Ποιοι είμαστε
Αρχική Παραπληροφόρηση σχετικά με υποτιθέμενη «προφητεία» του Αγίου Παϊσίου για τον σεισμό στην ΤουρκίαFAKE NEWS

Παραπληροφόρηση σχετικά με υποτιθέμενη «προφητεία» του Αγίου Παϊσίου για τον σεισμό στην Τουρκία

10 Φεβ
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 1 έτος.

Ισχυρισμός

Ο Άγιος Παΐσιος, σε μία από τις πολλές προφητείες του, είχε πει ότι «θα ετοιμάζονται να μας επιτεθούν (οι Τούρκοι), αλλά ένας μεγάλος σεισμός θα αλλάξει τα σχέδιά τους.

Συμπέρασμα

Η υποτιθέμενη «προφητεία» για επικείμενο μεγάλο σεισμό στη Τουρκία δεν εντοπίζεται σε κανένα σημείο της σελίδας 434 του βιβλίου (1η και 2η έκδοση) «Μαρτυρίες προσκυνητών- Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης». Ο συγγραφέας του βιβλίου, κ. Νικόλαος Ζουρνατζόγλου, διέψευσε τον εξεταζόμενο ισχυρισμό.

Τις τελευταίες μέρες, με αφορμή το καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία, σελίδες και χρήστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαδίδουν τον ισχυρισμό ότι ο Άγιος Παΐσιος, ανάμεσα στις προφητείες του, είπε ότι θα συμβεί μεγάλος σεισμός, όταν οι Τούρκοι «ετοιμάζονται να μας επιτεθούν». Ωστόσο, ο εν λόγω ισχυρισμός δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Παραδείγματα διάδοσης του ισχυρισμού στο Facebook:

Αναλυτικά, στις επίμαχες δημοσιεύσεις, οι χρήστες γράφουν:

Θα ετοιμάζονται να μάς επιτεθούν αλλά ένας μεγάλος σεισμός θα αλλάξει τα σχέδιά τους, εννοια σάς έχει ο άνθρωπος τα σχέδιά του έχει και Ο Θεός τα δικά του, Άγιος Παΐσιος μαρτυρίες προσκυνητων σελίδα 434 βιβλίο νούμερο 2 ε.α σμηναρχος Νικόλαος Ζουρναζογλου.

Τι ισχύει

Με αφορμή το φονικό σεισμό που έπληξε Τουρκία και Συρία, κάποιοι βρήκαν την ευκαιρία να επικαλεστούν για μια ακόμα φορά τις προφητείες του Αγίου Παϊσίου. Αναλυτικότερα, οι χρήστες βασίζονται στο Β’ τόμο του βιβλίου του ε.α. Επισμηναγού, (ο οποίος λανθασμένα χαρακτηρίζεται ως ε.α Σμήναρχος), Νικόλαου Ζουρνατζόγλου, με τίτλο: «Άγιος Παΐσιος – Μαρτυρίες προσκυνητών», και συγκεκριμένα στη σελίδα 434.

Τα Ellinika Hoaxes επικοινώνησαν με τον συγγραφέα του βιβλίου, κ. Ζουρνατζόγλου, ο οποίος διέψευσε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς. Χαρακτηριστικά δήλωσε:

Είναι fake news. Αυτό που διακινείται στο διαδίκτυο, είναι μια απάτη.
Δεν έχει καμία σχέση με το έργο μου.

Στη σελίδα 434 του Β’ τόμου (2η έκδοση), δεν υπάρχει ουδεμία αναφορά στη συγκεκριμένη «προφητεία».

Στιγμιότυπο από το βιβλίο «Μαρτυρίες προσκυνητών. Γέροντας Παΐσιος ο Αγιορείτης» του Νικόλαου Ζουρνατζόγλου. Σελίδα 434, Β’ τόμος, 2η έκδοση.
Πηγή: Ellinika Hoaxes

Απόσπασμα από την πρώτη έκδοση και πιο συγκεκριμένα, τη σελίδα 434 εντοπίσαμε σε δημοσίευμα του Thestival.gr. Ομοίως, ούτε εκεί εντοπίστηκε η «προφητεία» που διαδίδεται στο διαδίκτυο.

Στιγμιότυπα από την 1η (αριστερά) και 2η έκδοση (δεξιά) του βιβλίου «Μαρτυρίες προσκυνητών. Γέροντας Παΐσιος ο Αγιορείτης», σελίδα 434. Πηγή: Thestival.gr

Συμπέρασμα

Είναι αναληθής ο ισχυρισμός ότι στη σελίδα 434 του βιβλίου «Άγιος Παΐσιος – Μαρτυρίες προσκυνητών» (Β’ τόμος) υπάρχει προφητεία του Αγίου Παϊσίου σχετικά με τον καταστροφικό σεισμό που χτύπησε την Τουρκία. Τα Ellinika Hoaxes επικοινώνησαν με τον συγγραφέα του βιβλίου, κ. Νικόλαο Ζουρνατζόγλου, ο οποίος διέψευσε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς. Σε καμία από τις δύο εκδόσεις του Β’ τόμου στη σελίδα 434 δεν εντοπίζεται η επίμαχη «προφητεία».

Απόφοιτη του τμήματος Δημοσιογραφίας και Επικοινωνίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει συμμετάσχει σε προγράμματα, εργαστήρια και διαγωνισμούς για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και των ψευδών ειδήσεων στο διαδίκτυο.