Ποιοι είμαστε
Αρχική Σελίδα στο Facebook ΔΕΝ χαρίζει σπίτιαSCAMS

Σελίδα στο Facebook ΔΕΝ χαρίζει σπίτια

6 Φεβ
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 1 έτος.

Ισχυρισμός:

Η σελίδα «Μικρό Σπίτι» χαρίζει 2 μικρές ξύλινες κατοικίες σε όλους όσους εγγραφούν στο site της.

Συμπέρασμα

Πρόκειται για απάτη που επιδιώκει να συλλέξει προσωπικές πληροφορίες χρηστών με σκοπό την απόσπαση χρημάτων.

Σύμφωνα με ανάρτηση που κυκλοφορεί στο Facebook, σελίδα που παρουσιάζεται ως μεσιτικό γραφείο φέρεται να χαρίζει από δύο μίνι σπίτια σε όλους όσους εγγραφούν στις υπηρεσίες της. Ωστόσο, ο εν λόγω ισχυρισμός είναι ψευδής και αποτελεί δόλωμα ώστε να συλλεχθούν προσωπικές πληροφορίες χρηστών με σκοπό την οικονομική εκμετάλλευση.

Τι ισχύει

Η παραπάνω ανάρτηση δημοσιεύτηκε στο Facebook την 1η Φεβρουαρίου 2023, από σελίδα που παρουσιάζεται ως μεσιτικό γραφείο και φέρει την ονομασία «Μικρό Σπίτι». Ανατρέχοντας στις πληροφορίες του λογαριασμού διαπιστώνουμε ότι η σελίδα δημιουργήθηκε την ίδια μέρα που αναρτήθηκε η επίμαχη δημοσίευση. Όπως προκύπτει, η δημοσίευση επιχειρεί να προσελκύσει χρήστες με την υπόσχεση παροχής δώρου «2 μίνι σπιτιών» σε όλους όσους ακολουθήσουν μια σειρά από βήματα, έως μια συγκεκριμένη ημερομηνία.

Η απάτη βήμα-βήμα

Ας εξετάσουμε αναλυτικά τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει ο χρήστης. Αρχικά, η δημοσίευση προτρέπει τους χρήστες να σχολιάσουν τη λέξη «Συγχαρητήρια» κάτω από την ανάρτηση. Μερικά δευτερόλεπτα αργότερα ο χρήστης λαμβάνει απάντηση από την σελίδα με οδηγίες για τα επόμενα βήματα.

Η απάντηση σε κάθε σχόλιο παραπέμπει στην κορυφή της κεντρικής σελίδας, καθοδηγώντας τον να πατήσει το κουμπί «Γραφτείτε».

Στη συνέχεια, ο χρήστης μεταφέρεται στην ιστοσελίδα «Μικρό σπίτι» όπου και του ζητείται να προχωρήσει σε εγγραφή ώστε να μπορέσει να διεκδικήσει το υποτιθέμενο δώρο του. Μια υποσημείωση ανακοινώνει, παραπλανητικά όπως θα δούμε στη συνέχεια, προς τους χρήστες ότι η εγγραφή είναι εντελώς δωρεάν και πως το μόνο που χρειάζεται να κάνουν είναι να συμπληρώσουν τα προσωπικά τους στοιχεία.

Ύστερα από ανεπιτυχείς προσπάθειες να μεταφερθούμε στον ιστότοπο που παρέπεμπε το κουμπί εγγραφής από υπολογιστή, συνδεθήκαμε από κινητή συσκευή. Αρχικά φαίνεται πως το μόνο που χρειάζεται είναι η συμπλήρωση του κινητού τηλεφώνου.

Ωστόσο, εάν κάποιος προβεί σε κύλιση της οθόνης προς τα κάτω (ενέργεια που δεν γίνεται άμεσα αντιληπτή ως εφικτή επειδή δεν υπάρχει μπάρα κύλισης στο πλάι της οθόνης), εμφανίζεται ένα προειδοποιητικό μήνυμα που ενημερώνει πως ο χρήστης πρόκειται να εγγραφεί σε υπηρεσίες υψηλής χρέωσης από μια εταιρία ονόματι Unpezable.

Στο σημείο όπου αναγράφονται οι όροι και οι προϋποθέσεις της υπηρεσίας διαβάζουμε τα εξής:

