Ποιοι είμαστε
Αρχική Ψηφιακή απεικόνιση με διασώστη της ΕΜΑΚ να σώζει παιδί στην Τουρκία παρουσιάζεται ως πραγματική φωτογραφίαFAKE NEWS

Ψηφιακή απεικόνιση με διασώστη της ΕΜΑΚ να σώζει παιδί στην Τουρκία παρουσιάζεται ως πραγματική φωτογραφία

9 Φεβ
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 1 έτος.

Ισχυρισμός

Φωτογραφία που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης απεικονίζει τη διάσωση παιδιού στην Τουρκία από άνδρα της ΕΜΑΚ.

Συμπέρασμα:

Πρόκειται για ψηφιακή απεικόνιση που δημιουργήθηκε από τον Υποστράτηγο ε.α του Πυροσβεστικού Σώματος, κ. Κοτρίδη, μέσω του προγράμματος τεχνητής νοημοσύνης Midjourney. Λεπτομέρειες όπως τα διακριτικά του ΠΣ και οι σημαίες των δύο χωρών προστέθηκαν με τη χρήση Photoshop.

Σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαμοιράζεται μια εικόνα που απεικονίζει τη διάσωση παιδιού από άνδρα της Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) του Πυροσβεστικού Σώματος και παρουσιάζεται από χρήστες ως πραγματική φωτογραφία. Ωστόσο, αυτός ο ισχυρισμός δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα καθώς πρόκειται για ψηφιακή απεικόνιση.

Παραδείγματα:

Τι ισχύει

Αρχικά, αξίζει να σημειωθεί πως η εξεταζόμενη εικόνα δημιουργήθηκε από τον Υποστράτηγο εν αποστρατεία του Πυροσβεστικού Σώματος, κ. Παναγιώτη Κοτρίδη, ο οποίος τη μοιράστηκε με τους διαδικτυακούς του φίλους στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook.

Στην αρχική ανάρτηση της εικόνας στο διαδίκτυο, ο κ. Κοτρίδης καθιστά σαφές πως ο ίδιος την έφτιαξε αποτίοντας φόρο τιμής στους διασώστες και τις διασώστριες της ΕΜΑΚ. Αργότερα, βέβαια, η σύνθεση πλαισιώθηκε ως πραγματική φωτογραφία, και διαμοιράστηκε ως τέτοια από χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Σημειώνεται πως, επί του παρόντος, στην Τουρκία έχουν σπεύσει δύο ελληνικά κλιμάκια της ΕΜΑΚ, τα οποία συνδράμουν στις επιχειρήσεις διάσωσης των σεισμόπληκτων.

Πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης

Σε σχετική επικοινωνία μας με τον κ. Κοτρίδη ενημερωθήκαμε πως η ψηφιακή απεικόνιση δημιουργήθηκε μέσω του Midjourney, ενός προγράμματος τεχνητής νοημοσύνης που παράγει εικόνες από κειμενικές περιγραφές. Στη συνέχεια, ο Υποστράτηγος χρησιμοποίησε το πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνων Photoshop προκειμένου να προσθέσει διάφορες λεπτομέρειες, όπως τις σημαίες, το ακρωνύμιο της Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών και το διακριτικό σήμα του Σώματος.

Η ψηφιακή απεικόνιση γνώρισε μεγάλη διάδοση με αναπαραγωγές και από Τούρκους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, οι οποίοι την κοινοποιούσαν ως πραγματική φωτογραφία.

https://twitter.com/Nervana_1/status/1623465702135930882?t=wVHP0fJyABv3Ej0inXd1Yw&s=19

Συμπέρασμα

Με βάση τα ανωτέρω καθίσταται σαφές πως η εξεταζόμενη εικόνα αποτελεί ψηφιακό δημιούργημα προγράμματος τεχνητής νοημοσύνης. Η ψηφιακή απεικόνιση δημιουργήθηκε από τον Υποστράτηγο ε,α. του Πυροσβεστικού Σώματος, κ. Κοτρίδη, χρησιμοποιώντας το πρόγραμμα Midjourney. Αργότερα, μέσω του Photoshop, στην εικόνα προστέθηκαν διακριτικά του ΠΣ και οι σημαίες της Ελλάδας και της Τουρκίας. Ο διαμοιρασμός της σύνθεσης από τον δημιουργό δεν συνιστά παραπληροφόρηση, αλλά η πλαισίωσή της ως πραγματική λήψη παραπλάνησε πολλούς χρήστες.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).