Ποιοι είμαστε
Αρχική Βίντεο ΔΕΝ απεικονίζει την παρασκευή ρυζιού από πλαστικόΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Βίντεο ΔΕΝ απεικονίζει την παρασκευή ρυζιού από πλαστικό

26 Μαΐ
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 12 μήνες.

Ισχυρισμός

Βίντεο απεικονίζει παραγωγή ρυζιού από πλαστικό.

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός είναι ψευδής. Το βίντεο δεν απεικονίζει τη γραμμή παραγωγής πλαστικού ρυζιού αλλά αποτελεί περιεχόμενο από τον ιστότοπο της εταιρείας Sunpring στο Facebook, η οποία δραστηριοποιείται στην κατασκευή μηχανημάτων τροφίμων. Στο συγκεκριμένο οπτικοακουστικό υλικό, βλέπουμε αποσπάσματα της παραγωγής τεχνητού ρυζιού, το οποίο ουδεμία σχέση έχει με το πλαστικό ρύζι αλλά παράγεται από θραύσματα κόκκων ρυζιού με την προσθήκη δημητριακών, με τη βοήθεια μηχανήματος που ονομάζεται εξωθητής διατροφικού ρυζιού. Όπως επισημαίνεται, το τεχνητό ρύζι παρουσιάζει περισσότερα πλεονεκτήματα από το κανονικό-συμβατικό.

Τις τελευταίες ημέρες εντοπίζεται σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης η ανακύκλωση ενός παλαιότερου ισχυρισμού, σύμφωνα με τον οποίο καταναλώνουμε ρύζι που παράγεται από πλαστικό. Τον ισχυρισμό πλαισιώνει ένα βίντεο στο οποίο υποτίθεται πως βλέπουμε τη γραμμή παραγωγής του ανωτέρω προϊόντος. Μάλιστα ο εν λόγω ισχυρισμός συναντάται στην πλατφόρμα ήδη από τον Μάρτιο του 2023. Ας δούμε τι ισχύει.

Παραδείγματα διάδοσης του ισχυρισμού σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Τι ισχύει

Σε δημοσιεύσεις χρηστών διαβάζουμε:

Ρύζι φτιαγμένο από πρώτης ποιότητος πλαστικό.

Άλλοι αναφέρουν:

Το πλαστικό καλαμάκι κάνει κακό στο περιβάλλον… και το πλαστικό ρύζι κάνει καλό στα πρόβατα…

Το βίντεο που αναπαράγεται:

Μέσω της αντίστροφης αναζήτησης εικόνας δεν κατέστη εφικτό να εντοπίσουμε την αρχική πηγή του οπτικοακουστικού υλικού. Ωστόσο, με μια πιο προσεκτική παρατήρηση, διακρίνουμε στο πάνω αριστερό μέρος του βίντεο το λογότυπο “Sunpring” που μας παραπέμπει σε μια εταιρεία με έδρα την Κίνα, η οποία στο τμήμα πληροφοριών του ιστοτόπου της δηλώνει ότι δραστηριοποιείται στην κατασκευή μηχανημάτων τροφίμων ώστε η παραγωγή τροφίμων να είναι “καθαρή, υγιεινή και ασφαλής”.

Στιγμιότυπο από το υπό εξέταση βίντεο

Το βίντεο που συνοδεύει τον ισχυρισμό προέρχεται από την σελίδα της εταιρίας Sunpring στο Facebook και δεν απεικονίζει παραγωγή ρυζιού με πρώτη ύλη το πλαστικό. Σκοπός του είναι να διαφημίσει ένα μηχάνημα, τον εξωθητή διατροφικού ρυζιού, καθώς στην περιγραφή του βίντεο παρέχονται τα τεχνικά χαρακτηριστικά του μαζί με στοιχεία επικοινωνίας για τους ενδιαφερόμενους, ενώ τόσο στο Facebook, όσο και στο κανάλι της Sunpring στο YouTube, υπάρχουν κι άλλα παρόμοια βίντεο (εδώ, εδώ, εδώ και εδώ) που παρουσιάζουν την παραγωγή τεχνητού ρυζιού με τη βοήθεια του συγκεκριμένου μηχανήματος. 

