Ποιοι είμαστε
Αρχική Γαλλία: βίντεο με αστυνομικούς να πετούν χειροπέδες ως δήλωση διαμαρτυρίας ΔΕΝ είναι πρόσφατοΛΕΙΠΕΙ ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

Γαλλία: βίντεο με αστυνομικούς να πετούν χειροπέδες ως δήλωση διαμαρτυρίας ΔΕΝ είναι πρόσφατο

5 Απρ
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 1 έτος.

Ισχυρισμός:

Βίντεο από πρόσφατες διαδηλώσεις στο Παρίσι το 2023 δείχνει αστυνομικούς να ρίχνουν συμβολικά χειροπέδες κάτω, ως ένδειξη διαμαρτυρίας.

Συμπέρασμα:

Το βίντεο έχει ληφθεί τον Ιούνιο του 2020 σε περιοχή του Παρισιού. Επρόκειτο για συμβολική διαμαρτυρία αστυνομικών για αλλαγές στα περιθώρια νόμιμης βίας που θα μπορούσαν να ασκούν κατά τη διάρκεια συλλήψεων.

Στα τέλη Μαρτίου 2023, και ενώ μαίνονται στη Γαλλία διαδηλώσεις με αφορμή συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, κυκλοφόρησε ένα βίντεο που δείχνει αστυνομικούς να ρίχνουν συμβολικά χειροπέδες κάτω, ως ένδειξη διαμαρτυρίας. Ωστόσο, δεν πρόκειται για πρόσφατο περιστατικό. Το βίντεο έχει ληφθεί τρία χρόνια νωρίτερα.

Παραδείγματα δημοσιεύσεων:

Το βίντεο που κυκλοφόρησε είναι το εξής:

Τι ισχύει

Το βίντεο έχει ληφθεί πράγματι στη Γαλλία, δεν είναι όμως πρόσφατο.

Έχει ληφθεί στις 13 Ιουνίου 2020, κατά τη διάρκεια μιας περιόδου που αστυνομικοί στη Γαλλία προέβαιναν σε αντίστοιχες συμβολικές διαμαρτυρίες πετώντας κάτω χειροπέδες, για λόγους που αφορούσαν αλλαγές στα περιθώρια νόμιμης βίας που θα μπορούσαν να ασκούν. Το περιστατικό είχε καταγραφεί από διάφορες οπτικές γωνίες, φέρεται να συνέβη στην περιοχή Μπομπινί, και υπάρχουν βίντεο στο YouTube που είχαν αναρτηθεί εκείνη την ημέρα ή με αναφορά σε εκείνη την ημέρα.

Διακρίνονται τα ίδια χαρακτηριστικά πρόσωπα, ένστολοι ή με πολιτική περιβολή.

Συμπέρασμα

Το βίντεο δεν είναι πρόσφατο, και δεν έχει καμία σχέση με διαδηλώσεις κατά των μέτρων συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης το Μάρτιο του 2023. Το εξεταζόμενο οπτικοακουστικό υλικό έχει ληφθεί στις 13 Ιουνίου 2020 σε περιοχή του Παρισιού, και επρόκειτο για μία από πολλές διαμαρτυρίες αστυνομικών για αλλαγές στα περιθώρια νόμιμης βίας που θα μπορούσαν να ασκούν κατά τη διάρκεια συλλήψεων.