Ποιοι είμαστε
Αρχική Βίντεο ΔΕΝ δείχνει κρέας που παράγεται από πλαστικό και φελιζόλΛΕΙΠΕΙ ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

Βίντεο ΔΕΝ δείχνει κρέας που παράγεται από πλαστικό και φελιζόλ

26 Απρ
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 1 έτος.

Ισχυρισμός

Βίντεο δείχνει κρέας που παράγεται από πλαστικό και φελιζόλ.

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός είναι παραπλανητικός. Το υπό εξέταση βίντεο αναπαράγεται εκτός θεματικού περιεχομένου, αφού δε δείχνει κρέας που παρασκευάζεται από πλαστικό και φελιζόλ, αλλά εγχείρημα της εταιρείας Redefine Meat που παράγει με τη βοήθεια τρισδιάστατων εκτυπωτών προϊόντα απομίμησης κρέατος από φυτικές πρώτες ύλες.

Ανάμεσα σε λογαριασμούς μέσων κοινωνικής δικτύωσης διαμοιράζεται ο ισχυρισμός, συνοδευόμενος από ένα βίντεο, πως το κρέας που καταναλώνουμε παράγεται από πλαστικό και φελιζόλ. Στο βίντεο βλέπουμε, μεταξύ άλλων, το κρέας να παρασκευάζεται με τη βοήθεια τρισδιάστατων εκτυπωτών. Αν και αληθές, το οπτικοακουστικό υλικό πλαισιώνεται λανθασμένα, καθώς παρουσιάζεται εκτός θεματικού περιεχομένου.

Παράδειγμα σχετικής ανάρτησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Τι ισχύει

Ο εξεταζόμενος ισχυρισμός πλαισιώνεται από το παρακάτω αποσπασματικό βίντεο:

Στο παραπάνω βίντεο απεικονίζονται κάποια πλάνα του εγχειρήματος της ισραηλινής εταιρείας με έδρα το Τελ Αβίβ, Redefine Meat, η οποία ιδρύθηκε το 2018 και, σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας της:

Επιδιώκει να αντικαταστήσει τις απαρχαιωμένες και εντατικές διαδικασίες παραγωγής της βιομηχανίας  κρέατος με προηγμένες τεχνολογίες και βιώσιμα συστατικά. Όραμα της εταιρείας είναι η δημιουργία ενός ‘νέου κρέατος’, με βάση φυτικές πρώτες ύλες για λόγους περιβαλλοντικής και φιλοζωικής συνείδησης.

Αυτό το “νέο κρέας” αποτελείται από μείγμα πρωτεΐνης σόγιας και μπιζελιού, ρεβίθια, παντζάρι, διατροφική μαγιά, λίπος καρύδας και μιμείται την μπριζόλα.

Ακολουθεί το πλήρες βίντεο που αναρτήθηκε από τον ειδησεογραφικό οργανισμό Reuters με αφορμή την εξάπλωση των δραστηριοτήτων της εταιρείας Redefine Meat στην Ευρώπη μετά τη συνεργασία της με τον εισαγωγέα τροφίμων Giraudi Meats.

Όπως αναφέρεται στην σελίδα της εταιρίας:

Έχοντας μελετήσει το ζωικό κρέας μέχρι τα πιο μικροσκοπικά συστατικά του και τελειοποιώντας της τεχνολογίες αιχμής, η Redefine Meat παρέχει μια γκάμα προϊόντων υψηλής ποιότητας που είναι εξίσου νόστιμα με το κρέας που ήδη γνωρίζετε και αγαπάτε. Το ‘νέο κρέας’ προσφέρει μια ασυμβίβαστη και εξαιρετική γαστρονομική εμπειρία με τη γεύση, την υφή και το άρωμά του.

Αυτό επιτυγχάνεται μέσω τριών βασικών πυλώνων: 

  1. της επιστήμης του κρέατος
  2. της επιστήμης των υλικών
  3. της κατασκευής “μητρών” κρέατος

Αυτές οι “μήτρες” κρέατος περιλαμβάνουν μια σειρά προηγμένων τεχνολογιών, όπως η κατασκευή τρισδιάστατων εκτυπωτών, που επιλέγονται και εφαρμόζονται σε κάθε κοπή, σύμφωνα με τις ιδιότητες και τις απαιτήσεις της. Οι λόγοι που χρησιμοποιούνται οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές είναι η ακρίβεια, η ευελιξία και η δυνατότητα εξάλειψης των ανεπαρκειών της εφοδιαστικής αλυσίδας. Επίσης, όπως αναφέρει και η Refine Meat:

Η τρισδιάστατη εκτύπωση επιτρέπει την παραγωγή ακριβών σχηματισμών που μπορούν να αντιγράψουν τις δομές των μυών και του λίπους που βρίσκονται σε κομμάτια κρέατος που είναι θεμελιώδεις για τις ευχάριστες αισθήσεις που νιώθουμε όταν τρώμε κρέας.

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός είναι παραπλανητικός. Το υπό εξέταση βίντεο αναπαράγεται εκτός θεματικού περιεχομένου, αφού δε δείχνει κρέας που παρασκευάζεται από πλαστικό και φελιζόλ, αλλά εγχείρημα της εταιρείας Redefine Meat που παράγει με τη βοήθεια τρισδιάστατων εκτυπωτών προϊόντα απομίμησης κρέατος από φυτικές πρώτες ύλες.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.Κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στο αγγλόφωνο πρόγραμμα του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ "Digital Media, Communication and Journalism" με κατεύθυνση “Risk Communication and Crisis Journalism”.