Το τεχνητό ρύζι, που παρά την ονομασία του ουδεμία σχέση έχει με το πλαστικό, είναι υποκατάστατο ρυζιού, προϊόν δημητριακών, φτιαγμένο να μοιάζει με ρύζι. Παρασκευάζεται από θραύσματα κόκκων ρυζιού, μερικές φορές και με την προσθήκη άλλων δημητριακών, και συχνά εμπλουτίζεται με μικροθρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων ιχνοστοιχείων, όπως ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος, και βιταμίνες, όπως η βιταμίνη Α και η βιταμίνη Β. Μάλιστα, σύμφωνα με την εταιρεία, το τεχνητό ρύζι έχει περισσότερα πλεονεκτήματα από το συμβατικό, τόσο από άποψη διατροφικής αξίας, όσο και εξοικονόμησης κόστους.

Συγκεκριμένα:

Μετάφραση:
Τί είναι το τεχνητό ρύζι;
Το τεχνητό ρύζι, όπως είναι γνωστό ως διατροφικό ρύζι, είναι ένα είδος υποκατάστατου ρυζιού που παρασκευάζεται από μηχανή εξώθησης. Ως τρόφιμο που δεν είναι ρύζι, αλλά μοιάζει με ρύζι, το τεχνητό ρύζι έχει τα ακόλουθα κύρια επιχειρηματικά οφέλη:
1. Διατροφικός πλούτος. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας παρασκευής, ο προμηθευτής τροφίμων μπορεί να προσθέσει καλαμπόκι, κεχρί, σιτάρι, βρώμη, σόγια, βιταμίνη αμύλου, θρεπτικά συστατικά (ασβέστιο, ψευδάργυρο, σίδηρο, κλπ.) στο τεχνητό ρύζι. Συνήθως, η θρεπτική αξία του τεχνητού ρυζιού είναι 5-10 φορές μεγαλύτερη από το κανονικό ρύζι.
2. Εξοικονόμηση κόστους. Εκτός από τα υλικά οφέλη παραπάνω, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε θρυμματισμένο ρύζι ως πρώτη ύλη. Αντί να πουλάτε το εν λόγω ρύζι σε χαμηλή τιμή, το τεχνητό ρύζι αυξάνει την αξία του θρυμματισμένου ρυζιού.
3. Μεγάλη σύγκλιση αγοράς. Σίγουρα, η τιμή του τεχνητού ρυζιού είναι υψηλότερη από το κανονικό ρύζι, αλλά μπορεί είτε να μαγειρευτεί απευθείας είτε στον ατμό με κανονικό ρύζι σε αναλογία 1/300. Μπορεί να ικανοποιήσει τόσο τη ζήτηση των απαιτητικών πελατών όσο και των λάτρεων του προϋπολογισμού.

Συμπέρασμα

Με βάση τα παραπάνω συνάγουμε το συμπέρασμα ότι ο ισχυρισμός είναι ψευδής. Το βίντεο δεν απεικονίζει τη γραμμή παραγωγής πλαστικού ρυζιού, αλλά αποτελεί περιεχόμενο από της σελίδα της εταιρείας Sunpring στο Facebook, η οποία δραστηριοποιείται με την κατασκευή μηχανημάτων τροφίμων. Στο συγκεκριμένο οπτικοακουστικό υλικό, βλέπουμε αποσπάσματα της παραγωγής τεχνητού ρυζιού, που ουδεμία σχέση έχει με το πλαστικό ρύζι αλλά παράγεται από θραύσματα κόκκων ρυζιού με την προσθήκη δημητριακών, με τη βοήθεια μηχανήματος που ονομάζεται εξωθητής διατροφικού ρυζιού. Όπως επισημαίνεται, το τεχνητό ρύζι παρουσιάζει περισσότερα πλεονεκτήματα από το κανονικό-συμβατικό.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.Κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στο αγγλόφωνο πρόγραμμα του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ "Digital Media, Communication and Journalism" με κατεύθυνση “Risk Communication and Crisis Journalism”.