Ποιοι είμαστε
Αρχική Παραπληροφόρηση σχετικά με συγκάλυψη του ακριβούς αριθμού των νεκρών στα ΤέμπηΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Παραπληροφόρηση σχετικά με συγκάλυψη του ακριβούς αριθμού των νεκρών στα Τέμπη

20 Μαρ
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 1 έτος.

Ισχυρισμός

Ο ακριβής αριθμός των νεκρών στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών ανέρχεται σε 113, και όχι σε 56 όπως είχε ανακοινωθεί από επίσημες πηγές.

Συμπέρασμα

Ο αριθμός των θυμάτων από την σύγκρουση στα Τέμπη ανέρχεται σε 57. Ο ισχυρισμός προέρχεται από παρερμηνεία των λεγομένων της Εκπροσώπου Τύπου της Ελ. Αστυνομίας, Κωνσταντίας Δημογλίδου, όταν αυτή αναφέρθηκε στους 56 δηλωμένους αγνοούμενους, αριθμός που προστέθηκε εκ παραδρομής στους 57 ανακοινωθέντες ως νεκρούς.

Στον απόηχο της σύγκρουσης των δύο αμαξοστοιχιών στα Τέμπη, και ενώ οι έρευνες συνεχίζονται, αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθώς και δημοσιεύσεις στον ελληνικό ηλεκτρονικό τύπο ισχυρίζονται πως ο αριθμός των νεκρών του δυστυχήματος είναι μεγαλύτερος από αυτόν που ανακοινώθηκε. Ωστόσο, πρόκειται για παρερμηνεία των λεγομένων της Εκπροσώπου Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας που οδήγησε, αργότερα, τις παραπάνω φήμες να εξαπλωθούν με μεγάλη ταχύτητα.

Παραδείγματα δημοσιεύσεων: dimpenews, katohika, makeleio.gr, triklopodia.gr, inin.gr

Παραδείγματα αναρτήσεων:

Σε μερικές από τις αναρτήσεις διαβάζουμε τα παρακάτω:

Καλό μεσημέρι για όσους δεν καταλάβανε 56+57=113 είναι οι νεκροί στα Τέμπη. Την πρώτη μέρα μίλησαν για 56 νεκρούς και 57 αγνοούμενους .

Στα Τέμπη σκοτώθηκαν 57 νέοι άνθρωποι !!!! Οι 56 αγνοούμενοι έχουν βρεθεί ;;;; Είναι νεκροί ;;;; Απάντηση δεν θα πάρουμε ποτέ ;;;; Άρα έχουμε 57+ 56= 113 αυτή είναι η πραγματική αλήθεια 113…..

ΛΟΙΠΟΝ ΒΟΪΔΟΛΑΕ, ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ ΕΙΝΑΙ 113 ΟΧΙ 57 ΠΟΥ ΣΟΥ ΛΕΝΕ, ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΟΙ 56 ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ. ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ ΟΤΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ 56 ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ ΤΟ ΚΟΨΑΝ ΜΕ ΤΑ ΠΟΔΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΓΙ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΒΡΙΣΚΟΥΝ.

Αλήθεια αν ρωτήσω πόσοι είναι οι νεκροί στα Τέμπη είμαι σίγουρος ότι θα πείτε όλοι 57 αλλά να ξέρετε ότι είναι και 56 αγνοούμενοι άρα 113 οι νεκροί. Για τα ΜΜΕ 57 άρα και για πολλούς τόσοι …

Τι ισχύει

Η σύγκρουση της εμπορευματικής αμαξοστοιχίας 63503 και της επιβατικής αμαξοστοιχίας IC 62 που συνέβη το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου οδήγησε σε πολύνεκρο δυστύχημα. Την 1η Μαρτίου 2023, η διαχειρίστρια εταιρεία Hellenic Train ανακοίνωσε ότι στο επιβατικό τρένο «την ώρα της σύγκρουσης επέβαιναν περίπου 350 επιβάτες»· την ίδια μέρα σε έκτακτη ενημέρωση από το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων στο Μαρούσι, ο Εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Πύραρχος Βασίλειος Βαθρακογιάννης, ανέφερε αναλυτικότερα ότι:

Σύμφωνα με τα ηλεκτρονικά στοιχεία από την εταιρία Hellenic Train στην επιβατική αμαξοστοιχία, στο συγκεκριμένο τμήμα της διαδρομής επέβαιναν 342 επιβάτες και 10 άτομα προσωπικό, ενώ στην εμπορική αμαξοστοιχία 2 άτομα προσωπικό.

