Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, η πολωνική τηλεόραση ΔΕΝ προετοιμάζει το κοινό για εισβολή της Πολωνίας στην Ουκρανία και δεν παρουσίασε πρόσφατα χάρτη κατακερματισμού της ΟυκρανίαςΛΕΙΠΕΙ ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

Όχι, η πολωνική τηλεόραση ΔΕΝ προετοιμάζει το κοινό για εισβολή της Πολωνίας στην Ουκρανία και δεν παρουσίασε πρόσφατα χάρτη κατακερματισμού της Ουκρανίας

13 Απρ
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 1 έτος.

Ισχυρισμός 1:

Η πολωνική τηλεόραση παρουσίασε πρόσφατα ένα χάρτη για τον κατακερματισμό της Ουκρανίας, με τμήμα στα δυτικά να καταλαμβάνεται από την Πολωνία.

Συμπέρασμα 1:

Πρόκειται για βίντεο από ρεπορτάζ του τηλεποπτικού σταθμού TVP-1 το 2014, σχετικά με την πρόταση του Βλ. Ζιρινόφσκι, Αντιπροέδρου της Ρωσικής Βουλής, προς το ΥπΕξ της Πολωνίας για προσάρτηση εδαφών στα δυτικά της Ουκρανίας μέσω δημοψηφίσματος.

Ισχυρισμός 2:

Εικόνα δείχνει ότι, στο δελτίο καιρού της πολωνικής τηλεόρασης (TVP), παρουσιάστηκε χάρτης με εδάφη στη δυτική Ουκρανία ως πολωνική επικράτεια.

Συμπέρασμα 2:

Η εικόνα είναι προϊόν ψηφιακής επεξεργασίας. Προέρχεται από φωτογραφία μιας παρουσιάστριας σε έναν διαφορετικό πολωνικό σταθμό, και έναν χάρτη που εμφανίζει σημαντικά στοιχεία πλαστότητας.

Στα τέλη Μαρτίου 2023 ξεκίνησε να διαδίδεται εκ νέου ένα, υποτίθεται πρόσφατο, βίντεο από την πολωνική τηλεόραση, που δείχνει έναν χάρτη διαίρεσης της Ουκρανίας. Ωστόσο, δεν πρόκειται για προπαγάνδιση υπέρ του κατακερματισμού της Ουκρανίας, ούτε σημαίνει ότι η Πολωνία σχεδιάζει να καταλάβει εδάφη της δυτικής Ουκρανίας. Πρόκειται για εσφαλμένη παρουσίαση ενός ρεπορτάζ που προβλήθηκε πριν από εννιά χρόνια.

Παραδείγματα αναρτήσεων στο Twitter και το Facebook, ορισμένες από τις οποίες προέρχονται από τον Ιανουάριο του 2023 και το Μάρτιο του 2022:

Στις περισσότερες πρόσφατες αναρτήσεις, κυκλοφόρησε το εξής βίντεο:

Σε ορισμένες αναρτήσεις, κυκλοφόρησε η παρακάτω εικόνα:

Τι ισχύει

Σε όλες τις αναρτήσεις, παρουσιάζονται στιγμιότυπα και βίντεο από τηλεοπτικές οθόνες με το λογότυπο TVP 1, που πράγματι αντιστοιχεί με το ενημερωτικό κανάλι υπ’ αριθμόν 1 της Πολωνικής Τηλεόρασης (Telewizja Polska).

Ωστόσο, το απόσπασμα βίντεο δεν είναι πρόσφατη εκπομπή, ούτε «προπαγανδίζει» υπέρ της διαίρεσης ή κατακερματισμού της Ουκρανίας.

