Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, ο Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ ΔΕΝ πρόκειται να γίνει ο νέος CEO του TwitterΣΑΤΙΡΑ ΜΙΞΗ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΙΗΣΕΩΝ

Όχι, ο Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ ΔΕΝ πρόκειται να γίνει ο νέος CEO του Twitter

28 Δεκ
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 1 έτος.

Ισχυρισμός:

Ο Ίλον Μασκ ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τη θέση του διευθύνοντα συμβούλου του Twitter και όρισε ως νέο CEO της εταιρείας τον Ντόλαντ Τραμπ Τζούνιορ, γιο του τέως Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ.

Συμπέρασμα:

Ο Ίλον Μασκ πράγματι ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να αποχωρήσει από τη θέση του διευθύνοντα συμβούλου του Twitter, αλλά ουδέποτε ανέφερε ότι τη θέση αυτή θα αναλάβει ο γιος του τέως Αμερικανού Προέδρου. Ο εν λόγω ισχυρισμός ξεκίνησε από αμερικανική σατιρική ιστοσελίδα. Ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ διέψευσε τον ισχυρισμό μέσα από δημοσιεύσεις στους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αρκετή διάδοση έχει γνωρίσει τις τελευταίες ημέρες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο ισχυρισμός ότι ο Ίλον Μασκ ανακοίνωσε την πρόθεση του να αποχωρήσει από τη θέση του διευθύνοντα συμβούλου του Twitter και ότι στη θέση αυτή θα τον διαδεχθεί ο Ντόλαντ Τραμπ Τζούνιορ, γιος του τέως Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Ωστόσο, ο ισχυρισμός δεν είναι αληθής και αποτελεί μίξη πραγματικών δηλώσεων του Ίλον Μασκ και σάτιρας.

Παραδείγματα διάδοσης του ισχυρισμού:

Τι ισχύει

Στις 19 Δεκεμβρίου του 2022 ο CEO του Twitter, Ίλον Μασκ, πραγματοποίησε δημοσκόπηση μέσω του λογαριασμού του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, ρωτώντας τους ακολούθους του εάν θα πρέπει να αποχωρήσει από τη θέση του διευθύνοντα συμβούλου της εταιρείας ή όχι. Μετά από περίπου δύο μήνες διαρκών αναταραχών, από τη στιγμή που ο Μασκ εξαγόρασε την εταιρεία και ανέλαβε τη διοίκησή της, η εν λόγω δημοσκόπηση ήρθε εν μέσω μιας νέας κρίσης που προέκυψε από την απόφαση του Μασκ να αναστείλει τη λειτουργία των λογαριασμών ορισμένων δημοσιογράφων.

Το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης ήταν υπέρ της αποχώρησης του Μασκ. Συγκεκριμένα, στη δημοσκόπηση ψήφισαν περισσότεροι από 17 εκατομμύρια λογαριασμοί. Το 57.5% τάχθηκε υπέρ της παραίτησης του Μασκ από τη θέση του CEO, ενώ το 43.5% κατά.

Δύο ημέρες αργότερα, στις 21 Δεκεμβρίου 2022, ο Μασκ ανακοίνωσε με ένα νέο tweet την πρόθεσή του να αποχωρήσει από τη θέση, χωρίς όμως να αναφέρει ποιος/α θα αναλάβει το πόστο αυτό. 

Συγκεκριμένα, ο Μασκ έγραψε:

Θα παραιτηθώ από διευθύνων σύμβουλος μόλις βρω κάποιον αρκετά ανόητο για να αναλάβει τη δουλειά! Μετά από αυτό, θα “τρέχω” απλώς τις ομάδες λογισμικού και διακομιστών.

Όπως είναι εμφανές από το tweet, ο Ίλον Μασκ, παρ’ ότι δηλώνει πως έχει αποφασίσει να αποχωρήσει από τη θέση του διευθύνοντα συμβούλου του Twitter, δεν έχει αποφασίσει ακόμη ποιος/α θα τον διαδεχθεί. 

Ο ισχυρισμός ότι ο Ντόλαντ Τραμπ Τζούνιορ πρόκειται να γίνει ο νέος CEO της εταιρείας ξεκίνησε από το αμερικανικό blog “The Smattering”. Συγκεκριμένα, στις 19 Δεκεμβρίου 2022 στο blog δημοσιεύτηκε άρθρο με τον τίτλο:

“ΈΚΤΑΚΤΟ: Ο Ίλον Μασκ θα διορίσει τον Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ ως νέο διευθύνοντα σύμβουλο του Twitter μετά την αποχώρησή του”.

