Ποιοι είμαστε
Αρχική Βίντεο ΔΕΝ απεικονίζει άνδρα ντυμένο ως χάρο στην τελετή στέψης του βασιλιά ΚαρόλουFAKE NEWS

Βίντεο ΔΕΝ απεικονίζει άνδρα ντυμένο ως χάρο στην τελετή στέψης του βασιλιά Καρόλου

9 Μαΐ
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 12 μήνες.

Ισχυρισμός

Βίντεο απεικονίζει άνδρα ντυμένο ως χάρο στην τελετή στέψης του βασιλιά Καρόλου

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός είναι ψευδής. Όπως διαβεβαίωσε το Αββαείο του Ουέστμινστερ, στο οποίο έλαβε χώρα η τελετή, το πρόσωπο που περνάει είναι ο νεωκόρος και έχει βοηθητικό ρόλο στις θρησκευτικές λειτουργίες.

Τις τελευταίες ημέρες, μεγάλη διάδοση σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ιστοσελίδες γνωρίζει ο ισχυρισμός πως κατά τη διάρκεια της τελετής στέψης του βασιλιά Καρόλου, εμφανίστηκε ένας άντρας ντυμένος ως χάρος να περνάει στο βάθος της εικόνας, συνδέοντας την τελετή στέψης με διάφορες θεωρίες συνωμοσίας. Ωστόσο ο εν λόγω ισχυρισμός είναι ψευδής.

Παραδείγματα σε ιστοσελίδες και ιστολόγια: logotexnikoperiboli.blogspot.com, katohika.gr, oparlapipas.gr, sinomosiologos.blogspot.com, anopaia-atrapos.com, korakas-news.gr, greeknewsondemand.com

Παραδείγματα σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Τι ισχύει

Σχεδόν εβδομήντα χρόνια μετά τη στέψη της μητέρας του, βασίλισσας Ελισάβετ, η οποία κατέλαβε το βασιλικό αξίωμα στις 2 Ιουνίου 1953, στις 6 Μαΐου 2023 έλαβε χώρα η τελετή στέψης του βασιλιά Καρόλου, ο οποίος τη διαδέχτηκε μετά τον θάνατό της, στις 8 Σεπτεμβρίου 2022. Πέρα από ιστορικό γεγονός, αποτέλεσε αφορμή για τη διάδοση ψευδών πληροφοριών και θεωριών συνωμοσίας, καθώς σε βίντεο που διαμοιράζεται σε ιστοσελίδες και χρήστες μέσων κοινωνικής δικτύωσης εμφανίζεται μια μαυροφορεμένη φιγούρα, την οποία οι χρήστες συνδέουν με τον χάρο.

Σε δημοσιεύσεις χρηστών διαβάζουμε:

6 μήνες, 6 εβδομάδες και 6 ημέρες από την ταφή της Ελισάβετ, έγινε η στέψη του Καρόλου.
Τον μαύρο Χάρο (The Grim Reaper) στην τελετή του Τσαρλς τον είδατε;;;
Ενδιαφέρον είναι ακόμα ένα video που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο από τη στέψη του Καρόλου και στο οποίο εμφανίζεται μια παράξενα ντυμένη φιγούρα να περνάει στο πίσω μέρος της εικόνας.
Σε κάθε τελετή τους θυσιάζουν παιδάκια ή παρθένες και αυτή τη φορά δε θα γινόταν διαφορετικά. Δείτε στο επόμενο βίντεο τον Χάρο να περνάει βιαστικά σαν ένδειξη και σαν αποκάλυψη της σημερινής μαύρης τελετής των μεγαλύτερων δολοφόνων του πλανήτη.
Είναι οι ίδιοι μαύροι που εμβολίασαν με δόλο τα δισεκατομμύρια κοιμισμένους του πλανήτη.
Η μας δείχνουν την αρχή της Δεύτερης Πανδημίας και φυσικά του μεγαλύτερου εγκλήματος εναντίον της ανθρωπότητας μετά τη φάρσα-19 με τις ενέσεις ανόσιας ή συγκομιδής της πλέμπας.
Το Τέλος είναι τώρα και ουδείς έχει αντιληφθεί το μεγαλύτερο έγκλημα από τις δολοφονικές εξουσίες του μαύρου.

Το επίμαχο βίντεο:

Ωστόσο, οι ισχυρισμοί δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, αφού η φιγούρα που απεικονίζεται δε συμβολίζει τον χάρο ή οτιδήποτε αποκρυφιστικό. Όπως μεταδόθηκε από το Newsweek, σύμφωνα με το Αββαείο του Ουέστμινστερ στο οποίο λαμβάνουν χώρα οι τελετές στέψης από το 1066 και έπειτα, με μοναδικές εξαιρέσεις τον βασιλιά Εδουάρδο τον πέμπτο και τον βασιλιά Εδουάρδο τον όγδοο, η εικονιζόμενη φιγούρα είναι ο νεωκόρος, ευρύτερα γνωστός ως καντηλανάφτης, ο οποίος αποτελεί μέλος της κοινότητας του αβαείου που βοηθά στις θρησκευτικές λειτουργίες αλλά δεν είναι μέλος του κλήρου.

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός είναι ψευδής. Όπως διαβεβαίωσε το Αββαείο του Ουέστμινστερ, στο οποίο έλαβε χώρα η τελετή, το πρόσωπο που περνάει είναι ο νεωκόρος και έχει βοηθητικό ρόλο στις θρησκευτικές λειτουργίες.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.Κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στο αγγλόφωνο πρόγραμμα του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ "Digital Media, Communication and Journalism" με κατεύθυνση “Risk Communication and Crisis Journalism”.