Ποιοι είμαστε
Αρχική Ψευδείς ισχυρισμοί για τη συσχέτιση του εμβολίου κατά της COVID-19 και του ακρωτηριασμού 20χρονου μοντέλουΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Ψευδείς ισχυρισμοί για τη συσχέτιση του εμβολίου κατά της COVID-19 και του ακρωτηριασμού 20χρονου μοντέλου

4 Φεβ
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 1 έτος.

Ισχυρισμός:

Ακρωτηρίασαν τα πόδια 20χρονου μοντέλου μετά το mRNA εμβόλιο

Συμπέρασμα:

Η 20χρονη κοπέλα υπέφερε από συγγενή στένωση αορτικής βαλβίδας. Η εν λόγω πάθηση, σε συνδυασμό με τη βαριά νόσηση της από COVID-19 επτά μήνες μετά τον εμβολιασμό της, οδήγησε σε επιπλοκές στην υγεία της, και στην ανάγκη ακρωτηριασμού των ποδιών της προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος θανατηφόρου λοίμωξης.

Τους τελευταίους μήνες, δημοσιεύματα σε ιστολόγια καθώς και αναρτήσεις στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης προβάλλουν τον ισχυρισμό πως η 20χρονη Claire Bridges από την Φλόριντα των ΗΠΑ έχασε τα πόδια της μετά τον εμβολιασμό της. Όπως θα δούμε παρακάτω όμως, ο ισχυρισμός αυτός είναι παραπλανητικός.

Παράδειγμα: korakas-news.gr, pronews.gr, katohika.gr

Παραδείγματα αναρτήσεων στο Facebook:

Στα υπό εξέταση δημοσιεύματα διαβάζουμε τα εξής:

Ακρωτηρίασαν τα πόδια 20χρονου μοντέλου μετά το mRNA εμβόλιο

Η 20χρονη Claire Bridges, ένα υγιές μοντέλο από τη Φλόριντα, νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο της Τάμπα μετά από καρδιακή προσβολή στις αρχές του μήνα.

Η Claire Bridges εισήχθη στο Γενικό Νοσοκομείο της Τάμπα στις 16 Ιανουαρίου με έντονο πόνο στο πόδι και διαγνώστηκε με μυοκαρδίτιδα, ραβδομυόλυση, ήπια πνευμονία, κυανωτικόκαιαλκαλική ύφεσις αίματος. Λίγες ώρες μετά την εισαγωγή, η καρδιά της σταμάτησε.

Σύμφωνα με το «thecovidworld» το πλήρως εμβολιασμένο 20χρονο μοντέλο Claire Bridges υπέστη καρδιακή προσβολή στις αρχές του μήνα. Να σημειωθεί ότι το μοντέλο έχει κάνει λογικά mRNA εμβόλιο γιατί στις ΗΠΑ δεν κάνουν το Johnson & Johnson.

Πριν από δύο εβδομάδες, η υγεία της Claire επιδεινώθηκε γρήγορα όταν η καρδιά και άλλα όργανά της προσβλήθηκαν. Γρήγορα μεταφέρθηκε στην ΜΕΘ.

Ο πατέρας της, Γουέιν, είπε για τη δοκιμασία: «Έχει περάσει τόσα πολλά με αυτό. Οι τελευταίες δύο εβδομάδες ήταν σαν δύο μήνες».

Ο Γουέιν έλαβε κλήση από τον γιατρό της ΜΕΘ λέγοντας ότι χορηγείται ΚΑΡΠΑ (Καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση), επειδή η καρδιά της κόρης του είχε σταματήσει.

Το επόμενο πρωί, τοποθετήθηκε σε πρόσθετη υποστήριξη ζωής. Και μόνο λίγες ώρες αργότερα, τέθηκε σε συνεχή αιμοκάθαρση λόγω της ανεπάρκειας των νεφρών της.

Ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, η πίεση στα πόδια της δεν άφηνε το αίμα να ρέει. Τελικά, αποφασίστηκε ότι η βλάβη στα πόδια της ήταν πολύ σοβαρή και μη αναστρέψιμη – έπρεπε να ακρωτηριαστούν. Και τα δύο της πόδια αφαιρέθηκαν χειρουργικά.

Να σημειωθεί ότι τα συστημικά ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι το συγκεκριμένο περιστατικό οφείλεται στον κορωνοϊό, καθώς το εμβολιασμένο μοντέλο βρέθηκε θετικό στον Covid-19 λίγο πριν καταρρεύσει η υγεία της…

ΤΡΑΓΙΚΟ: Η Claire Bridges ήταν ένα μοντέλο 21 ετών όταν έκανε το mRNA και έχασε τα πόδια της

Η Clair κατέληξε να έχει ακρωτηριασμένα πόδια λόγω θρόμβων αίματος και τώρα υποφέρει από μυοκαρδίτιδα και νεφρική ανεπάρκεια.

