Ποιοι είμαστε
Αρχική Η Ταϊλάνδη δε γίνεται η πρώτη χώρα παγκοσμίως που ακυρώνει τα συμβόλαια της PfizerFAKE NEWS ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Η Ταϊλάνδη δε γίνεται η πρώτη χώρα παγκοσμίως που ακυρώνει τα συμβόλαια της Pfizer

13 Φεβ
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 1 έτος.

Ισχυρισμός 1:

Η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης σχεδιάζει να ακυρώσει τα συμβόλαια με την Pfizer.

Συμπέρασμα 1:

Ουδέποτε η κυβέρνηση της χώρας δήλωσε πως σχεδιάζει να ακυρώσει τη συμφωνία με τη φαρμακευτική εταιρία ενώ, αντιθέτως, το Τμήμα Ελέγχου Νοσημάτων του Υπουργείου Δημόσιας Υγείας της Ταϊλάνδης χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς ψευδείς.

Ισχυρισμός 2:

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε ότι ουδέποτε έγιναν κλινικές μελέτες για τα εμβόλια της Pfizer.

Συμπέρασμα 2:

Ο EMA έχει εξηγήσει ότι δεν είχαν γίνει συγκεκριμένα φαρμακολογικές μελέτες ασφαλείας για το εμβόλιο της Pfizer, καθώς τρεις μελέτες ασφαλείας σε πειραματόζωα δεν εντόπισαν κανένα πρόβλημα. Αυτή η πρακτική αφορά καθιερωμένες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας από το 2005. Ωστόσο, από το 2020 πραγματοποιήθηκαν κλινικές μελέτες αρχικά σε δεκάδες και έπειτα σε δεκάδες χιλιάδες εθελοντές, υπήρξε ενδελεχής έλεγχος ασφαλείας για το εμβόλιο της Pfizer και έχει αποδειχθεί ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό για την αντιμετώπιση της COVID-19.

Ισχυρισμός 3:

Η πριγκίπισσα της Ταϊλάνδης κατέληξε λόγω του εμβολίου.

Συμπέρασμα 3:

Αρχικά, δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η πριγκίπισσα της Ταϊλάνδης Bajrakitiyabha Narendira Debyavati έκανε το εμβόλιο. Επιπλέον, η πριγκίπισσα δεν έχει πεθάνει. Παραμένει αναίσθητη περισσότερες από τρεις εβδομάδες αφότου κατέρρευσε λόγω φλεγμονής της καρδιάς που προκλήθηκε από βακτηριακή λοίμωξη από μυκόπλασμα, όπως ανακοίνωσε το παλάτι.

Από τα τέλη Ιανουαρίου 2023, αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προβάλλουν πληθώρα παραπλανητικών ισχυρισμών σχετικά με τα συμβόλαια εμβολίων της Pfizer στην Ταϊλάνδη. Πιο συγκεκριμένα, στις αναρτήσεις αναφέρεται ότι η Ταϊλάνδη γίνεται η πρώτη χώρα που θα κηρύξει άκυρα τα συμβόλαια για εμβόλια κατά της COVID-19, σύμφωνα με τον Dr. Sucharit Bhakdi. O Bhakdi, σε πρόσφατη συνέντευξή του σύμφωνα με τους ισχυρισμούς, δήλωσε ότι αφού μίλησε με υψηλόβαθμους συμβούλους της κυβέρνησης, εκείνοι σχεδιάζουν να ακυρώσουν τα συμβόλαια. Ωστόσο, αυτός ο ισχυρισμός είναι αναληθής.

