Ποιοι είμαστε
Αρχική Η φωτογραφία ΔΕΝ απεικονίζει το Προσήλιο στα ΤζουμέρκαΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Η φωτογραφία ΔΕΝ απεικονίζει το Προσήλιο στα Τζουμέρκα

14 Δεκ
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 1 έτος.

Ισχυρισμός:

Η φωτογραφία απεικονίζει το χωριό Προσήλιο στα Τζουμέρκα.

Συμπέρασμα:

Η φωτογραφία προέρχεται από την πόλη Alberobello, της περιφέρειας Απουλίας στην Ιταλία.

Σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαμοιράζεται φωτογραφία από ένα χιονισμένο τοπίο που υποτίθεται ότι προέρχεται από ένα χωριό στα Τζουμέρκα. Ωστόσο, ο ισχυρισμός είναι ψευδής. Ας δούμε τι ισχύει.

Παράδειγμα σχετικής ανάρτησης στο Facebook:

Τι ισχύει

Αρχικά, αξίζει να σημειωθεί ότι η εξεταζόμενη φωτογραφία κοινοποιήθηκε από την ταξιδιωτική σελίδα “ΘΕΛΩ ΝΑ ΤΑΞΙΔΕΨΩ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!!” στο Facebook, στις 4 Δεκεμβρίου του 2022, συνοδευόμενη από τον ισχυρισμό ότι απεικονίζει το Προσήλιο στα Τζουμέρκα. Όπως μπορούμε να δούμε μάλιστα σε στιγμιότυπα από την εν λόγω ανάρτηση, αρκετοί χρήστες φαίνεται πως εντόπισαν τη λανθασμένη αναφορά.

Προκειμένου να διασταυρώσουμε την προέλευση της εικόνας, ξεκινήσαμε την έρευνά μας στην μηχανή αναζήτησης TinEye. Η παλαιότερη αναπαραγωγή που μπορέσαμε να εντοπίσουμε έχει αναρτηθεί στις 9 Ιανουαρίου 2017 σε έναν προσωπικό λογαριασμό στο tumblr. Σύμφωνα με την περιγραφή που συνοδεύει την ανάρτηση, η φωτογραφία έχει ληφθεί στην πόλη Alberobello. Άλλες σχετικές αναρτήσεις αναφέρουν ότι το μέρος που απεικονίζει η εν λόγω φωτογραφία είναι περιοχή του χωριού Ash της περιφέρειας Dover του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ βρέθηκε και στην πλατφόρμα της Airbnb ως πρόσθετη φωτογραφία από τα περίχωρα της ιταλικής πόλης Cisternino, κοντά στην Alberobello.

Τοποθεσία λήψης

Αναφορικά με την τοποθεσία λήψης της φωτογραφίας, έπρεπε να διασταυρώσουμε ότι όντως πρόκειται για την αναφερόμενη ιταλική πόλη. Ύστερα από αναζήτηση στο διαδίκτυο, μεταφερθήκαμε στον λογαριασμό της πόλης Alberobello στο Twitter

Από εκεί ακολουθήσαμε έναν σύνδεσμο προς την επίσημη ιστοσελίδα της πόλης. Ανάμεσα σε άλλες, εντοπίσαμε μια λήψη από μια γειτονιά της πόλης, η οποία έμοιαζε αρκετά με την υπό εξέταση φωτογραφία.

Στη φωτογραφία απεικονίζεται η Rione Aia Piccola, μια γειτονιά της πόλης.

Μέσω του Google Maps προχωρήσαμε σε γεωεντοπισμό μέσω δορυφόρου και βρήκαμε στον χάρτη την ακριβή τοποθεσία λήψης.

Πηγή: Google Maps 
Συντεταγμένες: 40.783324820572744, 17.239683915755176

Μοναδική διαφορά αποτελεί το χιονισμένο τοπίο στην αρχική φωτογραφία. Οι τρούλοι (The Trulli of Alberobello) των ασβεστόλιθων κατοικιών, αποτελούν χαρακτηριστικό στοιχείο της Alberobello αλλά και μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Συμπέρασμα

Με βάση τα παραπάνω, καθίσταται σαφές πως ο εξεταζόμενος ισχυρισμός δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Παρότι η φωτογραφία παρουσιάζεται ως να απεικονίζει ορεινό χωριό στα Τζουμέρκα (Αθαμανικά όρη) της Ηπείρου/Θεσσαλίας, στην πραγματικότητα αυτή έχει ληφθεί  στην πόλη Alberobello της νότιας Ιταλίας.

Συντακτική ομάδα