Ποιοι είμαστε
Αρχική Ο Bill Gates δεν παραδέχτηκε ότι η επίλυση της κλιματικής αλλαγής μέσω «καθαρής ενέργειας» είναι απάτηΛΕΙΠΕΙ ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

Ο Bill Gates δεν παραδέχτηκε ότι η επίλυση της κλιματικής αλλαγής μέσω «καθαρής ενέργειας» είναι απάτη

24 Δεκ
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 1 έτος.

Ισχυρισμός:

Ο Bill Gates παραδέχεται ότι η επίλυση της κλιματικής αλλαγής με την «καθαρή ενέργεια» είναι μια απάτη.

Συμπέρασμα:

Στο βίντεο από συνέντευξη του Bill Gates το 2018, δεν υπάρχει πουθενά η παραδοχή ότι η επίλυση της κλιματικής αλλαγής μέσω «καθαρής ενέργειας» είναι απάτη. Τα λόγια του Gates παρουσιάζονται εκτός πλαισίου με σκοπό να στηριχθεί ο ισχυρισμός περί απάτης και ελέγχου από την παγκόσμια ελίτ. Ο Gates αναφέρει ότι η «καθαρή ενέργεια» δεν αρκεί από μόνη της για να καταπολεμήσουμε την κλιματική αλλαγή.

Στον ξένο και ελληνικό ηλεκτρονικό τύπο καθώς και σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφόρησε η «είδηση» ότι σε βίντεο του 2018, o Bill Gates παραδέχεται ότι η «καθαρή ενέργεια» είναι απάτη και δεν πρόκειται να σώσει τον πλανήτη από την κλιματική αλλαγή. Ωστόσο τα λεγόμενά του, πάνω στα οποία έχει στηριχθεί ο εξεταζόμενος ισχυρισμός, έχουν απομονωθεί και βρίσκονται εκτός θεματικού πλαισίου. Πάμε να δούμε τι ισχύει.

Παραδείγματα: Αττικά Νέα, Antimedia, Lumi News.

Τι ισχύει

Τι είναι η καθαρή ενέργεια (clean energy);

Ως καθαρή ενέργεια λογίζεται οποιοσδήποτε τύπος ενέργειας παράγει μηδενικές εκπομπές αερίων (greenhouse gas emissions), χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχει πεπερασμένο απόθεμα πόρων ή δεν μολύνει με άλλους τρόπους το περιβάλλον κατά την παραγωγή της.

Στις αναπαραγωγές που κυκλοφόρησαν γίνεται αναφορά σε βίντεο του 2018, στο οποίο ο Bill Gates προχώρησε στην παραπάνω παραδοχή «σε ακροατήριο του στενού του κύκλου». Το βίντεο όντως δημοσιεύτηκε τον Δεκέμβριο του 2018, αλλά δεν πρόκειται για διάρρευση ιδιωτικών συζητήσεων του στενού κύκλου του Gates. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μια συνέντευξη που παραχώρησε ο Gates στον Arun Majumdar, κοσμήτορα της σχολής Stanford Doerr School of Sustainability, στα πλαίσια του Global Energy Forum του Πανεπιστημίου Stanford. Το βίντεο μπορούμε να το εντοπίσουμε στο κανάλι του Stanford ENERGY στο YouTube.

Majumdar: Πολύς κόσμος είναι αρκετά αισιόδοξος με το κόστος των ανανεώσιμων [πηγών], όπως η αιολική, και το κόστος των μπαταριών να μειώνεται. Θεωρείς ότι είναι αρκετό;

Bill Gates: Είναι αρκετά απογοητευτικό. […] Ας μην ξεχνάμε ότι η ηλεκτρική ενέργεια ευθύνεται μόνο για το 25% των εκπομπών αερίου. Δεν υπάρχει υποκατάστατο του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί η βιομηχανική οικονομία σήμερα. Από όταν εφηύραμε τον όρο «καθαρή ενέργεια» μπέρδεψε πολύ τα μυαλά των ανθρώπων.

Το επίμαχο απόσπασμα, που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στον ελληνικό ηλεκτρονικό τύπο στις 4 Οκτωβρίου του 2022, αποτελεί ουσιαστικά απάντηση στο ερώτημα του Majumdar σχετικά με το κατά πόσο η μείωση των τιμών των υποδομών για την παραγωγή και την αποθήκευση ανανεώσιμης ενέργειας είναι αρκετή.

Ο Gates εξηγεί ότι, πέραν από το γεγονός ότι οι ανανεώσιμες πηγές δεν λύνουν το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ευθύνεται για το 25% των εκπομπών αερίου. Συνεχίζοντας την ομιλία του, τονίζει πως είναι αρκετά σημαντικό να συμπεριληφθούν οι προεχόμενες εκπομπές και από άλλους, πέραν της ενέργειας, τομείς, όπως η βιομηχανία του χάλυβα (ατσάλι), του τσιμέντου, οι εκπομπές των μετακινήσεων, η γεωργία και ούτω καθεξής.

Τα δημοσιεύματα συνεχίζουν ισχυριζόμενα ότι ο Gates γνώριζε από τότε ότι οι ανανεώσιμες πηγές δεν θα έσωζαν την ανθρωπότητα από την κλιματική αλλαγή, αλλά επένδυσε στις ιδέες αυτές λόγω μελλοντικού οικονομικού οφέλους. Καταλήγουν, λοιπόν, στο συμπέρασμα ότι ιδέες όπως αυτές, που είναι μέρος του Great Reset, είναι μια απάτη με σκοπό η Νέα Τάξη Πραγμάτων να αποκτήσει μεγαλύτερο έλεγχο επί των μαζών.

Ας αναφερθεί πως η πρώτη αναπαραγωγή της εξεταζόμενης «είδησης» εντοπίζεται δημοσιευμένη από έναν γεωργιανό λογαριασμό στο Facebook, στις 2 Οκτωβρίου του 2022. Έκτοτε αναπαράγεται αυτούσια σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σύμφωνα με το mythdetector.ge, που αποδόμησε τον ισχυρισμό, οι συνωμοσίες για την κλιματική αλλαγή έχουν επανειλημμένα εμφανιστεί στα γεωργιανά μέσα ενημέρωσης. Μάλιστα, οι περισσότερες εξ’ αυτών υποστηρίζουν ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη και η κλιματική αλλαγή είναι επινοήσεις της παγκόσμιας ελίτ με σκοπό τον έλεγχο του πληθυσμού.

Συμπέρασμα

Στο βίντεο από συνέντευξη του Bill Gates το 2018, δεν εντοπίζεται η παραδοχή ότι η επίλυση της κλιματικής αλλαγής μέσω «καθαρής ενέργειας» είναι απάτη. Τα λόγια του Gates παρουσιάζονται εκτός πλαισίου με σκοπό να στηρίξουν τον ισχυρισμό περί απάτης και ελέγχου από την παγκόσμια ελίτ. Ο Gates αναφέρει ότι η «καθαρή ενέργεια» δεν αρκεί απο μόνη της για να καταπολεμήσουμε την κλιματική αλλαγή.

Πτυχιούχος του τμήματος Δημοσιογραφίας & Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο αγγλόφωνο πρόγραμμα “Digital Media, Communication and Journalism”, ΑΠΘ.