Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, το Υπουργείο Δικαιοσύνης ΔΕΝ αγόρασε την καπνοβιομηχανία Κεράνης για τη στέγαση των Δικαστηρίων Πειραιά έναντι 80 εκατομμυρίων ευρώΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Όχι, το Υπουργείο Δικαιοσύνης ΔΕΝ αγόρασε την καπνοβιομηχανία Κεράνης για τη στέγαση των Δικαστηρίων Πειραιά έναντι 80 εκατομμυρίων ευρώ

13 Μαΐ
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 12 μήνες.

Ισχυρισμός

Ισραηλινή εταιρία πούλησε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης το κτήριο της καπνοβιομηχανίας Κεράνης έναντι 80 εκατομμυρίων ευρώ, τη στιγμή που το είχε αποκτήσει σε πλειστηριασμό του ΕΦΚΑ στα 5.5 εκατομμύρια.

Συμπέρασμα

Αναρτημένη στην πλατφόρμα της Διαύγειας βρίσκεται η κατακύρωση διαγωνισμού για την κάλυψη των αναγκών στέγασης των Δικαστηρίων του Πειραιά. Ανάδοχος του έργου ήταν η DIMAND AE, μέσω της κατασκευαστικής HUB 204, η οποία κατέθεσε φάκελο στο ΤΑΧΔΙΚ για την ανάπτυξη οικοπέδου στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου, συγκεκριμένα το Ακίνητο «Δασκαλάκη». Η πρόταση της Golden Horizon Athens Investments IKE σχετικά με την εκμετάλλευση του εξαώροφου κτηρίου της καπνοβιομηχανίας Κεράνης απορρίφθηκε από το ΔΣ του ΤΑΧΔΙΚ και την αρμόδια επιτροπή αξιολόγησης.

Σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης επανακυκλοφορεί ο ισχυρισμός ότι το Ελληνικό Δημόσιο προχώρησε σε αγορά κτηρίου της Καπνοβιομηχανίας Κεράνης (Αθηνών 39) για την κάλυψη των αναγκών στέγασης των νέων Δικαστηρίων Πειραιά, από εταιρία ισραηλινών συμφερόντων έναντι του ποσού των 80 εκατομμυρίων ευρώ, τη στιγμή που η εταιρία το απέκτησε σε πλειστηριασμό του ΕΦΚΑ αντί 5,5 εκατομμυρίων ευρώ. Ωστόσο, αυτή η φαινομενικά επικερδής για τους ισραηλινούς επενδυτές συμφωνία ουδέποτε τελεσφόρησε. Ας δούμε το χρονικό της υπόθεσης αναλυτικά.

Παράδειγμα ανάρτησης:

Οι διαχρονικά άγονες εκποιήσεις

Την χρεοκοπία της ιστορικής Καπνοβιομηχανίας Κεράνης το 2006 διαδέχθηκαν δεκάδες άγονοι πλειστηριασμοί για την κινητή (μηχανολογικός εξοπλισμός) και ακίνητη (κτήρια) περιουσία της. Δεκατρία έτη αργότερα (2019), το εξαώροφο κτήριο επί της οδού Αθηνών 39 στον Πειραιά πέρασε στα χέρια της επενδυτικής BZPW Real Estate Development – συμφερόντων της Golden Horizon, αργότερα Gnosis Investments – μέσω πλειστηριασμού.

Από την επισκόπηση της αρθρογραφίας του 2019 και του 2020 προκύπτει πως το ακίνητο εκπλειστηριάστηκε με αρχική τιμή τα 3,1 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η τελική τιμή διαμορφώθηκε στα 4-5,5 εκατομμύρια ευρώ. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3]

Στέγαση των Δικαστηρίων Πειραιά

Στις 26 Μαρτίου του 2021, δημοσιεύεται στην Διαύγεια απόφαση (ΑΔΑ 6ΙΨΘ46ΨΧΥΙ-ΥΛΠ)* του Ταμείου Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑΧΔΙΚ) σχετικά με εκκίνηση της διαδικασίας διενέργειας δημόσιου μειοδοτικού διαγωνισμού για την αγορά κτηρίου στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά για την κάλυψη των αναγκών στέγασης των Δικαστηρίων Πειραιά, έναντι του ποσού 81.500.000,00€. Αναγκαία προϋπόθεση αυτών ήταν η εξασφάλιση της απαιτούμενης χρηματοδότησης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε) και από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Έχοντας εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση, στις 8 Οκτωβρίου του ίδιου έτους δημοσιεύεται στη Διαύγεια η διακήρυξη του δημόσιου μειοδοτικού διαγωνισμού (ΑΔΑ 9ΕΚΙ46ΨΧΥΙ-2ΣΓ), ο οποίος θα λάμβανε χώρα στις 10 Δεκεμβρίου του 2021 στα γραφεία του ΤΑΧΔΙΚ, επί της Μεσογείων 96, στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.

*Σημείωση: Ο ΑΔΑ είναι ένας μοναδικός κωδικός που αποκτά κάθε πράξη όταν καταχωρείται στην εφαρμογή της Διαύγειας. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον αριθμό, οι αναγνώστες μπορούν να αναζητήσουν τις πράξεις που παραθέσαμε στην πλατφόρμα της Διαύγειας.