Το απόγευμα της επομένης, Πέμπτης 2 Μαρτίου, η Εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνόμος Β’ Κωνσταντία Δημογλίδου, και ο Εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, κ Βαθρακογιάννης, προχώρησαν εκ νέου σε δηλώσεις, κατά τις οποίες η κα Δημογλίδου ανέφερε:

Μέχρι στιγμής έχουν δηλωθεί επίσημα στην ελληνική αστυνομία ως αγνοούμενοι 56 επιβάτες. Τονίζεται το «μέχρι στιγμής», καθώς υπάρχει ενδεχόμενο κάποιος να επέβαινε στο τρένο και να μην έχει δηλωθεί ως αγνοούμενος από οικείους ή συγγενείς. Αυτή την ώρα, ο επιβεβαιωμένος αριθμός των νεκρών που έχουν ανασυρθεί είναι 57. Δηλαδή ένας περισσότερος από αυτούς που έχουν δηλωθεί στον κατάλογο. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι όλες οι σοροί ταυτοποιούνται με την μέθοδο DNA.

Συνέχεια έκτακτης ενημέρωσης για το σιδηροδρομικό δυστύχημα με πυρκαγιά, 02/03/2023

Η ανωτέρω δήλωση της κας Δημογλίδου, προκάλεσε σύγχυση σχετικά με τον ακριβή αριθμό των θυμάτων της σύγκρουσης των δύο αμαξοστοιχιών. Αρκετοί ήταν αυτοί που θεώρησαν ότι ο αριθμός 57 αντιστοιχούσε στους επιβεβαιωμένους νεκρούς, ενώ υπήρχαν ακόμη 56 αγνοούμενοι επιβάτες. Ύστερα, λοιπόν, από το άθροισμα των δύο αυτών αριθμών προέκυψε το 113, αριθμός που πολλοί ισχυρίστηκαν πως αποτελεί την πραγματική αποτύπωση του δυστυχήματος.

Το πρωί της Παρασκευής 3 Μαρτίου, σε νέα ενημέρωση των Εκπροσώπων Τύπου της Πυροσβεστικής και Ελ. Αστυνομίας, η κα Δημογλίδου αποσαφήνισε την κατάσταση λέγοντας:

Ο αριθμός των νεκρών είναι 57. Σε αυτό το σημείο, γίνεται το λάθος από κάποιους να προσθέτουν αυτούς που είχαν δηλωθεί από τους συγγενείς ως αγνοούμενοι, αμέσως μετά το δυστύχημα, με τον αριθμό των νεκρών που έχουν ανασυρθεί. Όσοι είχαν δηλωθεί αρχικά συμπεριλαμβάνονται στους νεκρούς.

Νεότερη έκτακτη ενημέρωση για το σιδηροδρομικό δυστύχημα με πυρκαγιά, 03/03/2023

Ακόμη, ο αριθμός των νεκρών επιβεβαιώθηκε και από την προϊσταμένη της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Λάρισας, κα Ρουμπίνη Λεονταρή, η οποία δήλωσε:

Είναι 29 άνδρες και 26 γυναίκες ταυτοποιημένοι, οι οποίοι είναι με πιστοποιητικά θανάτου. Υπάρχει και ένας άνδρας αταυτοποίητος γιατί ναι μεν έχει ληφθεί DNA από τον άνθρωπο αυτόν, αλλά δεν υπάρχει συγκριτικό DNA. Δεν αναζητήθηκε δηλαδή, οπότε η σορός του θα παραμείνει στους ψυκτικούς θαλάμους της ιατροδικαστικής υπηρεσίας» όπως διαβάζουμε στο ρεπορτάζ της ΕΡΤ.

