Ποιοι είμαστε
Αρχική Η εικόνα με τον Ασάνζ στη φυλακή ΔΕΝ είναι πραγματική φωτογραφία. Είναι δημιουργία τεχνητής νοημοσύνηςΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Η εικόνα με τον Ασάνζ στη φυλακή ΔΕΝ είναι πραγματική φωτογραφία. Είναι δημιουργία τεχνητής νοημοσύνης

3 Απρ
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 1 έτος.

Ισχυρισμός:

Διέρρευσε φωτογραφία με τον Τζούλιαν Ασάνζ στη φυλακή ταλαιπωρημένο.

Συμπέρασμα:

Δεν είναι πραγματική φωτογραφία. Έχει δημιουργηθεί μέσω τεχνητής νοημοσύνης από έναν χρήστη του διαδικτύου με το ψευδώνυμο "Ε" ή "The Errant Friend", που έχει ρητά παραδεχθεί ότι κατασκεύασε την εικόνα.

Τις τελευταίες ημέρες διαδίδεται ως πραγματική φωτογραφία μια εικόνα που υποτίθεται ότι δείχνει τον Τζούλιαν Ασάνζ του Wikileaks να βρίσκεται στη φυλακή και να υποφέρει. Δεν πρόκειται, όμως, για αληθινή φωτογραφία.

Παραδείγματα αναρτήσεων:

Παραδείγματα άρθρων: artinews.gr, hellenicmediagroup.com

Παραδείγματα σχετικών αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Ως πραγματική φωτογραφία διέδωσαν την εξεταζόμενη εικόνα ο Βουλευτής και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του κόμματος ΜέΡΑ25, Κλέων Γρηγοριάδης, και ο δημοσιογράφος Θανάσης Αυγερινός. Την εικόνα ανάρτησε ακόμη και ο επαγγελματίας φωτογράφος Γιώργος Κονταρίνης.

Τι ισχύει

Όπως έχει επισημάνει ήδη το γαλλικό TF1info, η εικόνα δεν είναι πραγματική φωτογραφία του Τζούλιαν Ασάνζ.

Η εικόνα κυκλοφόρησε με υδατογράφημα που γράφει PHOTO PROPERTY OF “E”, δηλαδή ότι πρόκειται για αποκλειστική φωτογραφία κάποιου “Ε”. Πράγματι, η αρχική ανάρτηση της εικόνας έγινε από έναν χρήστη του Twitter, υπέρμαχο της απελευθέρωσης του Ασάνζ, και συνοδευόταν από μήνυμα για άμεση αποφυλάκιση του ακτιβιστή. «Δεν αντέχει άλλον έναν χρόνο να περιμένει πίσω από τα κάγκελα ενώ οι τροχοί της “δικαιοσύνης” τον συνθλίβουν σιγά σιγά», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανάρτηση στις 30 Μαρτίου 2023.

Ο χρήστης αυτοαποκαλείται ως “The Errant Friend” και χρησιμοποιεί για εικόνα προφίλ ένα γράφημα με το γράμμα “Ε”. Ο ίδιος χρήστης έχει, ωστόσο, παρουσιάσει, στις τελευταίες του αναρτήσεις, εικόνες δημιουργημένες με εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης (AI), χρησιμοποιώντας παρόμοιο υδατογράφημα ή παραδεχόμενος ότι είναι δημιουργός viral τεχνητής εικόνας που δείχνει, υποτίθεται, τον Ντόναλντ Τραμπ να προσεύχεται.

Προκάλεσε εντύπωση ότι η σύζυγος και υπέρμαχος του Τζούλιαν Ασάνζ, η Στέλλα Ασάνζ, δεν κοινοποίησε αυτήν την εικόνα. Ερωτηθείσα από το TF1info, σχολίασε ότι η φωτογραφία δεν είναι πραγματική αλλά «δημιουργημένη από τεχνητή νοημοσύνη».

Αργότερα, ο δημιουργός “Ε” προέβη σε αναρτήσεις στο κανάλι του στο Telegram, όπου ρητά παραδέχθηκε πως ο ίδιος δημιούργησε την εικόνα, με σκοπό να γίνει δημοφιλής και να προκαλέσει συζήτηση γύρω από το θέμα της φυλάκισης του Ασάνζ.

Αυτή τη φορά, δηλαδή, ο δημιουργός σκόπιμα διοχέτευσε στο διαδίκτυο μια εικόνα κατασκευασμένη μέσω τεχνητής νοημοσύνης, ως δήθεν πραγματική, με σκοπό να παραπλανήσει χρήστες του διαδικτύου, λόγω της συναισθηματικής φόρτισης που θα προκαλούσε – με ευγενή (κατά την αντίληψή του) κίνητρα.

Συμπέρασμα

Η εικόνα με τον ταλαιπωρημένο και φυλακισμένο Τζούλιαν Ασάνζ δεν είναι πραγματική φωτογραφία. Έχει δημιουργηθεί μέσω τεχνητής νοημοσύνης από έναν χρήστη του διαδικτύου με το ψευδώνυμο “Ε” ή “The Errant Friend”, που έχει ρητά παραδεχθεί ότι κατασκεύασε την εικόνα.