φέρει μώλωπες στο πρόσωπο.

Η ίδια φωτογραφία χρησιμοποιήθηκε και το 2019 όταν διάφορες ενημερωτικές σελίδες την πλαισίωσαν ως να απεικονίζει το θύμα της επίθεσης.

Προκειμένου να βρούμε περισσότερα δεδομένα για τη φωτογραφία, ξεκινήσαμε με την αντίστροφη αναζήτησή της στον ιστό, χρησιμοποιώντας διάφορες μηχανές αναζήτησης. Ωστόσο, δεν κατέστη εφικτό να βρούμε την αρχική πηγή της. Η παλαιότερη αναπαραγωγή που καταφέραμε να βρούμε εντοπίζεται σε ανάρτηση στην πλατφόρμα του Facebook από τις 18 Μαρτίου του 2019.

Συμπέρασμα

Με βάση τα παραπάνω, καθίσταται σαφές πως η πλαισίωση της είδησης της επίθεσης 16χρονου Ρομά σε βάρος 86χρονης στο Μεσολόγγι ως πρόσφατης, είναι παραπλανητική. Πρόκειται για πραγματικό συμβάν, το οποίο όμως δεν είναι πρόσφατο, καθώς έλαβε χώρα στις 16 Μαρτίου του 2019. Σε ό,τι αφορά τη φωτογραφία που συνοδεύει την είδηση της επίθεσης ήδη από το 2019, σημειώνεται πως δεν κατέστη εφικτό να επιβεβαιωθεί ότι πράγματι απεικονίζει το θύμα της επίθεσης. Σε κάθε περίπτωση, ο εξεταζόμενος ισχυρισμός καθότι παραπλανητικός καταρρίπτεται.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).