Ποιοι είμαστε
Αρχική Tο αεροπλάνο που συνετρίβη στο Little Rock ΔΕΝ μετέφερε περιβαλλοντολόγους στο σιδηροδρομικό ατύχημα στο East Palestine.ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Tο αεροπλάνο που συνετρίβη στο Little Rock ΔΕΝ μετέφερε περιβαλλοντολόγους στο σιδηροδρομικό ατύχημα στο East Palestine.

27 Φεβ
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 1 έτος.

Ισχυρισμός:

Περιβαλλοντολόγοι που κατευθύνονταν προς την «Ανατολική Παλαιστίνη» του Οχάιο σκοτώθηκαν σε αεροπορικό δυστύχημα.

Συμπέρασμα:

Στο αεροσκάφος επέβαιναν σύμβουλοι της εταιρείας CTEH, οι οποίοι ταξίδευαν με προορισμό την περιοχή Oakwood προκειμένου να παρέχουν βοήθεια σε έκρηξη που σημειώθηκε σε εργοστάσιο μεταλλουργίας λίγες ημέρες πριν τη συντριβή.

Από τα τέλη Φεβρουαρίου του 2023, λίγες ημέρες μετά τον εκτροχιασμό τρένου που μετέφερε επικίνδυνα υλικά στο Οχάιο των ΗΠΑ, δημοσιεύματα σε ιστοσελίδες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης ξεκίνησαν να προβάλλουν τον ισχυρισμό πως σε δικινητήριο αεροσκάφος, που συνετρίβη λίγες ημέρες μετά το ατύχημα, επέβαιναν επιστήμονες οι οποίοι επρόκειτο να ερευνήσουν τον εκτροχιασμό. Ωστόσο, όπως θα δούμε παρακάτω, ο ισχυρισμός αυτός είναι αναληθής.

Παραδείγματα: newsbreak.gr, voicenews.gr, taxalia.blogspot.com

Παραδείγματα αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Στα υπό εξέταση δημοσιεύματα διαβάζουμε τα εξής:

Συνετρίβη αεροπλάνο με περιβαλλοντολόγους που πήγε να ελέγξει την καταστροφή στο Οχάιο!

Νεκροί όλοι οι επιβαίνοντες

Οι περιβαλλοντολόγοι που κατευθύνονταν προς την «Ανατολική Παλαιστίνη» του Οχάιο σκοτώθηκαν σε αεροπορικό δυστύχημα.

Η εξέλιξη αυτή προκαλεί σοκ στις ΗΠΑ ενισχύοντας την οργή κατά της κυβέρνησης Μπάιντεν. Οι πολίτες κάνουν λόγο για την μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή στην ιστορία των ΗΠΑ και κατηγορούν την κυβέρνηση ότι έκανε τα πάντα για να αποκρύψει το μέγεθος της καταστροφής και τις ολέθριες συνέπειες. Τώρα, μετά την συντριβή του αεροπλάνου που μετέφερε περιβαλλοντολόγους πραγματογνώμονες, οι θεωρίες συνωμοσίας έχουν κατακλύσει κυριολεκτικά το αμερικανικό διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τα δημοσιεύματα συνοδεύονται από το παρακάτω βίντεο, το οποίο αναρτήθηκε για πρώτη φορά στο Twitter από τον παρουσιαστή Stew Peters, γνωστό για τη διάδοση θεωριών συνωμοσίας, συμπεριλαμβανομένων και θεωριών σχετικά με την τρέχουσα πανδημία του κορωνοϊού, πολλές από τις οποίες έχουμε καταρρίψει σε προηγούμενα άρθρα μας.

Πηγή βίντεο: @realstewpeters/Twitter (πρωτότυπο), Rumble (μετάφραση)

Τι ισχύει

Στις 3 Φεβρουαρίου 2023, κοντά στην πόλη East Palestine της κομητείας Columbiana του Ohio, σημειώθηκε πυρκαγιά μετά τον εκτροχιασμό αμαξοστοιχίας η οποία μετέφερε επικίνδυνα χημικά υλικά [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3]. Ο εκτροχιασμός και η πυρκαγιά που ακολούθησε προκάλεσε ανυπολόγιστες ζημιές στο περιβάλλον, μεταξύ άλλων τον θάνατο χιλιάδων ζώων, μια καταστροφή που οι ίδιοι οι κάτοικοι της πόλης αποκαλούν «το δικό τους Τσερνόμπιλ».

