Ποιοι είμαστε
Αρχική Ο Ζελένσκι ΔΕΝ φόρεσε μπλούζα με ναζιστικό σύμβολοΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Ο Ζελένσκι ΔΕΝ φόρεσε μπλούζα με ναζιστικό σύμβολο

22 Μαΐ
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 12 μήνες.

Ισχυρισμός

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, φόρεσε μπλούζα με το σύμβολο του σπαθιού στην τρίαινα, ναζιστικό σύμβολο της Οργάνωσης OUN, του φασίστα Στέπαν Μπαντέρα.

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός περί ναζιστικού συμβόλου είναι παραπλανητικός. Ενώ οι ακροδεξιοί Ουκρανοί εθνικιστές έχουν χρησιμοποιήσει το σύμβολο της τρίαινας, το σύμβολο προέρχεται από μια χιλιετία νωρίτερα και δεν είναι απόδειξη ότι ο Ζελένσκι συνδέεται με Ναζιστές.

Τις τελευταίες μέρες κυκλοφόρησαν αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με τις οποίες ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, υποτίθεται ότι φόρεσε στην επίσκεψή του στην Ιταλία στις 13 Μαΐου 2023 μπλούζα με το σύμβολο του σπαθιού στην τρίαινα, σύμβολο της ναζιστικής Οργάνωσης Ουκρανών Εθνικιστών (OUN). Ωστόσο, ο εν λόγω ισχυρισμός είναι ψευδής.

Στις εξεταζόμενες αναρτήσεις διαβάζουμε τα εξής:

Ο Ζελένσκι ήρθε σήμερα στην Ρώμη με το ΝΑΖΙΣΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΛΟ της Οργάνωσης Ουκρανών Εθνικιστών του φασίστα Στέπαν Μπαντέρα.

Συνεχίζεται και στην χώρα μας ο εκτελωνισμός των συμβόλων της ουκρανικής ακροδεξιάς ;
Ο Ζελένσκι έρχεται ξεδιάντροπα στην Ιταλία για να εμφανιστεί δημοσίως με το σύμβολο του σπαθιού στην τρίαινα, το σύμβολο του OUN. Δεν θα μείνει έτσι.

Παραδείγματα σχετικών αναρτήσεων στο Facebook:


Τι ισχύει

Οι εξεταζόμενες αναρτήσεις επισυνάπτουν ως απόδειξη φωτογραφίες του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στις 13 Μαΐου 2023, κατά την επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Ουκρανίας στη Ρώμη, όπου συνάντησε πολιτικούς ηγέτες αλλά και τον Πάπα Φραγκίσκο. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο Ουκρανός πρόεδρος φορούσε πράγματι ένα μαύρο φούτερ με ένα ουκρανικό εθνόσημο σε λευκό ως διακριτικό. Ωστόσο, αυτό το σύμβολο δεν αποδεικνύει ότι σχετίζεται την Οργάνωση Ουκρανών Εθνικιστών (OUN) του φασίστα Στέπαν Μπαντέρα.

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, 13 Μαΐου 2023, με τη πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι.

Η τρίαινα με σπαθί, κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου, έγινε σύμβολο του αγώνα για την ελευθερία της Ουκρανίας. Σύμφωνα με τον Ουκρανό ιστορικό Oleksandr Kucheruk: η τρίαινα με σπαθί έχει γίνει αναγνωρισμένο σύμβολο της «Επανάστασης της Αξιοπρέπειας» και του πολέμου κατά των Ρώσων κατακτητών στην ανατολική περιοχή της χώρας. Αυτή την έκδοση παρατηρούμε στην μπλούζα του Ουκρανού Προέδρου.

Εθνικό Σύμβολο των Ουκρανών

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ουκρανικό εθνόσημο στο φούτερ του Ουκρανού προέδρου είναι μόνο μία από τις εκατοντάδες άλλες παραλλαγές της εικόνας της ουκρανικής τρίαινας με το σπαθί, σύμβολο της ελευθερίας της Ουκρανίας, προερχόμενη από τη σφραγίδα-τρίαινα του Μεγάλου Βολοντίμιρ, του πρώτου Μεγάλου Πρίγκιπα του Κιέβου, αρχηγού του κράτους των Ρως από το 980 έως το 1015.

Η τρίαινα βρέθηκε επίσης σε χαρτονομίσματα, μετάλλια αλλά και ενημερωτικά φυλλάδια στον 20ο αιώνα, ακόμη και σε νομίσματα του 11ου αιώνα όπως φαίνεται από το παραπάνω υλικό.

Αριστερά: το ουκρανικό εθνόσημο με τη μπλε ασπίδα και τη χρυσή τρίαινα. Δεξιά: το σύμβολο της Οργάνωσης Ουκρανών Εθνικιστών (OUN), η τρίαινα με ένα κίτρινο σπαθί που τοποθετείται στη μέση της σημαίας.