Παραδείγματα διάδοσης του ισχυρισμού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Στις αναρτήσεις διαβάζουμε:

Ένας Υπέροχος Άνθρωπος. N Α Ι ….. Ν Α Ι…Υπέροχα νέα!!!!! Ένα πρώτο επίσημο γερό κρατικό χτύπημα ενάντια στα δολοφονικά εμβ$$$$$όλια και τους παρασκευαστές των. Υψηλόβαθμες ταϊλανδέζικες υπηρεσίες, μεταξύ άλλων και ο σύμβουλος του βασιλιά, διεξήγαγαν μία συνομιλία με τον καθηγητή Sucharit Bhakdi και είναι πια αποφασισμένες να ακυρώσουν τα συμβόλαια με την Pfi$$$$$zer. Η βασιλική οικογένεια προειδοποιήθηκε ότι η πριγκίπισσα κατά πάσα πιθανότητα κατέληξε λόγω του εμβ$$$$ολίου. Ο Bhakdi λέει στην ομιλία του:
” Μετά από τρία χρόνια είχα πρώτη φορά την ευκαιρία να συνομιλήσω με υψηλόβαθμους συμβούλους της κυβέρνησης. Είχα την ευκαιρία να καταθέσω ότι η Κοβιτ ατζέντα ήταν ψεύτικη, καθώς και με βάση αποδείξεων ότι τα εμβ$$$$όλια ήταν απάτη. Ο ευρωπαϊκός οργανισμός φαρμάκων ανακοίνωσε επίσημα ότι ουδέποτε έγιναν κλινικές μελέτες και πως ουδέποτε θεωρήθηκαν ως κάτι αναγκαίο”.
Η Ταϊλάνδη είναι η πρώτη χώρα παγκοσμίως η οποία θα ακυρώσει τα συμβόλαια με τις φαρμακοβιομηχανίες. Αυτό σημαίνει ότι η Pfi$$$$$zer Bion-tec θα πρέπει να επιστρέψει στην κυβέρνηση της Ταϊλάνδης όλα τα δισεκατομμύρια που εισέπραξε και επιπλέον να αποζημιώσει τους πολίτες που υπέστησαν οποιοδήποτε βλάβη.

Τι ισχύει

Αρχικά, οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης παραθέτουν ένα βίντεο από τη συνέντευξη του πρώην καθηγητή Sucharit Bhakdi στον Ελβετό τραπεζίτη Pascal Najadi, το οποίο αναρτήθηκε στο Rumble στις 29 Ιανουαρίου 2023. Σε αυτήν, ο Bhakdi ισχυρίστηκε ότι όχι μόνο η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης πιθανότατα θα ακυρώσει την σύμβαση πολλών εκατομμυρίων δολαρίων με την Pfizer-BioNTech, αλλά και ότι η βασιλική οικογένεια της χώρας κρύβει ότι η 44χρονη πριγκίπισσα Bajrakitiyabha βρίσκεται σε κώμα, μετά από καρδιακή προσβολή που υπέστη αφού έλαβε την τρίτη δόση εμβολίου COVID-19 στα τέλη του 2022.

Ο Dr. Sucharit Bhakdi είναι συνταξιοδοτημένος καθηγητής, που από την αρχή της πανδημίας έχει προωθήσει σειρά ανακριβών και συνωμοσιολογικών ισχυρισμών για την COVID-19 και τα εμβόλια, όπως δείξαμε και σε προηγούμενα άρθρα μας. Είναι σκόπιμο να σημειωθεί ότι έχει περάσει πάνω από μια δεκαετία από τότε που συνταξιοδοτήθηκε, το 2012. Πληθώρα ερευνητών και ελεγκτών ειδήσεων έχουν επίσης ασκήσει έντονη κριτική για τους ισχυρισμούς του σχετικά με την πανδημία, χαρακτηρίζοντας τις αναλύσεις του αβάσιμες. Χαρακτηριστικά, το 2020 και το 2021, εν μέσω της πανδημίας COVID-19, υποστήριξε ότι η πανδημία ήταν ψεύτικη και ότι τα εμβόλια επρόκειτο να αποδεκατίσουν τον παγκόσμιο πληθυσμό. [πηγή]

Ισχυρισμός 1: Η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης σχεδιάζει να ακυρώσει τα συμβόλαια με την Pfizer

Απόσπασμα από το εξεταζόμενο βίντεο

Στην πλήρη συνέντευξη, ο Bhakdi δηλώνει ότι η Ταϊλάνδη θα γίνει η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα κηρύξει άκυρη τη σύμβαση με τη Pfizer-BioNTech επειδή τα εμβόλια δεν είναι ασφαλή, όχι εξαιτίας του mRNA που περιέχουν αλλά λόγω της συσκευασίας των λιπιδίων που το προστατεύει.