Πρόκειται για βίντεο από εκπομπή το Μάρτιο του 2014, κατά τη διάρκεια παρουσίασης της είδησης ότι, μετά την στρατιωτική κατάληψη της Κριμαίας, ο Αντιπρόεδρος στο Ρωσικό Κοινοβούλιο (Δούμα), Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι, ηγέτης του ακροδεξιού “Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος Ρωσίας, φερόταν να είχε αποστείλει εγγράφως πρόταση στο Υπουργείο Εξωτερικών της Πολωνίας για να απαιτήσει η χώρα δημοψήφισμα περί ένταξης στην Πολωνία περιοχών της δυτικής Ουκρανίας. Αντίστοιχη «πρόταση» αναφέρθηκε ότι έκανε προς την Ουγγαρία και τη Ρουμανία, για περιοχές της Ουκρανίας ιστορικά συνδεδεμένες με εκείνες.

Στιγμιότυπο από άρθρο στον ιστότοπο tvp.info

Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η πολωνική τηλεόραση «προετοίμασε» την κοινή γνώμη με το συγκεκριμένο ρεπορτάζ υπέρ της προσάρτησης εδαφών της Ουκρανίας, ούτε ότι η Πολωνία είχε και έχει κάποια πρόθεση για κάτι τέτοιο.

Επιπροσθέτως, η εικόνα με δήθεν στιγμιότυπο από δελτίο καιρού στο ίδιο κανάλι της Πολωνικής Τηλεόρασης (TVP-1), που δείχνει περιοχές της Ουκρανίας ως εδάφη της Πολωνίας, είναι προϊόν ψηφιακής επεξεργασίας.

Όπως έχουν εξηγήσει ήδη από το 2022 οι οργανισμοί διασταύρωσης ειδήσεων mythdetector.ge και factcheck.bg, η εικόνα περιέχει τη μορφή της παρουσιάστριας και ανταποκρίτριας του Radio Maryja (και όχι του TVP-1) Joanna Wysocka, όπως εμφανιζόταν σε παρουσίαση πρόγνωσης καιρού το 2020, και μάλιστα αντεστραμμένη.

Ο χάρτης στο βάθος της εικόνας δεν έχει σχέση με τον τρόπο που παρουσιάζεται το δελτίο καιρού στο κανάλι της Πολωνικής Τηλεόρασης. Από τα τοπωνύμια, μάλιστα, απουσιάζουν χαρακτηριστικοί χαρακτήρες του πολωνικού αλφαβήτου, όπως “ł”, “ó”, or “ś”.

Τα Ellinika Hoaxes έχουν καταρρίψει και μια διαφορετική εκδοχή του ισχυρισμού ότι η Πολωνία προετοιμάζεται να εισβάλει στην Ουκρανία εδώ.

Όπως είχαμε γράψει τότε, και εξακολουθεί να ισχύει, η Πολωνία προσφέρει στρατιωτική και οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία στον πόλεμο εναντίον της Ρωσίας.

Συμπέρασμα

Ένα βίντεο από ρεπορτάζ του 2014 σχετικά με την πρόταση του Βλ. Ζιρινόφσκι, Αντιπροέδρου της Δούμας, προς το ΥπΕξ της Πολωνίας για προσάρτηση εδαφών στα δυτικά της Ουκρανίας μέσω δημοψηφίσματος, κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο το 2022 και το 2023 με παραπλανητική πλαισίωση. Δεν είναι πρόσφατο βίντεο, και ο χάρτης δεν παρουσιάστηκε ως πρόταση την οποία υιοθετεί η πολωνική τηλεόραση ή η πολωνική κυβέρνηση.

Τέλος, η εικόνα δήθεν στιγμιοτύπου από δελτίο καιρού στο ίδιο κανάλι πολωνικής τηλεόρασης είναι προϊόν ψηφιακής επεξεργασίας. Πρόκειται για ψηφιακά κατασκευασμένη εικόνα, που προέρχεται από φωτογραφία μιας παρουσιάστριας σε διαφορετικό πολωνικό σταθμό, και έναν χάρτη που εμφανίζει σημαντικά στοιχεία πλαστότητας.