Ποιοι είμαστε
Αρχική Παραπληροφόρηση γύρω από την υποτιθέμενη υποψηφιότητα του Θέμη Κανέλλου και της Ελένης Λιάλη στις εκλογέςΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Παραπληροφόρηση γύρω από την υποτιθέμενη υποψηφιότητα του Θέμη Κανέλλου και της Ελένης Λιάλη στις εκλογές

5 Μαΐ
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 1 έτος.

Ισχυρισμός:

Ο Θέμης Κανέλλος κατεβαίνει υποψήφιος βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η Ελένη Λιάλη κατεβαίνει, επίσης, υποψήφια με το ΜέΡΑ25 στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές.

Συμπέρασμα:

Οι εξεταζόμενοι ισχυρισμοί διαψεύσθηκαν τόσο από τα Γραφεία Τύπου αμφότερων των κομμάτων όσο και από τους ίδιους τους εμπλεκόμενους, κατόπιν σχετικής επικοινωνίας των ΕΗ μαζί τους.

Με τις εθνικές εκλογές να πλησιάζουν ολοένα και περισσότερο, παρατηρήσαμε αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να παρουσιάζουν εσφαλμένα πως ο Θέμης Κανέλλος και η Ελένη Λιάλη κατεβαίνουν υποψήφιοι βουλευτές. Ωστόσο, ύστερα από σχετική επικοινωνία διαπιστώσαμε πως ο ισχυρισμός δεν επιβεβαιώνεται. Ας εξετάσουμε τι ισχύει.

Παραδείγματα αναρτήσεων:

Τι ισχύει

Το Σάββατο 22 Απριλίου 2023, το Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής θυροκολλήθηκε στο Κοινοβούλιο και, στη συνέχεια, δημοσιεύθηκε, προκηρύσσοντας και επίσημα την προεκλογική περίοδο στη χώρα μας. Λίγες ημέρες αργότερα, είδαμε μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα να διαμοιράζεται ισχυρισμός σύμφωνα με τον οποίο ο Θέμης Κανέλλος είναι υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο Ν. Ημαθίας.

Ο Θέμης Κανέλλος έχει γίνει γνωστός τα τελευταία χρόνια μέσα από το κανάλι του στο YouTube καθώς και από την συμμετοχή του στο τηλεοπτικό ριάλιτι Big Brother. Ανατρέχοντας στη λίστα των υποψηφίων που παρουσιάστηκαν, μέσα στον Απρίλιο, στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να τεθούν στην κρίση των ανωτάτων μελών του κόμματος, διαπιστώσαμε πως ανάμεσα στους υποψήφιους βουλευτές για το Ν. Ημαθίας συγκαταλέγονται μονάχα οι εξής:

Ημαθία (6 υποψ.)
Γιωτάκη Φανή, Δικηγόρος
Καρασαρλίδου Φρόσω, πρώην Βουλευτής, ελ. επαγγελματίας
Μαρκούλης Αντώνης, δικηγόρος
Τσαπαρόπουλος Πέτρος, γιατρός
Σαράντη Βαρβάρα, εκπαιδευτικός
Τόλκας Άγγελος, Βουλευτής, δικηγόρος

Το ονοματεπώνυμο του Θέμη Κανέλλου δεν συμπεριλαμβάνεται στα παραπάνω ονόματα, ενώ ακόμη δεν μπορέσαμε να εντοπίσουμε τα ονομαστικά του στοιχεία πουθενά σε ολόκληρο τον κατάλογο. Στη συνέχεια, προς αναζήτηση μιας επίσημης δήλωσης, τα Ελληνικά Hoaxes επικοινώνησαν τηλεφωνικώς με το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, από όπου μας ενημέρωσαν ότι:

Ο κύριος Θέμης Κανέλλος δεν συγκαταλέγεται στους καταλόγους των υποψηφίων βουλευτών του κόμματός μας. Τα στοιχεία του δεν υπάρχουν στο σύστημά μας.

Ακόμη, ήρθαμε σε επαφή με τον ίδιο, ο οποίος μας διαβεβαίωσε πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει καθώς «δεν κατεβαίνει ως βουλευτής».

Λίγες μέρες μετά την διάδοση του αρχικού ισχυρισμού, εντοπίσαμε αναρτήσεις που συνδύαζαν την παραπάνω «είδηση» με μια ακόμη φερόμενη υποψηφιότητα, αυτή της Ελένης Λιάλη με το ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη. Η Ελένη Λιάλη είναι μοντέλο και έγινε ευρύτερα γνωστή μέσα από την εμφάνισή της στο Greece’s Next Top Model, όπου και μίλησε ανοιχτά για την τρανς ταυτότητά της. Στο παρακάτω παράδειγμα βλέπουμε πως παρουσιάζεται ως υποψήφια βουλευτής του ΜέΡΑ25 στην εκλογική περιφέρεια Β’ Αθηνών, με εσφαλμένη γραφή του επωνύμου της ως “Γιαλή” και αναφορά στο πρόσωπό της ως “υποψήφια-ος”.

Με μια ματιά στη δημοσιευμένη λίστα των υποψηφίων του ΜέΡΑ25, το ονοματεπώνυμο της Ελένης Λιάλη δεν εμφανίζεται ανάμεσα στους υποψήφιους βουλευτές της περιφέρειας Β’ Αθηνών (Β1, Β2 & Β3) αλλά ούτε και κάπου αλλού μέσα στον κατάλογο.

Ύστερα από επικοινωνία με το Γραφείο Τύπου του ΜέΡΑ25, ο Διευθυντής Επικοινωνίας, κ. Δερβενιώτης, διέψευσε τον παραπάνω ισχυρισμό και δήλωσε πως:

Δεν υπήρχε ποτέ υποψηφιότητα με το όνομα Ελένη Λιάλη.

Τέλος, ήρθαμε σε επαφή με την ίδια την Ελένη Λιάλη, η οποία δήλωσε ότι «δεν μου έχει γίνει πρόταση για οτιδήποτε πολιτικό».

Αξίζει να σημειώσουμε πως οι ισχυρισμοί γύρω από την υποψηφιότητα του Θέμη Κανέλλου και της Ελένης Λιάλη είδαμε να πλαισιώνονται με δηκτικό τόνο, παρουσιάζοντας με τρόπο αρνητικό την ταυτότητα των δύο αυτών ατόμων.

Συμπέρασμα

Η υποψηφιότητα του Θέμη Κανέλλου και της Ελένης Λιάλη στις επερχόμενες εκλογές με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΜέΡΑ25 αντίστοιχα δεν επιβεβαιώνονται. Κατόπιν επικοινωνίας με τα Γραφεία Τύπου αμφότερων των κομμάτων, αλλά και με τα ίδια τα πρόσωπα, διαπιστώσαμε πως οι εξεταζόμενοι ισχυρισμοί είναι κατασκευασμένοι και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Πτυχιούχος του τμήματος Δημοσιογραφίας & Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο αγγλόφωνο πρόγραμμα “Digital Media, Communication and Journalism”, ΑΠΘ.