Ποιοι είμαστε
Αρχική Τρισδιάστατη φιγούρα από σιλικόνη παρουσιάζεται ως «πλάσμα» που ζει σε υπόγειες σήραγγες και τούνελFAKE NEWS ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΑ

Τρισδιάστατη φιγούρα από σιλικόνη παρουσιάζεται ως «πλάσμα» που ζει σε υπόγειες σήραγγες και τούνελ

29 Απρ
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 1 έτος.

Ισχυρισμός

Στο βίντεο απεικονίζεται μια γοργόνα Buru που αλιεύτηκε στον Ατλαντικό Ωκεανό ή ένα νεκρό διφυές πλάσμα, με ύψος τεσσάρων μέτρων, το οποίο ζούσε σε σήραγγες και τούνελ και θανατώθηκε από ειδικά εκπαιδευμένες στρατιωτικές δυνάμεις

Συμπέρασμα

Πρόκειται για τρισδιάστατη φιγούρα που κατασκευάστηκε από το στούντιο της Dreamsmith. Σύμφωνα με τον σχεδιαστή του, Furio Tedeschi, το «πλάσμα» δημιουργήθηκε για τις ανάγκες της αμερικανικής σειράς επιστημονικής φαντασίας "Raised by Wolves".

Αφορμή για τη διατύπωση διαφόρων θεωριών συνωμοσίας αποτέλεσαν δύο βίντεο, τα οποία κυκλοφορούν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και απεικονίζουν μια αλλόκοτη φιγούρα. Κάποιοι χρήστες ισχυρίστηκαν στις αναρτήσεις τους πως πρόκειται για γοργόνα που πιάστηκε στα δίχτυα ψαράδων στις ακτές του Ατλαντικού Ωκεανού, ενώ άλλοι ότι αποτελεί διφυές πλάσμα που ζούσε σε σήραγγες ή τούνελ και εξουδετερώθηκε από ειδικά εκπαιδευμένες στρατιωτικές δυνάμεις. Βέβαια, οι ανωτέρω πλαισιώσεις αποτελούν διαστρέβλωση της πραγματικότητας. Ας δούμε τι ισχύει. 

Παραδείγματα στο Facebook


Τι ισχύει

Αρχικά, σημειώνεται πως τα βίντεο που κυκλοφόρησαν στα ελληνικά προέρχονται από τον λογαριασμό του χρήστη @jsfjunior στην πλατφόρμα του TikTok.

Συγκεκριμένα, στις 22 Απριλίου ο Josafá Júnior πλαισίωσε το πρώτο από τα εξεταζόμενα βίντεο ως να απεικονίζει πλάσμα που αλιεύθηκε στον ποταμό Madeira, στην πόλη Porto Velho, στην οποία κατοικεί και εργάζεται

Με μια προσεκτικότερη ματιά πάντως, κανείς εντοπίζει στοιχεία που αναπόφευκτα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το εικονιζόμενο πλάσμα αποτελεί στην πραγματικότητα ένα δημιούργημα από σιλικόνη. 

Χαρακτηριστικά, το κεφάλι του υποτιθέμενου πλάσματος έχει τοποθετηθεί πάνω σε πακέτο της Smooth-On, μιας εταιρείας που κατασκευάζει υλικά για τρισδιάστατη μοντελοποίηση, όπως ρητίνες για κατασκευή καλουπιών, χύτευση και ειδικά εφέ. Ομοίως, στον πάγκο εντοπίζεται πινέλο, που φέρει την ίδια απόχρωση με εκείνη του δέρματος του νεκρού πλάσματος. 

Επικοινωνήσαμε με την Smooth-On, με σκοπό να βρούμε τον ειδικό που βρίσκεται πίσω από τον σχεδιασμό και τη δημιουργία του εν λόγω έργου. Παρότι η εταιρεία αναγνώρισε δικά της υλικά στο εξεταζόμενο βίντεο, δεν κατάφερε να μας βοηθήσει να φτάσουμε στον δημιουργό του.

Ο σχεδιαστής

Ύστερα από έλεγχο δημόσια διαθέσιμων δεδομένων εντοπίσαμε μια αναπαραγωγή του υπό εξέταση βίντεο από χρήστη, ο οποίος δήλωνε πως πρόκειται για τρισδιάστατο σχέδιο, το οποίο δημιουργήθηκε από το στούντιο Dreamsmith. 

Επικοινωνήσαμε με τον χρήστη, ο οποίος αποδείχθηκε πως ήταν ο σχεδιαστής του έργου.

Ο λόγος γίνεται για τον Furio Tedeschi, καλλιτέχνη CG από τη Νότια Αφρική, ο οποίος μας εξήγησε πως το σχέδιό του υλοποιήθηκε από το στούντιο της Dreamsmith για τη σειρά Raised by the Wolves, ένα δράμα επιστημονικής φαντασίας της HBO.

Ακόμη, ο Tedeschi μας παρέπεμψε στην σελίδα του στο Instagram όπου εντοπίσαμε την αρχική αναπαραγωγή των εξεταζόμενων βίντεο, τα οποία βρίσκονται αναρτημένα στις 20 και 21 Απριλίου αντίστοιχα.

Το πρότζεκτ αποτέλεσε σύμπραξη των Furio Tedeschi, Andrea Chiampo και Filippo Ubertino από κοινού με την Dreamsmith και τον Mathew Howard-Tripp.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με εργαλείο που αναπτύχθηκε από το Bellingcat, τα βίντεο του @jsfjunior αναρτήθηκαν υστερόχρονα στις 22 και 23 Απριλίου.

Συμπέρασμα

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, τεκμηριώνουμε πως χρήστες παρουσιάζουν μια τρισδιάστατη φιγούρα που σχεδιάστηκε και δημιουργήθηκε για κινηματογραφικούς σκοπούς, ως γοργόνα που αλιεύθηκε στον Ατλαντικό Ωκεανό ή ως πλάσμα μήκους τεσσάρων μέτρων που πριν εξοντωθεί από ειδικά εκπαιδευμένες στρατιωτικές δυνάμεις διαβιούσε σε σήραγγες ή υπόγεια τούνελ. Πρόκειται για ισχυρισμούς που εντάσσονται στη σφαίρα της συνωμοσιολογίας.


Προσθήκη 2/5/2023 – Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το ανθρωποειδές που φαίνεται στα εξεταζόμενα βίντεο μας έδωσε ο Jaco Snyman, με εμπειρία στα ειδικά εφέ και make-up artist για την Dreamsmith. 

Πράγματι, εμείς φτιάξαμε αυτό το πλάσμα και ήταν για μια τηλεοπτική σειρά που ονομάζεται “Raised by Wolves – Season 2” για το HBO Max.  Είναι ένα ανθρωποειδές πλάσμα που έχει εξελιχθεί για να ζει στους όξινους ωκεανούς του πλανήτη Kepler-22b.

Σε ό,τι αφορά την κατασκευή του, ο Snyman μας εξήγησε πως: 

Το πλάσμα σχεδιάστηκε ψηφιακά μέσω του λογισμικού ZBrush. Για τη δημιουργία των καλουπιών χρησιμοποιήθηκε τρισδιάστατος εκτυπωτής, ενώ το υλικό που χυτεύτηκε σε αυτά είναι σιλικόνη. Έχει αρθρωτή δομή, γεγονός που το κάνει να κινείται με ρεαλιστικό τρόπο.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).