Όπως βλέπουμε, στην πλήρη συνέντευξη του πρώην καθηγητή, από το 30:42 έως το 31:39 λεπτό, λείπει το εξής μέρος, το οποίο τονίζεται με bold χαρακτήρες:

Και μετά είπαν εντάξει, και γκουγκλάρισαν και είπαν, ότι το συμβόλαιο υπογράφηκε στην Ταϊλάνδη με την Pfizer-BioNTech και σε αυτήν την περίπτωση, βασίστηκε σε απάτη επειδή δεν υπήρχαν μελέτες ασφάλειας και επομένως, και είναι πλέον γνωστό ότι, αυτή η συσκευασία δεν είναι ασφαλής. Δεν έχει σημασία τι υπάρχει στη συσκευασία. Δεν είναι ασφαλές, λόγω της συσκευασίας.
Και όταν το είπα αυτό στους Ταϊλανδούς, ξέρετε παιδιά, σοκαρίστηκαν. Και έτσι μου είπαν – θα φροντίσουμε ώστε η Ταϊλάνδη να είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα κηρύξει άκυρη αυτή τη σύμβαση και θα ακυρώσει τη σύμβαση. Κάτι που σημαίνει ότι η Pfizer BioNTech θα πρέπει να επιστρέψει αυτά τα δισεκατομμύρια στην Ταϊλάνδη, με τα οποία η Ταϊλάνδη θα αποζημιώσει εκείνους τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους.

Σύμφωνα, ωστόσο, με το πρακτορείο Associated Press, αξιωματούχος του Εθνικού Ινστιτούτου Εμβολίων της Ταϊλάνδης δήλωσε ότι δεν υπάρχουν σχέδια για επανεξέταση της σύμβασης της χώρας με την Pfizer ή οποιονδήποτε άλλο κατασκευαστή εμβολίων COVID-19 που έχει ήδη συμφωνηθεί. Όπως είπε στο AP:

Δεν υπάρχουν εντολές για διακοπή ή επιβράδυνση της χρήσης ή επανεξέταση της χρήσης του. Εξακολουθούμε να προχωράμε και να το χρησιμοποιούμε.

Στιγμιότυπο ανάρτησης στο Facebook στα ταϊλανδέζικα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Δημόσιας Υγείας της Ταϊλάνδης

Το Τμήμα Ελέγχου Νοσημάτων του Υπουργείου Δημόσιας Υγείας της Ταϊλάνδης προειδοποίησε ότι οι πληροφορίες που διαδίδονται είναι ψευδείς. Η ανακοίνωση αναφέρει:

Μην κοινοποιείτε τις ψεύτικες ειδήσεις. Ζητείται από το κοινό να μην ξεγελαστεί και να ζητήσει συνεργασία για να μην αποστέλλονται ή κοινοποιούνται τέτοιες πληροφορίες σε διάφορα κανάλια μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Επομένως, όχι απλώς δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ταϊλάνδη σχεδιάζει πραγματικά να ακυρώσει τα συμβόλαια εμβολίων με την Pfizer αλλά, αντιθέτως, οι επίσημοι φορείς της χώρας διαψεύδουν τους ισχυρισμούς αυτούς.

Στην πραγματικότητα, ο ίδιος ο Bhakdi ήταν που πρότεινε οι Ταϊλανδοί να «ξεκινήσουν ένα κίνημα» για να καταθέσουν την υπόθεση εναντίον της Pfizer-BioNTech. Όπως είπε στη συνέντευξη:

Και αν είμαστε σε θέση στην Ταϊλάνδη να ξεκινήσουμε ένα κίνημα για να πούμε, να υποβάλουμε μια υπόθεση εναντίον της Pfizer-BioNTech ότι πληρώνουν για τη ζημιά που έχουν κάνει, ας τα καταφέρουμε.

