Ποιοι είμαστε
Αρχική Αυτά τα στοιχεία ΔΕΝ αποδεικνύουν ότι ο ΟΗΕ προωθεί την παιδεραστίαΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Αυτά τα στοιχεία ΔΕΝ αποδεικνύουν ότι ο ΟΗΕ προωθεί την παιδεραστία

18 Μαΐ
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 1 έτος.

Ισχυρισμός:

Σε έκθεση που εκδόθηκε από τον ΟΗΕ σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας προωθείται η σεξουαλικοποίηση των μικρών παιδιών με απώτερο στόχο την ομαλοποίηση της παιδεραστίας.

Συμπέρασμα:

Οι αναπαραγωγές που κυκλοφόρησαν στα ελληνικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης και θέλουν φορείς των Ηνωμένων Εθνών να προωθούν την παιδεραστία μέσω επίσημου εγγράφου, είναι απόρροια παραπλανητικών ισχυρισμών που δημοσιεύτηκαν στην ιστοσελίδα stopworldcontrol.com. Πρόκειται για ιστότοπο που αναρτά σωρεία θεωριών συνωμοσίας και εν προκειμένω δημοσιοποιεί αλλοιωμένα στοιχεία ως δήθεν τεκμήρια που αποδεικνύουν ότι ο ΟΗΕ μεθοδεύει τη σεξουαλικοποίηση μικρών παιδιών. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για παραποιημένο περιεχόμενο επίσημων οδηγιών που κυκλοφόρησαν από την UNESCO το 2009 και αφορούν τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση. Οι εν λόγω οδηγίες δεν αποτελούν απόδειξη ότι ο ΟΗΕ αποσκοπεί στην ομαλοποίηση της παιδεραστίας.

Το τελευταίο διάστημα κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο ισχυρισμός ότι ο ΟΗΕ και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προωθούν την παιδεραστία. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι σε έκθεση που κυκλοφόρησε το 2018 – και που σχετίζεται με τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση – μεθοδεύεται η σεξουαλικοποίηση των μικρών παιδιών με σκοπό την κανονικοποίηση της παιδεραστίας. Οι αναρτήσεις συνοδεύονται και από άρθρο της συνωμοσιολογικής ιστοσελίδας stopworldcontrol.com, στο οποίο γίνονται ακόμα περισσότεροι ισχυρισμοί σχετικά με την υπό εξέταση έκθεση. Όλοι οι σχετικοί ισχυρισμοί ωστόσο συνιστούν παραπληροφόρηση.

Παραδείγματα σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Τι ισχύει

Το 2018, ο Εκπαιδευτικός, Επιστημονικός και Πολιτιστικός Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO) σε συνεργασία με άλλους φορείς των ΗΕ (μεταξύ αυτών και ο ΠΟΥ) εξέδωσε οδηγίες με τίτλο “Διεθνής Τεχνική Καθοδήγηση για τη Σεξουαλική Αγωγή”. Πρόκειται για την αναθεωρημένη έκδοση καθώς ο πρωταρχικός οδηγός είχε κυκλοφορήσει το 2009.

Ενδεικτικά, παρατίθενται αποσπάσματα από την εισαγωγή των οδηγιών (σελ.3) στα οποία υποδεικνύονται οι στόχοι και οι επιδιώξεις του εν λόγω εγχειρήματος καθώς και τα κοινά του σημεία με την πρωτότυπη έκδοση του 2009:

Έχει περάσει σχεδόν μία δεκαετία από την πρώτη κυκλοφορία της διεθνούς τεχνικής καθοδήγησης για τη σεξουαλική εκπαίδευση το 2009. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η παγκόσμια κοινότητα έχει εγκολπωθεί μία τολμηρή και μεταμορφωτική, αναπτυξιακή ατζέντα για την επίτευξη ενός δίκαιου, ισότιμου, ανεκτικού, ανοιχτού και χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς κόσμου, στον οποίο ικανοποιούνται οι ανάγκες των πιο ευάλωτων και όπου κανείς δε μένει πίσω.

Αυτή η αναθεωρημένη και πλήρως ενημερωμένη έκδοση της Διεθνούς Τεχνικής Καθοδήγησης για τη Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση, επωφελείται από μία νέα ανασκόπηση των πρόσφατων στοιχείων και επιβεβαιώνει τη θέση της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης μέσα σε ένα πλαίσιο ανθρώπινων δικαιωμάτων και φυλετικής ισότητας. Προωθεί τη δομημένη μάθηση για το σεξ και τις σχέσεις με τρόπο θετικό, υπεύθυνο και επικεντρωμένο στο βέλτιστο συμφέρον του νεαρού ατόμου.

Περιγράφοντας τα βασικά συστατικά των αποτελεσματικών προγραμμάτων σεξουαλικής εκπαίδευσης, ο οδηγός δίνει τη δυνατότητα στις εθνικές αρχές να σχεδιάσουν περιεκτικά προγράμματα σπουδών με θετικό αντίκτυπο στην υγεία και την ευεξία των νέων.

Όπως στον πρωτότυπο οδηγό, αυτή η αναθεωρημένη έκδοση είναι εθελοντική, βασίζεται στα πιο πρόσφατα επιστημονικά στοιχεία και έχει σχεδιαστεί για να υποστηρίζει χώρες να εφαρμόσουν αποτελεσματικά προγράμματα σεξουαλικής εκπαίδευσης, προσαρμοσμένα στα πλαίσιά τους.

Οι αξιώσεις του επίμαχου ισχυρισμού, έρχονται σε αντιδιαστολή με τους στόχους που τίθενται στην εισαγωγή των οδηγιών.

