Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, Αμερικανός Γερουσιαστής ΔΕΝ είπε ότι τα χρήματα της Δύσης αξίζουν αφού πεθαίνουν ΡώσοιΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΒΙΝΤΕΟ

Όχι, Αμερικανός Γερουσιαστής ΔΕΝ είπε ότι τα χρήματα της Δύσης αξίζουν αφού πεθαίνουν Ρώσοι

31 Μαΐ
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 11 μήνες.

Ισχυρισμός

Ο Αμερικανός Γερουσιαστής Lindsey O. Graham δήλωσε πως «αφού πεθαίνουν Ρώσοι» πρόκειται για τα πιο σωστά δαπανημένα χρήματα που έχουμε ξοδέψει ποτέ.

Συμπέρασμα

Το βίντεο που δείχνει τον Αμερικανό Γερουσιαστή Lindsey O. Graham να λέει στον Zelenskyy ότι τα χρήματα της Δύσης αξίζουν αφού πεθαίνουν Ρώσοι, είναι τροποποιημένο και το πλήρες απόσπασμα δόθηκε στη δημοσιότητα από το προεδρικό γραφείο της Ουκρανίας.

Λίγες μέρες μετά την επίσκεψη του Αμερικανού γερουσιαστή L. Graham στο Κίεβο στα τέλη Μαΐου 2023, βίντεο που κυκλοφόρησε από το προεδρικό γραφείο της Ουκρανίας παρουσιάζει τον Γερουσιαστή να αναφέρεται στους θανάτους των Ρώσων ως έναν από τους καλύτερους τρόπους αξιοποίησης των χρημάτων της Δύσης. Ωστόσο, το βίντεο έχει υποστεί περικοπή και συρραφή με αποτέλεσμα οι δύο φράσεις που φαινομενικά οδήγησαν στην παραπάνω δήλωση να προέρχονται από διαφορετικές απαντήσεις του Graham.

Παραδείγματα δημοσιευμάτων: pronews.gr, panictimes.gr, defencenet.gr

Παραδείγματα αναρτήσεων:

Το βίντεο που διαμοιράστηκε:

Τι ισχύει

Ο Ρεπουμπλικανός Γερουσιαστής Lindsey O. Graham της Νότιας Καρολίνας επισκέφθηκε το Κίεβο και συναντήθηκε με τον Ουκρανό πρόεδρο Volodymyr Zelenskyy την Παρασκευή 26 Μαΐου 2023. Σε ένα βίντεο που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά από το προεδρικό γραφείο, κατά τη διάρκεια βιντεοσκοπημένης συζήτησης με την ουκρανική ηγεσία, δύο αποσπάσματα των λεγομένων του Graham ενώθηκαν μεταξύ τους, με αποτέλεσμα να φαίνεται ότι ο ίδιος λέει «οι Ρώσοι πεθαίνουν. Είναι τα καλύτερα χρήματα που έχουμε ξοδέψει ποτέ».

Το υπουργείο Εσωτερικών της Ρωσίας εξέδωσε, τη Δευτέρα 30 Μαΐου, ένταλμα σύλληψης για τον Γερουσιαστή, έπειτα από τη φερόμενη αναφορά του στη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ προς την Ουκρανία ως τα καλύτερα χρήματα που έχουν ξοδέψει ποτέ.

Στη συνέχεια, ο γραμματέας Τύπου του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov, κατήγγειλε τα λεγόμενα του Graham, και συνέδεσε άμεσα τον έπαινο του γερουσιαστή για τα οφέλη της αμερικανικής βοήθειας με τα σχόλιά του για τους Ρώσους που πεθαίνουν στις συγκρούσεις.

Στη συνέχεια, το γραφείο του Ουκρανού προέδρου δημοσίευσε το πλήρες απόσπασμα της συνομιλίας που έλαβε χώρα, το οποίο έδειξε ότι το σχόλιο «τα καλύτερα χρήματα που έχουμε ξοδέψει ποτέ» δόθηκε ως απάντηση στον Zelenskyy που ευχαρίστησε τις Ηνωμένες Πολιτείες για τη συνεχιζόμενη στρατιωτική και οικονομική βοήθειά τους. Λίγο αργότερα, στον παρακάτω διάλογο, ακούμε και το σχόλιο σχετικά με τους «Ρώσους που πεθαίνουν».

”Now you are free,” Zelenskiy responded in the encounter. “And we will be.”
Graham replied: “And the Russians are dying.”
Zelenskiy then added: “Yes, but they came to our territory. We are not fighting on their territory.”


Μετάφραση
«Τώρα είστε ελεύθεροι», απάντησε ο Zelenskiy στη συνάντηση. «Και θα είμαστε και εμείς».
Ο Graham απάντησε: «Και οι Ρώσοι πεθαίνουν».
Στη συνέχεια ο Zelenskiy πρόσθεσε: «Ναι, αλλά ήρθαν στην περιοχή μας. Δεν πολεμάμε στη δική τους περιοχή».

[πηγή]

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας δήλωσε ότι τα δυτικά μέσα ενημέρωσης προσπάθησαν να προστατεύσουν τον γερουσιαστή από την κριτική και ανέφερε ότι ο ίδιος θα πρέπει να δηλώσει δημοσίως αν θεωρεί ότι τα λόγια του βγήκαν εκτός πλαισίου. Ο Graham απάντησε μέσω Twitter το εξής:

Συμπέρασμα

Παρότι ο Graham είπε και τις δύο αναφερόμενες φράσεις, η μία δεν αποτελεί συνέχεια της άλλης καθώς ειπώθηκαν σε διαφορετικά σημεία κατά η διάρκεια της συνομιλίας του Γερουσιαστή με τον Zelenskyy. Το βίντεο που κυκλοφόρησε έχει υποστεί περικοπή και συρραφή και το πλήρες απόσπασμα δόθηκε στη δημοσιότητα από το προεδρικό γραφείο της Ουκρανίας.

Πτυχιούχος του τμήματος Δημοσιογραφίας & Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο αγγλόφωνο πρόγραμμα “Digital Media, Communication and Journalism”, ΑΠΘ.