Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, ο Μπάιντεν ΔΕΝ άρχισε ξαφνικά να περιπλανιέται σαν χαμένος – το βίντεο είναι επεξεργασμένοΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΒΙΝΤΕΟ

Όχι, ο Μπάιντεν ΔΕΝ άρχισε ξαφνικά να περιπλανιέται σαν χαμένος – το βίντεο είναι επεξεργασμένο

7 Μαΐ
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 1 έτος.

Ισχυρισμός:

Βίντεο δείχνει τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, να περιπλανιέται αμήχανα ψάχνοντας την έξοδο, ενώ είχε μόλις ανέβει στη σκηνή για να βραβεύσει αθλητική ομάδα.

Συμπέρασμα:

Το βίντεο αποτελεί προϊόν επεξεργασίας. Είναι αποτέλεσμα συρραφής αποσπασμάτων βίντεο πριν την αρχή και μετά το τέλος της τελετής. Ο Μπάιντεν πράγματι βράβευσε την ομάδα φούτμπολ της Ακαδημίας Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ. Προέβη σε απονομή βραβείου, είχε συζήτηση με τα στελέχη της ομάδας και απευθύνθηκε στο κοινό που παρακολουθούσε τη βράβευση.

Διαδόθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα βίντεο που υποτίθεται ότι δείχνει τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, να περιπλανιέται αμήχανα ψάχνοντας την έξοδο, ενώ είχε μόλις ανέβει στη σκηνή για να βραβεύσει αθλητική ομάδα. Πρόκειται, όμως, για παραπλανητική συρραφή διαφορετικών στιγμών πριν και μετά τη βράβευση, η οποία πραγματοποιήθηκε κανονικά.

Παράδειγμα ανάρτησης στο Twitter:

Παράδειγμα άρθρου: el.gr

Το βίντεο έχει ως εξής:

Τι ισχύει

Το βίντεο που κυκλοφόρησε προς υποστήριξη του ισχυρισμού διαδόθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά από ανάρτηση του “Spriter” στο Twitter, ενός χρήστη που συχνά δημοσιεύει ψευδείς ή παραπλανητικές ειδήσεις.

Όπως έχει ήδη επισημάνει η ομάδα διασταύρωσης ειδήσεων του πρακτορείου AFP, το βίντεο αποτελεί προϊόν επεξεργασίας, με παράλειψη ενσωμάτωσης του οπτικοακουστικού υλικού από την ίδια εκδήλωση όπου ο Τζο Μπάιντεν πράγματι βράβευσε την ομάδα φούτμπολ της Ακαδημίας Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (Air Force Academy). Ο Αμερικανός Πρόεδρος προέβη σε απονομή βραβείου, είχε συζήτηση με τα στελέχη της ομάδας και απευθύνθηκε στο κοινό που παρακολουθούσε τη βράβευση.

Αυτό προκύπτει από την επισκόπηση του διαθέσιμου οπτικοακουστικού υλικού (βίντεο), αρκετές φωτογραφίες, ρεπορτάζ και την επίσημη απομαγνητοφώνηση των όσων είπε.

Η συρραφή, επομένως, αποσπασμάτων βίντεο πριν την αρχή και μετά το τέλος της τελετής δίνει την ψευδή εντύπωση πως ο Τζο Μπάιντεν, ενώ προσήλθε για την βράβευση μιας αθλητικής ομάδας, άρχισε να περιπλανιέται ψάχνοντας την έξοδο.

Συμπέρασμα

Δεν είναι αλήθεια ότι ο Τζο Μπάιντεν άρχισε περιπλανιέται αμήχανα ψάχνοντας την έξοδο μιας αίθουσας, ενώ είχε μόλις ανέβει στη σκηνή για να βραβεύσει αθλητική ομάδα.

Το βίντεο που τάχα αποδεικνύει τον ισχυρισμό αυτόν αποτελεί προϊόν επεξεργασίας, με συρραφή αποσπασμάτων βίντεο πριν την αρχή και μετά το τέλος της τελετής. Στην πραγματικότητα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ πράγματι βράβευσε την ομάδα φούτμπολ της Ακαδημίας Πολεμικής Αεροπορίας της χώρας (Air Force Academy). Προέβη σε απονομή βραβείου, είχε συζήτηση με τα στελέχη της ομάδας και απευθύνθηκε στο κοινό που παρακολουθούσε τη βράβευση.