Την έβαλαν να γελάει τζάμπα ή της γέμισαν τον τραπεζικό λογαριασμό με δολάρια για να γελάει με κομμένα πόδια;

Τι ισχύει

Ο εν λόγω ισχυρισμός διαδόθηκε για πρώτη φορά σε ιστοσελίδες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης τους πρώτους μήνες του 2022. [παράδειγμα 1][παράδειγμα 2][παράδειγμα 3]

Ο ισχυρισμός είχε επίσης δημοσιευτεί σε εφημερίδα:

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ», 8 Φεβρουαρίου 2022

Αντίθετα με τα όσα αναφέρουν τα υπό εξέταση δημοσιεύματα, η Claire Bridges δεν ήταν απολύτως υγιής, αλλά υπέφερε από συγγενή καρδιοπάθεια, συγκεκριμένα από στένωση αορτικής βαλβίδας, γεγονός που η ίδια ανέφερε σε ανάρτηση στον λογαριασμό της στο Instagram στις 17 Ιανουαρίου 2023, ένα χρόνο μετά την περιπέτεια υγείας της:

Πηγή εικόνας: clurby/Instagram

Πρόκειται για μια πάθηση που εμποδίζει την αορτική βαλβίδα να ανοίξει και να κλείσει πλήρως, με αποτέλεσμα η καρδιά να λειτουργεί με μειωμένη αποτελεσματικότητα. Αυτό προκαλεί υπερτροφία του μυός της καρδιάς, ο οποίος πασχίζει να παρέχει επαρκή ποσότητα αίματος στο σώμα, και οδηγεί στη σταδιακή εξασθένηση του, ενώ μπορεί ακόμα να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια. [πηγή 1][πηγή 2]

Επιπροσθέτως, ασθενείς που πάσχουν από παθήσεις των καρδιακών βαλβίδων είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι σε βαριά νόσηση από COVID-19 και επιρρεπείς σε ποικίλες επιπλοκές του μυοκαρδίου και των αγγείων.

Στην ίδια ανάρτηση, η Claire περιγράφει την περιπέτεια υγείας που έζησε τον Ιανουάριο του 2022:

Για να ανακεφαλαιώσουμε για όσους εξακολουθούν να είναι μπερδεμένοι για το πώς έχασα τα πόδια μου από την COVID:

Γεννήθηκα με καρδιακή πάθηση, στένωση αορτικής βαλβίδας. Αυτό σημαίνει ότι η αορτική βαλβίδα μου ήταν άκαμπτη, δεν ήταν σε θέση να αντλήσει αποτελεσματικά αίμα εκεί που έπρεπε να πάει. Ενώ περνούσε ο χρόνος, η αορτική βαλβίδα μου γινόταν όλο και πιο στενωτική (δύσκαμπτη) και μετά κόλλησα COVID. Μερικές παρενέργειες/επιπλοκές που μπορεί να εκδηλωθούν από τον Covid είναι η ραβδομυόλυση, η οποία ουσιαστικά επιτίθεται στους μύες σας. Η καρδιά είναι ένας μυς και αφού ήταν ο πιο αδύναμος μου, δεν το χειρίστηκε πολύ καλά. Δεν πήγαινε σχεδόν καθόλου αίμα στα πόδια και τα δάχτυλά μου. Τα πόδια μου πρήστηκαν μαζί με τα χέρια μου. Δεν μπορούσα να περπατήσω και ήμουν σε κατάσταση απώλειας των αισθήσεων. Η υγεία μου μειώθηκε δραστικά από τις 14 έως τις 16 Ιανουαρίου 2022.

Νοσηλεύτηκα στις 16 Ιανουαρίου στο TGH
(σσ: Tampa General Hospital), το ίδιο βράδυ, κοντά στα μεσάνυχτα η καρδιά μου σταμάτησε, 3 φορές. Από εκεί το σώμα μου άρχισε να καταρρέει και έτσι με έβαλαν σε υποστήριξη ζωής.

Η ραβδομυόλυση είναι μια πάθηση που προκαλεί την κατάρρευση νεκρωμένων σκελετικών μυών και την απελευθέρωση της μυοσφαιρίνης τους στο αίμα, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα νεφρά, και να εξελιχθεί σε νεφρική ανεπάρκεια και σε διαταραχές στην ισορροπία των ηλεκτρολυτών στο αίμα. Μπορεί να προκληθεί από τραυματισμούς, μεταβολικές διαταραχές, ιικές και λοιπές μολύνσεις, αλλά και από συγκεκριμένα είδη φαρμάκων, όπως οι στατίνες.

