Ποιοι είμαστε
Αρχική Παραπλανητικές αναφορές για προσχεδιασμό νέας πανδημίας γρίπης H5N1ΨΕΥΔΟΕΠΙΣΤΗΜΗ

Παραπλανητικές αναφορές για προσχεδιασμό νέας πανδημίας γρίπης H5N1

28 Φεβ
2023

@ |

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 1 έτος.

Ισχυρισμός 1:

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, δήλωσε πως πρέπει να προετοιμαστούμε για μια πανδημία της γρίπης των πτηνών Η5Ν1, γεγονός που καταδεικνύει προσχεδιασμό μιας νέας πανδημίας.

Συμπέρασμα 1:

Ο Dr. Tedros δεν δήλωσε ότι μια νέα πανδημία είναι επικείμενη, αλλά πως, παρότι το ρίσκο είναι μικρό, η προνόηση είναι συνετή, λόγω των δυσβάσταχτων συνεπειών που θα σήμαινε μια ακόμη πανδημία. Μέχρι σήμερα δεν έχει προκύψει διαρκής ανθρώπινη μετάδοση H5N1, καθώς τα παρόντα στελέχη μπορούν να αναπαράγονται μόνο βαθιά στους πνεύμονες, και όχι στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα των ανθρώπων.

Ισχυρισμός 2:

Η γρίπη των πτηνών δεν αποτέλεσε ποτέ απειλή για την ανθρωπότητα, μέχρι που οι επιστήμονες άρχισαν να την επεξεργάζονται.

Συμπέρασμα 2:

Από τον περασμένο αιώνα, έχουν λάβει χώρα 4 φονικές πανδημίες ιών γρίπης, που εν μέρει αποτελούνταν από φυσικά μεταλλαγμένα στελέχη της γρίπης των πτηνών. Έτσι, ορισμένοι ειδικοί έχουν θεωρήσει φρόνιμο να διεξαχθούν πειράματα μελέτης της εξέλιξης σχετικών ιών, ώστε να κατανοηθούν πληρέστερα οι παράγοντες επικινδυνότητας και αντιμετώπισής τους. Τέτοια πειράματα λαμβάνουν χώρα έπειτα από ενδελεχείς ελέγχους και σε εργαστήρια υψηλής ασφαλείας. Η επιστημονική κοινότητα δεν παρουσιάζει ομοφωνία για το αν υπερτερούν τα ρίσκα ή τα οφέλη από αντίστοιχα πειράματα, αλλά σε κάθε περίπτωση, ούτε οι ειδικοί που τίθενται κατά τους δεν αναγνωρίζουν ότι έχει καταγραφεί οποιοδήποτε τεχνητό στέλεχος γρίπης πτηνών στη φύση. Αντιθέτως, έχουν ταυτοποιηθεί οι φυσικές ρίζες της εξέλιξης και των στελεχών γρίπης των πτηνών που καταγράφονται τα τελευταία χρόνια.

Με αφορμή πρόσφατη συνέντευξη τύπου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αναπαράγεται ο ισχυρισμός σε ιστολόγια και μέσα κοινωνικής δικτύωσης πως ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Tedros Adhanom Ghebreyesus, δήλωσε πως πρέπει να προετοιμαστούμε για μια πανδημία της γρίπης των πτηνών Η5Ν1, γεγονός που καταδεικνύει προσχεδιασμό μιας νέας πανδημίας. Στην πραγματικότητα όμως, πρόκειται για παραπλανητική πλαισίωση των γεγονότων.

Παραδείγματα σε ιστολόγια: triklopodia.gr, sfairika.gr

Παραδείγματα σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα:

Το ανθρώπινο γένος πρέπει να προετοιμαστεί για μια πανδημία γρίπης των πτηνών H5N1 στον άνθρωπο, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γενικού Διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Tedros Ghebreyesus την Παρασκευή.

Ο ΠΟΥ εμπλέκει τους κατασκευαστές “για να διασφαλίσει ότι αν χρειαστεί, οι προμήθειες εμβολίων και αντιικών θα είναι διαθέσιμες για παγκόσμια χρήση”, πρόσθεσε ο Tedros στα σχόλιά του.

Καθώς τα νέα για την πανδημία COVID καταλαγιάζουν σε όλο τον κόσμο, πράγμα που σημαίνει ότι οι ελίτ δεν μπορούν να τρομοκρατήσουν και να χειραγωγήσουν τις μάζες, ξαφνικά βλέπουμε προειδοποιήσεις για μια άλλη πανδημία με τη μορφή της γρίπης των πτηνών, η οποία προηγουμένως ήταν ακίνδυνη για τον άνθρωπο.

Ο Robert F. Kennedy προειδοποίησε όσους άκουγαν στα τέλη του περασμένου έτους ότι η παγκόσμια ελίτ ήταν έτοιμη να κατασκευάσει μια ανθρώπινη πανδημία γρίπης των πτηνών.

“Η φυσική γρίπη των πτηνών είναι ως γνωστόν ακίνδυνη για τον άνθρωπο, αλλά ο Bill Gates και ο Dr. Anthony Fauci έχουν, εδώ και πολλά χρόνια, χρηματοδοτήσει την έρευνα για την ανάπτυξη ενός παθογόνου παράγοντα της γρίπης των πτηνών που μπορεί να μολύνει τον άνθρωπο”, έγραψε ο Kennedy Jr. στο Twitter τον περασμένο Μάιο.

Τι ισχύει

Οι δηλώσεις του Dr. Tedros

Στις 8 Φεβρουαρίου 2023, ο ΠΟΥ, στο πλαίσιο ενημέρωσης των ΜΜΕ για τα εν εξελίξει θέματα παγκόσμιας υγείας, αναφέρθηκε και στο ζήτημα εμφάνισης της γρίπης των πτηνών Η5Ν1. Δύο ημέρες αργότερα, στις 10 Φεβρουαρίου 2023, το NewsPunch, που έχει δημοσιεύσει επανειλημμένα παραπληροφόρηση, ανάρτησε ένα άρθρο ισχυριζόμενο πως ο ΠΟΥ, δια στόματος Tedros Adhanom Ghebreyesus, είπε να προετοιμαστούμε για μια πανδημία της γρίπης των πτηνών.

Ψάχνοντας την εν λόγω συνέντευξη τύπου, διαπιστώσαμε πως έχει αναρτηθεί ολόκληρη στο κανάλι του ΠΟΥ στο YouTube, ενώ στην ιστοσελίδα του υπάρχει το πλήρες κείμενο με τα λόγια που εκφωνήθηκαν.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Dr. Tedros για τη γρίπη των πτηνών H5N1:

Τις τελευταίες εβδομάδες υπήρξαν αρκετές αναφορές θηλαστικών, συμπεριλαμβανομένων των βιζόν, των ενυδρίδων, των αλεπούδων και των θαλάσσιων λιονταριών που έχουν μολυνθεί από τη γρίπη των πτηνών H5N1. H H5N1 έχει εξαπλωθεί ευρέως σε άγρια πτηνά και πουλερικά εδώ και 25 χρόνια, αλλά η πρόσφατη διάχυση στα θηλαστικά πρέπει να παρακολουθείται στενά.

Προς το παρόν, ο ΠΟΥ αξιολογεί τον κίνδυνο για τον άνθρωπο ως χαμηλό. Από τότε που εμφανίστηκε για πρώτη φορά η H5N1 το 1996, έχουμε δει μόνο σπάνια και μη παρατεταμένη μετάδοση της H5N1 προς και μεταξύ των ανθρώπων, αλλά δεν μπορούμε να υποθέσουμε ότι θα παραμείνει έτσι και πρέπει να προετοιμαστούμε για οποιαδήποτε αλλαγή στο status quo.

Όπως πάντα, συνιστάται στους ανθρώπους να μην αγγίζουν ή να συλλέγουν νεκρά ή άρρωστα άγρια ζώα αλλά να τα αναφέρουν στις τοπικές αρχές. Ο ΠΟΥ συνεργάζεται με τις εθνικές αρχές και τους εταίρους για να παρακολουθεί στενά την κατάσταση και να μελετά περιπτώσεις μόλυνσης από την H5N1 σε ανθρώπους όταν εμφανίζονται.

Το παγκόσμιο εργαστηριακό δίκτυο του ΠΟΥ, το Global Influenza Surveillance and Response System, εντοπίζει και παρακολουθεί στελέχη ιών γρίπης που κυκλοφορούν και παρέχει συμβουλές στις χώρες σχετικά με τον κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία και τα διαθέσιμα μέτρα θεραπείας ή ελέγχου.

Ο ΠΟΥ συνιστά στις χώρες να ενισχύσουν την επιτήρηση σε περιβάλλοντα όπου αλληλεπιδρούν άνθρωποι και εκτρεφόμενα ή άγρια ζώα. Ο ΠΟΥ συνεχίζει επίσης να συνεργάζεται με τους κατασκευαστές για να διασφαλίσει ότι, εάν χρειαστεί, οι προμήθειες εμβολίων και αντιικών φαρμάκων θα είναι διαθέσιμες για παγκόσμια χρήση.

Το ρίσκο μιας πανδημίας H5N1

Στη συνέχεια της συνέντευξης τύπου, υπογραμμίζεται ότι ο ιός της γρίπης των πτηνών Η5Ν1 είναι ζωονόσος, δηλαδή είναι πολύ πιο προσαρμοσμένος στα ζώα σε σχέση με τους ανθρώπους. Περιστατικά λοίμωξης ανθρώπων έχουν εντοπιστεί σπάνια, και μέχρι στιγμής, δεν έχει προκύψει διαρκής ανθρώπινη μετάδοση.

Όπως αναφέρθηκε επίσης στη συνέντευξη, η μετάδοση ανάμεσα σε ανθρώπους συνιστά ρίσκο μόνο με μια “πολύ πολύ στενή επαφή, ή υπό πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις μετάδοσης”. Ο λόγος είναι ότι τα παρόντα στελέχη H5N1, χρησιμοποιούν υποδοχείς εισόδου στα κύτταρα που ενώ είναι συνηθισμένοι στο αναπνευστικό σύστημα των πουλερικών, στους ανθρώπους εμφανίζονται μόνο βαθιά στους πνεύμονες. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με ιούς υψηλής μεταδοτικότητας όπως ο κορωνοϊός SARS-CoV-2, που αναπαράγονται εύκολα στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα των ανθρώπων.

Έτσι, η αναφορά του Dr. Tedros σε “προετοιμασία για οποιαδήποτε αλλαγή“, πλαισιώνεται παραπλανητικά από τα επίμαχα δημοσιεύματα. Η δήλωση δεν αφορά αναμονή άμεσης εμφάνισης μιας σχετικής πανδημίας, αλλά την ανάγκη προνόησης απέναντι ακόμη και σε μια σχετικά μικρή τέτοια πιθανότητα, λόγω των δυσβάστακτων επιπτώσεων που θα σήμαινε μια ακόμη πανδημία.

Παρόμοιες είναι και οι εκτιμήσεις άλλων ειδικών αναφορικά με το ρίσκο της H5N1 για την ανθρωπότητα, συμπεριλαμβανομένου του αρμόδιου επικεφαλής του αμερικανικού θεσμού CDC.

Θεωρίες συνωμοσίας πρόκλησης νέας πανδημίας

Τα επίμαχα δημοσιεύματα αναφέρουν ακόμη:

“Η φυσική γρίπη των πτηνών είναι ως γνωστόν ακίνδυνη για τον άνθρωπο, αλλά ο Bill Gates και ο Dr. Anthony Fauci έχουν, εδώ και πολλά χρόνια, χρηματοδοτήσει την έρευνα για την ανάπτυξη ενός παθογόνου παράγοντα της γρίπης των πτηνών που μπορεί να μολύνει τον άνθρωπο”, έγραψε ο Kennedy Jr. στο Twitter τον περασμένο Μάιο. […]

Ιστορικά, πάντως, η γρίπη των πτηνών δεν αποτέλεσε ποτέ απειλή για την ανθρωπότητα – μέχρι που οι επιστήμονες άρχισαν να την επεξεργάζονται, δημιουργώντας ένα υβρίδιο με δυνατότητες πανδημίας για τον άνθρωπο. […]

Ο Westbrook (ο αγρότης της Εποχής των Παγετώνων), υποψιάζεται ότι η οπλοποιημένη γρίπη των πτηνών μπορεί να απελευθερωθεί για να εγκαινιάσει τη Μεγάλη Επαναφορά και την Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση […].

Καταρχάς, χρειάζεται να αναφερθεί ότι εδώ και πάνω από έναν αιώνα, ορισμένα στελέχη γρίπης των πτηνών, έχουν καταφέρει να εξελιχθούν και ανασδυαστούν φυσικά με στελέχη άλλων γριπών, και να προκαλέσουν φονικές πανδημίες και σε ανθρώπους. Παραδείγματα συνιστούν οι πανδημίες H1N1 του 1918 και του 2009, H2N2 του 1957 και H3N2 του 1968. Επίσης, και τα στελέχη γρίπης πτηνών που δεν έχουν εξειδικευτεί σε ανθρώπους, παρότι όπως προαναφέραμε είναι πολύ δύσκολο να μπορέσουν να τους μολύνουν, παρουσιάζουν υψηλότατη θνητότητα εφόσον το καταφέρουν, της τάξης του 50% ως προς τα καταγεγραμμένα κρούσματα.

Έτσι, κατά τις αρχές της δεκαετίας του 2010, ορισμένοι ειδικοί θεώρησαν ότι ήταν φρόνιμο να διεξαχθούν πειράματα μελέτης της εξέλιξης σχετικών ιών γρίπης, ώστε να κατανοηθούν πληρέστερα οι παράγοντες επικινδυνότητας και αντιμετώπισής τους, και να αντιμετωπιστεί καταλληλότερα το ρίσκο μιας ενδεχόμενης φυσικής πανδημίας. Όμως η πρακτική αυτή αποδείχθηκε αμφιλεγόμενη, και το 2014, αντίστοιχα πειράματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη δημιουργία πιο επικίνδυνων ιών γρίπης, απαγορεύτηκαν προσωρινά στις ΗΠΑ.

Η πλήρης απαγόρευση άρθηκε το 2017, οπότε και αποφασίστηκε να ξαναγίνουν επιτρεπτά ορισμένα σχετικά πειράματα, υπό αυστηρότερες προϋποθέσεις. Τη στιγμή που γράφεται το παρόν άρθρο (μέσα Φεβρουαρίου 2022), βρίσκονται υπό σύνταξη νέες σχετικές οδηγίες στις ΗΠΑ, οι οποίες αναμένεται να ορίζουν ακόμη ισχυρότερες δικλείδες ασφαλείας απ’ ό,τι προηγουμένως.

Κατά τα επίμαχα δημοσιεύματα, οι Bill Gates και Anthony Fauci έχουν χρηματοδοτήσει την δημιουργία νέων επικίνδυνων πανδημικών ιών, με σκοπό την πρόκληση μιας νέας πανδημίας. Στην πραγματικότητα όμως, η αδειοδότηση, χρηματοδότηση και έπειτα διεξαγωγή των εν λόγω μελετών, έχει λάβει χώρα έπειτα από έλεγχο πολυάριθμων ανεξάρτητων ειδικών, που δεν επιβεβαιώνουν μόνο τα υψηλά στάνταρ ασφαλείας σε περίπτωση επικίνδυνων πειραμάτων, αλλά και τα οφέλη που αυτά φέρουν για την κατανόηση και αντιμετώπιση δυνητικών φυσικών εξάρσεων.

Επικριτές αντίστοιχων πειραμάτων, έχουν σημειώσει ότι ακόμη και στα εργαστήρια υψηλής ασφαλείας, έχουν λάβει χώρα ατυχήματα. Ωστόσο, λόγω των πολυάριθμων δικλίδων ασφαλείας, ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις, το ρίσκο μόλυνσης των σχετικών ερευνητών είναι μικρό, και ακόμη μικρότερο το ρίσκο μετέπειτα μετάδοσης.

Συνολικά, παρά τον ζωηρό διάλογο στην επιστημονική κοινότητα για το αν υπερτερούν τα ρίσκα ή τα οφέλη των επίμαχων πειραμάτων, ο ισχυρισμός ότι τα στελέχη της γρίπης των πτηνών που καταγράφονται στη φύση συνδέονται με οποιοδήποτε τέτοιο πείραμα, δεν παρουσιάζει καμιά αναγνώριση μεταξύ ειδικών, συμπεριλαμβανομένων όσων τίθενται σαφώς κατά σχετικών πειραμάτων. Αντιθέτως, έχουν ταυτοποιηθεί οι φυσικές ρίζες της εξέλιξης και των στελεχών γρίπης των πτηνών που καταγράφονται τα τελευταία χρόνια.

Συμπέρασμα

Είναι παραπλανητικός ο ισχυρισμός ότι ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, δήλωσε πως πρέπει να προετοιμαστούμε για μια πανδημία της γρίπης των πτηνών Η5Ν1, γεγονός που καταδεικνύει προσχεδιασμό μιας νέας πανδημίας.

Ο Dr. Tedros δεν δήλωσε ότι μια νέα πανδημία είναι επικείμενη, αλλά πως, παρότι το ρίσκο είναι μικρό, η προνόηση είναι συνετή, λόγω των δυσβάσταχτων συνεπειών που θα σήμαινε μια ακόμη πανδημία. Μέχρι σήμερα δεν έχει προκύψει διαρκής ανθρώπινη μετάδοση H5N1, καθώς τα παρόντα στελέχη μπορούν να αναπαράγονται μόνο βαθιά στους πνεύμονες, και όχι στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα των ανθρώπων.

Επίσης, δεν ισχύει ότι η γρίπη των πτηνών δεν αποτέλεσε ποτέ απειλή για την ανθρωπότητα, μέχρι που οι επιστήμονες άρχισαν να την επεξεργάζονται.

Από τον περασμένο αιώνα, έχουν λάβει χώρα 4 φονικές πανδημίες ιών γρίπης, που εν μέρει αποτελούνταν από φυσικά μεταλλαγμένα στελέχη της γρίπης των πτηνών. Έτσι, ορισμένοι ειδικοί έχουν θεωρήσει φρόνιμο να διεξαχθούν πειράματα μελέτης της εξέλιξης σχετικών ιών, ώστε να κατανοηθούν πληρέστερα οι παράγοντες επικινδυνότητας και αντιμετώπισής τους. Τέτοια πειράματα λαμβάνουν χώρα έπειτα από ενδελεχείς ελέγχους και σε εργαστήρια υψηλής ασφαλείας. Η επιστημονική κοινότητα δεν παρουσιάζει ομοφωνία για το αν υπερτερούν τα ρίσκα ή τα οφέλη από αντίστοιχα πειράματα, αλλά σε κάθε περίπτωση, ούτε οι ειδικοί που τίθενται κατά τους δεν αναγνωρίζουν ότι έχει καταγραφεί οποιοδήποτε τεχνητό στέλεχος γρίπης πτηνών στη φύση. Αντιθέτως, έχουν ταυτοποιηθεί οι φυσικές ρίζες της εξέλιξης και των στελεχών γρίπης των πτηνών που καταγράφονται τα τελευταία χρόνια.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Κατά την πανδημία της COVID-19, εστίασε στην έρευνα της ψευδοεπιστημονικής παραπληροφόρησης.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.Κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στο αγγλόφωνο πρόγραμμα του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ "Digital Media, Communication and Journalism" με κατεύθυνση “Risk Communication and Crisis Journalism”.