Άγονος ο διαγωνισμός

Από τον διαγωνισμό της 10ης Δεκεμβρίου δεν προέκυψε ανάδοχος. Λόγω προσφυγών μεταξύ των υποψηφίων, ο εν λόγω διαγωνισμός ακυρώθηκε (ΑΔΑ ΩΜΜ446ΨΧΥΙ-57Ε).

Περισσότερες λεπτομέρειες για το παρασκήνιο έδωσε τότε ο ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά κ. Ηλίας Κλάππας σε ραδιοφωνική συνέντευξη στο Κανάλι Ένα και τους δημοσιογράφους Αλ. Ντάσκα και Γ. Σαραντάκο:

Κοιτάξτε για ποιο λόγο ο διαγωνισμός κηρύχθηκε άγονος.

Υπήρξαν δύο προσφορές. Οι προσφορές αυτές θεωρήθηκαν απαράδεκτες σύμφωνα με την προκήρυξη. Η μεν μια προσφορά ένα οικόπεδο πλησίον του Παπαστράτειου κολυμβητηρίου θεωρήθηκε ότι δεν έχει τις απαραίτητες χρήσεις γης σύμφωνα με την προκήρυξη γιατί εκκρεμεί ενώπιον του ΣτΕ το ειδικό πολεοδομικό σχέδιο της περιοχής του Αγίου Διονυσίου.

Το δε άλλο, κτήριο του Κεράνη, κρίθηκε για δύο λόγους που είναι περισσότερο τυπικής φύσεως αν και έχουν και ουσιαστικά στοιχεία -μπορούν όμως να διορθωθούν- έχουν να κάνουν με την εκτιμητική μελέτη και με τα σχέδια τα πολεοδομικά που δεν είχαν την πληρότητα που έπρεπε.

Το τρίτο όμως, που είναι αρκετά σημαντικό, θεωρήθηκε ότι δεν καλύπτει στατικά τις προδιαγραφές της προκήρυξης.

Νέος διαγωνισμός και η κατακύρωση του έργου

Στις 23 Ιουλίου του 2022, το ΔΣ του ΤΑΧΔΙΚ εγκρίνει (ΑΔΑ 96ΚΙ46ΨΧΥΙ-ΙΑΜ) την εκκίνηση της διαδικασίας διενέργειας νέου δημόσιου μειοδοτικού διαγωνισμού για την κάλυψη των αναγκών στέγασης των Δικαστηρίων του Πειραιά με ανώτατο προϋπολογισμό ύψους 80.954.000,00€. Σημειώνεται ότι η προκήρυξη του διαγωνισμού συντάχθηκε εκ νέου και η διαδικασία επαναπροκηρύχθηκε (ΑΔΑ ΩΙ4Β46ΨΧΥΙ-ΦΣ0).

Όπως προκύπτει από ρεπορτάζ του ηλεκτρονικού Τύπου, το ΤΑΧΔΙΚ έλαβε δύο προσφορές. Η DIMAND AE μέσω της Hub 204 πρότεινε την αξιοποίηση και ανάπτυξη του ακινήτου «Δασκαλάκη» στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου, στον Πειραιά, ενώ η Golden Horizon πρότεινε την εκμετάλλευση του κτιρίου της καπνοβιομηχανίας Κεράνης, επί της Αθηνών 39.

Ο διαγωνισμός έλαβε χώρα στις 8 Σεπτεμβρίου του 2022. Το έργο, όπως προκύπτει από την κατακύρωση του διαγωνισμού (ΑΔΑ 6ΙΨΘ46ΨΧΥΙ-ΥΛΠ) στις 7 Μαρτίου του 2023, ανέλαβε η Hub 204, εταιρεία ειδικού σκοπού της DIMAND ΑΕ για την αγορά έκτασης 12.350 τετραγωνικών μέτρων επί της συμβολής των οδών Χαϊδαρίου και Παπαστράτου, ενός διώροφου διατηρητέου κτίσματος επιφάνειας 357,17 τετραγωνικών μέτρων και υπογείου 63,85 τετραγωνικών μέτρων. Σε αυτό το οικόπεδο αναμένεται να ανεγερθεί το νέο Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά συνολικής επιφάνειας 36.095,02 τετραγωνικών μέτρων, έτοιμο προς χρήση.

Κατά συνέπεια, η πρόταση της Golden Horizaon Athens Investments IKE σχετικά με την εκμετάλλευση του Καπνεργοστασίου Κεράνη, επί της οδού Αθηνών 39 στον Πειραιά, απορρίφθηκε.

Συμπέρασμα

Είναι ψευδής ο ισχυρισμός ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης στο πλαίσιο κάλυψης των αναγκών στέγασης των Δικαστηρίων Πειραιά αγόρασε το εξαώροφο κτήριο της καπνοβιομηχανίας Κεράνης (Αθηνών 39) από εταιρία ισραηλινών συμφερόντων αντί 80 εκατομμυρίων ευρώ, τη στιγμή που το ίδιο κτήριο είχε εκπλειστηριαστεί στα 5,5 εκατομμύρια ευρώ. Παρότι η Golden Horizaon Athens Investments IKE συμμετείχε σε δημόσιο μειοδοτικό διαγωνισμό για την ανέγερση Δικαστικού Μεγάρου στον Πειραιά προτείνοντας το Καπνεργοστάσιο Κεράνης επί της οδού Αθηνών 39, ανάδοχος του έργου αναδείχθηκε τελικά η Hub 204, εταιρία ειδικού σκοπού της DIMAND ΑΕ. Η τελευταία πρότεινε την ανάπτυξη οικοπέδου στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).