Κατόπιν σύγκρισης του υπό εξέταση εγγράφου με το επίμαχο άρθρο, εντοπίστηκαν σημαντικές διαφορές και αποκλίσεις. Συγκεκριμένα, σε απόσπασμα του άρθρου από το stopworldcontrol.com διαμοιράζεται η παρακάτω ερμηνεία ως προς το περιεχόμενο της σελίδας 16 των οδηγιών:

Ο ΠΟΥ και ο ΟΗΕ κατευθύνουν τις σχολικές αρχές σε όλο τον κόσμο για να διασφαλίσουν ότι τα μικρά παιδιά έχουν σεξουαλικούς συντρόφους. Ο ΟΗΕ δημοσίευσε το έγγραφο “Διεθνής Τεχνικός Οδηγός για τη Σεξουαλική Αγωγή”. Είναι ο επίσημος οδηγός για τα δημοτικά σχολεία σε όλο τον κόσμο. Ο σκοπός αυτού του εγγράφου περιγράφεται στη σελίδα 16. Με τα δικά του λόγια: «Αυτές οι δεξιότητες μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να δημιουργήσουν σχέσεις με…σεξουαλικούς συντρόφους».

Το απόσπασμα αναφέρεται στην παρακάτω σελίδα:

Μετάφραση αποσπάσματος:

Η περιεκτική σεξουαλική αγωγή είναι μια διαδικασία διδασκαλίας και μάθησης σχετικά με τις γνωστικές, συναισθηματικές, σωματικές και κοινωνικές πτυχές της σεξουαλικότητας που βασίζεται σε πρόγραμμα σπουδών. Στόχος της είναι να εξοπλίσει παιδιά και νέους με γνώσεις, δεξιότητες, στάσεις και αξίες που θα τους ενδυναμώσουν να: συνειδητοποιήσουν την υγεία, την ευημερία και την αξιοπρέπειά τους, να αναπτύξουν κοινωνικές και σεξουαλικές σχέσεις με σεβασμό, να αναλογιστούν πώς οι επιλογές τους επηρεάζουν τη δική τους ευημερία και την ευημερία των άλλων και να κατανοήσουν και να εξασφαλίσουν την προστασία των δικαιωμάτων τους σε όλη τους τη ζωή.

Παρατηρείται λοιπόν ότι εν προκειμένω πραγματοποιείται μία εσφαλμένη απόδοση του νοήματος των οδηγιών, μέσω επιλεκτικής παρουσίασης και παράφρασης τμημάτων του περιεχομένου.

Επιπρόσθετα, στο επίμαχο άρθρο εμπεριέχεται παραποιημένη εκδοχή της σελίδας 71 του ίδιου κειμένου:

Μετάφραση ισχυρισμού:

Στη σελίδα 71 καθοδηγεί τους εκπαιδευτικούς να διδάξουν τα μικρά παιδιά ηλικίας 5 ετών για το φιλί, την αγκαλιά, το άγγιγμα και τις σεξουαλικές συμπεριφορές. Τα 9χρονα παιδιά πρέπει να διδαχθούν για τον αυνανισμό, τη σεξουαλική έλξη και τη σεξουαλική διέγερση.

Στιγμιότυπο από το αυθεντικό κείμενο:

Σε αυτή την περίπτωση παρατηρείται η προσθήκη παραπλανητικών και κατευθυντήριων επικεφαλίδων, που δεν ανήκουν στο πρωτότυπο κείμενο με αποτέλεσμα την εσφαλμένη πλαισίωση του περιεχομένου.

Η αξιοπιστία της ιστοσελίδας stopworldcontrol.com αμφισβητήθηκε και από το τμήμα ελέγχου γεγονότων του Reuters. Σε σχετικό άρθρο κατάρριψης που δημοσιεύτηκε από το ειδησεογραφικό πρακτορείο, αναφέρεται ότι στη σελίδα “Σχετικά με Εμάς” του επίμαχου ιστότοπου, αναπαράγεται πληθώρα συνωμοσιολογικών αφηγημάτων όπως το The Great Reset ή το Agenda 2030.

Επιπρόσθετα είναι σκόπιμο να αναφέρουμε ότι ως Ellinika Hoaxes δημοσιεύσαμε άρθρο κατάρριψης παρεμφερούς ισχυρισμού που ήθελε τον ΟΗΕ να ζητά την αποποινικοποίηση της παιδεραστίας.

Συμπέρασμα

Η UNESCO δημοσίευσε για πρώτη φορά το 2009, σε συνεργασία με τον ΠΟΥ και με άλλους φορείς των Ηνωμένων Εθνών, οδηγίες για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των παιδιών. Ωστόσο, ο ισχυρισμός που θέλει μέρη της έκθεσης να επιδιώκουν τη σεξουαλικοποίηση παιδιών μικρής ηλικίας με σκοπό την ομαλοποίηση της παιδεραστίας, είναι αβάσιμος. Το περιεχόμενο του ισχυρισμού απορρέει από την ιστοσελίδα stopworldcontrol.com, η οποία σε αρκετά σημεία έχει αλλοιώσει το περιεχόμενο των οδηγιών παρουσιάζοντας αναξιόπιστα στοιχεία. Συνεπώς, δεν υπάρχει απτή απόδειξη ότι μέσω του εν λόγω εγγράφου ο ΟΗΕ αποσκοπεί στην κανονικοποίηση της παιδεραστίας.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Φοιτά στο αγγλόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα "Digital Media, Communication and Journalism" με κατεύθυνση “European Journalism”.