Ποιοι είμαστε
Αρχική Ψευδώς συνδέεται με τον Κώστα Χατζή ένα κείμενο για τον 16χρονο Ρομά που πυροβολήθηκε στη ΘεσσαλονίκηΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Ψευδώς συνδέεται με τον Κώστα Χατζή ένα κείμενο για τον 16χρονο Ρομά που πυροβολήθηκε στη Θεσσαλονίκη

13 Δεκ
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 1 έτος.

Ισχυρισμός:

Ένα μακροσκελές κείμενο έγραψε ο τραγουδοποιός Κώστας Χατζής σχετικά με το περιστατικό πυροβολισμού 16χρονου Ρομ από αστυνομικό στη Θεσσαλονίκη, και την ευθύνη του γονιού του.

Συμπέρασμα:

Το κείμενο αυτό δεν το έγραψε ο Κώστας Χατζής. Πρόκειται για συρραφή του κειμένου από μια ανάρτηση ενός χρήστη του Facebook, με παράφραση παλαιότερης δήλωσης του κ. Χατζή.

Μεγάλη διάδοση γνώρισε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα κείμενο που τάχα έγραψε ο τραγουδοποιός Κώστας Χατζής σχετικά με το περιστατικό πυροβολισμού 16χρονου από αστυνομικό στη Θεσσαλονίκη, και την ευθύνη του γονιού του. Ψευδώς, ωστόσο, αποδίδεται το κείμενο στον Κώστα Χατζή.

Παραδείγματα: kefaloniapress.gr, ksipnistere.com, spicynews12.eu, stagonnews.gr, loutrakitv.gr, npress.gr, trelokouneli.gr, newsthessaloniki.gr, fanpage.gr, straight.gr, viralgreece.eu, fresh-news.eu, maestro24.fbe.gr

Το κείμενο που κυκλοφόρησε είναι το εξής:

Βλέπω τον πατέρα του ανήλικου γύφτου να τριγυρίζει στα κανάλια και να κάνει δηλώσεις.
Να ρωτήσω την δικαιοσύνη. Ο νόμος δεν θα εφαρμοστεί για αυτόν τον τύπο του οποίου το ανήλικο παιδί οδηγούσε αυτοκίνητο χωρίς δίπλωμα και διέπραξε σωρεία εγκλημάτων;
Ο νόμος ισχύει μόνο για τους άλλους γονείς; Οι γύφτοι έχουν το ακαταλόγιστο όταν δεν ελέγχουν τα ανήλικα τέκνα τους;

(Λίγες μέρες πριν το γεγονός στην Θεσσαλονίκη, έκλεψαν τέσσερα γυφτάκια έως 10 ετών, ένα συνάδελφο έξω από το ΚΥΤ Ασπροπύργου! Μπήκε μπροστά ο 10χρονος, σταμάτησε το αυτοκίνητο για να μην το πατήσει και άλλα δύο μικρά του άνοιξαν την πόρτα του συνοδηγού και του έκλεψαν το κινητό και το Laptop! Έφυγαν τρέχοντας, τον πλησιάζει ένας άλλος κάτοικος της περιοχής λέγοντας του «θα πας σε εκείνο το σπίτι, δώσε τους λεφτά και πάρε πίσω αυτά που σου»)

Η δικαιοσύνη εδώ έχει πάθει αφωνία μπροστά στην απροκάλυπτη μη εφαρμογή του νόμου; Θα τον ακούμε για πολύ ακόμη τον ανεύθυνο γονιό να κάνει δηλώσεις, ενώ έπρεπε ήδη να του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες; Οι διακρίσεις του νόμου βάσει φυλής είναι ή δεν είναι ρατσιστικές; Αυτός ο τυφλός και κουφός εισαγγελέας που θα έπρεπε να τον έχει μαζέψει, όπως θα έκανε για τον γονέα κάθε ανηλίκου, είναι ή δεν είναι ρατσιστής κατά των ανθρώπων που δεν γεννήθηκαν και μεγάλωσαν σε τσαντίρια;

Βλέπω ότι έχουν συλλάβει τον αστυνομικό που έκανε πολύ καλά τη δουλειά του , βλεπω τραυματίες συναδέλφους του, δηλώσεις δεν βλέπω. Άμα είχαμε όμως καμία γάτα χτυπημένη, τώρα θα είχαμε χιλιάδες διαμαρτυρίες να δηλώνουν με αποφασιστικότητα ότι θα πρέπει να συλληφθεί ο ένοχος. Διάβρωση της κοινωνίας το λέω αυτό!

Υ.Γ Γύφτος είμαι! Τι Ρομά και σαχλαμάρες είναι αυτά που μας λέτε; Έλληνες γύφτοι είμαστε, όχι Ρουμάνοι!

Τι ισχύει

Στην πραγματικότητα, το μεγαλύτερο μέρος του κειμένου έχει αποτελέσει ανάρτηση της χρήστριας του Facebook με το όνομα «Ελένη Παπαδοπούλου» στις 7 Δεκεμβρίου 2022.

Στιγμιότυπο οθόνης που ελήφθη στις 12 Δεκεμβρίου 2022

Σε αναρτήσεις μεταγενέστερα προστέθηκε μια διήγηση περιστατικού που φέρεται να συνέβη στον Ασπρόπυργο, και, ως υστερόγραφο, μια φράση αποδιδόμενη στον Κώστα Χατζή («Γύφτος είμαι! Τι Ρομά και σαχλαμάρες είναι αυτά που μας λέτε; Έλληνες γύφτοι είμαστε, όχι Ρουμάνοι»).

Ως προς την τελευταία φράση, δεν βρήκαμε δήλωση του κ. Χατζή με αυτήν τη διατύπωση, ωστόσο ενδέχεται να προέρχεται από συνέντευξή του στο Mega TV το 2021.

«Είμαι γύφτος. Να ντρέπομαι για τη φυλή μου; Θα ήταν ντροπή μου. Λέμε Ρομά και όχι γύφτος γιατί είναι πιο εύηχη η λέξη. Μας λέγανε γύφτους, αθίγγανους και τώρα μας λένε Ρομά», είχε δηλώσει τότε.

Επιπροσθέτως, δεν υπάρχει καταγεγραμμένη καμία πραγματική δήλωσή του σχετικά με το πρόσφατο περιστατικό στη δυτική Θεσσαλονίκη (5 Δεκεμβρίου 2022), και οι τελευταίες πρόσφατες συνεντεύξεις του στο news247.gr και το Open TV είναι προγενέστερες του συμβάντος.

Τέλος, σημειώνεται ότι η χρήστης «Ελένη Παπαδοπούλου» έχει επισημάνει ότι το κείμενο που κυκλοφορεί, στο μεγαλύτερο μέρος του, είναι δικά της λόγια. Ο 16χρονος απεβίωσε εν τέλει στις 13 Δεκεμβρίου.

Συμπέρασμα

Το υπό εξέταση κείμενο σχετικά με περιστατικό πυροβολισμού 16χρονου Ρομ από αστυνομικό στη Θεσσαλονίκη και την ευθύνη του γονιού του, δεν το έγραψε ο Κώστας Χατζής. Πρόκειται για συρραφή ενός κειμένου από μια ανάρτηση ενός τυχαίου χρήστη του Facebook, με παράφραση παλαιότερης δήλωσης του κ. Χατζή.