Η Unpezable παρέχει ψυχαγωγικές υπηρεσίες που συνίστανται στην λήψη περιεχομένου για κινητά τηλέφωνα, όπως ήχοι ειδοποίησης, φωτογραφίες, παιχνίδια, βίντεο, ειδησεογραφικό υλικό και άλλα. Τα μέλη της Unpezable λαμβάνουν τον προσωπικό τους σύνδεσμο κάθε εβδομάδα, με τον οποίο αποκτούν πρόσβαση στο συναρπαστικό περιεχόμενο. Η Unpezable είναι μια εβδομαδιαία συνδρομή και απευθύνεται σε άτομα 18 ετών και άνω, ή που έχουν τη συγκατάθεση του ατόμου που πληρώνει το λογαριασμό του κινητού τηλεφώνου. Η εγγραφή στην Unpezable γίνεται συμπληρώνοντας τον αριθμό του κινητού σας τηλεφώνου. Αφού εισάγετε τον αριθμό του κινητού σας τηλεφώνου, λαμβάνετε ένα δωρεάν μήνυμα στο κινητό σας ζητώντας σας να απαντήσετε με την λέξη ΟΚ. Με την αποστολή του μηνύματος επιβεβαιώνετε ότι δέχεστε να εγγραφείτε στην υπηρεσία μας και ότι αποδέχεστε τους όρους χρήσης. Το κόστος της υπηρεσίας είναι €27.48 ανά μήνα και η χρέωση γίνεται από το 19001 ή 19000 με €2.29 ή 0.57 ανα sms. Στις παραπάνω τιμές, συμπεριλαμβάνεται ο σχετικός φόρος. Μπορείτε να διαγραφείτε οποιαδήποτε στιγμή στέλνοντας sms STOP GET στο 19001 . Ενώ ανοίγετε το ψυχαγωγικό περιεχόμενο στο κινητό σας, ενδέχεται να υπάρχουν τυπικές χρεώσεις WAP & GPRS από τις εκάστοτε εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Η υπηρεσία είναι διαθέσημη (sic) μόνο για τους παρόχους Cosmote και Wind. Όλα τα προβαλλόμενα εμπορικά σήματα και λογότυπα ανήκουν στους αντίστοιχους ιδιοκτήτες τους. Για εξυπηρέτηση πελατών μπορείτε να απευθυνθείτε στο 2112344267 (απλή χρέωση) ή να στείλετε e-mail στη διεύθυνση [email protected]. Πάροχος υπηρεσίας: Media Pay Plus LTD, Αρχιεπισκόπου Μακαριου ΙΙΙ, Λεμεσός, Κυπρος. Όροι Χρήσης

Διαβάζοντας τους όρους χρήσης και τις προϋποθέσεις, καθίσταται σαφές πως η υπηρεσία “Unpezable” παρέχεται μέσω της MPP MEDIA PAY PLUS LTD, η οποία εδρεύει στην Λεμεσό και είναι εγγεγραμμένη στο Εμπορικό Επιμελητήριο Κύπρου με αριθμό ΗΕ 392912. Στην Ελλάδα η υπηρεσία “Unpezable” παρέχεται μέσω της τεχνικής υποδομής και των 5ψηφίων κωδικών της MEDIA PAY PLUS LTD.

Ακόμη, αξίζει να σημειωθεί ότι οι περισσότερες φωτογραφίες της ιστοσελίδας «Μικρό σπίτι» που μπορέσαμε να εντοπίσουμε προέρχονται από τρίτες πηγές. Για παράδειγμα, μία από τις φωτογραφίες σπιτιών που παρουσιάζεται ως ένα από τα δώρα, προέρχεται από το site μιας κατασκευαστικής εταιρείας στο Κολοράντο, ΗΠΑ, ονόματι “MitchCraft Tiny Homes“, ενώ μία άλλη αποτελεί εξώφυλλο από την ριάλιτι εκπομπή «Μίνι Σπίτια, Μεγάλες Ιδέες» στο Netflix.

Πενταψήφιοι αριθμοί

Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα, ενημερώνουν τους συνδρομητές τους για τις χρεώσεις από 5ψηφιους αριθμούς αλλά και πως μπορούν να ενεργοποιήσουν τη φραγή λήψης και αποστολής μηνυμάτων. Διαβάστε αναλυτικά στους συνδέσμους τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε αν είστε συνδρομητής στην Cosmote, στην Vodafone ή στην Wind.

Ανακοίνωση για αντίστοιχες προσπάθειες οικονομικής εξαπάτησης έχει αναρτήσει στον ιστότοπό της η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Σε αυτήν συστήνει στους χρήστες τα εξής:

  • Δεν πρέπει να ανταποκρίνονται σε τέτοιου είδους ηλεκτρονικά μηνύματα και να συμμετέχουν σε αντίστοιχους διαγωνισμούς, μέσω των οποίων μπορεί να ζητούνται ακόμη και προσωπικά τους δεδομένα,
  • Να μην αποστέλλουν σε υποτιθέμενες διαδικτυακές έρευνες προσωπικά τους στοιχεία και οικονομικά δεδομένα,
  • Η συμμετοχή σε διαγωνισμούς εταιρειών με δώρα προϋποθέτει την αποδοχή των “όρων συμμετοχής”, οι οποίοι πρέπει να έχουν κατατεθεί σε συμβολαιογράφο.

Παρέμβαση για τις χρεώσεις μηνυμάτων από 5ψηφια νούμερα είχε κάνει και Συνήγορος του Καταναλωτή με επιστολή που είχε στείλει στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ). Για την ενημέρωση των πολιτών για το εν λόγω ζήτημα η ΕΕΤΤ δημιούργησε το ακόλουθο βίντεο.

Συμπέρασμα

Με βάση τα ανωτέρω, καθίσταται σαφές πως ο εξεταζόμενος ισχυρισμός είναι ψευδής. Η δημοσίευση έχει σκοπό να παραπλανήσει τους χρήστες και να τους αποσπάσει χρήματα, με δόλωμα την απόκτηση κατοικιών.

Πτυχιούχος του τμήματος Δημοσιογραφίας & Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο αγγλόφωνο πρόγραμμα “Digital Media, Communication and Journalism”, ΑΠΘ.