Εν τέλει, η διαδικασία ταυτοποίησης κατέστη δυνατή μέσω αποστολής βιολογικού υλικού από τον αδελφό του, ως αποφάνθηκε, αλλοδαπού θανόντα, έπειτα από συνεργασία με τις Ολλανδικές αρχές. Έτσι, οι ταυτοποιημένες σοροί ανήλθαν στις 56.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας:

Kαι τα 108 ληφθέντα δείγματα σορών ή σωματικών μελών αντιστοιχούν στους 56 νεκρούς, ενώ μόνο για μία περίπτωση βιολογικού υλικού, που ελήφθη από συγγενή αγνοούμενης, δεν προέκυψε αντιστοίχιση καθώς δεν ανευρέθη σχετικό δείγμα.

Η αγνοούμενη κοπέλα, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες επέβαινε στο δεύτερο βαγόνι, συγκαταλέγεται στους νεκρούς, φέρνοντας τον αριθμό των θυμάτων στα 57. Δηλώσεις της κας Λεονταρή σχετικά με το τι μπορεί να συνέβη στην κοπέλα εξηγούν πως:

Αν βρέθηκαν άνθρωποι στο σημείο της έκρηξης, σαφώς θα μπορούσαν και να μην βρεθούν στοιχεία από εκείνους. Η θερμοκρασία που αναπτύχθηκε, σύμφωνα με τις πληροφορίες της Πυροσβεστικής, στο σημείο που η φλόγα ήταν λευκή, ήταν περίπου 1.000-1.100 βαθμούς Κελσίου. [πηγή 1][πηγή 2]

Ποιο το πρωτόκολλο που ακολουθήθηκε;

Η κα Λεονταρή, από τις πρώτες κιόλας δηλώσεις της την 1η Μαρτίου, είχε μιλήσει αναλυτικά για το πρωτόκολλο που ακολουθήθηκε:

Εμείς είμαστε εδώ από τις 4 η ώρα το πρωί, μαζί με την ασφάλεια και το εγκληματολογικό της Λάρισας. Ξεκινήσαμε να κινούμαστε προς τη διαδικασία ταυτοποίησης των σορών, και συνεργαστήκαμε με το ειδικό τμήμα του Υπ. Προστασίας του Πολίτη, και την αστυνομία, για να ενεργοποιηθεί το πρωτόκολλο για τις μαζικές καταστροφές, με την αναγνώριση των σορών να γίνεται μέσω της διενέργεια εξετάσεων DNA.

Η διαδικασία διεξαγωγής του πρωτοκόλλου είναι η εξής: αφού έρθει το αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου, φωτογραφίζεται κάθε σωρός καθώς και κάθε στοιχείο που μπορεί αυτή να φέρει και στη συνέχεια γίνεται η λήψη DNA από την σωρό και τους συγγενείς.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνονται και από τις δηλώσεις της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, Μίνας Γκάγκα, η οποία τόνισε ότι η διαδικασία της ταυτοποίησης των νεκρών γίνεται μόνο μέσω DNA «καθώς έχει ληφθεί απόφαση οι συγγενείς να μην έρθουν σε επαφή με τις σορούς, που μπορεί να είναι απανθρακωμένες ή διαμελισμένες».

Ο εξεταζόμενος ισχυρισμός έχει, επίσης, καταρριφθεί και από το AFP.

Συμπέρασμα

Σύμφωνα με όσα εξετάσαμε, ο παραπάνω ισχυρισμός δεν ευσταθεί. Πρόκειται για παρερμηνεία των δηλώσεων της Εκπροσώπου Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Κωνσταντίας Δημογλίδου, όταν η ίδια αναφέρθηκε στον αριθμό των νεκρών, 57 στο σύνολο, και των ατόμων που είχαν δηλωθεί ως αγνοούμενοι από τους οικείους τους, 56 στο σύνολο. Ένας άνδρας, ο οποίος αρχικά δεν είχε συμπεριληφθεί στη λίστα που διαμορφώθηκε με τους αγνοούμενους, ταυτοποιήθηκε αργότερα ύστερα από συνεργασία της αστυνομίας με τις ολλανδικές αρχές. Έτσι, οι ταυτοποιημένοι νεκροί ανήλθαν στους 56. Τέλος, η αγνοούμενη κοπέλα που βρισκόταν στο 2ο βαγόνι, τα ίχνη της οποίας δεν εντοπίστηκαν, λογίζεται ως νεκρή.

Πτυχιούχος του τμήματος Δημοσιογραφίας & Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο αγγλόφωνο πρόγραμμα “Digital Media, Communication and Journalism”, ΑΠΘ.