Ισχυρισμός 2: Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε ότι ουδέποτε έγιναν φαρμακολογικές μελέτες ασφαλείας για τα εμβόλια της Pfizer

Απόσπασμα από το εξεταζόμενο βίντεο

Φαίνεται ότι το εξεταζόμενο απόσπασμα από το βίντεο που διαδίδεται στο Facebook, έχει υποστεί επεξεργασία. Όπως βλέπουμε, στην πλήρη συνέντευξη του καθηγητή, από το 28:28 έως το 29:21 λεπτό, λείπει το εξής μέρος στο εξεταζόμενο βίντεο, που τονίζεται με bold χαρακτήρες:

Ο EMA – European Medical Agencies – κλήθηκε ξανά και ξανά και ξανά να αποκαλύψει εάν η BioNTech Pfizer είχε πραγματοποιήσει ποτέ κάποια φαρμακολογική μελέτη ασφάλειας το 2021 και το 2022, και η απάντηση είναι διαθέσιμη σε εμάς και σε εσάς.

Η επίσημη απάντηση που υποβλήθηκε στις 18 Οκτωβρίου 2022. 18 Οκτωβρίου, την οποία έχουμε στη διάθεσή μας, ο ΕΜΑ δήλωσε επίσημα ότι δεν έγιναν ποτέ φαρμακολογικές μελέτες ασφάλειας. Ποτέ. Και δεν κρίθηκαν ποτέ απαραίτητες. Τώρα λοιπόν το έχουμε.

Ο ισχυρισμός ότι η ασφάλεια του εμβολίου Pfizer για την COVID-19 δεν ελέγχθηκε ποτέ, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Αντίθετα με την πλαισίωση της επίμαχης αναφοράς, η Pfizer έχει πραγματοποιήσει μελέτες για την ασφάλεια του εμβολίου που απέδειξαν τόσο την αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά της COVID-19 όσο και την ασφάλειά του.

Στην έκθεση αξιολόγησης που δημοσίευσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) το 2021, σελίδα 45, αναφέρονται οι λόγοι για τους οποίους δεν έγιναν φαρμακολογικές μελέτες για το BNT162b2 (εμβόλιο της Pfizer) [πηγή]:

Δεν διεξήχθησαν φαρμακολογικές μελέτες ασφάλειας για το BNT162b2. Ο αιτών αναφέρει ότι δεν θεωρούνται απαραίτητες σύμφωνα με την κατευθυντήρια γραμμή του ΠΟΥ (WHO, 2005). Επιπλέον, δεν έχουν καταγραφεί ευρήματα σχετικά με ζωτικές οργανικές λειτουργίες στις τοξικολογικές μελέτες επαναλαμβανόμενων δόσεων. Συνεπώς, η απουσία φαρμακολογικών μελετών ασφάλειας επικυρώνεται από την CHMP (Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση).

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις καθιερωμένες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας από το 2005, δεν πραγματοποιούνται τέτοιες μελέτες, εκτός αν μη κλινικές και κλινικές μελέτες δείξουν πως το εμβόλιο πιθανώς να επηρεάσει τη λειτουργία άλλων συστημάτων πέρα του ανοσοποιητικού.

Σελίδα 79 από τη Σειρά Τεχνικών Εκθέσεων του ΠΟΥ, αριθμός 98, 2014.
Σελίδα 80 από τη Σειρά Τεχνικών Εκθέσεων του ΠΟΥ, αριθμός 98, 2014.

Έτσι, διαβάζουμε στη Σειρά Τεχνικών Εκθέσεων του ΠΟΥ, αριθμός 987, του 2014, σελίδες 79-80 [πηγή]:

Ο σκοπός μιας φαρμακολογικής μελέτης ασφάλειας είναι να διερευνηθούν οι επιδράσεις του υποψήφιου εμβολίου στις ζωτικές λειτουργίες. Αν και συνήθως δεν απαιτείται, οι φαρμακολογικές μελέτες ασφάλειας μπορεί να συνιστώνται από τους εθνικούς ρυθμιστικούς οργανισμούς σε ορισμένες περιπτώσεις.
Για παράδειγμα, εάν τα δεδομένα από μη κλινικές ή/και κλινικές μελέτες σε ανθρώπους υποδεικνύουν ότι το ενισχυτικό εμβόλιο μπορεί να επηρεάσει άλλες φυσιολογικές λειτουργίες εκτός από το ανοσοποιητικό σύστημα (π.χ. το κεντρικό νευρικό σύστημα, το αναπνευστικό ή το καρδιαγγειακό σύστημα, τη νεφρική λειτουργία ή τη θερμοκρασία του σώματος), τότε θα πρέπει να ενσωματωθούν φαρμακολογικές μελέτες ασφάλειας στο πρόγραμμα αξιολόγησης της ασφάλειας.

