Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, αυτή η φωτογραφία ΔΕΝ δείχνει αστροναύτες χωρίς τα κράνη τους στη ΣελήνηΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΑ

Όχι, αυτή η φωτογραφία ΔΕΝ δείχνει αστροναύτες χωρίς τα κράνη τους στη Σελήνη

22 Δεκ
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 1 έτος.

Ισχυρισμός:

Φωτογραφία που υποτίθεται πως έχει ληφθεί στη Σελήνη δείχνει αστροναύτες να ποζάρουν χωρίς να φορούν τα κράνη τους. Ο άνθρωπος δεν ταξίδεψε ποτέ στη Σελήνη.

Συμπέρασμα:

Στη φωτογραφία απεικονίζεται το πλήρωμα της αποστολής της NASA προς το φεγγάρι “Apollo 16”. Η φωτογραφία έχει ληφθεί στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια άσκησης προετοιμασίας του πληρώματος της αποστολής, η οποία έλαβε χώρα περίπου δύο μήνες προτού οι αστροναύτες σταλούν στη Σελήνη.

Τις τελευταίες ημέρες αναπαράγεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δημοσίευση συνοδευόμενη από φωτογραφία, η οποία υποτίθεται πως αποκαλύπτει ότι η προσελήνωση του 1972 (αποστολή του Apollo 16) ήταν σκηνοθετημένη. Η φωτογραφία υποτίθεται πως απεικονίζει τους αστροναύτες που συμμετείχαν στην προσελήνωση να ποζάρουν στην επιφάνεια της Σελήνης χωρίς να φορούν τα κράνη τους. Ωστόσο, η φωτογραφία δεν έχει ληφθεί στην επιφάνεια της Σελήνης.

Η φωτογραφία που αναπαράγεται:

Ενσωματωμένη στη φωτογραφία είναι η λεζάντα:: 

Alors ces gars sur la lune ont pris un moment pour retirer leurs casques pour cette photo…

Η οποία μεταφράζεται ως εξής:

Αυτοί οι τύποι στο φεγγάρι έβγαλαν τα κράνη τους για αυτή τη φωτογραφία…

Τόσο από τον τρόπο που πλαισιώνονται οι αναπαραγωγές της εικόνας όσο και από τα σχόλια κάτω από αυτές, είναι φανερό πως εννοείται ότι οι ανθρώπινες προσεληνώσεις αποτελούν απάτη και δεν έχουν όντως πραγματοποιηθεί.

Παραδείγματα σχετικών αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Τι ισχύει

Αρχικά, αξίζει να αναφερθεί ότι ο συγκεκριμένος ισχυρισμός εντάσσεται στην ευρύτερη θεωρία συνωμοσίας σύμφωνα με την οποία αμφισβητείται το γεγονός ότι ο άνθρωπος έχει ταξιδέψει στη Σελήνη και θεωρεί ότι οι αποστολές που διοργανώθηκαν από τις ΗΠΑ στο φεγγάρι κατά τις δεκαετίες 1960 και 1970 ήταν σκηνοθετημένες και στόχευαν στη δημιουργία εντυπώσεων. Η θεωρία αυτή αμφισβητεί συνήθως την πρώτη ανθρώπινη προσελήνωση (αποστολή Apollo 11), που πραγματοποιήθηκε το 1969. Εδώ μπορεί να διαβάσει κανείς περισσότερα σχετικά με τη θεωρία συνωμοσίας που αρνείται την πρώτη προσελήνωση, καθώς και να βρει καταρρίψεις των πιο διαδεδομένων ισχυρισμών, στους οποίους αυτή στηρίζεται.

Σε ό,τι αφορά τον υπό εξέταση ισχυρισμό, επιχειρήσαμε μια αντίστροφη αναζήτηση εικόνας χρησιμοποιώντας τη φωτογραφία που αναπαράγεται με σκοπό να εντοπίσουμε περισσότερες πληροφορίες γύρω από αυτή. Από την αναζήτηση εντοπίσαμε τη φωτογραφία στην πλατφόρμα διαμοιρασμού φωτογραφιών Flickr, δημοσιευμένη από λογαριασμό που σχετίζεται με τη NASA,  και σε ιστοσελίδα της NASA όπου ο οργανισμός συγκεντρώνει υλικό από την ιστορία του.

Ο τίτλος της φωτογραφίας στο Flickr είναι “Αστροναύτες του Apollo 16 εκπαιδεύονται για την αποστολή προσελήνωσης”. Στην περιγραφή που συνοδεύει τη φωτογραφία στο Flickr διαβάζουμε ότι αυτή έχει ληφθεί στις 6 Φεβρουαρίου 1972 και απεικονίζει το πλήρωμα της αποστολής της NASA Apollo 16 κατά τη διάρκεια άσκησης που αφορούσε την προετοιμασία τους για το ταξίδι της προσελήνωσης.

Η αποστολή Apollo 16 της NASA προς το φεγγάρι πραγματοποιήθηκε από τις 16 έως τις 27 Απριλίου του 1972, συνεπώς η υπό εξέταση φωτογραφία έχει ληφθεί περίπου δύο μήνες πριν από την προσελήνωση του Apollo 16.

Στην προαναφερθείσα ιστοσελίδα της NASA, όπου επίσης συναντάμε τη φωτογραφία, διαβάζουμε ότι αυτή απεικονίζει (από αριστερά προς τα δεξιά) τους αστροναύτες Charles M. Duke, John W. Young και Thomas K. Mattingly II κατά τη διάρκεια άσκησης στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι.

Η λεζάντα της εικόνας σε επίσημη ιστοσελίδα της NASA από όπου μαθαίνουμε ότι η φωτογραφία έχει ληφθεί στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι.

Στα μεταδεδομένα της φωτογραφίας στο Flickr συναντάμε επίσης αναφορές στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι, το οποίο, όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα του, βρίσκεται στην πολιτεία της Φλόριντα. Συγκεκριμένα το διαστημικό κέντρο αναφέρεται στα μεταδεδομένα στα πεδία του καλλιτέχνη, του δημιουργού της εικόνας και του συντάκτη.

Οι αναφορές στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στα μεταδεδομένα της φωτογραφίας στο Flickr.

Καταρρίψεις του ισχυρισμού έχουν γίνει και από άλλους οργανισμούς ελέγχου γεγονότων, όπως το Reuters, το AFP, το Snopes, το Newsmobile και οι Science Times.

Συμπέρασμα

Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, η φωτογραφία που αναπαράγεται, αν και όντως απεικονίζει το πλήρωμα της αποστολής της NASA Apollo 16 και είναι αυθεντική, δεν έχει ληφθεί στην επιφάνεια της Σελήνης κατά τη διάρκεια της αποστολής που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 1972. Η φωτογραφία έχει ληφθεί περίπου δύο μήνες πριν από την αποστολή, κατά τη διάρκεια άσκησης στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα των ΗΠΑ.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Φοιτητής στο αγγλόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με τίτλο “Μaster of Arts in Digital Media, Communication and Journalism” του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.