Σχεδόν τρεις εβδομάδες αργότερα, στις 22 Φεβρουαρίου 2023, ένα μικρό δικινητήριο αεροπλάνο τύπου Beech BE20 που απογειώθηκε από το αεροδρόμιο του Little Rock στο Arkansas, συνετρίβη λίγα λεπτά μετά την απογείωση του, προκαλώντας το θάνατο και των πέντε επιβαινόντων.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα, το αεροσκάφος είχε προορισμό το διεθνές αεροδρόμιο John Glenn στο Colombus του Ohio, και σε αυτό επέβαιναν υπάλληλοι της συμβουλευτικής εταιρείας CTEH, η οποία ασχολείται με την παροχή βοήθειας και συμβουλευτικής σε εταιρείες, κοινότητες αλλά και κυβερνήσεις ώστε να προετοιμαστούν, να αντιμετωπίσουν, και να ανακάμψουν από απειλές για το περιβάλλον και τους ανθρώπους.

Μετά τη συντριβή, λογαριασμοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ξεκίνησαν να συνδέουν αυθαίρετα το περιστατικό με την περιβαλλοντική καταστροφή στο East Palestine, προσδίδοντας συνωμοσιολογικό πλαίσιο στη συντριβή:

Πηγή εικόνας: @LeadingReport/Twitter

Στην πραγματικότητα όμως, όπως αναφέρουν τοπικά μέσα, ο προορισμός των συμβούλων της εταιρείας δεν ήταν το σιδηροδρομικό ατύχημα στην πόλη East Palestine. Οι σύμβουλοι της εταιρείας επρόκειτο να παρευρεθούν σε εργοστάσιο μεταλλουργίας στην περιοχή Oakwood της ίδιας πολιτείας, στην οποία δύο ημέρες νωρίτερα, στις 20 Φεβρουαρίου 2023, σημειώθηκε έκρηξη και πυρκαγιά που οδήγησε στο θάνατο ενός εργάτη και τον τραυματισμό τουλάχιστον 12 ατόμων. Αυτό αναφέρεται και στο βίντεο το οποίο παραθέτουν τα υπό εξέταση δημοσιεύματα.

Στις 25 Φεβρουαρίου 2023, τοπικά μέσα ενημέρωσης στο Arkansas έδωσαν στη δημοσιότητα τα ονόματα των επιβατών του αεροσκάφους. Πρόκειται για τον υπεύθυνο δεδομένων ασφαλείας παραγωγής Gunter Beaty, τον υπεύθυνο προσωπικού και logistics Kyle Bennet, τον υπεύθυνο ασφαλείας Micah Kendrick, τον υπεύθυνο αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών Glenmarkus Walker και τον πιλότο Sean Sweeney.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ, δεν υπάρχουν στοιχεία για το τι μπορεί να προκάλεσε τη συντριβή του αεροσκάφους, ωστόσο κατά τη διάρκεια της συντριβής οι ριπές ανέμων έφταναν τα 40 μίλια (64 χιλιόμετρα) την ώρα.

Συμπέρασμα

Με βάση τα ανωτέρω, ο ισχυρισμός πως επιστήμονες που επέβαιναν σε αεροσκάφος που συνετρίβη πήγαιναν να βοηθήσουν ή να ερευνήσουν τον εκτροχιασμό αμαξοστοιχίας στην πόλη East Palestine είναι ψευδής. Στο αεροσκάφος επέβαιναν σύμβουλοι της εταιρείας CTEH, οι οποίοι ταξίδευαν με προορισμό την περιοχή Oakwood προκειμένου να παρέχουν βοήθεια σε έκρηξη που σημειώθηκε σε εργοστάσιο μεταλλουργίας λίγες ημέρες πριν τη συντριβή.

Έχει εργαστεί ως ανεξάρτητος δημοσιογράφος σε ηλεκτρονικά ΜΜΕ, στους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας.