Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, αυτές οι εικόνες δεν έχουν ληφθεί στην Ανταρκτική τη δεκαετία του ‘40HOAXES ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΑ

Όχι, αυτές οι εικόνες δεν έχουν ληφθεί στην Ανταρκτική τη δεκαετία του ‘40

6 Μαρ
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 1 έτος.

Ισχυρισμός:

Φωτογραφίες που αναπαράγονται και φαίνεται να δείχνουν ένα εξωγήινο διαστημικό σκάφος έχουν ληφθεί στην Ανταρκτική τη δεκαετία του 1940.

Συμπέρασμα:

Οι εικόνες δεν είναι αληθινές. Έχουν δημιουργηθεί ψηφιακά χάρη στη χρήση λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης.

Σημαντική διάδοση έχουν γνωρίσει τις τελευταίες εβδομάδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δυο φωτογραφίες που υποτίθεται πως έχουν ληφθεί στην Ανταρκτική τη δεκαετία του 1940 και φαίνεται να απεικονίζουν εξωγήινο διαστημόπλοιο. Ωστόσο, οι εικόνες δεν είναι αληθινές.

Οι εικόνες που αναπαράγονται:

Παραδείγματα διάδοσης του ισχυρισμού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Τι ισχύει

Σύμφωνα με σχετικό άρθρο κατάρριψης του Reuters οι εικόνες έχουν δημιουργηθεί ψηφιακά με τη χρήση λογισμικών τεχνητής νοημοσύνης. Όπως εξηγείται στο άρθρο, οι φωτογραφίες δημοσιεύτηκαν για πρώτη φορά στις δημόσιες ομάδες του Facebook “AI Generated Art “ και “AI Art Universe”. Όπως γίνεται εμφανές από τα ονόματα τους, πρόκειται για ομάδες στις οποίες οι χρήστες μοιράζονται καλλιτεχνικές εικόνες που έχουν δημιουργήσει χρησιμοποιώντας λογισμικά τεχνητής νοημοσύνης.

Πράγματι, και οι δύο αναπαραγόμενες εικόνες έχουν ανέβει στις εν λόγω ομάδες. Συγκεκριμένα, η μια εκ των δύο εικόνων ανέβηκε στην ομάδα “AI Art Universe” στις 23 Ιανουαρίου του 2023 από τον χρήστη Zack Heishman, ενώ η δεύτερη ανέβηκε στην ίδια ομάδα από τον ίδιο χρήστη στις 21 Φεβρουαρίου 2023 μαζί με άλλες παρόμοιες εικόνες. Στις ίδιες ημερομηνίες ο χρήστης δημοσίευσε τις εικόνες και στην ομάδα “AI Generated Art” (εικόνα 1, εικόνα 2). Μάλιστα ο χρήστης συνόδευσε και τη μια από τις δύο εικόνες με τη λεζάντα “Μυστικά της Ανταρκτικής μέρος 2”. 

Οι εικόνες που ανέβασε ο Zack Heishman στις προαναφερθείσες ομάδες.

Στο πεδίο των σχολίων της δημοσίευσης της μιας εκ των φωτογραφιών στην ομάδα “AI Art Universe” χρήστης αναφέρει ότι συνάντησε τις φωτογραφίες σε συνωμοσιολογικό κανάλι και ρωτά τον χρήστη που τις δημοσίευσε εάν αυτός είναι ο δημιουργός τους. Ο Zack Heishman απαντά λέγοντας ότι πράγματι αυτός δημιούργησε τις εικόνες και εκφράζει τον προβληματισμό του σχετικά με το πού αλλού μπορεί να έχουν χρησιμοποιηθεί οι εικόνες του χωρίς να το γνωρίζει

Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι και στις δύο ομάδες ο ίδιος χρήστης έχει δημοσιεύσει αρκετές δημιουργίες του, παρόμοιες με τις εξεταζόμενες εικόνες και γύρω από την ευρύτερη θεματολογία των εξωγήινων και του μεταφυσικού.

Ενδεικτικά παραδείγματα:

[Εικόνα 1, Εικόνα 2, Εικόνα 3]

Επικοινωνήσαμε με τον Zack Heishman ο οποίος μας επιβεβαίωσε ότι πράγματι αυτός είναι ο δημιουργός των εικόνων. Όπως μας εξήγησε, για τη δημιουργία όλων των έργων του (θεματική των οποίων είναι η επιστημονική φαντασία και ο μυστικισμός) χρησιμοποιεί το πρόγραμμα Midjourney. Όπως είχαμε αναφέρει και σε άλλο πρόσφατο άρθρο μας, το Midjourney είναι ένα λογισμικό τεχνικής νοημοσύνης που επιτρέπει τη σύνθεση εικόνων με τη χρήση κειμενικών περιγραφών.

Αξίζει εδώ να παρατηρήσουμε πως και στο περιστατικό που εξετάζεται στο προαναφερθέν παλαιότερο άρθρο μας, όπως και τώρα, οι δημιουργοί των εικόνων τις συνέθεσαν για καλλιτεχνικούς λόγους. Αργότερα όμως τα έργα τους χρησιμοποιήθηκαν εκτός πλαισίου, στο πρώτο περιστατικό παραπλανώντας και δημιουργώντας σύγχυση, και στην προκειμένη περίπτωση για την υποστήριξη θεωριών συνωμοσίας.

Η κακοπροαίρετη χρήση εικόνων δημιουργημένων με προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης συνιστά μια νέα απειλή για τον χώρο της πληροφόρησης. Όπως προειδοποιεί σε σχετικό report η μη κυβερνητική οργάνωση Democracy Reporting International, αργά ή γρήγορα η ελεύθερη πρόσβαση σε προγράμματα που επιτρέπουν τη σύνθεση εικόνων από μικρές κειμενικές περιγραφές θα προσφέρει σε οποιονδήποτε (και κυρίως σε εγκληματίες του κυβερνοχώρου και σε αυταρχικά καθεστώτα) τη δυνατότητα δημιουργίας τεκμηρίων υποστήριξης ψευδών ισχυρισμών. Πρόκειται για μια νέα πρόκληση που ήδη καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε.

Συμπέρασμα

Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν τις τελευταίες ημέρες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και υποτίθεται πως έχουν ληφθεί στην Ανταρκτική τη δεκαετία του 1940, δεν είναι πραγματικές. Οι εικόνες που παρουσιάζουν δυο αντικείμενα που φαίνεται να είναι εξωγήινα διαστημόπλοια και πλήθος κόσμου γύρω τους, έχουν δημιουργηθεί ψηφιακά. Ο δημιουργός των εικόνων μας εξήγησε ότι τις δημιούργησε χρησιμοποιώντας το λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης Midjourney.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Φοιτητής στο αγγλόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με τίτλο “Μaster of Arts in Digital Media, Communication and Journalism” του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.