Όπως αναφέρει η ομάδα ελέγχου γεγονότων του Reuters, γενικώς η ραβδομυόλυση είναι μια από τις καταγεγραμμένες, πλην σπάνιες επιπλοκές βαριάς νόσησης από COVID-19 αλλά και γρίπης [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3][πηγή 4].

Επιπρόσθετα, εξαιρετικά σπάνια έχουν καταγραφεί περιπτώσεις σε χρονική, όχι αιτιώδη συσχέτιση μετά τον εμβολιασμό. [πηγή 1][πηγή 2]

Ωστόσο, όπως ανέφεραν τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, στην περίπτωση της Claire ο κύριος παράγοντας εμφάνισης της ήταν η περιορισμένη ροή αίματος (ισχαιμία) στα κάτω άκρα, λόγω του καρδιακού προβλήματος της. Η ισχαιμία και η ραβδομυόλυση οδήγησαν σε τόσο μεγάλη βλάβη στα πόδια της, που οι γιατροί έκριναν πως ήταν αναγκαίος ο ακρωτηριασμός τους, λόγω του ρίσκου ανάπτυξης απειλητικής για τη ζωή λοίμωξης.

Πολλά ρεπορτάζ σχετικά με την περιπέτεια υγείας της Claire Bridges είχαν δημοσιευτεί στον τοπικό και διεθνή τύπο κατά την περίοδο μετά την ανάρρωσή της. [παράδειγμα 1][παράδειγμα 2][παράδειγμα 3][παράδειγμα 4]

Η ανακύκλωση του ψευδούς ισχυρισμού και η απάντηση της Claire

Ο υπό εξέταση ισχυρισμός άρχισε και πάλι να ανακυκλώνεται με αφορμή πρόσφατη ανάρτηση στο Twitter από τον χρήστη @healthbyjames, στις 15 Ιανουαρίου 2023:

Πηγή εικόνας: @healthbyjames/Twitter

Είναι σκόπιμο να αναφέρουμε πως ο συγκεκριμένος λογαριασμός, που ανήκει στον James Cintolo, φέρει το μπλε σήμα που στο παρελθόν έφεραν μόνο οι επαληθευμένοι λογαριασμοί στο Twitter.

Πηγή εικόνας: @healthbyjames/Twitter

Ωστόσο, όπως φαίνεται στην παραπάνω εικόνα, το μπλε σήμα στο λογαριασμό του James Cintolo εμφανίζεται επειδή διαθέτει συνδρομή στην υπηρεσία Twitter Blue και όχι επειδή ο λογαριασμός του χρήστη έχει επαληθευτεί.

Όπως αναφέρει η αντίστοιχη σελίδα πληροφοριών του Twitter, έως τις 9 Νοεμβρίου του 2022 το συγκεκριμένο σήμα μπορούσαν να το λάβουν μόνο όσοι είχαν επαληθεύσει τους λογαριασμούς τους στο κοινωνικό δίκτυο. Ωστόσο, λίγο μετά την εξαγορά του κοινωνικού δικτύου από τον Elon Musk, η εταιρεία ανακοίνωσε πως δυνατότητα προβολής του σήματος επαλήθευσης θα έχουν επιπλέον όσοι εγγραφούν στη συνδρομητική υπηρεσία Twitter Blue, χωρίς να είναι αναγκαία η επαλήθευση τους. Επιπλέον, όπως αναφέρεται στη σελίδα πληροφοριών του Twitter Blue, οι αναρτήσεις των χρηστών που κατέχουν συνδρομή θα έχουν προτεραιότητα, επηρεάζοντας έτσι σημαντικά την απήχησή τους, τόσο στις συζητήσεις κάτω από τις αναρτήσεις, αλλά και στα αποτελέσματα αναζητήσεων. Αυτό το γεγονός, σε συνδυασμό με την παρουσίαση ενός υποτιθέμενα επαληθευμένου λογαριασμού διευκολύνει τη διασπορά παραπληροφόρησης στην πλατφόρμα.

Πρόσφατη έρευνα του οργανισμού ελέγχου γεγονότων του AFP, σχετικά με διαφορετικό ισχυρισμό ο οποίος διαδόθηκε και πάλι από τον James Cintolo, αναφέρει πως είναι νοσηλευτής με έδρα τη Βοστώνη, και πως συχνά προβάλλει υποτιθέμενες ανεπιθύμητες ενέργειες μετά τον εμβολιασμό κατά της COVID-19.