Η μπλε ασπίδα με τη χρυσή τρίαινα εμφανίζεται στον ιστότοπο του Υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας και αναφέρεται ως το επίσημο εθνόσημο της χώρας. Η Ουκρανία έγινε ανεξάρτητο κράτος το 1991 και το εθνόσημό της υιοθετήθηκε στο Σύνταγμα της Ουκρανίας (σελίδα 5, άρθρο 20).

Σύμφωνα με τον Ουκρανό ιστορικό Oleksandr Kucheruk , η τρίαινα με σπαθί έχει γίνει αναγνωρισμένο σύμβολο της «Επανάστασης της Αξιοπρέπειας» και του πολέμου κατά των Ρώσων κατακτητών στην ανατολική περιοχή της χώρας.

Το σύμβολο υιοθετήθηκε από Ουκρανούς Εθνικιστές

Το σύμβολο της τρίαινας με το σπαθί σχεδιάστηκε από τον Ουκρανό γραφίστα Robert Lisovsky και εγκρίθηκε το 1932. Το ξίφος υπάρχει και ανάμεσα στα παράσημα του Στρατού της Λαϊκής Δημοκρατίας της Ουκρανίας, καθώς και στο Σταυρό του Simon Petliura και θεωρείται το υψηλότερο κρατικό παράσημο της εξόριστης κυβέρνησης μετά την εισβολή των Μπολσεβίκων.

Η Οργάνωση Ουκρανών Εθνικιστών (OUN), ιδρύθηκε το 1929 με σκοπό την απελευθέρωση της Ουκρανίας από τη σοβιετική κυριαρχία και τη δημιουργία ανεξάρτητου ουκρανικού κράτους.

H ακροδεξιά οργάνωση OUN χρησιμοποίησε ιστορικά σύμβολα της Ουκρανίας πριν ακόμα το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, συμπεριλαμβανομένου αυτό που είναι τώρα το εθνόσημο της Ουκρανίας, τη μπλε ασπίδα με την τρίαινα. Όμως, η ιστορία του σύγχρονου εθνόσημου ξεπερνά τα χίλια χρόνια. Ο καθηγητής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Yale, Timothy Snyder, είπε στο Reuters ότι:

Η OUN η οποία αμφισβητείται δεν υπάρχει πλέον εδώ και δεκαετίες». Η τρίαινα έγινε αποδεκτή ως σύμβολο της Ουκρανίας πολύ πριν υπάρξει το OUN.

Η τυποποίηση του εμβλήματος της OUN του 1932 δεν είναι ναζιστική και δεν απαγορεύεται. Συγκεκριμένα, το λογότυπο και η σημαία έχουν καταχωρηθεί στο Ουκρανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης από το 1993.

Σε πολλές περιπτώσεις έχουν χρησιμοποιηθεί ιστορικά σύμβολα από ακροδεξιές οργανώσεις και τάγματα. Σε προηγούμενο άρθρο μας, εξηγήσαμε ότι το σύμβολο του άνθους έντελβαϊς χρησιμοποιείται στα εμβλήματα μονάδων ορεινού πεζικού σε αρκετές χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης. Η χρήση αυτού του άνθους δε συνοδεύεται από δημόσιες εκφράσεις τιμής προς τη μονάδα της ναζιστικής Γερμανίας.

Στο ίδιο συμπέρασμα έχουν καταλήξει και άλλοι Οργανισμοί ελέγχου ψευδών ειδήσεων Reuters Fact Check, stopfake.org και open.online.

Τέλος, στην Ουκρανία υπάρχει νόμος, ο οποίος εγκρίθηκε το 2015, που απαγορεύει τη ναζιστική και κομμουνιστική προπαγάνδα σε όλη τη χώρα. Ο Ουκρανός Πρόεδρος θα παραβίαζε το νόμο αν φορούσε σύμβολα που ανήκουν ή παραπέμπουν στη ναζιστική ιδεολογία.

Συμπέρασμα

Δεν υπάρχει κάποιο στοιχείο που να υποδεικνύει ότι η μπλούζα που φορούσε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατά τη συνάντησή του με πολιτικούς ηγέτες και τον Πάπα Φραγκίσκο, στις 13 Μαΐου 2023, περιείχε ναζιστικό σύμβολο. Στην πραγματικότητα, η μπλούζα του έφερε το σύμβολο με την τρίαινα και το σπαθί που συμβολίζει τον αγώνα για την ελευθερία και ανεξαρτησία της Ουκρανίας. Η εθνικιστική Ουκρανική Οργάνωση (OUN) έχει χρησιμοποιήσει το σύμβολο της τρίαινας, όμως η ιστορία του συμβόλου ξεπερνά μια χιλιετία και δεν αποτελεί απόδειξη ότι ο Πρόεδρος Ζελένσκι συνδέεται με ναζιστές.

Απόφοιτη του τμήματος Δημοσιογραφίας και Επικοινωνίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει συμμετάσχει σε προγράμματα, εργαστήρια και διαγωνισμούς για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και των ψευδών ειδήσεων στο διαδίκτυο.