Ποιοι είμαστε
Αρχική ΔΕΝ υπάρχουν αποδείξεις ότι πριν 20 χρόνια θεραπεύτηκαν άρρωστα παιδιά ως εκ θαύματοςΑΝΕΠΙΒΕΒΑΙΩΤΟ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

ΔΕΝ υπάρχουν αποδείξεις ότι πριν 20 χρόνια θεραπεύτηκαν άρρωστα παιδιά ως εκ θαύματος

31 Μαΐ
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 12 μήνες.

Ισχυρισμός:

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του, γνωστού πλέον, ιερέα Λουπασάκη, στις αρχές της δεκαετίας του 2000 θεραπεύτηκαν θαυματουργικά όλα τα παιδιά με βαριές ασθένειες σε κάποιο νοσοκομείο παίδων της χώρας.

Συμπέρασμα:

Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να επιβεβαιώνει τον παραπάνω ισχυρισμό. Ούτε στο διαδίκτυο ούτε στον Τύπο της εποχής δε συναντάμε κάποια αναφορά στο περιστατικό του ισχυρισμού, ένα περιστατικό που, εάν πράγματι είχε λάβει χώρα, θα είχε απασχολήσει τα μέσα εκτενώς.

Μεγάλη απήχηση γνώρισαν στα μέσα Μαΐου 2023 δημοσιεύματα που υποστηρίζουν ότι πριν από 19 με 20 χρόνια σε κάποιο παιδιατρικό νοσοκομείο της χώρας θεραπεύτηκαν πολλά παιδιά ως εκ θαύματος χάρη στον τίμιο Σταυρό του ιερέα Λουπασάκη. Ο ισχυρισμός αναπαράγεται μέσω ενός βίντεο στο οποίο ο ίδιος ο ιερέας Λουπασάκης αναφέρεται στο περιστατικό.

Παραδείγματα διάδοσης του ισχυρισμού στο διαδίκτυο: ekklisiaonline.gr, diaforetiko.gr, newsthessaloniki.gr, protienimerosi.eu, ekklisiaonline.gr.

Ακολουθεί το βίντεο που αναπαράγεται:

Τι ισχύει

Αρχικά, αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η περίπτωση του ιερέα Δημήτριου Λουπασάκη και των υποτιθέμενων θαυμάτων του δεν είναι η πρώτη φορά που μας απασχολεί. Ο Λουπασάκης έγινε εδώ και χρόνια ευρέως γνωστός για τα θαύματα τα οποία υποτίθεται πως συντελεί αυτός και ο «Τίμιος Σταυρός» του, τα οποία μέσα από βίντεο έκαναν τον γύρο του διαδικτύου, προσελκύοντας χιλιάδες πιστούς στον ναό Αγίων Ισιδώρων του Λυκαβηττού, στον οποίο μέχρι και πρόσφατα εφημέρευε. Αποκορύφωμα των ισχυρισμών του έφτασε να αποτελεί ο ισχυρισμός ότι ο θαυματουργικής προέλευσης σταυρός του έχει αναστήσει νεκρό, γεγονός που, όπως μάλιστα είχε ισχυριστεί ο ίδιος, υπάρχει καταγεγραμμένο. Τον περασμένο Οκτώβριο τα Ellinika Hoaxes είχαν αποκαλύψει ότι πόρισμα της Αρχιεπισκοπής Αθηνών είχε κατηγορήσει τον Λουπασάκη για σωρεία παραπτωμάτων μεταξύ των οποίων και η αγυρτεία (απάτη), η ανατροπή της εκκλησιαστικής τάξης και η ανυπακοή προς τον Επίσκοπο. Την ίδια περίοδο δημιουργήθηκε ιδιαίτερη συζήτηση γύρω από την ενδεχόμενη απομάκρυνση του Λουπασάκη από τον ναό των Αγίων Ισιδώρων και το παρασκήνιο πίσω από αυτήν. Τελικά, ο Λουπασάκης πράγματι εγκατέλειψε τον Ναό στις αρχές Δεκεμβρίου του 2022, ενώ δημοσιεύματα των προηγούμενων μηνών αναφέρουν ότι έχει εγκατασταθεί στην Κρήτη, τόπο καταγωγής του, όπου δραστηριοποιείται κυρίως σε ένα μικρό ναΐσκο, που είχε κατασκευάσει στο πατρικό του σπίτι. 