Σε πρόσφατες δηλώσεις της στον ιστότοπο ελέγχου γεγονότων Snopes, η ίδια η Claire Bridges μίλησε σχετικά με τις συνθήκες που οδήγησαν στον ακρωτηριασμό της:

Είχα εμβολιαστεί 7 μήνες πριν (σσ: τη νοσηλεία). Ο λόγος για τον οποίο νόσησα τόσο σοβαρά με COVID συνδέεται με το γεγονός ότι έχω συγγενή καρδιακή πάθηση.

Όταν έπαθα COVID, μια επιπλοκή που προέκυψε από τον COVID ήταν η ραβδομυόλυση. Η ραβδομυόλυση επιτίθεται στους μυς σας, η καρδιά είναι ένας μυς, και η δική μου είναι τόσο αδύναμη (ήδη δεν μπορούσε να αντλήσει αποτελεσματικά αίμα εκεί που έπρεπε να πάει). Όσο η ραβδομυόλυση συνέχιζε να χειροτερεύει, τόσο χειροτέρευε η υγεία μου. Πήγαινε λιγότερο οξυγονωμένο αίμα εκεί όπου χρειάζεται, σοβαρή αφυδάτωση, πέρα από όλα τα άλλα συμπτώματα που αντιμετωπίζει κάποιος όταν είναι άρρωστος από COVID. Τα πόδια μου άρχισαν να νεκρώνονται, και για να αποφευχθεί η σήψη έπρεπε να ακρωτηριαστούν. Τα πόδια μου ακρωτηριάστηκαν λόγω του COVID και της ραβδομυόλυσης, όχι του εμβολίου.

Για όποιον δεν έχει κανένα από τα στοιχεία να πει κάτι διαφορετικό από αυτό, είναι εξαιρετικά αγενής, επιβλαβής και ασεβής.

Όσον αφορά τον ισχυρισμό του ότι είχα μυοκαρδίτιδα και νεφρική ανεπάρκεια, είχα. Ωστόσο, δεν ήταν μόνο τα νεφρά μου που σταμάτησαν να λειτουργούν, ήταν τα πάντα. Έπαθα flatline
(σσ: σταμάτησε η καρδιά της) τρεις φορές. Στις 16 Ιανουαρίου 2022, υποβλήθηκα σε υποστήριξη ζωής, συμπεριλαμβανομένης 24ωρης αιμοκάθαρσης.

H Clair αναφέρθηκε ακόμα στον τρόπο που ο συγκεκριμένος χρήστης του Twitter εκμεταλλεύτηκε το θέμα υγείας της:

Αυτός ο λογαριασμός του Twitter δεν είχε άδεια να χρησιμοποιήσει την ιστορία μου. Έγραψε επίσης λάθος το όνομά μου και παρέλειψε βασικές πληροφορίες για να μπορέσει να αλλάξει την ιστορία μου, για να προωθήσει την προσωπική του ατζέντα. Η ανάρτησή του έκανε τους ανθρώπους να στέλνουν στο Instagram μου μηνύματα μίσους και προσβλητικά προς εμένα. Αγνόησε εντελώς το γεγονός ότι είμαι άνθρωπος, αυτό που περάσαμε εγώ και οι αγαπημένοι μου ήταν τραυματικό, και προχώρησε να πει την ιστορία μου με εσφαλμένο και επιβλαβή τρόπο. [Αυτό έγινε] μια μέρα περίπου πριν από την ημέρα που ήμουν μεταξύ ζωής και θανάτου, οπότε ήταν υπέροχο να λαμβάνω αυτά τα φρικτά σχόλια μια μέρα μετά την επέτειο του ενός έτους από το flatlining μου.

Συμπέρασμα

Με βάση τα ανωτέρω, ο ισχυρισμός πως ο ακρωτηριασμός στον οποίο υπεβλήθη η 20χρονη Claire Bridges το 2022 συνδέεται με τον εμβολιασμό της, κρίνεται ψευδής. Αντίθετα με τα όσα ισχυρίζονται τα δημοσιεύματα, η Claire Bridges δεν ήταν απολύτως υγιής, αλλά υπέφερε από συγγενή στένωση αορτικής βαλβίδας. Η εν λόγω πάθηση, σε συνδυασμό με τη βαριά νόσηση της από COVID-19 επτά μήνες μετά τον εμβολιασμό της, οδήγησε σε επιπλοκές στην υγεία της, και στην ανάγκη ακρωτηριασμού των ποδιών της προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος θανατηφόρου λοίμωξης.

Έχει εργαστεί ως ανεξάρτητος δημοσιογράφος σε ηλεκτρονικά ΜΜΕ, στους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας.