Ποιοι είμαστε
Αρχική Παραπληροφόρηση σχετικά με δηλώσεις του Bill Gates για την κυβέρνηση της ΟυκρανίαςΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Παραπληροφόρηση σχετικά με δηλώσεις του Bill Gates για την κυβέρνηση της Ουκρανίας

4 Φεβ
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 1 έτος.

Ισχυρισμός:

O Μπιλ Γκειτς δήλωσε ότι η κυβέρνηση Ζελέσνκι είναι μία από τις χειρότερες του κόσμου.

Συμπέρασμα:

Η δήλωση του Γκέιτς αναπαράγεται ελλιπής με μια σημαντική φράση της να έχει αφαιρεθεί. Στη δήλωση του ο Γκέιτς δεν αναφερόταν στην παρούσα ουκρανική κυβέρνηση, αλλά στην κατάσταση στην Ουρανία πριν από τον πόλεμο. Τα Ellinika Hoaxes επικοινώνησαν με εκπρόσωπο Τύπου του Γκέιτς, που επιβεβαίωσε ότι μέσα από τις δηλώσεις του ο δισεκατομμυριούχος δεν αναφερόταν στην παρούσα Ουκρανική κυβέρνηση.

Σημαντική διάδοση έχει γνωρίσει ο ισχυρισμός ότι ο Μπιλ Γκέιτς, δήλωσε πως η κυβέρνηση του ουκρανού Προέδρου Βολοντιμίρ Ζελέσνκι είναι μια από τις χειρότερες στον πλανήτη. Ωστόσο, ο εν λόγω ισχυρισμός είναι αναληθής. 

Παραδείγματα: eretikos.gr, pronews.gr, radiovita.gr, newsgreece.gr, anixneuseis.gr, rua.gr, exofitsio.blogspot.com, taxalia.blogspot.com, to-aspro-mavro.gr, balsamopsyxhs.gr, periodista.gr, nafpaktos-online.blogspot.com

Παραδείγματα διάδοσης του ισχυρισμού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Ακολουθούν αποστάματα των δημοσιευμάτων που αναπαράγουν τον ισχυρισμό:

O Bill Gates, συνιδρυτής της Microsoft, και εκ των πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο, δήλωσε ότι η κυβέρνηση Ζελέσνκι είναι μία από τις χειρότερες του πλανήτη!

Την δήλωση αυτή την έκανε πριν λίγους μήνες και συγκεκριμένα είπε «Η ουκρανική κυβέρνηση είναι μία από τις χειρότερες του πλανήτη, ξέρετε, διεφθαρμένη και ελεγχόμενη από κάποιους πλούσιους, εννοώ ότι είναι πολύ ατυχοι οι κάτοικοι της Ουκρανίας»

Αυτά είπε σε ομιλία του στο Lowy Institute στην Αυστραλία τα οποία μεταδόθηκαν στην ιστοσελίδα του.

Πρόσφατα δεκάδες κυβερνητικοί αξιωματούχοι αποπέμφθηκαν στην Ουκρανία λόγω διαφθοράς. Αυτή την κυβέρνηση όμως οι Αμερικανοί και οι Δυτικοί έχουν επιλέξει να υποστηρίξουν με κάθε τρόπο για να εξυπηρετηθούν τα αμερικανικά γεωπολιτικά συμφέροντα.

Αν και οι δηλώσεις έγιναν μήνες πριν, τώρα έγιναν γνωστές προφανώς με αφορμή τις πρόσφατες αποπομπές.

Ο Βill Gates θεωρείται εκ των βασικών υποστηρικτών των διεθνιστικών κύκλων και η ατζέντα του ταυτίζεται με αυτή των Δημοκρατικών που κυβερνούν τις ΗΠΑ αυτή την στιγμή.

Συνεπώς, οι δηλώσεις του έχουν ιδιαίτερη σημασία.

Τι ισχύει

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα ο Bill Gates προχώρησε στη συγκεκριμένη δήλωση σε συνέντευξη που παραχώρησε μήνες πριν, αλλά ήρθε στο φως με αφορμή τις πρόσφατες αποπομπές μελών της ουκρανικής κυβέρνησης εξαιτίας κατηγοριών για διαφθορά. Ωστόσο, στην πραγματικότητα η υπό εξέταση δήλωση είναι πρόσφατη. Βίντεο που συνοδεύει τα αναπαραγόμενα δημοσιεύματα προέρχεται από συζήτηση/συνέντευξη που παραχώρησε ο Gates στο Lowy Institute, ένα αυστραλιανό think tank, στις 23 Ιανουαρίου 2023.

Στην ιστοσελίδα του Ινστιτούτου, σε δημοσίευση σχετικά με την εν λόγω συζήτηση διαβάζουμε:

Στις 23 Ιανουαρίου 2023, το Lowy Institute φιλοξένησε τον φιλάνθρωπο και επενδυτή Bill Gates για μια προσωπική εκδήλωση. Ο κ. Gates συνομίλησε με τον εκτελεστικό διευθυντή του Lowy Institute Michael Fullilove για την παγκόσμια υγεία, την ετοιμότητα για πανδημίες, την επισιτιστική ασφάλεια και την κλιματική αλλαγή.

Παρ’ ότι τα δημοσιεύματα ορθώς αναφέρουν ότι η δήλωση έγινε στην εν λόγω εκδήλωση, λανθασμένα αναφέρουν ότι αυτή πραγματοποιήθηκε μήνες πριν.

Ολόκληρη η συζήτηση του Gates με τον Fullilove έχει ανέβει και στο κανάλι του οργανισμού στο YouTube. Περίπου στο 27ο λεπτό του βίντεο ο Fullilove, αλλάζει το θέμα της συζήτησης, που έως τότε αφορούσε ζητήματα όπως η παγκόσμια υγεία, η κλιματική αλλαγή και η ανάπτυξη, και λέει στον Gates πως θα ήθελε να του κάνει κάποιες ερωτήσεις σχετικά με μερικούς “σημαντικούς παίκτες” στον παγκόσμιο χώρο. Αμέσως μετά ο Fullilove ζητά από τον Gates να περιγράψει τις εντυπώσεις του από τον τρόπο με τον οποίο ο ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ηγήθηκε της χώρας του και επικοινώνησε την κρίση που αυτή αντιμετωπίζει. 

Ακολουθεί σε μετάφραση όλος ο διάλογος σχετικά με την Ουκρανία από τη συζήτηση μεταξύ Gates και Fullilove:

Fullilove: Επιτρέψτε μου να σας ρωτήσω για μερικούς σημαντικούς παίκτες στον παγκόσμιο χώρο. Επιτρέψτε μου να σας ρωτήσω για την Ουκρανία, σας ανέφερα πριν κατέβουμε κάτω ότι πήρα διαδικτυακά συνέντευξη από τον Πρόεδρο Zelenskyy σε αυτή τη σκηνή. Σκεπτόμενος απλώς την ηγεσία του, ποιες ήταν οι εντυπώσεις σας για τον τρόπο με τον οποίο ηγήθηκε της χώρας του, αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο μετέφερε τον επείγοντα χαρακτήρα της πρόκλησης που αντιμετωπίζει στον κόσμο; Υπάρχουν διδάγματα που μπορούν να αντληθούν από αυτό όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο μπορούν επίσης να επικοινωνηθούν στον κόσμο κάποιες από αυτές τις άλλες προκλήσεις;

Gates: Λοιπόν, είναι πολύ εντυπωσιακό το γεγονός ότι κατάφερε να συσπειρώσει τη χώρα στην ανταπόκριση. Ξέρετε, ο κόσμος δεν περίμενε ότι η Ουκρανία θα κατάφερνε να αποφύγει την κατάληψη ολόκληρης της χώρας από τη Ρωσία. Έτσι, υπάρχει ένα μείγμα, η Ρωσία ήταν πολύ πιο αδύναμη και λιγότερο έξυπνη από ό,τι αναμενόταν, και η Ουκρανία ήταν πολύ πιο ισχυρή στη συσπείρωση. Προπολεμικά, ξέρετε, η ουκρανική κυβέρνηση είναι μία από τις χειρότερες στον κόσμο. Διεφθαρμένη, ελεγχόμενη από λίγους πλούσιους ανθρώπους. Εννοώ, πραγματικά ατυχές για τους ανθρώπους στην Ουκρανία. Η Ουκρανία έχει καλύτερη γεωργική γη από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Θέλω να πω, είναι το καλάθι ψωμιού της Ευρώπης. Είναι μια απίστευτη τοποθεσία. Έτσι, καλώς εχόντων των πραγμάτων μεταπολεμικά, καθώς θα ανοικοδομηθεί, θα φτάσει πρώτα στα επίπεδα της Ανατολικής Ευρώπης και μετά τελικά στα ευρωπαϊκά επίπεδα. Είναι λοιπόν μια πολλά υποσχόμενη χώρα, αλλά στο μεταξύ, ξέρετε, έχει καταστραφεί και κανείς δεν ξέρει πόσο θα συνεχιστεί αυτός ο πόλεμος.

Ακολουθεί βίντεο από το σχετικό σημείο της συζήτησης:

Όπως μπορεί να παρατηρήσει κανείς στο βίντεο ο Gates χρησιμοποιεί τη φράση “πριν από τον πόλεμο” πριν συνεχίσει λέγοντας ότι “η ουκρανική κυβέρνηση είναι μια από τις χειρότερες στον κόσμο”.  Συνεπώς, ο Gates παρ’ ότι χρησιμοποιεί ενεστώτα χρόνο στη δήλωσή του, περιγράφει στην πραγματικότητα την κατάσταση στην Ουκρανία πριν από την έναρξη του πολέμου.

Για να επιβεβαιωθούμε για την ακριβή ερμηνεία των δηλώσεων του Gates επικοινωνήσαμε με εκπρόσωπο Τύπου του, που μας επιβεβαίωσε ότι “ο ισχυρισμός πως ο Bill Gates πιστεύει ότι η παρούσα ουκρανική κυβέρνηση είναι μια από τις χειρότερες στον κόσμο είναι ψευδής”. 

Συμπέρασμα

Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, ο Bill Gates δε δήλωσε ότι η παρούσα ουκρανική κυβέρνηση είναι μια από τις χειρότερες στον κόσμο. Η δήλωσή του έχει απομονωθεί από το θεματικό πλαίσιο στο οποίο ειπώθηκε και μια σημαντική φράση που καθιστούσε σαφές ότι ο Gates δεν αναφέρεται στην παρούσα ουκρανική κυβέρνηση έχει αφαιρεθεί. Το γεγονός ότι ο Gates δε θεωρεί την παρούσα ουκρανική κυβέρνηση μια από τις χειρότερες στον κόσμο επιβεβαιώνει και εκπρόσωπος Τύπου του δισεκατομμυριούχου.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Φοιτητής στο αγγλόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με τίτλο “Μaster of Arts in Digital Media, Communication and Journalism” του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.