Ποιοι είμαστε
Αρχική Παραπληροφόρηση με σατιρικό tweet γύρω από την υποψηφιότητα του Κώστα Αχ. Καραμανλή στις επερχόμενες εκλογέςΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Παραπληροφόρηση με σατιρικό tweet γύρω από την υποψηφιότητα του Κώστα Αχ. Καραμανλή στις επερχόμενες εκλογές

13 Μαρ
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 1 έτος.

Ισχυρισμός

Ο τέως υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Αχ. Καραμανλής, ανακοίνωσε μέσω Twitter την νέα υποψηφιότητά του στις επερχόμενες εκλογές, λόγω βαρύτατου αισθήματος ευθύνης.

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός είναι αναληθής. Το tweet δεν προέρχεται από τον επίσημο λογαριασμό του Κώστα Αχ. Καραμανλή και φαίνεται πως δημιουργήθηκε από τρίτο χρήστη για σατιρικούς σκοπούς μέσω επεξεργασίας εικόνας.

Σε αναρτήσεις μέσων κοινωνικής δικτύωσης αναπαράγεται φερόμενο tweet του Κώστα Αχ. Καραμανλή, σύμφωνα με το οποίο ο τέως Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών ανακοινώνει πως, λόγω αισθήματος ευθύνης μετά το δυστύχημα στα Τέμπη, κατεβαίνει ξανά υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές. Ωστόσο, το tweet αυτό δεν προέρχεται από τον επίσημο λογαριασμό του Κ. Καραμανλή. Ας εξετάσουμε τι ισχύει.

Παραδείγματα δημοσιεύσεων:

Τι ισχύει

Το πρωί της 1ης Μαρτίου 2023, ο τότε Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Αχ. Καραμανλής, μετέβη στον τόπο της σιδηροδρομικής σύγκρουσης στα Τέμπη, που είχε συμβεί αργά το βράδυ της προηγουμένης. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ανακοίνωσε μέσω Facebook και Twitter την παραίτησή του από το αξίωμα του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών.

Η πρώτη αναπαραγωγή του εξεταζόμενου ισχυρισμού που μπορέσαμε να εντοπίσουμε, προέρχεται από το παρακάτω προφίλ στο Twitter και κυκλοφόρησε στις 6 Μαρτίου 2023. Το tweet παρουσιάζεται ως στιγμιότυπο οθόνης προερχόμενο από τον επίσημο λογαριασμό του Κ. Αχ. Καραμανλή. Έκτοτε, βλέπουμε τον ισχυρισμό να αναπαράγεται με μεγάλη ταχύτητα, ιδιαίτερα στην πλατφόρμα του Facebook.

Έπειτα από αναζήτηση του υποτιθέμενου tweet στον επίσημο λογαριασμό του Κ. Αχ. Καραμανλή στο Twitter καθώς και με σχετικές λέξεις-κλειδιά στην Google και σε αποθετήρια αρχειοθέτησης (archive), δεν εντοπίσαμε κανένα σχετικό αποτέλεσμα. Το tweet που φέρει το ίδιο όνομα χρήστη καθώς και την ίδια φωτογραφία που χρησιμοποιείται στον επίσημο λογαριασμό του τέως υπουργού, φαίνεται ως να είναι ψηφιακά επεξεργασμένο. Αν παρατηρήσουμε προσεκτικά το κείμενο, το ρήμα «είμαι» εμφανίζεται υπογραμμισμένο· το χαρακτηριστικό αυτό δεν διατίθεται στο Twitter και θα μπορούσε να γίνει μέσω προγράμματος επεξεργασίας γραφικών.

Ακόμη, μέσω του Google Maps επισκεφθήκαμε το φερόμενο σημείο συνάντησης που αναγράφεται στο tweet, «το τέρμα της Λεωφόρου 10ης Μεραρχίας» στις Σέρρες. Όπως παρατηρούμε στην παρακάτω εικόνα στο τέλος της Λεωφόρου βρίσκεται ο Σιδηροδρομικός Σταθμός Σερρών. Η επιλογή του Σιδηροδρομικού Σταθμού ως τοποθεσία συνάντησης καθώς και η μορφή της γλώσσας που χρησιμοποιήθηκε για να συνταχθεί το παρόν tweet αποτελούν δείκτες σατιρικότητας.

Στιγμιότυπο οθόνης από το Google Maps

Εν αντιθέσει, το πολιτικό γραφείο του Κ. Αχ. Καραμανλή βρίσκεται στο κέντρο της πόλης των Σερρών, στη διεύθυνση Κ. Καραμανλή 2, Τ.Κ. 621 00. Εκτός των διαδικτυακά διαθέσιμων στοιχείων, η διεύθυνση του γραφείου του μπορεί, ακόμη, να επιβεβαιωθεί από βιντεοληπτικό υλικό της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας που έλαβε χώρα το βράδυ της Τετάρτης 8 Μαρτίου έξω από το πολιτικό του γραφείο στο κέντρο της πόλης. [πηγή 1][πηγή 2]

Μέσω του Google Maps προχωρήσαμε σε γεωεντοπισμό και με την επιλογή Google Street View βρήκαμε στον χάρτη την ακριβή τοποθεσία της λήψης του βίντεο.

Στιγμιότυπο οθόνης από το Google Street View

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως έπειτα από την δημοσίευση της παραίτησής του Κ. Καραμανλή την 1η του Μάρτη, δεν έχουν γίνει άλλες δημοσιεύσεις στο προφίλ του μέχρι και σήμερα.


Παρότι το παραπάνω tweet δεν προέρχεται από τον επίσημο λογαριασμό του Κ. Αχ. Καραμανλή και δεν αποτελεί επίσημη δήλωση του τέως υπουργού για πρόθεση επανεκλογής του στις επερχόμενες εκλογές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου δήλωσε στις 6 Μαρτίου 2023, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, την πρόθεση της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και του ιδίου Κ. Αχ. Καραμανλή, να είναι εκ νέου υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές.

Συμπέρασμα

Βάσει των παραπάνω στοιχείων ο ισχυρισμός είναι αναληθής. Το εξεταζόμενο tweet δεν προέρχεται από τον επίσημο λογαριασμό του Κώστα Αχ. Καραμανλή στο Twitter και φαίνεται πως αποτελεί δημιουργία τρίτου χρήστη για σατιρικούς σκοπούς έπειτα από επεξεργασία εικόνας.

Πτυχιούχος του τμήματος Δημοσιογραφίας & Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο αγγλόφωνο πρόγραμμα “Digital Media, Communication and Journalism”, ΑΠΘ.