Στην περίπτωση του εμβολίου της Pfizer, το ότι δεν έλαβαν χώρα οι εξειδικευμένες φαρμακολογικές μελέτες, δεν θα πει ότι δεν έλαβαν χώρα άλλες ενδελεχείς μελέτες ασφαλείας σε πειραματόζωα. Όπως εξηγεί ο EMA (σελ. 48-55), τρεις τέτοιες μελέτες σε πειραματόζωα, σε πολύ μεγαλύτερες δοσολογίες συστατικών εμβολίου απ’ αυτές που χορηγούνται σε ανθρώπους, δεν έδειξαν κανένα πρόβλημα ασφαλείας. Σε ανθρώπινο επίπεδο, τα πιο καθησυχαστικά ευρήματα δεν προκύπτουν από τις μελέτες σε πειραματόζωα αλλά από τις κλινικές μελέτες που έλαβαν αρχικά σε δεκάδες και έπειτα σε δεκάδες χιλιάδες εθελοντές, υπό την πιο αξιόπιστη μεθοδολογία εντοπισμού παρενεργειών (διπλά τυφλές τυχαιοποιημένες μελέτες). Έκτοτε, έχει επιπλέον συσσωρευτεί ένας εκτενέστατος όγκος δεδομένων πραγματικού κόσμου που υποστηρίζει την ασφάλεια του εμβολιασμού.

Ο EMA, εξηγεί τους όρους και τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες έχει εγκριθεί το εμβόλιο της Pfizer (Comirnaty). Στην επίσημη σελίδα του, αναφέρει ότι:

To Comirnaty έλαβε αρχικά «υπό όρους εξουσιοδότηση» επειδή αναμένονταν περισσότερα στοιχεία για το εμβόλιο. Η εταιρεία έχει παράσχει εκτενείς πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων δεδομένων σχετικά με την ασφάλεια, την αποτελεσματικότητά του και το πόσο καλά το Comirnaty προλαμβάνει τη σοβαρή ασθένεια. Επιπλέον, η εταιρεία έχει ολοκληρώσει όλες τις ζητούμενες μελέτες για τη φαρμακευτική ποιότητα του εμβολίου. Ως αποτέλεσμα, η υπό όρους εξουσιοδότηση έχει μετατραπεί σε τυπική.

Όπως για όλα τα φάρμακα, τα δεδομένα σχετικά με τη χρήση του εμβολίου της Pfizer και των προσαρμοσμένων εμβολίων παρακολουθούνται συνεχώς. Οι ύποπτες ανεπιθύμητες ενέργειες αξιολογούνται προσεκτικά και λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των ασθενών. [πηγή]

Ισχυρισμός 3: Η πριγκίπισσα της Ταϊλάνδης κατέληξε λόγω του εμβολίου

Ο εν λόγω ισχυρισμός είναι αναληθής. Στη συνέντευξή με τον Pascal Najadi, ο Dr. Bhakdi είπε ότι:

Η κόρη του σημερινού βασιλιά, Ράμα του 10ου, κατέρρευσε και βρίσκεται σε κώμα. Εκείνη, νομίζω ότι ήταν 23 μέρες μετά την τρίτη δόση. 44 ετών, δεν αρρώστησε ποτέ βαριά, κατέρρευσε και τώρα είναι σε κώμα. Και η διάγνωση που δόθηκε από τις αρχές και από το πανεπιστήμιο είναι τόσο γελοία. Υποτίθεται ότι έχει μια βακτηριακή λοίμωξη που δεν θα ευθυνόταν για αυτό που πάσχει.