Σε ό,τι τώρα αφορά τον υπό εξέταση ισχυρισμό, πρέπει να τονιστεί ότι το βίντεο που αναπαράγεται δεν είναι πρόσφατο. Όπως προκύπτει και από τις αναπαραγωγές του ισχυρισμού που παραθέσαμε παραπάνω, το βίντεο κυκλοφορεί στο διαδίκτυο ήδη από το φθινόπωρο του 2021. Συγκεκριμένα, η παλαιότερη αναπαραγωγή του βίντεο που καταφέραμε να εντοπίσουμε είναι από τον λογαριασμό του εκκλησιαστικού ιστοτόπου ekklisiaonline στην πλατφόρμα διαμοιρασμού βίντεο YouTube. Το βίντεο αναρτήθηκε εκεί στις 2 Σεπτεμβρίου του 2021 με τον τίτλο «Ο ίδιος ο Χριστός είναι ΕΔΩ»: Θεραπεύθηκαν όλα τα παιδιά του νοσοκομείου Παίδων» και έκτοτε έχει συγκεντρώσει πάνω από 13 χιλιάδες θεάσεις. 

Μέσα από μια επίσκεψη στο κανάλι που διαθέτει ο ναός των Αγίων Ισιδώρων στο YouTube καταφέραμε να εντοπίσουμε το βίντεο από το οποίο έχει απομονωθεί το αναπαραγόμενο απόσπασμα. Πρόκειται για μια τετράωρη ζωντανή μετάδοση όρθρου, θείας λειτουργίας και αρτοκλασίας που πραγματοποιήθηκε την 1η Σεπτεμβρίου 2021. Το επίμαχο απόσπασμα εντοπίζεται περίπου στις 3 ώρες και 18 λεπτά του βίντεο, κατά τη διάρκεια της αρτοκλασίας. Ο ιερέας Λουπασάκης ακούγεται να λέει:

«Το εικονοστάσι του Χριστού, είναι ο ίδιος ο Χριστός εδώ.  Σας το έχω ξαναπεί πάρα πολλές φορές, ότι ο Χριστός παρουσιάστηκε εδώ. Και δεν το λέγω εγώ, το λένε τα πάμπολλα παιδιά στις αρχές όταν πρωτοήρθα και ήταν γεμάτο μπάζα όλος αυτός ο χώρος, δεν υπήρχε ούτε εικονοστάσι ούτε τίποτα και σας είπα πολλές φορές ότι έβλεπαν τα παιδιά μέσα στα μπάζα μια νεφέλη, ένα σύννεφο ή μια μορφή και αντί το κεφάλι… Έλαμπε ως το φως ως τον ήλιο και ανέβαιναν πάνω, και τότε όλα τα παιδιά του νοσοκομείου παίδων, που ήταν σε κίνδυνο σε εκείνες τις ασθένειες εκείνη την εποχή, πριν από 19-20 χρόνια, όλα τα παιδιά με όλες τις ανίατες ασθένειες, όλα θεραπεύτηκαν και τώρα είναι μεγάλα παιδιά και ένα από τα παιδιά αυτά που είχε ολοκληρωτικό το πρόβλημα της κακιάς ασθένειας είναι η Μαριάνθη η Πελεκανάκη, του Μανώλη η ωραία του κόρη, το ωραίο μου πνευματοπαίδι που γιορτάζει σήμερα, 1η Σεπτεμβρίου, και είναι από τις πρώτες φοιτήτριες και όχι μόνο… Τελειόφοιτη, τελείωσε… Πήρε και πτυχίο Διεθνών Σπουδών, την έχουν καλέσει και από πολλά κράτη και από την Αμερική, ένα πολύ όμορφο κορίτσι που είναι γαντζωμένο στον τίμιο σταυρό, που αν ακούσετε αυτό το θαύμα θα συγκλονιστείτε όλοι σας…».

Από εκεί και έπειτα ο Λουπασάκης εξιστορεί την ιστορία της συγκεκριμένης κοπέλας και το πώς αυτή θεραπεύτηκε, όπως ο ίδιος ισχυρίζεται, κατά τρόπο θαυματουργό. Ο ιερέας αναφέρεται σε αυτή ως ένα κορίτσι «γαντζωμένο στον τίμιο σταυρό», ενώ αργότερα αναφέρει ότι ο πατέρας της είναι πρόεδρος του φιλόπτωχου ταμείου του ιερού ναού των Αγιών Ισιδώρων.

Πραγματοποιώντας μερικές αναζητήσεις με λέξεις-κλειδιά στη μηχανή αναζήτησης Google δεν καταφέρνουμε να εντοπίσουμε κανένα σχετικό αποτέλεσμα που να επιβεβαιώνει τον ισχυρισμό ότι σε κάποιο παιδιατρικό νοσοκομείο της χώρας θεραπεύτηκαν με θαυματουργικό τρόπο όλα τα παιδιά.

Πραγματοποιήσαμε επίσης αρχειακή έρευνα με λέξεις-κλειδιά στις εφημερίδες «Το Βήμα» και «Τα Νέα». Οι αναζητήσεις στο αρχείο των εφημερίδων με τη φράση “νοσοκομείο παίδων” έδωσαν συνολικά πάνω από 800 αποτελέσματα μεταξύ της 1ης Ιανουαρίου 2001 και της 1ης Ιανουαρίου 2004. Σε κανένα από τα αποτελέσματα αυτά δεν καταφέραμε να εντοπίσουμε καμία είδηση που να ανταποκρίνεται στον ισχυρισμό που αναπαράγει ο Λουπασάκης. Εάν το θαυματουργικό περιστατικό που αναφέρει ο ιερέας ήταν πραγματικό, θα ήταν αδύνατον αυτό να μην έχει καταγραφεί από τον Τύπο της εποχής. Η ως δια μαγείας θεραπεία όλων των βαριά άρρωστων ασθενών ενός παιδιατρικού νοσοκομείου θα είχε κινήσει το ενδιαφέρον των εγχώριων αλλά και των διεθνών μέσων. 

Χρησιμοποιώντας τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας αλλά και αυτά που υπάρχουν στις ιστοσελίδες όλων των κατά τόπους υγειονομικών περιφερειών, εντοπίσαμε ότι στη χώρα μας υπάρχουν συνολικά τέσσερα νοσοκομεία που να αναφέρονται ως “νοσοκομεία παίδων”. Αυτά είναι: το Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών – «Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού», το Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών «Η Αγία Σοφία», το Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης και το Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Πατρών «Καραμανδάνειο».

Αποστείλαμε ερώτημα σχετικά με τον ισχυρισμό του ιερέα Λουπασάκη και στα τέσσερα αυτά νοσοκομεία. Η κοινή διοίκηση των νοσοκομείων «Η Αγία Σοφία» και «Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού» μας απάντησε πως λόγω της μη υποχρέωσης τήρησης αρχείων μετά την πάροδο εικοσαετίας και την πληθώρα των περιστατικών που αντιμετωπίζουν σε ετήσια βάση είναι αδύνατο να παράσχουν στοιχεία και πληροφορίες σχετικές με τον συγκεκριμένο ισχυρισμό. Παρόμοια ήταν και η απάντηση από το Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης, το οποίο μας εξήγησε ότι λόγω της παρόδου πολλών χρόνων και των αλλαγών του προσωπικού, αδυνατούν να μας δώσουν κάποια απάντηση. Το «Καραμανδάνειο» νοσοκομείο δεν κατόρθωσε επίσης να μας δώσει κάποια σχετική με τον ισχυρισμό απάντηση. Όλα όμως τα νοσοκομεία τόνισαν πως αντιμετωπίζουν όλα τα περιστατικά με βάση τα επιστημονικά και ιατρικά πρωτόκολλα.

Προσπαθήσαμε επίσης να έρθουμε σε επαφή με την κυρία Πελεκανάκη, την οποία ο Λουπασάκης αναφέρει ως ένα από τα παιδιά που θεραπεύτηκαν με θαυματουργό τρόπο. Η κυρία Πελεκανάκη δε θέλησε να μας μιλήσει και δήλωσε ότι θα τοποθετηθεί για το συγκεκριμένο θέμα όταν η ίδια αισθανθεί έτοιμη. Παρ’ όλα αυτά μας παρότρυνε να μη γράψουμε τίποτα αρνητικό για τον πατέρα Δημήτριο, καθώς, όπως είπε, μέχρι τώρα γράφονται «μόνο αναλήθειες από άτομα που δεν τον έχουν γνωρίσει». Η μόνη πληροφορία που δέχθηκε να μοιραστεί μαζί μας είναι το έτος κατά το οποίο η ίδια ασθένησε και νοσηλεύτηκε, το οποίο είναι το 2003. Όπως αναφέραμε και παραπάνω μεταξύ 2001 και 2004 δεν καταφέραμε να εντοπίσουμε καμία αναφορά στον Τύπο σε θαυματουργική θεραπεία παιδιών.

Συμπέρασμα

Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να υποστηρίζει τον ισχυρισμό του ιερέα Λουπασάκη ότι στις αρχές της δεκαετίας του 2000 σε παιδιατρικό νοσοκομείο της χώρας θεραπεύτηκαν θαυματουργικά όλα τα βαριά άρρωστα παιδιά. Στον Τύπο της εποχής δε συναντάμε καμία αναφορά για το εν λόγω περιστατικό.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Φοιτητής στο αγγλόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με τίτλο “Μaster of Arts in Digital Media, Communication and Journalism” του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.