Το άρθρο αναφέρει ότι ο Μασκ ανακοίνωσε πως ο Ντοναλντ Τραμπ Τζούνιορ θα αναλάβει τη θέση του διευθύνοντα συμβούλου της εταιρείας και μάλιστα αναπαράγει υποτιθέμενες δηλώσεις των δύο εμπλεκόμενων ανδρών σχετικά με αυτήν την απόφαση. 

Για παράδειγμα, διαβάζουμε ότι ο Ντοναλντ Τραμπ Τζούνιορ δήλωσε ότι “πρόκειται να είναι τέλειο” και ανακοίνωσε την πρόθεση του να τοποθετήσει σε κρίσιμες θέσεις εντός της εταιρείας άτομα γνωστά για τις συντηρητικές τους απόψεις.

Παρ’ όλα αυτά το “The Smattering” είναι στην πραγματικότητα σατιρικό blog. Στη σελίδα “Σχετικά” (About) του blog ο διαχειριστής του καλεί τους αναγνώστες να εγγραφούν στο newsletter του με σκοπό να αποκτήσουν πρόσβαση “στην καλύτερη σάτιρα που υπάρχει”. Επίσης, σε αναδυόμενο παράθυρο, που εμφανίζεται όταν κάποιος επιχειρεί να μεταβεί στην αρχική σελίδα του blog, διαβάζουμε ότι το newsletter προσφέρει πρόσβαση “Στα πιο καυτά νέα που δεν είναι αλήθεια, αλλά σίγουρα θα μπορούσαν να είναι”.

Στη σελίδα “Σχετικά” (About) του blog ο διαχειριστής καλεί το κοινό να εγγραφεί στο newsletter της σελίδας με σκοπό να αποκτήσει πρόσβαση “στην καλύτερη σάτιρα που υπάρχει”.
Σε αναδυόμενο παράθυρο που εμφανίζεται όταν κάποιος επιχειρεί να μεταβεί στην αρχική σελίδα του blog διαβάζουμε ότι το newsletter προσφέρει πρόσβαση “Στα πιο καυτά νέα που δεν είναι αλήθεια, αλλά σίγουρα θα μπορούσαν να είναι”.

Συνεπώς, τόσο η είδηση ότι ο γιος του τέως Αμερικανού Προέδρου πρόκειται να αναλάβει τη θέση του διευθύνοντα συμβούλου του Twitter όσο και οι υποτιθέμενες δηλώσεις του, σχετικά με την εξέλιξη αυτή, αποτελούν σάτιρα.

Λόγω της έκτασης διάδοσης του σατιρικού αυτού ισχυρισμού ως αληθινή είδηση, ο Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ προχώρησε σε διάψευση μέσα από τους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Συγκεκριμένα, ο γιος τους τέως Αμερικανού Προέδρου έκανε ένα tweet στις 22 Δεκεμβρίου 2022, στο οποίο μοιράστηκε με τους ακολούθους του έναν υπερσύνδεσμο που οδηγεί στο σατιρικό άρθρο του “The Smattering” και έγραψε:

Αυτό είναι δυστυχώς fake news, αλλά σίγουρα θα ήταν τέλειο.

Επίσης, την ίδια ημέρα δημοσίευσε στον λογαριασμό του στο Instagram ένα στιγμιότυπο από τον τίτλο του σατιρικού άρθρου του “The Smattering” και έγραψε (σε μετάφραση):

Δυστυχώς αυτό είναι fake news, αλλά θα ήταν τέλειο 🔥🔥🔥 Όλοι συνεχίζουν να μου το στέλνουν, οπότε σκέφτηκα να σας ενημερώσω.

Συμπέρασμα

Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, ο ισχυρισμός ότι ο Ντοναλντ Τραμπ Τζούνιορ, γιος του τέως Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, θα αναλάβει τη θέση του διευθύνοντα συμβούλου του Twitter, δεν είναι αληθής. Ο ισχυρισμός ξεκίνησε από ένα σατιρικό αμερικανικό blog και δεν βασίζεται στην πραγματικότητα. Ο νυν διευθύνων σύμβουλος του Twitter, Ίλον Μασκ, πράγματι ανακοίνωσε την πρόθεση του να αποχωρήσει από τη θέση αυτή, αλλά, όπως προκύπτει από την ανακοίνωση αποχώρησής του, δεν έχει βρεθεί ακόμη το άτομο που θα τον αντικαταστήσει. Επίσης, μέσα από δημοσιεύσεις στους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ διέψευσε τον ισχυρισμό.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Φοιτητής στο αγγλόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με τίτλο “Μaster of Arts in Digital Media, Communication and Journalism” του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.