Αρχικά, δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η πριγκίπισσα της Ταϊλάνδης Bajrakitiyabha Narendira Debyavati εμβολιάστηκε κατά της COVID-19. Ούτε η πριγκίπισσα Bajrakitiyabha ούτε η βασιλική οικογένεια της χώρας έχουν ποτέ αποκαλύψει δημόσια εάν εμβολιάστηκε και, κατά συνέπεια, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ευθύνεται το εμβόλιο για την καρδιακή πάθηση από την οποία πάσχει. Ο Bhakdi δεν δήλωσε ότι η πριγκίπισσα κατέληξε εξαιτίας του εμβολίου αλλά ότι το εμβόλιο ευθύνεται για το ότι βρίσκεται σε κώμα. Ωστόσο, οι χρήστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ισχυρίζονται ότι η πριγκίπισσα κατέληξε από το εμβόλιο.

Η πριγκίπισσα Bajrakitiyabha δεν έχει πεθάνει. Παραμένει αναίσθητη περισσότερες από τρεις εβδομάδες αφότου κατέρρευσε λόγω καρδιακής πάθησης, όπως ανακοίνωσε το παλάτι. Η 44χρονη πριγκίπισσα έχασε τις αισθήσεις της στη βορειοανατολική Ταϊλάνδη στις 14 Δεκεμβρίου 2022, ενώ εκπαίδευε τον σκύλο της για έναν διαγωνισμό, και μεταφέρθηκε με αεροπλάνο στην Μπανγκόκ για να νοσηλευτεί. Αυτήν την στιγμή λαμβάνει θεραπεία για τη λειτουργία της καρδιάς, των πνευμόνων και των νεφρών της, σύμφωνα με ανακοίνωση του παλατιού. Οι θεράποντες γιατροί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι είχε σοβαρή αρρυθμία λόγω φλεγμονής της καρδιάς που προκλήθηκε από λοίμωξη από μυκόπλασμα (μια βακτηριακή ασθένεια που συνήθως σχετίζεται με πνευμονία), όπως ανέφερε το Γραφείο της Βασιλικής Οικογένειας σε ανακοίνωσή του στις 8 Ιανουαρίου 2023. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3][πηγή 4]

Συμπέρασμα

Με βάση τα ανωτέρω, καθίσταται σαφές ότι ο ισχυρισμός πως η Ταϊλάνδη γίνεται η πρώτη χώρα που ακυρώνει τα συμβόλαια εμβολίων της Pfizer-BioNTech, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Ουδέποτε η κυβέρνηση της χώρας δήλωσε πως σχεδιάζει να ακυρώσει τη συμφωνία με τη φαρμακευτική εταιρία ενώ, αντιθέτως, το Τμήμα Ελέγχου Νοσημάτων του Υπουργείου Δημόσιας Υγείας της Ταϊλάνδης χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς ψευδείς.

Αντίθετα με την πλαισίωση της επίμαχης αναφοράς, η φαρμακευτική εταιρία έχει πραγματοποιήσει μελέτες ασφαλείας για το εμβόλιο, που απέδειξαν ότι είναι ασφαλές και αποτελεσματικό για την αντιμετώπιση της COVID-19. Οι εξειδικευμένες φαρμακολογικές μελέτες ασφαλείας δεν έγιναν, καθώς δεν κρίθηκε απαραίτητο βάσει των καθιερωμένων οδηγιών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Ακόμα, η κατάσταση της πριγκίπισσας Bajrakitiyabha αποδόθηκε σε ακανόνιστο καρδιακό παλμό που προκλήθηκε από βακτηριακή λοίμωξη από μυκόπλασμα, σύμφωνα με τους γιατρούς, και όχι από το εμβόλιο κατά της COVID-19. Τέλος, ούτε η πριγκίπισσα ούτε η βασιλική οικογένεια της Ταϊλάνδης έχουν ποτέ αποκαλύψει δημόσια εάν ήταν εμβολιασμένη.

Απόφοιτη του τμήματος Δημοσιογραφίας και Επικοινωνίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει συμμετάσχει σε προγράμματα, εργαστήρια και διαγωνισμούς για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και των ψευδών ειδήσεων στο διαδίκτυο.